Slovenija

Vladna stran za nadgradnjo plačnega sistema, ne pa njegovo uničenje

Ljubljana, 17. 05. 2019 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / M.S. / Ti.Š.
Komentarji
49

DZ je na izredni seji razpravljal o enotnem plačnem sistemu javnega sektorja. Zahteva za sejo je prišla iz SDS, kjer so pozvali k temeljiti spremembi sistema, tudi z izstopom posameznih poklicnih skupin. Posebej so opozorili na področji zdravstva in obrambe. Na vladni strani so poudarili, da je sistem vsekakor treba nadgraditi, ne pa uničiti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Šarčeva vlada rekla ne
    02:29
    Iz 24UR: Šarčeva vlada rekla ne
  • Iz SVETA: Izživljanje nad živalmi
    03:50
    Iz SVETA: Izživljanje nad živalmi

Po sedmih urah razprave je DZ končal izredno sejo o enotnem plačnem sistemu javnega sektorja, ki so jo zahtevali v opozicijski SDS. Njeni poslanci so se zavzeli za prenovo sistema, vključno z morebitnim izstopom zaposlenih v zdravstvu in vojski iz sistema. V koalicijskih vrstah so pritrdili vladi, da je sistem treba nadgraditi, ne pa razgraditi.

Na seji DZ pozivi k prenovi sistema nagrajevanja zaposlenih v javnem sektorju.
Na seji DZ pozivi k prenovi sistema nagrajevanja zaposlenih v javnem sektorju. FOTO: POP TV

V SDS so na današnji seji DZ pozvali k vzpostavitvi ustreznih razmerij med plačnimi razredi v javnem sektorju. Po njihovem mnenju je treba uvesti variabilni, stimulativni del plače, ki bi spodbujal produktivnost, pri čemer je prvi korak k izboljšanju stanja v zdravstvu in obrambi temeljita sprememba plačnega sistema z možnostjo izvzetja zdravstvenih delavcev in vojakov.

Sicer so v SDS omenili tudi možnost, da se rešitev najde znotraj enotnega sistema, vendar ne na način, da se bo primerjalo neprimerljivo. Tudi v NSi so pritrdili oceni, da je zdajšnji plačni sistem izrazito nespodbuden za dobre javne uslužbence. Opozorili so, da uravnilovka v škodo uporabnikov ne prinaša motiviranih uslužbencev.

Koalicija pritrdila Medvedu: izstop posameznih poklicnih skupin iz plačnega sistema lahko povzročil razgradnjo sistema

V SNS so naklonjeni razmisleku o izstopu zaposlenih v zdravstvu in vojski iz enotnega plačnega sistema. Slovenska vojska je po njihovem mnenju zaradi zdajšnjega sistema nekonkurenčen delodajalec. V Levici pa predloge SDS za odpravo anomalij plačnega sistema razumejo kot krinko za pospeševanje privatizacije javnih storitev.

Koalicijski poslanci so pritrdili ministru za javno upravo Rudiju Medvedu, da bi izstop posameznih poklicnih skupin iz plačnega sistema lahko povzročil razgradnjo sistema. Zavrnil je trditve, da zdajšnji sistem nima mehanizmov za nagrajevanje delovne uspešnosti, se je pa strinjal, da je treba sistem v zvezi s tem nadgraditi.

V SD so v zvezi s predlogi SDS dejali, da se prikrito nagibajo k razbitju enotnega plačnega sistema javnega sektorja. V SMC so omenjanje možnosti izstopa zaposlenih v zdravstvu in vojakov iz sistema označili za politični pritisk na ministra za zdravje Aleša Šabedra in ministra za obrambo Karla Erjavca.

Po mnenju poslancev LMŠ mora nadgradnja plačnega sistema zagotoviti večjo fleksibilnost sistema in večjo možnost finančnih spodbud za produktivnejše javne uslužbence. V SAB so se strinjali, da bi izstop zaposlenih v zdravstvu in vojakov iz sistema povzročil verižno reakcijo, ki bi povzročila razpad sistema.

V DeSUS so neprimerljivost poklicev in plač zaposlenih v javnem sektorju označili za večno dilemo, pri tem pa so podprli prizadevanje vlade, da v sodelovanju s sindikati poišče učinkovite rešitve.

Vladna stran je za nadgradnjo sistema, ne pa za njegovo uničenje.
Vladna stran je za nadgradnjo sistema, ne pa za njegovo uničenje. FOTO: Thinkstock

V SDS so za obravnavo na izredni seji pripravili priporočilo, po katerem bi DZ pozval vlado, naj v treh mesecih pripravi analizo plačnega sistema in predloge ukrepov, tudi z možnostjo izločitve zaposlenih v zdravstvu in vojski iz sistema. O njem pa DZ ni glasoval, saj ga je na seji v sredo zavrnil matični parlamentarni odbor.

