Slovenija

Koprski ribiči ostro nasprotujejo izsušitvi struge Rižane

Koper, 22. 07. 2022 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ribiška družina Koper ostro nasprotuje izsušitvi struge reke Rižane, saj v njej ne živijo le ribe. Kot so poudarili v odzivu na zamisel o zmanjšanju ekološko sprejemljivega pretoka v reki, ljudje ne znamo več sobivati z naravo. Direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj medtem opozarja, da bo vode v primeru suše v vsakem primeru zmanjkalo. Medtem župani slovenske Istre poudarjajo, da so ljudje v zadnjih dneh začeli bistveno bolj skrbno ravnati s pitno vodo in občutno zmanjšali porabo, na dopisni seji pa je vlada sprejela načrt zagotovitve interventnih prevozov vode za oskrbo slovenske Istre.

Odgovorni za naravovarstvene zadeve pri Ribiški družini Koper Miha Bertok je na današnji novinarski konferenci ob reki Rižani spomnil na pretekle posege v reko Rižano, njeno zgodovino in pomembnost za prebivalce slovenske Istre. Ko se je začelo črpati podtalnico reke Rižane, je bil določen tudi tako imenovan biološki minimum, ki je bil določen pri pretoku 113 litrov na sekundo. Pozneje so po njegovih navedbah na podlagi študije ugotovili, da bi v poletnih mesecih moral biti pretok najmanj 160 litrov na sekundo, da bi se ohranjalo obstoječe stanje.

Bertok je opozoril, da po Rižani že zadnjih 31 let ne teče dovolj vode, da bi se ohranjalo obstoječe stanje. "Sedaj pa ideja, da se bo prekinilo vračanje vode v reko Rižano in da po reki Rižani ne bo več tekla voda," je kritičen Bertok. Kot je poudaril, v reki ne živijo samo ribe, ampak gre za celoten ekosistem, zato ideja o vsakoletni selitvi rib ni izvedljiva.

"Žalostno je, da je oblast pripeljala do tega, da bomo jutri imeli tu konec reke Rižane in njene doline kot take. Ta trenutek vsem predlagam, da nehajo črpati vodo iz reke Rižane, da pustijo vodo naravi, da pretrpimo ta dva meseca in da omogočimo, da ohranimo ves ekosistem rižanske doline," je pozval.

Reka Rižana
Reka Rižana FOTO: Kanal A

Po njegovem mnenju je trenutno stanje posledica neukrepanja odgovornih, nesprejemljivo pa se mu zdi tudi, da v Sloveniji ni niti enega vodovarstvenega nadzornika, ki bi lahko ukrepal po zakonu o vodah.

Ribiški družini je podporo izrazil tudi sekretar Ribiške zveze Slovenije Igor Miličič, saj se bojijo, da bi bil primer Rižane le prvi primer v Sloveniji, kjer bi oblast prekinila pretok vode. "Primer Rižane danes je rdeči alarm za celotno Slovenijo, da se enkrat res temeljito pogovorimo o vodnem gospodarjenju v Sloveniji, saj voda ni več samoumevna stvar," je dejal.

da obrambno ministrstvo pripravlja načrt dopolnilne oskrbe z vodo s cisternami. Navedbe, da so se v Rižanskem vodovodu odločili prenehati vračati vodo v strugo Rižane, je direktor vodovoda Pregelj v poznejšem odzivu za medije zavrnil. "Zaenkrat zagotavljamo biološki minimum, opozarjamo pa, da črpamo tako za biološki minimum kot tudi za vodooskrbo iz enega bazena, ki je omejen in ki ga bo gotovo, če dežja ne bo, v kratkem zmanjkalo," je dejal Pregelj in poudaril, da v tem primeru ne bo vode ne za vodooskrbo ne za zagotavljanje struge reke Rižane.

Pojasnil je, da so zato danes preventivno poklicali ribiško družino in jih opozorili, da bi bilo stanje lahko čez 20 dni še bolj kritično. "Jaz bi jim predlagal, da začnejo danes reševati ribe in iskati rešitve, ker jih bodo jutri morali, pa ne bo kriv ne Rižanski vodovod ne država, nihče ne bo kriv. Suša je najprej prizadela rižanski vodovod in potem še vse ostale," poudarja direktor vodovoda.

Dodal je še, da so dolžni do zadnje kaplje zagotavljati pitno vodo prebivalcem, kar bodo tudi naredili, medtem ko vse ostalo ni v njihovi moči.

Vladni ukrepi za omilitev pomanjkanja vode v Istri tamkajšnjim županom vlivajo upanje

Predstavljeni vladni ukrepi za omilitev situacije glede oskrbe z vodo v slovenski Istri dajejo upanje, da bi se lahko izognili redukcijam pri oskrbi s pitno vodo na tem območju, so sporočili župani slovenske Istre. Dejstvo, da je vlada sprejela predlog županov za dobavo dodatnih količin pitne vode, kaže, da je razumela resnost razmer. 

