Slovenija

Vladna pogajanja s Svizom se bodo nadaljevala v torek

Ljubljana, 05. 11. 2018 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
7

Vladna pogajalska skupina je po približno petih urah prekinila pogajanja s šolskim sindikatom Sviz in sindikati pod vodstvom Jakoba Počivavška. Za zdaj ni jasno, ali so kaj bliže dogovoru, saj so pojasnili zgolj, da so zadeve še odprte in da bodo pogajanja nadaljevali v torek. Pričakovati je, da bo takšen tudi dogovor z zdravstvenima sindikatoma, s katerima vladni pogajalci trenutno sedijo za pogajalsko mizo.

Vladna pogajalska skupina je po približno dveh urah prekinila pogajanja s šolskim sindikatom Sviz. Za zdaj ni jasno, ali so kaj bliže dogovoru, saj so pojasnili zgolj, da so zadeve še odprte in da bodo pogajanja nadaljevali v torek.

Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije se je sicer na pogajanjih pridružil tudi sindikat delavcev v pravosodju, ki je danes začel stavko. Njegov predsednik Tomaž Virnik je ob odhodu pojasnil, da so tokrat pravzaprav šele začeli pogovore z vlado, ki jih bodo v torek nadaljevali na enak način, torej hkrati s Svizom.

Po približno dveh urah je vladna pogajalska skupina prekinila pogajanja s šolskim sindikatom Sviz. S pogovori bodo nadaljevali v torek.
Po približno dveh urah je vladna pogajalska skupina prekinila pogajanja s šolskim sindikatom Sviz. S pogovori bodo nadaljevali v torek. FOTO: Gregor Ravnik

Počivavšek: 'Vladni predlog daleč od tistega iz marca'

Prav tako so s pogajanji za danes zaključili predstavniki koordinacije stavkovnih odborov 17 sindikatov javnega sektorja. Vodja koordinacije Jakob Počivavšek je ob prihodu poudaril, da je vladni predlog relativno daleč od tistega iz marca, ko so se dogovarjali s prejšnjo vlado.

Ob tem je po njegovih besedah vladna stran roke za uveljavitev posameznih rešitev premaknila na kasnejše datume in predlagala podaljšanje obdobja zamrznitve varčevalnih ukrepov. Vse to po njegovih besedah pogajanja izjemno otežuje.

Po besedah Jakoba Počivavška je vladni predlog relativno daleč od tistega iz marca, ko so se dogovarjali s prejšnjo vlado.
Po besedah Jakoba Počivavška je vladni predlog relativno daleč od tistega iz marca, ko so se dogovarjali s prejšnjo vlado. FOTO: POP TV

Kot težavo je izpostavil, da se vladna stran ni pripravljena opredeliti do zahtev, ki se ne nanašajo neposredno na plače, pa tudi ni predstavila predloga formule usklajevanja vrednosti plačnih razredov, s katero bi reševali zahtevo sindikatov za vrnitev v času krize odvzetih osmih odstotkov. Obstajajo pa tudi nekatere razlike pri vrednotenju delovnih mest. Kljub temu je napovedal, da bodo vladni strani danes predstavili določena približevanja in nato pričakujejo njen protipredlog. Pričakujejo pa tudi nekatera pojasnila.

Pogajanja nadaljujeta zdravstvena sindikata

Predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonko Vukadinovič je ob prihodu dejal, da vztrajajo pri svojih stavkovnih zahtevah, saj so te po njegovih besedah postavljene zelo realno in so minimalistične. Pogajajo pa se lahko le o nekaterih delovnih mestih.

Sicer pa od vlade pričakujejo, da bo "povedala, da končno razume naše zaposlene", je pojasnil in dodal, da računajo na razum na vladni strani.

"Mislim, da ni res, da je fiskalni okvir tako zelo zožen," je menil Vukadinovič. Kot je pojasnil, je treba na nekatere stvari pogledati tudi na drug način; če namreč v nekaj investiraš, potem se ti lahko dvojno povrne. Vrača se nazaj skozi potrošnjo, v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva pa se lahko odraža v večji produktivnosti in tem, da se bodo drugi državljani prej vrnili na delo.

Kar pa zadeva njihove zahteve po zvišanju nekaterih dodatkov, ki jih marca ni bilo na mizi, Vukadinovič pravi, da se stvari spreminjajo in je praksa pokazala, kje je problem. Kot je navedel, je dodatek za nočno delo pri srednji sestri 1,60 evra. "A je to kakšna posebna vrednost," se sprašuje Vukadinovič, ki vladno stran poziva, "naj pogledajo, za koliko bi oni delali vse nedelje, praznike, koliko je vreden prosti čas".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SDS_je_poden
06. 11. 2018 13.47
Kaj če bi se SVIZ enkrat za spremembo s svojimi plačami raje ukvarjal z zavoženimi učnimi načrti, preobremenjenostjo otrok, ukinitvami NPZ-jev....? Al je to preveč za Štruklja?!
Transformerji
06. 11. 2018 13.23
Pa kaj, važno je da dobimo dnevnice - tisti pred parlamentom vedno pridejo na svoje stroške.
slovenskidelavec
06. 11. 2018 12.21
Šarec prvo denar zaposlenim v GOSPODARSTVU. LOPOVI
slovenskidelavec
06. 11. 2018 12.23
Kdaj se bo vojna med zasebnim in državnim sektorjem končala.
roten
06. 11. 2018 08.00
+3
sramota da se greste stavke otroci pa ne vedo kake praznike praznujemo kaj je to dan reformacije kdo je bil dr France Prešeren kaj je to bonton osnove olike
Nimasmisla
06. 11. 2018 07.25
+3
svizovci naj najprej počistijo odvečni kader ki se lima na njih počistijo režijo ki v dobi računalnikov preobsežna naženejo štrukla in denarja bo dovolj za lepe plače
boris c
05. 11. 2018 18.39
+6
Vsakemu privoščim večjo plačo. Če si jo kdo zasluži so to sigurno medicinske sestre in bolničarji. Zdravniki so si lepo postlal, za "nižji" kader pa ni? Za fikuse je pa trenutna plača čist ok.