Slovenija

'Vladni dogovor s sindikati javnega sektorja je nedopustno barantanje'

Ljubljana, 09. 01. 2024 12.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Slovenskem sodniškem društvu vsebino parafiranega dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja vidijo kot "nedopustno barantanje in popolno zanikanje vladavine prava". Vlada je namreč po njihovem mnenju z dogovorom jasno pokazala, da ne bo spoštovala odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah oz. se je k temu celo zavezala.

V sodniškem društvu so spomnili, da se je vlada v ponedeljek na dopisni seji seznanila z vsebino parafiranega dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja o delni uskladitvi plač z inflacijo. Dogovor je bil parafiran 21. decembra, med drugim pa vsebuje določbo, da sindikati javnega sektorja do 13. septembra ne bodo sprožili nobenih stavkovnih aktivnosti v zvezi z vsebino dogovora.

Parafirani dogovor hkrati vsebuje tudi določilo, da zaveza glede neizvajanja stavkovnih aktivnosti ne bo veljala, če bi vlada za funkcionarje ali posamične skupine javnih uslužbencev sprejela poseben dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij, so še navedli.

Takšno vladno odločitev v društvu razumejo kot "nedopustno barantanje in popolno zanikanje vladavine prava". Spomnili so, da je ustavno sodišče državnemu zboru naložilo, naj do 3. januarja letos odpravi neustavnosti, povezane z materialnim statusom funkcionarjev sodne veje oblasti.

V Slovenskem sodniškem društvu vsebino parafiranega dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja vidijo kot "nedopustno barantanje in popolno zanikanje vladavine prava".
V Slovenskem sodniškem društvu vsebino parafiranega dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja vidijo kot "nedopustno barantanje in popolno zanikanje vladavine prava". FOTO: Shutterstock

"Minister za finance Klemen Boštjančič in minister za javno upravo Franc Props sta s parafiranjem dogovora s sindikati javnega sektorja jasno pokazala, da odločbe ustavnega sodišča izrecno ne spoštujeta, saj sta se k temu celo zavezala," so zapisali v sodniškem društvu. Nedopustno se jim namreč zdi, da vladni dogovor s sindikati temelji na določbi, da ustavna odločba ne bo spoštovana.

"Na dlani je vprašanje legalnosti takega dogovora, v katerem vlada javno oznani in z neko skupino javnih uslužbencev sklene zavezo, da odločbe ustavnega sodišča ne bo spoštovala, saj gre za vprašanje skladnosti takega dogovora s prisilnimi predpisi in moralo," so sporočili iz društva. Opozorili so, da so dogovori, sklenjeni v nasprotju "s prisilnimi predpisi in moralo", nični.

Vlado in državni zbor so znova opozorili, da sta dolžna "nemudoma, brez kakršnega koli odlašanja, odpraviti neustavnost, povezano z materialnim statusom sodne veje oblasti".

Vlada se je je sicer na ponedeljkovi dopisni seji seznanila s predlogom dogovora in za podpis pooblastila ministra za javno upravo Franca Propsa in ministra za finance Klemna Boštjančiča. Na podpis dogovora je vlada sindikate povabila za sredo.

Odvetniška zbornica podpira opozorilni protest sodnikov

Predsednik Odvetniške zbornice Slovenije Janez Starman je dejal, da sredin opozorilni protest sodnikov ne bo posebno vplival na delo odvetnikov. Povedal je, da protest sodnikov v zbornici razumejo in podpirajo, saj je treba skladno z ustavno odločbo materialni položaj sodnikov urediti.

"Protest je v skladu z neodvisnostjo sodnikov, ki želijo to neodvisnost zaščititi. Odvetniki razumemo in podpiramo njihova prizadevanja, da se odločbe ustavnih sodišč spoštuje in posledično uredi materialni položaj sodnikov," je jutrišnji opozorilni protest sodnikov komentiral Starman.