"Če še pred nekaj dnevi ni bilo videti realne možnosti, da bi se izognili redukcijam pri oskrbi s pitno vodo v slovenski Istri, danes smemo ohranjati upanje. Zgodili sta se namreč dve ključni spremembi. Prva je, da smo ljudje razumeli resnost razmer, druga pa, da je vlada razumela resnost razmer," so v današnjem sporočilu za javnost zapisali župani občin Ankaran, Izola, Piran in Koper.

Kot poudarjajo, so ljudje v slovenski Istri v zadnjih dneh začeli bistveno bolj skrbno ravnati s pitno vodo in občutno zmanjšali porabo, vlada pa je sprejela predlog županov za dobavo dodatnih količin pitne vode.

Načrt zagotovitve interventnih prevozov vode

Po četrtkovi seji vlade je Minister za okolje in prostor Uroš Brežan sporočil, da obrambno ministrstvo pripravlja načrt dopolnilne oskrbe z vodo s cisternami. Na današnji seji je vlada načrt zagotovitve interventnih prevozov vode za oskrbo slovenske Istre sprejela, je bilo objavljeno na spletni strani vlade. 

Župani slovenske Istre so pojasnili, da bo dodatne količine vode iz reke Unica v njihovo vodarno dovažala Slovenska vojska, ko in če bo to mogoče, pa se ji bodo pridružile še gasilske organizacije in drugi prevozniki.

S tem bodo lahko v vodarno v Cepkih pripeljali do pet tisoč kubičnih metrov vode dnevno, ocenjujejo župani. "Seveda v trenutnih razmerah niti ta dodatna količina ne zagotavlja varne oskrbe s pitno vodo za celotno regijo, ponuja pa nam priložnost, da se ob izjemno skrbnem ravnanju in varčevanju z vodo izognemo redukcijam do prvega obilnega deževja," so zapisali.

Vladni ukrepi za omilitev pomanjkanja vode v Istri tamkajšnjim županom vlivajo upanje  (fotografija je simbolična).
Vladni ukrepi za omilitev pomanjkanja vode v Istri tamkajšnjim županom vlivajo upanje (fotografija je simbolična). FOTO: Thinkstock

Župani pozdravljajo tudi odločitev, da direkcija za vodo izda začasno dovoljenje za uporabo Vanganelskega jezera in drugih manjših zajetij za druge, predvsem kmetijske rabe.

Predvsem pa župane veseli resna namera vlade, da državni prostorski načrt Suhorca razširi z dodatnimi možnostmi. Pri tem bo okoljsko ministrstvo kot morebitni rešitvi preverilo tudi možnost aktiviranja četrte vrtine v Klaričih in navezavo na vodni vir Malni.

Brežan je na četrtkovi novinarski konferenci pojasnil, da si prizadevajo v okviru nove finančne perspektive in kohezijskih sredstev za obdobje od 2021 do 2027 priti do projekta, ki bo še zadnji večji del Slovenije oskrbel s pitno vodo, in to z virom, ki bo trajen in dovolj obilen. Kot je spomnil, je slovenska Istra namreč zadnji del Slovenije, kjer vodooskrba še ni zagotovljena na primerni ravni.

"Situacija v slovenski Istri je zelo resna in najprej bi prebivalcem, predvsem tistim, ki se mudijo na Obali, in lokalnemu prebivalstvu, sporočil, naj upoštevajo vse ukrepe, ki jih pripravljajo Rižanski vodovodi in lokalne skupnosti v slovenski Istri. Situacija je zaskrbljujoča in pri porabi vode se je treba obnašati skrbno in varčno," je bil jasen minister.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

