Slovenija

Vlada določila zgornjo mejo izdatkov, končnega osnutka proračuna še ni potrdila

Brdo pri Kranju, 09. 09. 2019 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vladna ekipa in koalicijski poslanci so na Brdu pri Kranju razpravljali o predlogu proračuna za prihodnji dve leti. Zgornja meja odhodkov je določena. Končni osnutek proračuna pa bodo potrdili po objavi najnovejših gospodarskih napovedih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Koalicija o proračunu
    02:29
    Iz 24UR: Koalicija o proračunu
  • Iz 24UR: Vsi ministri želijo več za svoj resor
    02:29
    Iz 24UR: Vsi ministri želijo več za svoj resor
  • Iz 24UR: Rekordni proračun
    01:34
    Iz 24UR: Rekordni proračun
  • Iz SVETA: Koalicija o proračunu
    04:44
    Iz SVETA: Koalicija o proračunu
  • Iz SVETA: Pri proračunu bo pomemben vsak glas
    03:04
    Iz SVETA: Pri proračunu bo pomemben vsak glas
  • Iz 24UR ZVEČER: Finančni minister od predloga ne odstopa
    02:56
    Iz 24UR ZVEČER: Finančni minister od predloga ne odstopa

Vladna ekipa in koalicijski poslanci so danes na Brdu pri Kranju ponovili zavezo, da želijo s proračunsko porabo v prihodnjih dveh letih slediti fiskalnemu pravilu. Zgornja meja izdatkov je določena, dokončno bo vlada proračunske dokumente potrdila po objavi najnovejših gospodarskih napovedi, je povedal finančni minister Andrej Bertoncelj.

"Dobiti moramo še zadnjo gospodarsko napoved, potem bomo z večjo gotovostjo lahko sestavili sliko do konca," je v izjavi po zaključeni razpravi o pripravi državnega proračuna za prihodnji dve leti povedal tudi premier Marjan Šarec.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) bo svoje najnovejše napovedi za prihodnji dve leti objavil 19. septembra. Takrat bo tudi zadnja proračunska seja vlade, na kateri bodo člani vladne ekipe potrjevali predloga proračunov in ostalih proračunskih dokumentov za leti 2020 in 2021. V obravnavo v DZ jih morajo poslati najpozneje do 1. oktobra.

Bertoncelj je sicer danes koalicijo opozoril na ohlajanje gospodarstva tako v domačem kot tujem poslovnem okolju. "Upajmo, da sprememba v gospodarskih napovedih ne bo velika, sicer bo potreben nov krog pogajanj," je dejal.

A hkrati je ugotovil, da Slovenija trenutno beleži zelo lepo gospodarsko rast, ki se bo tudi v letu 2020 gibala okoli treh odstotkov. Vendar se gospodarstvo okoli nas ohlaja, je ponovil in menil, da zato kaže razmišljati tudi o nekaterih omejevalnih ukrepih.

Finančni minister od zgornje meje ne odstopa

Zgornja meja izdatkov celotnega državnega proračuna kot tudi ostalih treh javnih blagajn je določena že več mesecev in navzoči na današnjem srečanju so izrazili zavezanost, da se je ne zvišuje. Po pogajanjih, ki so se zaključila konec preteklega tedna, so potrjeni tudi že finančni razrezi za posamezne proračunske uporabnike.

"Zavezali smo se k cilju, da sestavimo proračuna, ki bosta v skladu z domačim fiskalnim pravilom in bosta sledila prioritetam, to so razvoj, sociala in plače," je o izkupičku današnjega srečanja dejal Bertoncelj.

Apetiti proračunskih uporabnikov so vedno večji od zmožnosti. "In naša naloga je, da jih spravimo v okvir, ki ga omogoča naša gospodarska rast in omejuje fiskalno pravilo," je še dejal minister.