Napoved vrhovnega sodišča, da bo vsak sodnik v času protesta posebej odločal, ali bo že razpisane naroke v posameznih zadevah preklical, se Starmanu zdi razumna. Tudi trajanje opozorilnega protesta, torej dva tedna, se Starmanu ne zdi problematično.

Dejal je, da bi se odvetniki med opozorilnim protestom lahko omejili na nujne zadeve, s čimer bi sodišče izpolnjevalo osnovne zahteve, ki jih ima v okviru sodnega sistema. Zakon o sodiščih določa, da so nujne zadeve denimo preiskave in sojenje v kazenskih zadevah, v katerih je obdolžencu odvzeta ali omejena prostost ter zadeve v zvezi s postopki za varstvo koristi otrok in drugo.

Sodniki so se za opozorilni protest odločili zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, v kateri je ustavno sodišče junija lani ugotovilo neustavnost zaradi sodniških prenizkih plač. Vsak sodnik se bo v času protesta posebej odločal, ali bo že razpisane naroke v posameznih zadevah preklical.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slovan
10. 01. 2024 20.07
+1
Sodniki sodijo sami sebi.. Zanimivo, da sodniki razsodijo, da sodniki dobivajo premalo plač in naložijo nujnost zvišanja... Tko.. Mal hecno se tole bere...
TargetHacker
09. 01. 2024 18.52
+2
Vladavina prava je utopija, vladavina nesposobnih politikancev ali pa pokvarjenih izkoriščevalcev je pa realnost.
gospodar prstanov
09. 01. 2024 17.56
+3
Mislim, da se sodniki niso še nikoli taku usajali, pa ni bila spoštovana marsikatera ustavna odločitev. Toliko o morali. Tudi tedaj je umrla pravna država, sodniki pa nič. Ja, ja
Peklenšček
09. 01. 2024 16.55
+2
Kr neki, vsi v javnem sektorju bi svoj kos pogače, pa povsod kjer je vpleten javni sektor so vrste in sranje, ooopppppps se opravičujem, POLICISTI NAPIŠEJO KAZEN TAKOJ :)
JApajaDAja
09. 01. 2024 16.26
+0
isti problemi na hr! kaj imamo z njimi skupnega? sodnike po yu miselnosti!
Macu Picu
09. 01. 2024 15.52
+8
Po ekspertni analizi je v Sloveniji preveč 450 sodnikov. Vse to odpustit, potem pa po vertikali zmanjšat plače za najmanj 20 odstotkov. Takoj in nemudoma pa odvzeti trajni dosmrtni mandat, ki se ga je nazadnje videvalo samo še pri Sadamu !
dalmacia
09. 01. 2024 15.42
+1
od zidarja so dobili !! nesnage niso izvršili sodbe !!!!!!!!! naj plačajo izobraževanje potem pa nagnat
Inred
09. 01. 2024 15.31
Pa za 3,6% višje plače, kar naj bi bilo 80% inflacije...V Slo je bila vsaj 8% inflacija, so pa goljufali s cenami v decembru.
Darko32
09. 01. 2024 15.28
+6
Te izjave od sodnikov nebi pričakov, da nimajo pravice tisti najslabše plačani. To je samo dokaz, da sta pravica in poštenje na sodiščih v 90% španska vas. Zato je potrebno začeti z odvzemom trajnega mandata in uvedbo lustracije v ostri obliki. To, da skrivajo spise, kot smo videli v primeru oporok in drugih zadevah je samo ta izjava potrditev da je trajni mandat potrebno odvzeti.
G. Papež
09. 01. 2024 15.01
+4
Vsakemu sodniku repliko pištole za na mizo💪
mackon08
09. 01. 2024 14.13
+11