METKA102
23. 07. 2022 10.03
Mogoče bi pomagali stari Rimljani, dobro so se spoznali na vodovode.
cool1
23. 07. 2022 09.10
+0
v USA v Kaliforniji vrtajo v zemljo po več kilometrov , tudi 3 km , da pridejo do vode, ki jo tako zelo potrebujejo, sicer v tej državi nebi nič rastlo....samo povem, da se da priti do vode tudi drugače....!
dule100
23. 07. 2022 08.44
-2
Vse pač ne moreš imeti! Imajo pa primorci Titeja, Kombinatke, partizane itd. 🤥🆘🥊
Šekularac
23. 07. 2022 08.33
-2
Slovenija potrebuje slovenski vodni križ pitne vode in uravnovesi potrebe po celotni državi. Umetna jezera po izgradnji in napolnitvi takoj z ribami naselijo ribiči in si zagotovijo odločilno vlog pri porabi vode za pitje , namakanje in potrebe pri gašenju.
šavrin
22. 07. 2022 21.38
-1
kakšni cikusanti, Vanganelsko jezero je bilo zgrajeno izkjlučno za namakanje, zdaj pa je za to potrebno dovoljenje. Tista voda itak za drugo ni uporabna.
Mio56
22. 07. 2022 20.43
+3
Ok dogovor je da bodo vodo fural....ce bodo kapacitete na razpolago to pomeni eno furo 8m3 vode....obala jo pa z omejitvijo rabi 8000m3...si predstavlate guzve na AC in zastoj kamjonov, ko bodo to vozil?? 1000kamjonov na dan!
VWT6
22. 07. 2022 21.41
+0
Ne znaš racunati. Kamion prioele 25 kubikov. To je 320 kamionov ne tisoč. So pa prikolice- šleperi. Haloooo kako so kratkovidni nekateri
karjola
22. 07. 2022 21.43
+0
Mio pojma nimajo kako bi reševali problem. če že gledamo s stališča vplivovov na okolje je bistveno manjša škoda če se izsuši Rižana kakor 1000 kamijonov na dan. Poraba bi se bistveno zmanjšala, če bi ceno vode povišali za 3x.
Mio56
22. 07. 2022 21.52
+2
vwt6...vojska nima sleperjev, gasilci pa se manj...in glede da se bo zacelo s tem je 8kubikov +- kubik ali dva kar realno stanje.....kasneje ce se pokaze prilika in bodo sleperji na voljo bo pa vsekakor bila vecja kolicina vode....ampak vseeno dodatnih 300+ kamjonov na cesti, ki je ze tko zasicena zaradi poletnih migracij bo ena velika stojeca veselica!
marston
22. 07. 2022 20.27
+0
v antičnem Rimu so imeli oskrbo s tekočo vodo za milijon ljudi. Voda je tekla neprestano, po akvaduktih iz bližnjih gora. tega danes svet ni več zmožen naredit. lahko bi naredili za našo obalo podobno, iz Alp. why not?
Mio56
22. 07. 2022 21.54
+3
ker je bila voda takrat zastojn in je kr tekla, zdej se pa borimo, da plačamo vsak liter ki pride do nasega dvorisca in posledicno viadukti so bili odprti in ce bi blo to dans bi se voda kradla (po mnenju prodajalcev vode da s erazume) na veliko hahaha
marston
23. 07. 2022 10.20
zakaj bi morali plačevati za vodo? v Rimu je bilo vse plačljivo, voda pa je bila zastonj. za milijon ljudi, vključno s sužnji. sedaj pa se delajo le projekti za velik dobiček. potem pa se zgodi kriza, pa tema
ping
22. 07. 2022 20.18
+6
Raje sprejmem redukcijo vode, kot izsušitev rek. Neverjetno, kaj se gremo, res... Tako mačehovsko ravnanje z našimi vodotoki nas je pripeljalo do sem. Ribiška zveza te dni poziva tudi k spremembi ravnanja z vodotoki in to nas dolgoročno lahko za silo reši... če je še kaj rešiti...
karjola
22. 07. 2022 21.44
+1
A veš kaj pomeni redukcija vode, da boš v kangli nesel vodo v 5 nadstropje da si izplakneš WC školjko.
Šekularac
23. 07. 2022 08.50
+0
nacht
22. 07. 2022 20.17
+1
Kaj pa če bi nika in njeni marčevski jezdeci nosili vodo v Istro, saj zaradi njih imamo to kar imamo
ping
22. 07. 2022 20.09
+6
Ribiči imajo prav!!!
txoxnxy
22. 07. 2022 20.06
+3
Nika se že smeji , provizije za njen 8 marec so že zagotovljene. Vas je peljala žejne čez vodo .
NIKI 2
22. 07. 2022 19.57
+4
Sramota za Slovenijo da bilo kateri košček naše domovine ostane brez vode.Pri današnji tehnologiji povezava Slovenije z cevovodi na območja z manj zalogami sploh ne bi smela bit vprašanje
šavrin
22. 07. 2022 21.41
+5
Problem vodooskrbe naše Istre je star več kot 35 let in vsa ta leta se ni postorilo nič, da bi se našla rešitev ob vsaki suši se zganja cirkus, nato se vse pozabi do druge suše.
User1538643
22. 07. 2022 19.55
+4
Izsušitev je nedopustna, je konec. Ali jo morda želijo gradbeni lobiji?
Cene Novak
22. 07. 2022 19.50
+3
Kaj pa Ribiška zveza Slovenije ali bodo oni kar tiho ali vsi muharijo po Kanadi!
Cene Novak
22. 07. 2022 19.47
+3
Ta Bržan ni diht ,najprej otroško zdravilišče sedaj Rižano kaj se bo še spomnil! Se bo pač folk malo manj tuširal Čehi ne bodo hladil piva pod pipo, vodo pa tako ali tako že vsi pijejo stekleničeno!
Blue Dream
22. 07. 2022 19.45
+5
Očitno so rebiči edini normalni tule
radar
22. 07. 2022 19.31
+7
Podpiram ribiče...
Mio56
22. 07. 2022 18.57
+16
Kako pa kej zalivanje svete travce na bonifiki??? To se pa kr spregleda ane? Hahaha
toti mišek
22. 07. 2022 18.48
+4
Potrebno je plesat...tako so Indianci priklicali dež..
Potouceni kramoh
22. 07. 2022 18.39
+12
Ce vzames ribi vodo, je tko kot bi odvzel cloveku zrak.