Slovenija

Vladni prostori kamen spotike

Ljubljana, 19. 10. 2006 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
P.M./I.A./T.S./STA
Komentarji
6

Komisija DZ za nadzor proračuna je po burni razpravi prekinila razpravo o prenovi vladnih prostorov.

V prenovljenih vladnih prostorih je tudi fitnes
V prenovljenih vladnih prostorih je tudi fitnes FOTO: POP TV

Člani parlamentarne komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ so nadaljevali aprila prekinjeno razpravo o prenovi vladnih prostorov na Gregorčičevi 25, vendar tudi tokrat brez uspeha. V času od aprila do danes je urad za nadzor proračuna opravil nadzor nad prenovo. Ob tem so ugotovili manjše nepravilnosti.

Inšpektor je namreč ugotovil, da za dodatna dela, ki so že bila izvedena, ni bil sklenjen aneks k eni izmed pogodb, s tem pa je bil kršen pravilnik o postopkih za izvrševanje proračuna. Prav tako ni bil izveden postopek za spremembo vrednosti projekta.

Člani komisije so sklep njenega predsednika Milana M. Cvikla (LDS), da je urad ugotovil omenjene nepravilnosti zavrnili. Proti so soglasno glasovali člani koalicijskih strank. Sejo so prekinili, kdaj pa naj bi jo nadaljevali, zaenkrat še ni znano.

Predsednik parlamentarne komisije za nadzor proračuna Milan M. Cvikl je zahteval nadzor
Predsednik parlamentarne komisije za nadzor proračuna Milan M. Cvikl je zahteval nadzor FOTO: Dare Čekeliš
Cvikl vladi očital dvoličnost

Cvikl (LDS) je vladni strani očital dvoličnost, da spoštuje zakone le ko ji to ustreza; kot je dejal, v slogu "če je nuja, zakonov pač ne bomo spoštovali". Poudaril je, da bi vlada za te odločitve morala izpeljati ustrezne postopke in dobiti soglasje parlamenta. Ob tem je izpostavil, da obnova "steklene palače" na Gregorčičevi 25 ni edini primer nespoštovanja zakonodaje, ampak sta tu še dva - gradnja kongresno-protokolarnega centra Brdo in nakup prostorov za sedež slovenske misije v Bruslju. Vlada tako po Cviklovih besedah zakonodajo krši kar pri treh velikih projektih.

Vendar pa se koalicijski poslanci v komisiji s tem nikakor niso strinjali. Kot je poudaril Rudi Veršnik (SDS), je inšpektor ugotovil tudi, da so bili uporabljeni postopki zaradi dodatnih del s pogajanji ob danih okoliščinah primerni in racionalni. Torej je bilo ravnanje vlade racionalno in gospodarno.

Na tej točki se ni strinjal Dušan Kumer (SD), ki se je vprašal, ali se lahko govori o racionalnosti pri izgradnji nove vladne palače, če je vlada prostore že imela, po drugi strani pa veliko ministrstev plačuje visoke najemnine za prostore. Pri tem je potegnil tudi primerjavo z neracionalnim nakupom dragega vladnega letala falcon, čeprav je vlada letalo potrebovala.

Inšpektor je ugotovil, da je bil kršen pravilnik o postopkih za izvrševanje proračuna
Inšpektor je ugotovil, da je bil kršen pravilnik o postopkih za izvrševanje proračuna FOTO: POP TV

Urad eno, inšpektor drugo

Urad za proračun je sicer ugotovil, da so bili postopki izvedbe javnega naročanja izpeljani v skladu z veljavnimi predpisi, uporabljeni postopki zaradi dodatnih del s pogajanji pa so bili primerni in racionalni. Na projektu je bilo skupaj do konca junija porabljenih 2,03 milijarde tolarjev.

Inšpektor urada pa je ugotovil, da za dodatna dela, ki so že bila izvedena, ni bil sklenjen aneks k eni izmed pogodb, s tem pa je bil kršen pravilnik o postopkih za izvrševanje proračuna. Pravilnik je bil kršen tudi s tem, ker ni bil izveden postopek za spremembo vrednosti projekta. Postopek obnove tako formalno še ni bil izpeljan do konca, zato ni bilo mogoče natančno ugotoviti, koliko je sprememba namembnosti prostorov v celoti povečala strošek obnove.

Komisija je na koncu s preglasovanjem sprejela sklepe, da je bila sprememba investicije nujna, sicer bi nastala velika škoda, prav tako pa so ugotovili, da je bila pomanjkljivost pri izvedbi postopka odpravljena. Po drugi strani pa ni podprla ugotovitvenega predloga opozicije, da je inšpekcija ugotovila omenjeno kršitev pravilnika in da bi moralo računsko sodišče v poročilu za leto 2006 posebno pozornost nameniti temu primeru. Zato je Cvikl že napovedal, da bo to računskemu sodišču naložila opozicija, ki ima to možnost po zakonu o računskem sodišču.

SORODNI ČLANKI

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dragica.pahor@gov.si
20. 10. 2006 10.47
Prav smešno je že, kako nekateri za vsako stvar, ki jo sedanja vlada naredi in je negativna, krivijo prejšnjo vlado - verjetno bi to počeli tudi še čez 20 let. Hm, ko pa je kaj pozitivnega, pa si vse zasluge, tudi če se je prej začelo, šteje sedanja vlada. Zanimivo, zanimivo.
tomazbodner
20. 10. 2006 05.40
Jaka: Znas se kaj drugega povedati kot da je za vse kriva prejsnja vlada?
Uporabnik113189
20. 10. 2006 05.30
Pa so zopet eno svinjarijo pospravili pod preprogo. Ker imajo janševci večino v odboru, je vse pravilno, pa čeprav inšpektor trdi drugače. Ja, kdo pa je ta tip, da bo zdele težil..če bo nadležen bo pa še zamenjan..
jaka37
19. 10. 2006 19.33
roadracer. Brez panike, vladne prostore je leta 1999 začela graditi prejšnja vlada.
jaka37
19. 10. 2006 19.17
roadracer. Prostore je leta 1999 začela graditi prejšnja vlada. Ta vlada jih je dokončala.
roadracer
19. 10. 2006 13.40
Barabe. Kradejo nam zato da sebi rihtajo razkošje. Zaradi tega naj bi mi plačevali višje davke, trošarine.... lopovi!!!!