Najvišjo dovoljeno porabo državnega proračuna kot tudi preostalih treh blagajn javnega financiranja in slovenskih javnih financ v celoti že nekaj let določa odlok, ki ga sprejme DZ. Zadnjega je sprejel aprila, ko je zgornjo mejo porabe državnega proračuna v letu 2020 določil pri 10,45 milijarde evrov, v letu 2021 pa še pet milijonov evrov višje. Glede teh številk minister za finance Andrej Bertoncelj ne bo dovolil odstopanj. "Zgornje meje najvišje dovoljene porabe za vse javne blagajne ostajajo, kot so bile sprejete v DZ," je novinarjem povedal ob prihodu na vrh koalicije.

Dopušča zgolj manjše spremembe pri posameznih proračunskih uporabnikih, potem ko so se minuli četrtek in petek na finančnem ministrstvu sestali z vsakim ministrom posebej. 

Bertoncelj pri izdatkih ne bo popuščal.
Bertoncelj pri izdatkih ne bo popuščal. FOTO: Bobo

Večina proročunskih uporabnikov bo dobila več kot doslej

Večina proračunskih uporabnikov bo po predlogu dobila več kot doslej in poslanec DeSUS Robert Polnar je prepričan, da bodo uspeli doseči dogovor. "Državni proračun je tako pomembna zadeva, da mora biti iz njegovega sprejemanja izvzeto vsakršno izsiljevanje in pogojevanje," je dejal. Če bodo današnji pogovori potekali v takem duhu, potem bodo zagotovo dosežen dogovor, je bil prepričan pred začetkom seje.

Notranji minister Boštjan Poklukar je z dodeljenimi sredstvi zadovoljen, prav tako minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik. "Seveda bi rad več, saj bi tudi vi radi večjo plačo, mar ne," je dodal. Ob tem je Česnik opozoril, da je fiskalno pravilo eno za vse. "Malo denarja, malo muzike. A pas moramo zategniti, dokler je še leto debelih krav."

Nasprotno je minister za okolje Simon Zajc pričakoval zelo burno razpravo. Kot je dejal, je verjetno vsak minister prišel na sestanek z željo po povečanju sredstev za svoj resor. "Nam manjka predvsem na postavkah odprave posledic naravnih nesreč in urejanja vodotokov," je dejal o proračunu svojega ministrstva.

Predsednik DZ in predsednik SD Dejan Židan pa je pričakoval, da pogovori, ki so jih dosegli zadnje tedne, držijo. V tem primeru je bil prepričan, da bo proračun sprejet brez težav.

Glavna tema srečanja je državni proračun.
Glavna tema srečanja je državni proračun. FOTO: Bobo

Želi si, da bi na koncu mandata lahko rekli, da so naredili konkreten napredek na področju kulture, tudi kar zadeva vzdrževanja objektov, napredek na področju raziskav in razvoja ter na področju stabilnosti v zdravstvu oziroma da bodo pomembno skrajšali čakalne vrste. Židan želi tudi napredek na področju okoljsko-podnebne politike in na področju infrastrukturnih projektov. "To konjuktura zdaj omogoča," je prepričan.

Čeprav je glavna tema srečanja državni proračun, pa se bodo zbrani verjetno težko izognili razpravi o odnosu z Levico in o aferah v lastnih vrstah, zlasti v zvezi s kadrovanjem. Prav tako je pričakovati pogovore o napovedanih davčnih spremembah.

Levica med drugim želi, da njihov predlog za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno do konca meseca uskladijo ter vložijo v parlamentarni postopek. S tem pogojujejo podporo proračunu. Njihovi glasovi so pomembni, saj vlada sama nima 46 glasov, potrebnih za primer, če bi državni svet na proračun dal veto.

Ministrska ekipa je sicer danes nekoliko okrnjena, med drugim sta odsotna predsednica SAB in infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek ter predsednik SMC in zunanji minister Miro Cerar.

