Slovenija

Stavke ne bo, sporazum parafiran

Ljubljana, 27. 11. 2018 17.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vladni pogajalci so s koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, parafirali stavkovni sporazum. Za podpis sporazuma morajo na sindikalni strani v nadaljevanju pridobiti še mandat organov posameznih sindikatov, a vse kaže, da za 5. december napovedane stavke ne bo.

Vladna in sindikalna stran sta danes parafirali en sporazum, njegovo besedilo bo enako za celotno Počivavškovo skupino sindikatov, morajo pa o podpisu odločiti organi posameznih sindikatov. Postopki v posameznih sindikatih so sicer različni in trajajo različno dolgo, nikjer pa naj ne bi trajali več kot nekaj dni.

Kot je napovedal glavni vladni pogajalec Peter Pogačar, bi lahko do podpisa prišlo v začetku prihodnjega tedna. Pogačar se je koordinaciji stavkovnih odborov zahvalil za "korektna, na trenutke trda pogajanja", v katerih so prišli do dogovora, ki javnim uslužbencem prinaša višje plače. Današnja parafa stavkovnega sporazuma po njegovih navedbah pomeni "ogromen korak proti temu, da Slovenije v začetku decembra ne zajame stavkovni val".

Pogačar je ocenil, da ta dogovor pomeni tudi dober obet za sodelovanje v prihodnje, posebno priznanje pa je izrekel Počivavšku, ki je po njegovih besedah na korekten način usklajeval in zastopal koordinacijo stavkovnih odborov, v kateri je 19 sindikatov.

Vladni pogajalci so s koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, parafirali stavkovni sporazum.
Vladni pogajalci so s koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, parafirali stavkovni sporazum. FOTO: Miro Majcen

Počivavšek, ki se je prav tako zahvalil kolegom na vladni in sindikalni strani, je po parafiranju poudaril, da je zanje ključno to, da so v pogajanjih zagotovili višje plače za vse javne uslužbence, tudi zaposlene do 26. plačnega razreda, za katere sprva na vladni strani po lanskih dvigih plač povišanja niso predvideli. Tistim zaposlenim do 26. razreda, ki lani povišanja niso bili deležni, pa so izborili še dodaten plačni razred, je poudaril.

Že prejšnji teden so sicer stavkovne sporazume o razreševanju stavkovnih zahtev parafirali šolski sindikat Sviz in dva zdravstvena sindikata. Za zdaj pa odprto ostaja še vprašanje reševanja stavkovnih zahtev policijskih sindikatov, ki se z vladno pogajalsko skupino znova sestanejo v sredo.

Veseli ga, da so imeli ves čas pogajanj sindikati, ki zastopajo različne dejavnosti in interese, poenotena stališča in da so sledili načelom enakopravnosti in solidarnosti. Dodal pa je, da ostaja "nekoliko grenak priokus, da je bila s stavkovnimi sporazumi, ki so že bili parafirani, morda dana prednost nekim drugim načelom".

Počivavšku se zdi pomembno, da so od vladne strani izpogajali zavezo, da bo zagotovila vire financiranja, s katerimi bo omogočila izplačilo višjih plač v skladu s stavkovnim sporazumom. To bodo na sindikalni strani v prihodnje tudi spremljali, je napovedal.

Kot je omenil, so se dogovorili tudi, da bodo prihodnje leto naredili pregled sistemov napredovanj v javnem sektorju, ki bo pokazal, ali obstajajo neupravičene razlike med posameznimi dejavnostmi ali poklicnimi skupinami, kar bo podlaga za nadaljnje pogovore. Kljub sklenjenemu dogovoru namreč po njegovih besedah enoten plačni sistem ni idealen in vrednotenje delovnih mest še ni uravnoteženo, a dogovorjeno nesporno predstavlja "zelo pomemben korak k izboljšanju položaja javnih uslužbencev", je dejal.

Zadnje podrobnosti v čistopisu stavkovnega sporazuma so vladni in sindikalni pogajalci usklajevali še na današnjem srečanju tik pred parafiranjem.

Med drugim so predvideni splošni dvigi plač vsem zaposlenim za od enega do treh plačnih razredov in dvigi nekaterih dodatkov, denimo za nočno, nedeljsko in praznično delo. Uvedli bi jubilejno nagrado za 40 let delovne dobe, odpravnina ob upokojitvi bi bila v višini treh namesto sedanjih dveh plač.

Po drugi strani se ohranja zamrznitev delovne uspešnosti in premik napredovanj iz aprila na december.

Sindikati v Počivavškovi skupini sicer med drugim zastopajo veterinarje, carinike, vojake, zaposlene v državni upravi, centrih za socialno delo in v kulturi. Prav tako znotraj te skupine sodelujejo sindikati, ki zastopajo del zaposlenih v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva. Koordinacija stavkovnih odborov zastopa 19 sindikatov, med njimi pa sta tudi dva, ki ne stavkata.