Plače naj zvišajo sami sposobnim in poštenim sodnikom. Teh 10% se ne bo poznalo v proračunu. Ostalim 90% pa plače na minimalca? če jim ni všeč so druge službe, samo nesposobneže nihče noče zaposliti.
Castrum
09. 01. 2024 13.57
+5
To je pomembno, to: Proračunski primanjkljaj 2023 je dosegel 2,29 milijarde evrov, kar je 928 milijonov evrov več kot leta 2022.
Macu Picu
09. 01. 2024 14.03
+1
Na več kot 100 miljard podlage. Slovenci so sužnji dnovi ! Ta vlada jih pelje v odprto suženjstvo !
Akuster
09. 01. 2024 14.48
+1
Mislim, da je uraden dolg države tam nekje med 40 in 45 milijardami, tako da ne vem od kdo tebi 100 milijard?!
Macu Picu
09. 01. 2024 15.48
+1
Dolga je preko 100 miljonov kolega. Če bi šla Slovenija danes bankrot bi bilo manj škode, kot , če gre jutri, ko bo treba poplačati še te izsiljevalce. v iustici !
Caseino123
09. 01. 2024 13.57
+6
Hja, če kaj bi bilo higienično, da o Ustavnem sporu ne bi odločalo ustavno sodišče. Res je, da US ni del rednega sodstva ampak vsi člani so bili del rednega sodsva, izobraženi na dveh istih fakultetah, celo življenje bili kolegi z drugimi sodniki. To odločanje bi MORALI PREPUSTITI EVROPSKEMU SODIŠČU, PIKA ! Ampak verjemite, da je vse zgolj igra, pod mizo so dogovorjeni za 1500€ neto višje plače, da si ta oblast pridobi vse sinpatije sodstva. V roku meseca dni bo vlada rekla: kot pravna država moramo spoštovt odločbo Ustavnega Sodišča. Ves direndaj pa zato da se narodu ne bi snelo, ko elita dobi 2 minimalca na mesec več, na že tako primerno plačo- imamo daleč največ sodnikov na prebivalca. Stavim oko, da bo vlada kmalu rekla da izbire niso imeli, tehnično je nimajo ampak kako naj zaupam takšnemu sodstvu? Minimalna za 30,40€ letno komaj po vseh pogajanjih, oni pa 1500€ na mesec. Verjemite vse ostalo je dramaturški vložek obeh strani da se narodu na odpuli
Macu Picu
09. 01. 2024 14.00
+5
Maj ja kakšno ESČP ! Predsednik vlade gospodari s plačami državnih uradnikov, kamor sodi ta sedanja vsa preštevilna sodniška so_drga, ki ne zna pošteno sodit, še manj tako vodit najbolj enostavnih sodnih postopkov.
kuncci1
09. 01. 2024 14.11
-2
@Macu Picu, kar pišete je skrajno neprimerno in kaznivo! O kakšni so-drgi vi to?? Po vašem pisanju, vas bo morala Policija poiskati po IPju in upam, da vas pošteno kaznujejo! Niste daleč od prav napisanega!
kuncci1
09. 01. 2024 14.16
-5
Macu Picu, tale zapis je idealen za kazenski pregon! O kakšni so-drgi pišete? Upam, da najde Policija vaš IP in vas ovadi. Ne morete žaliti, lagati…..vsepovprek!
Macu Picu
09. 01. 2024 15.42
+3
Očitno si kuncc1 ti globoko vpet v to krimnalno justico, ki je vzrok za skorajda za vse gorje tega naroda ! Revček bi ovajal a, sam pa si zrel za orng pregon, isto isto kot ta iustična so_drga, ki prav nemarno izsiljuje ! Predividevam, da si kaka napol pismen pravnik, z večplastnimi ociganjenimmi strankami ! Režimski potrčko. Sramuj se tega, kaj vse to nabijaš tu !
Yoka Nono
09. 01. 2024 13.51
+14
Točno tako...vsem znižat nezaslužene plače.
Delavec_Slo
09. 01. 2024 13.37
+6
Aja, ta velike barabe so pa zunaj na vodilnih položajih-to pa ne gre skupaj, ker včasih smo bili nagrajeni za dobro delo!
