Slovenija

Vladne depeše: kdo je pooblaščen, kdo jih pripravi in pošlje?

Ljubljana, 14. 04. 2020 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Vesna Lambergar
Komentarji
11

Ob nedavno poslani vladni depeši Svetu Evrope se postavlja vprašanje, kakšen je sploh protokol pošiljanja depeš. Za pojasnila smo se obrnili na vlado, kjer pa so nam le skopo odgovorili, da so ravnali tako kot doslej z vsemi odgovori na medijske zapise. Za dodatna pojasnila o postopku pošiljanja depeš smo vprašali profesorja Boštjana Udoviča.

Pismo slovenske vlade Svetu Evrope je dvignilo veliko prahu. Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so celo zahtevale sklic nujne seje odborov za zunanjo politiko in za kulturo, v Levici pa so zunanjega ministra Anžeta Logarja pozvali tudi k odstopu. Medtem so se v koalicijskih SMC, NSi in DeSUS od depeše distancirali. Na današnjem odboru pa je Logar dejal: "Laž je navedba, da gre za depešo, Logarjeve depeše ni, ne obstaja."

 

Ker nas je zanimal protokol pošiljanja vladnih depeš – torej kakšna je veriga priprave, kdo pripravi depešo, kdo jo potrdi, podpiše, kdo vse mora biti seznanjen oziroma obveščen, kdo odloča o vsebini – smo se za pojasnila sprva obrnili na zunanje ministrstvo. Tam so nas napotili na UKOM z odgovorom, "da je pristojen za zadevo". Ista vprašanja smo nato naslovili na vlado in dobili le skop odgovor: "Tako kot pripravljamo v UKOM vse ostale odgovore na medijske zapise, smo ravnali tudi z odgovorom na zapis, ki se je pripravil na Platformi Sveta Evrope. V primeru, ko se zapis pojavi v tujem mediju, se odgovor mediju posreduje prek MZZ." 

 

Logar je dejal, da ni neposredno prejel vladnega odziva, pri njegovem nastajanju ni sodeloval, z besedilom pa je bil seznanjen.
Logar je dejal, da ni neposredno prejel vladnega odziva, pri njegovem nastajanju ni sodeloval, z besedilom pa je bil seznanjen. FOTO: Bobo

Na naša ostala vprašanja – o jasnem protokolu pošiljanja – nismo prejeli odgovorov. Zato smo se za dodatna pojasnila obrnili na strokovnjaka za diplomatske in konzularne odnose, izrednega profesorja na Fakulteti za družbene vede Boštjana Udoviča

Torej zanimalo nas je, kdo je sploh pristojen za pošiljanje depeš in kako poteka postopek. Če govorimo o klasičnih depešah, je za pošiljanje vedno pooblaščeno ministrstvo za zunanje zadeve, je jasen naš sogovornik. Depešo pripravi slovenski diplomat, ki je bil prisoten na sestanku, naslednji korak je, da depešo verificira njegov nadrejeni (veleposlanik, stalni predstavnik, konzul itd.). Šele nato je, ko je še opremljena z vsemi oznakami, poslana po sistemu na ministrstvo. 

Udovič pojasnjuje, da je podoben postopek doma: depešo običajno pripravi tisti strokovni sodelavec ali diplomat, ki se je s tematiko ukvarjal (bil na sestanku, sodeloval v pogovorih itd.), verificira jo nadrejeni in je nato, ko pridobi potrebne oznake, poslana naslovniku ali naslovnikom. Nadrejeni pomeni 'prvega' ali 'drugega' nadrejenega. Depeše o npr. nekem sestanku, razen izjemoma, ne bo verificiral državni sekretar ali minister, ampak vodja sektorja ali direktorata.

Konkretnega primera Udovič ni želel komentirati, saj pravi, da ne pozna 'vhodnih' in 'izhodnih' postopkov (prihoda in odpošiljanja depeše).

Konkretni postopki pa tudi javnosti niso znani, saj nam, kot smo že zgoraj zapisali, na to vprašanje na vladi niso odgovorili.

Spomnimo ...

Slovenska vlada je pretekli teden Svetu Evrope posredovala pismo, v katerem je med drugim zapisala, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima. V pismu je med drugim opozorila, da so bolj ali manj propadli vsi poskusi oblikovanja novih medijev, ki ne bi temeljili na dediščini totalitarne preteklosti, saj niso dobili prihodkov iz oglaševanja.

Šlo je za odgovor na objavo na Platformi Sveta Evrope za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev s konca marca. Ta je opozorila na tvit premierja Janeza Janše, v katerem je ta Radioteleviziji Slovenija (RTVS) očital, da širi laži, in ocenil, da jih je preveč in so predobro plačani.

 

Nova pasica

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
11. 05. 2020 19.12
te veš,kaki bedaki so ti desničarji. so v vladi in sami sebe tožarijo, sami sebe preiskujejo, v glavnem ne jeb.... ostalih v koaliciji.
vinogradnik33
15. 04. 2020 08.24
+3
Do razlage depeše , ki jo je podal Logar nisem vedel , da na MZZ lahko pišejo tudi proste spise in veljajo kot uradni dokument vlade Slovenije in ti prosti spisi so brez avtorizacije !
marker1
15. 04. 2020 10.36
-1
iga_biba
14. 04. 2020 21.12
+4
očitno ne vedo v tej vladi, oziroma vedo (brez vednosti Janše se nič zgodi) samo ne vedo komu pripisati zasluge, po njihovo.
korintos25
14. 04. 2020 21.24
+4
Ja komu, komunizmu, saj jih je pa vladi na kile.
periot22
14. 04. 2020 17.03
+8
Verjemite tudi ta dan bo prišel ko bo ta vlada letela se pa bojim da je že državo zapufala za 20 let!
d_evil
14. 04. 2020 15.33
+7
V bistvu SE laže, da je prejel depešo.
BUONcaffee
14. 04. 2020 15.29
+8
Vse gre narobe v naši državi.
OrodniK
14. 04. 2020 15.24
-10
In še ena pasja bombica opozicije , ki očitno ne ve niti kaj je depeša, kako ta izgleda, kdo jo mora odobriti, verificirati in poslati, je le rahlo zasmrdela. Poskusiti je vredno z vsako neumnostjo, samo da nekaj smrdi,...Spet se je nesposobna opozicija osmešila, saj ni bila sposobna ugotoviti niti to, da poslano sploh ni bila Depeša MZZja. Danes piha, pljunek je pljuvačem nazaj na čelo priletel. LOL
Bojan-F
14. 04. 2020 14.56
+8
Od garibaldinsko-jakobinske vlade kaj drugega niti ni za pricakovati ... vsi delezniki cutijo na vodi, kaj morajo pisati ... drugacna koordinacija, niti pisna se manj pa ustna navodila sploh niso potrebna ... mimogrede: koncno so ono teto uspeli umestiti - strokovna sluzba pri minstrstvu zdravja
mojcd
14. 04. 2020 14.40
+20
ne rabimo seje, pri Janši je tako - on pošlje, ni odgovoren, krivda je na prejšnji vladi