Vojaki namreč nimajo pravice do stavke, so pa postavili protestne zahteve in ves čas sodelovali v okviru pogajanj s Počivavškovo skupino. Kot je pojasnil Marjan Lah iz sindikata ministrstva za obrambo, so na današnjem srečanju dosegli, da bodo lahko z uredbo o uvrstitvi delovnih mest za vojake uredili nekatere anomalije, ki jih je po opozorilih sindikata povzročila odprava anomalij v letu 2017. Po Lahovih besedah se namreč zaradi povišanja plač na nekaterih delovnih mestih v okviru lanske odprave anomalij dogaja, da imajo podrejeni višjo plačo kot nadrejeni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Romantik
28. 11. 2018 16.38
sindikalisti so povezani z levimi vladami že od nekdaj, logično, da se ne bo nič spremenilo, dokler ne vržemo teh škodljivcev z oblasti
OrodniK
28. 11. 2018 13.48
+3
Bo treba DDV na 25% navit za vse to futrat. Že 3.vlada po vrsti, z vedno ISTIMI ljudmi. Ljudje bodo pa še 4. isto z drugo lutko izvolili in jamrali kako je vedno slabše. Edino kar lahko logično potegnem iz tega je, da vlado vedno izvoli javni sektor (očitno je večina volilnega telesa že zaposlena v javnem sektorrju), ki ima od nje vsakič znova koristi. Rešitev bi verjetno bila, da se vsi zaposlimo v javnem sektorju. Aja to smo že probali v socializmu, pa je v malhi zmanjkalo...
slovenskidelavec
28. 11. 2018 10.02
+6
Račun se bo izstavil zaposlenim v gospodarstvu.
ROMELS
28. 11. 2018 09.38
+10
Počivavški v javnem sektorju so dobili povišice, delavci pri zasebnikih pa dodatna dela.
MojsterSplinter
28. 11. 2018 08.53
+5
Sindikati delajo kar pač delajo, v medijih pa nekdo postavlja te zgodbe v kontekst. In če mu paše, jih prikaže kot borce proti izkoriščanju, če mu paše drugače, pa kot požrešne tečnobe.
M_teorija
27. 11. 2018 21.04
+12
Je to zdaj bolj ali manj stabilno poslovno okolje!?
Gutenberg
28. 11. 2018 08.01
+5
Samo še stopnjo DDV znižajo na prejšnjo raven ...
srecnii
27. 11. 2018 20.27
+30
Sam od kje bodo vzel, če pa vedno več delavcev zapušča Slovenijo.
mijavci
27. 11. 2018 20.04
+46
Vlada je popustila, sedaj ji bo potrebno manj doplačat do minimalne plače, delavec pa še vedno dobi isto, tako to gre ko se dva pogajata za tuji denar. Kdo je tu nor????
Libra
27. 11. 2018 19.35
+72
Nimam besed. Zakaj se zacnejo vedno sindikalne vojne pod pretvezo, da se borijo za delavce za njihovo prezivetje. Ko se zacne vlada pogajati pa pozabijo na reveze in se pogovarjajo samo o tistih, ki niso revezi. Pa veste, da so danes naplahtali vse. Nic niso naredili za tiste pod sedemnajstim placilnim razredom. En razred gor, dvajset evrov manj dodatka do minimalne place. Placa se vedno minimalna. Ostalim nad 26. placnim razredom se bo placa z dodatki dvignila za pol nase minimalne place. Svet bi se sesul, Sloveniha propadla ce bi revezu dvignili placo za 50 evrov, aja pol bi si pa ze upal na punt , kajne. PA KOGA FLANCATE VI VODJE SINDIKALNI, KDO VAS PLACUJE, MAR JE NAS OSTOTEK PRENIZEK. ?! Sram vas bodi in se enkrat sram, slabsi ste od gospe, ki se boji bogatih revezev. Ona he to vsaj havno povedala, vi pa bas ponizujete z tovrstnimi sporazumi, se enkrat sram vas bodi. Gospod Vukadinovic, ste srecni ima vasa cistilka sedaj izhodiscno placo minimalno? Seveda ne , najmanj osemnajst let sluzbe, da bo dobila, ce bo fejst pridna prvic minimalno placo
butalistan
27. 11. 2018 22.44
-3
mijavci
27. 11. 2018 19.18
+32
Najprej sem predvideval da bo kupnina od NLB zdržala vsaj do februarja naslednjega leta, danes nisem več prepričan, sem bolj za do novega leta, potem bo pa veselica ko bo vsega zmanjkal.
JApajaDAja
27. 11. 2018 19.23
+3
ne sekiraj se...glavno, da je zemlja ploščata in da so usa-jevci bili na luni!
DAEMONIUM
27. 11. 2018 19.14
+34
Sedaj ko je vlada pokradla upokojence lahko delijo, upokojencem pa spet drobtinice 12-15 eur, naj jih raje spravijo na drugi svet, kot pa to da bomo spremljali nadaljevanje crkovanja na obroke!
NoviceResnice
27. 11. 2018 18.59
+38
pa smo zafrknl še eno generacijo zanamcev, ki bodo odplačevali naše dolgove......
ecnarf
27. 11. 2018 18.52
+44
Pa kdo plačuje te nakladače pošlite ga v rudnik zdraharja pisarniškega
JApajaDAja
27. 11. 2018 18.32
+41
torej, plače porihtane, stavke odpadejo, ustavna sodnica izvoljena, sedaj še guvernerja porihtajo, potem pa pljunit v roke in začet z delom, ker to vse nas bo drago stalo! o tem kar pa še prihaja ,pa tokrat ne bom!
direstraits
27. 11. 2018 18.39
+49
Hehe... ali ne Šarec... vse za svoje volilno telo. Še en mesec, pa bo za ostalo dnarja zmanjkal... hahaha usedu si se na polno kanto ,....kje je kaj zdravstvo, ceste, pokojnine,... da o vračilu obresti in Alenkinih pufov ne govorimo.. mislim, da močno izigravaš in lažeš realnemu sektorju.. .