misekmali
09. 01. 2024 13.28
+5
Ministra za javno upravo Franca Propsa je v Odmevih povozila predstavnica sindikata sodnikov Vesna Bergant-Rakočević. Obljube ministra je minirala, češ da je nedopustno, da vlada ne spoštuje odločbe ustavnega sodišča. V kot potisnjen minister ji ni znal postaviti ogledala, da je pred dnevi sam predsednik US prof. dr. Matej Accetto povedal, da je v zadevi bil res postavljen kratek 6 mesečni rok, ki se ga je potrebno držati, a da se dopušča možnost zamika, v kolikor Vlada res dela na uresničitvi odločbe, še posebno pa da bo vključila dogovor o odpravi plačnih nesorazmerij za vse skupine JU hkrati. Če povzamem, US priglaša k skupni ureditvi čimprej za vse in ne dela iz muhe slona.
misekmali
09. 01. 2024 13.32
+3
kuncci1
09. 01. 2024 14.14
-4
Tole o g.Accettu NI RESNIČNO in ne lažite in ne zavajajte! Napiśite vir, kjer je ta izjava! Laž ne bo nikoli resnica, ok!?
mercedesw201fan
09. 01. 2024 13.26
+10
totalna neumnost.....javni sektor skos nekaj štrajka in se takoj vsi dvignejo na noge...gospodarski sektor...moja plača je šla gor 8% v zadnjih 10 letih...vedno manj imam in gledam te gluposti po spletu....dvig minimalne kar je totalna neumnost...treba bi cel plačni sistem regulirat...a dobro..za migrante plačilu EU-ju bomo imeli 22000€ letno za to se bo najdlo
Uporabnik-1442225
09. 01. 2024 13.26
+1
Pa kaj se vtika v javni sektor, saj se bori samo za svojo sodniško rit.
Octavian9
09. 01. 2024 13.25
+8
Veste kaj vi zaposleni v državni in javni upravi? Po javno dostopnih podatkih je bilo Slovencev leta 1991 1.995.000 in zaposlenih v DJU 62.000. Danes nas je Slovencev 2.100.000 in zaposlenih v DJU 190.000. Plače imate 25% višje od zaposlenih v sektorju, ki vas hrani. In vi bi radi še več? Vas ni prav nič sram, da sploh karkoli zahtevate? Preveč vas je za storilnost, ki jo opravite. Preveč vas je glede na to kar si lahko privoščimo. In predragi ste.
banananjamm
09. 01. 2024 14.03
-5
Ojoj evo eden nepomemben komentator, ki več kot očitno podaja netočne informacije bi odločal o vrednosti poklicev v javnem sektorju. Dragi Octavian brigaj se zase in ne za druge. Sram je lahko tebe ko pišeš neumnosti....
banananjamm
09. 01. 2024 14.14
-2
Evo še uraden citat: "Kljub povečevanju števila javnih uslužbencev pa Slovenija še vedno sodi v skupino držav EU z najnižjo zaposlenostjo v javnih storitvah." Dodal bi še, da največje število zaposlenih v JS imajo skandinavske države kot so Norveška, Švedska.....
biggie33
09. 01. 2024 13.22
+11
Biti sodnik je časten poklic.. primerno bi bilo, da bi prvo bili 20 let v odvetništvu, kjer bi si nabrali denarja in izkušenj, potem pa šli za sodnike.. pri nas pa je obratno in imamo sodnike, ki pridejo iz fakultete takoj na sodišče in za 8ur na dan pričakujejo bajne denarce za neomejen mandat.. hehe, pravljice, nesposobneži!! Od Bavčarja dalje niste enega resnega kriminalca zaprli, razen dilerjev..
Samorai88
09. 01. 2024 13.42
-1
In kdo bi po tvoji logiki šel v sodstvo potem takem?
GMajky
09. 01. 2024 14.02