Minister Šabeder je že na seji odbora opozoril, da bi izstop iz enotnega sistema povzročil precejšen dvig izdatkov v zdravstvu. Po njegovih besedah zdajšnji plačni sistem omogoča nadzor nad stroški dela in tudi nagrajevanje javnih uslužbencev, bi pa za uspešno nagrajevanje veljalo merilom dodati še presojo obsega in kakovosti dela.

Tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Klemen Grošelj je v razpravi na odboru dejal, da na ministrstvu ne podpirajo izstopa iz enotnega sistema, saj bi pomenil dvig izdatkov za plače. Poleg tega bi po njegovih besedah zahteval spremembo vrste zakonov, tudi zakona o obrambi, za kar je potrebna dvotretjinska večina v DZ.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roman Kosmos
23. 04. 2020 08.08
Vi nadgradite svoje plače ne pa plač delavcev ki si že tako preniske.
pirotehnik112
18. 05. 2019 14.05
+1
SAMO JAVNI USLUŽBENCI.KAJ PA DELAVCI KI DELAJO ZA VAS DA SI LAHKO DELITE.
Uporabnik113189
18. 05. 2019 12.39
+2
Virant je nekoč s svojim plačnim sistemom naredil revolucijo, ki traja še danes. Ves ta plačni sistem je še ena od umotvorov stranke SDS, ki je v času svojega mandata potopila našo državo za najmanj dvajset let vnaprej. Zanimivo pa je, da ga celo sami kritizirajo, pri tem pa upajo da smo že pozabili kdo nam je vse to zakuhal..
1918
18. 05. 2019 10.19
+4
V NASLEDNJEM ŽIVLJENJU BOM JAVNI USLUŽBENEC V SLOVENIJI
elrocco77
18. 05. 2019 10.04
+13
Plačni sistem v javnem sektorju je NUJNO razgraditi in postaviti na novo !!! Virantovi plačilni razredi so ena največjih prevar v zgodovini države in nagrajujejo zgolj privilegirance, nastavljene kadre, direktorje in vodje. Vsi ostali do nekje 30 razreda so podhranjeni. Jaz sem se iz gospodarstva za eno leto vmes po sili razmer zaposlil v JU in sem bil za delo za srednjo strokovno izobrazbo s 24 leti delovne dobe v gospodarstvu nagrajen z 816 evri bruto, skupaj (z malico in prevozom). K sreči sem se hitro vrnil nazaj v gospodarstvo, ampak v JU se po Previrijantovem sistemu splača izključno če si visoko študiran in te nekdo od prvega dne po kakšni sorodstveni liniji nastavi za direktorja ali če se napreduje vsaka 3 leta, kar pa je odvisno od milosti nadrejenega. Če te ta ne mara, ne boš napredoval nikoli in boš 20 let na istem. Kar pa se dela tiče se dela najmanj 50% manj kot v gospodarstvu, jamra se pa 200% bolj. Vam povem iz prve roke !!
Smrekar1
18. 05. 2019 10.00
+12
Za trenutek se spomnimo uvedbe enotnega plačnega sistema. Uvedli smo ga leta 2006, premier je bil Janša, za sistem je bil odgovoren minister Virant, takrat član SDS. Svoje delo kritizirajo kot povsem neprimerno za uporabo. O tem bi morali več pisati.
Qualisvirtalisoratio
18. 05. 2019 09.29
+6
E-uprava pa to. Šel na tobačno po digitalno potrdilo misleč, da bom večino stvari lahko uredil od doma preko računalnika. Ne. Skoraj nič ne moreš urediti prek e-uprave. Še take malenkostne obrazce, vloge ipd. Je treba futrat požeruhe v JS. Treba urediti učinkovitost zaposlenih, odgovornost za napake, ter razbremeniti ljudi!
julij19
18. 05. 2019 09.20
+5
Dokler god bomo imeli toliko občin kot sedaj,bomo imeli mnogopreštevilčno javno upravo,dokler si bo vsak politik omislil svojo preštevilčno ekipo,katere namen je samo kasirati lepe plače za nedelo,bomo na istem kot smo sedaj.Ko pa se bo rodila generacija,katera bo to spremenila,se nam pa lahko obetajo boljši časi,vendar ne v sedanjiku,ker teh prisklednikov,ki sedaj vladajo,se še hitro ne bomo znebili.Javno upravo in politični vrh države je potrebno zmanjšati za najmanj eno tretino,ostali dve tretjini,pa je potrabno na polno zaposliti.
korintos23
18. 05. 2019 09.22
+2
Skoraj ni hiše da ne bi vsaj eden bil zaposlen v JU, zato bo še tako dolgo kot je.
sodelujem
18. 05. 2019 09.16
+0
Tole pa je pristranski prispevek da je ja.! Možnost izvzetja še ni zahteva....! Vsaj objektivni bodite,če ne znate drugače.!
korintos23
18. 05. 2019 09.22
+2
Krainerland
18. 05. 2019 08.49
+8