Levica za nujno sejo odbora za obrambo zaradi povečevanja obrambnega proračuna

Odbor DZ za obrambo bo v četrtek na zahtevo poslancev Levice opravil razpravo o načrtovanem povečanju obrambnega proračuna. V Levici so zahtevali, da vlada odstopi od načrtovanih nakupov oklepnikov in drugega orožja za potrebe oblikovanja srednje bataljonske bojne skupine, so danes sporočili iz stranke.

V Levici so kritični do vladnih "rezov v socialo" in istočasne napovedi o dvigu izdatkov za vojsko in nakupe orožja za potrebe Nata. "O prioritetah in vseh nadaljnjih nakupih naj se namesto za zaprtimi vrati vladnih soban odloča javno v državnem zboru," so pozvali v Levici.

"Pred vrhom koalicije so prišle na dan informacije, po katerih naj bi vlada ministrstvu za obrambo namenila dodatnih 30 milijonov evrov. Napoved novega dviga sredstev za vojsko in nakupe orožja prihaja po tem, ko se je letošnje leto proračun že povečal za 65 milijonov evrov, in ko vladni antisocialni ukrep najranljivejšim jemlje 22 milijonov evrov," so navedli v Levici.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (317)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoviceResnice
10. 09. 2019 20.26
Dejmo zgont vse
ArkaMast
09. 09. 2019 21.55
+4
Kohezijske sile v vladi so močne. Zelo dobro.
CestniKolesar370Wattov
09. 09. 2019 21.51
+0
Kdaj bomo ddv dali nazaj na predkrizne case, ce nam gre tako dobro? Prvic ko zapiha recesija po Nemciji, bo sel ddv na 25%. Na ulici pa ne bo nikogar.
CestniKolesar370Wattov
09. 09. 2019 21.54
-3
Kdo daje minus na znizanje ddvja? Haha. 1% visji ddv pomeni 1% manj realnega denarja v denarnici. Levaki sami sebi v skledo pljuvajo. Socialna se tudi zmanjsuje premo sorazmerno z DDVjem ce se ne veste.
DonaldMAGA
09. 09. 2019 21.45
+5
Ne zamerite nam levim, mi vse kar vzamemo v roke propade.
krtofl
10. 09. 2019 10.37
+2
srebrnibreg
10. 09. 2019 10.45
+0
Biti levi nad vratom ni isto kot biti politično na levi. Janšisti na vekov veke boste nad vratom levi, ker drugače ne bi imeli pogojev za janšista. Nick menjaš neumnost ti pa vedno ostane.
Castrum
09. 09. 2019 21.42
+0
Polčas, Slovenija vodi 1:0 ! Slovenci navijamo in smo ponosni na naše fante!
DonaldMAGA
09. 09. 2019 21.57
-4
Kdaj pa gra Jugoslavija? Levi prašajo pa to...
Frane Šajn
09. 09. 2019 21.42
+1
ČE , NE BO USPELO , BO ŠEL PA JAJO V REPUBLIKO SRBSKO PO RAZLIKO! ON JE TAM KOT DOMA!
CestniKolesar370Wattov
09. 09. 2019 21.36
-6
Zgornja meja minus pokojnine, minus policija, gasilci in zdravstvo. Kar ostane, rezat za 80%.
Malinha
09. 09. 2019 21.44
+0
He he, kako kaj tvoja zločinska Nobelova nagrada? Vem, da nimaš treh čistih, saj si sam priznal, da ne bereš. He he...
CestniKolesar370Wattov
09. 09. 2019 21.48
-1
Pa ljudem kot je missa pobrati vse do gat. Predolgo so cuzali delavski narod.
ina5785
09. 09. 2019 21.53
-2