Najboljše države so anglosaške, kjer ne poznajo socialnih transferjev, imajo vitek javni sektor in najboljšo pozitivno selekcijo. Brez socialnih podpor bi se država rešila marsiketerega tujca, povečala bi se produktivnost, sama veliak dodana vrednost. Od kje levakom taka ljubezen do socialnih vprašanj, to mene najbolj zanima.
korintos23
18. 05. 2019 09.23
-1
Kdo bo pa potem delal grda dela, Slovenceljni?
devote
18. 05. 2019 13.42
+1
Tudi. Ce bodo korektno placana. Kavjar comunisti bi pa radi servis za svojo rit zastonj
Rookoko
17. 05. 2019 21.15
+0
To so debate za intelektualce in ne za neke puhle politike... Politika bi samo morala podpreti dobre zasnove...ostalo pa ovreči
Skunk Works
17. 05. 2019 20.47
+17
Na svetu je ni bilo, je ni in je ne bo države, kjer bi obratna logika, kakor v dosedaj v zgodovini najuspešnejših državah sveta, to je, da je gospodarstvo cenjeno in bolje plačano od svojega in servisa državljanov, (kar je JS in nič več), saj tudi prinaša primarni denar v državo in več riskira, lahko bila uspešna na daljši rok....Takšna država je brez vsakega dvoma, na poti nazadovanja v primerjavi s primerljivimi državami in v najboljšem primeru dosega splošno blaginjo za svoje državljane, ki je daleč ispod možnosti te iste države,...In Slovenija ni tukaj nobena izjema,.....Na ta način bo splošna blaginja državljanov vedno daleč izpod potencialnih zmožnosti naših državljanov in države na tej svetovni geolokaciji ....In to se tudi dogaja, že zadnjih 30 let....Od tod tudi večen in vedno večji zaostanek za Avstrijo naprimer...pa da ne govorimo o zdravstvu in vsem ostalem...
Krainerland
18. 05. 2019 08.51
+1
Itak Zato je amerika tam kjer je in zato smo mi tm kjer smo,
BUONcaffee
17. 05. 2019 20.39
-3
Pod Šarcem živimo najslabše.
FAUSTOS1
17. 05. 2019 20.33
+16
žAlostno kako se sds spreneveda ,ko so bili na oblasti zakaj niso zdravnikov ,policije in vojske izločili ,sedaj pa prav to želijo od te vlade da bodo pozneje krivili vlado zakaj je to storila.Morda pa je orban to storil in seda zato to posnemajo.
najboljšisosed
18. 05. 2019 08.38
+7
Res je, sedaj bi naredili nekaj kar so nekoč nasprotovali. Kdo je tukaj nor?
sodelujem
18. 05. 2019 09.19
-2
Sprejeli so kar je bilo potrebno.! Potem sta bili še dve vladi????????Pa še kriza je bila.! Sedaj so pa dobili 300 kil,pa jim je še premalo??? Možnost izvzetja še ne pomeni izločitve.!
beglerbeg
17. 05. 2019 20.23
+3
Ok. In potem se poskodujes, si v kriticnem stanju. Kdo ti bo pomagal?
proofreader
17. 05. 2019 21.11
+8
Vrhunsko plačano osebje, ki si jim vsak mesec od svoje plače namenjal zajeten kupček denarja.
julij19
18. 05. 2019 09.11
+3
proofreader;res je kar praviš,samo da ne poveš gdo je vrhunsko plačan???????Ti povem,v javni upravi:politiki,zdravniki,sodniki,menedžerji,ostala raja pa na minimalcih.Povpračje pa kaže na vse,kar pa še zdaleč ni res.
Morana7
18. 05. 2019 12.59
+1
julij podatek za lani glede prejemnikov minimalne plače: "Potem ko se je število prejemnikov minimalne plače več let zmanjševalo, je lani spet nekoliko zraslo. Od 33.789 prejemnikov jih je bilo 25.463 v zasebnem sektorju, 8326 pa v javnem. " Vseh zaposlenih v JS je pa okoli 160.000, tako žal imate nekoliko napačno predstavo. Učiteljev, ki jih je malo morje niste omenili, pa en ni na minimalcu. Vsi diplomirani uradniki na okencih tudi niso na minimalcih in tako dalje...
proofreader
17. 05. 2019 20.12
+18
Janševi bi spremenili slab sistem, ki ga je uvedla prekrizna vlada Janeza Janše.
Supervillain
17. 05. 2019 20.05
+14
Višje plače bi morale biti samo v gospodarstvu kjer delavci prinašajo denar podjetju in ustvarjajo dobiček toliko o tem.Lp
Tomvojo
17. 05. 2019 19.37
+9
Poradirat pa na novo ovrednotit ne več kot 15 plačnih razredov, je čist dost.
proofreader
17. 05. 2019 18.54
+14
30% se jih odpusti in ostane dovolj denarja za dvig plač preostalim.
proofreader
17. 05. 2019 18.50
+20
Najbolj enostavno je, da vse odpustijo in zaposlijo nazaj najbolj pridne.