FriedmanovMilton - Saj NE rečejo zastonj, da SDS oz.desnico volijo NAJnižje izobraženi. . . . . . . . .
CestniKolesar370Wattov
10. 09. 2019 14.10
Ne rečejo zastonj, da Levico volijo tisti, ki NAJmanj prispevajo v državni proračun.
MATEJ5321
09. 09. 2019 21.25
-4
Ampak v proračunu ni več prostora, če ne bo rast 3,1%. Težka bo
ArkaMast
09. 09. 2019 21.10
+3
BRAVO! delaj dalje!
Uporabnik960530
09. 09. 2019 21.10
+1
res... ne zavedajo se Nemčije ki je že u recesiji....to potegne SLO gospodarstvo.... Vlad bi imamo, dajmo... ne gre teko.... Kaj pa tisti podjetniki ki se selimo v AT in IT.... seveda bo javni sektor in javna uprava imela doprinos gospodarstvu in seveda 3% rast doprinosa....v SLO.... to je rešitev...res.... Slovenec sem....gospodarstvenik , podjetnik.... tukaj me ni zraven....žal grem čez hrib... bom pač AT plačeval MwsT…..
Uporabnik960530
09. 09. 2019 21.12
+2
Briga me za + in -.... grem iz te bolne države ven....
Uporabnik960530
09. 09. 2019 21.16
+7
Sem napačen sklic dal za DDV, mi blokira Furs vse... čeprav dobim povrnjeno dohodnino...so dali na firmo, ne znajo pa poknjižit preplačilo.....na akontaciji.... kera je to država....
poneumljanje
09. 09. 2019 21.17
-6
Čim prej, nihče te ne bo pogrešal. Ampak prej mi pojasni zakaj Italijani odpirajo podjetja pri nas. Na Primorskem jih je vsak dan več. Travijo, da zato, ker so davki pri nas bolj ugodni !
poneumljanje
09. 09. 2019 21.17
+1
ArkaMast
09. 09. 2019 21.19
-2
Uporabnik960530
09. 09. 2019 21.20
+3
V taki državi nimam kaj iskat....res ne...
ina5785
09. 09. 2019 21.29
-3
pozitivec66 - desno trobilo, menjaj nick - NEGATIVEC!!!!
CestniKolesar370Wattov
09. 09. 2019 21.38
+1
Ne oddas ddv porocila v roki, ceprav je le-to nicno, 2k€ kazni in rubez. Brez opomina. Srecno, upam da kmalu pridem za tabo.
Groucho Marx
09. 09. 2019 21.42
+2
Kako predvidljivi odgovori iz proračuna napajajočih se talevih, ki jim gredo podjetniki blazno na živce. Saj, oni rabijo le take, ki vplačujejo v proračun tiho in pohlevno. :)))
Zmaga Ukrajini ...
09. 09. 2019 21.05
-1
Ali lahko ob vsem tem zmizdenju nekdo razloži, kje je problem, oz. kako naj bi se po njegovem razdelilo proračun? No dajmo,... junaki Trstenjakove ulice, vneti prižigalci parafina. Kdo je dobil preveč, kdo premalo,... In upoštevajte, da je to vendarle šele osnutek. Torej ni nujno, da bo tak razrez tudi ostal.
CestniKolesar370Wattov
09. 09. 2019 21.41
-2
Javna poraba na rekordni ravnim ze samo to pomeni, da je tole napaka. Se pravi se valjamo v denarju, ddv ostaja na 22%. Predviden budget minus policija, zdravstvo, gasilci, sodstvo, penzije. Kar ostane naj gre za 80% v odrez, balast naj se pa znajde. S tem razrezom naj se premo sorazmerno zmanjsajo davk na dohodek.
231koak
09. 09. 2019 20.59
+5
Super, najverjetneje se nam NE obeta lepse zivljenje
nightangel
09. 09. 2019 21.33
+1
Pri taki ekipi bi bilo čudno če bi se nam obetalo kaj boljšega.
BesnoJezen
09. 09. 2019 20.44
+6
nogometna tekma himna same Slovenske zastave niti ene levičarske z rdečo zvezdo prelep pogled.
srebrnibreg
09. 09. 2019 21.07
-4
Zakaj te moti rdeča zvezda katera je naš delavski simbol že dolga leta?
srebrnibreg
09. 09. 2019 21.10
+0
To je izjavil Boris Pahor: "Rdeča zvezda ni bila simbol komunizma, bila je simbol osvobodilnega boja."
Arguss
09. 09. 2019 21.23
+6
Dej se ti že umiri iz to rdečo .OK.VenusProject bodo tvoji pravnuki doživeli ti ne.Mi ga živimo pomagamo vsem.OK
CestniKolesar370Wattov
09. 09. 2019 21.43
+0
Rdeca zvezda je ene toliko simbol svobode, kot je svastika simbol boja za pravice zivali.
DonaldMAGA
09. 09. 2019 21.46
+0
Hm, kaj bodo Svetlana, Miha Violeta in ostali rekli na to.
Castrum
09. 09. 2019 20.43
-8
Zdaj pa takole punčke in fantki, mi pravi Slovenci gremo pred TV in navijat za našo REPREZENTANCO. Jutri pa pogledam kdo je ostal tule :))))
ina5785
09. 09. 2019 20.56
+3
srebrnibreg
09. 09. 2019 20.43
-1
En sirotek nižje lajna češ, da gre Šarec prodat Krko v Rusijo. Krka je že zdavnaj v Rusiji saj ima tam tudi tovarno. Tega siroteka pa ne moti, da je njegov fehtar hotel Merklovi prodati Telekom, Triglav in Slovenske železnice in kdo ve kaj še vse kar ne vemo.
M teorija
09. 09. 2019 20.44
+5
Še dobr, da ni Merkatorja prodal pod mizo!?
Arguss
09. 09. 2019 21.03
+3
Ti raj povej če si sploh že v Rusiji,Belorusiji ...... bil tam.Ja tam.Al je samo še Preboj ostal.
korintos23
09. 09. 2019 20.41
+2
Castrum, strokovnjak za državni proračun, nekaj novega pogruntaj, jaz grem gledat kako bo Sloveija Izraelce v nogometu sprašila. Če ne boš vedel pa Cyber sigurno nekaj ve. Slovenija lahko noč.
M teorija
09. 09. 2019 20.44
-2
M teorija
09. 09. 2019 20.36
-1
Trošenje, trošenje, trošenje,..le to v kapitalizmu garantira razvoj!?
korintos23
09. 09. 2019 20.38
+2
M teorija
09. 09. 2019 20.41
+2
korintos23
09. 09. 2019 20.36
+2
Kje je pa Cyber strokovnjak za Jankoviče?
M teorija
09. 09. 2019 20.37
+3
korintos23
09. 09. 2019 20.39
+3
poneumljanje
09. 09. 2019 20.39
+2
CyberWorm123
09. 09. 2019 20.39
-2
w ameriki bi sedu jankowić že sam zarad utaje dawkou k al capone : ))) kje so še druge stwari : )) al caponeja dolgo niso mogli zašit : ))) nakonc so ga zarad utaje dawkou : )))
CyberWorm123
09. 09. 2019 20.41
-3
rajš sm kronik k pa podpornik lopowou tko k wi : )))
biggbrader
09. 09. 2019 20.35
-1
Šarcisti so v pogonu. Pripravite denarnice; radni narode.
korintos23
09. 09. 2019 20.36
+2
Minili so časi ko ste si denarnice filali.
Groucho Marx
09. 09. 2019 20.45
+0
Ah korintos, je bilo luštno odplačevati kredit za hišo v vrednosti polovice sendviča, da se zdaj lahko hvalisaš po forumih, kajne?
korintos23
09. 09. 2019 20.35
+5
Castrum, pravijo da si dober gospodar, država, če obresti sproti poravnavaš!