Slovenija

'Vladno uničevanje STA ogroža informacijsko suverenost državljanov in države'

Ljubljana, 04. 03. 2021 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
90

Članice in člani Katedre za novinarstvo in Centra za raziskovanje družbenega komuniciranja na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani so spisali pismo, s katerim poslanke in poslance Državnega zbora pozivajo, da "sprejmejo ustrezne ukrepe za preprečitev družbeno neodgovornega in vsestransko škodljivega ravnanja Vlade RS, če ne bo nemudoma in dosledno spoštovala zakonov, ki jo zavezujejo k financiranju STA".

Slovenska tiskovna agencija

"Slovenska tiskovna agencija (STA) je prepomembna, da bi mirno spremljali njeno uničevanje," poudarjajo podpisniki pisma – Jernej Amon Prodnik, Monika Kalin Golob, Jernej Kaluža, Tanja Kerševan Smokvina, Jan Kostanjevec, Tina Lengar Verovnik, Nataša Logar, Boris Mance, Marko Milosavljević, Melita Poler Kovačič, Sašo Slaček Brlek, Slavko Splichal, Ilija Tomanić Trivundža, Igor Vobič in Nina Žnidaršič

"Slovenska tiskovna agencija je že več mesecev na tnalu medijske politike aktualne slovenske vlade, ki so ji očitno v napoto neodvisnost agencije, njen mednarodni ugled in izjemni rezultati, ki jih je dosegla v treh desetletjih razvoja," pišejo v pismu, v katerem poudarjajo nesporno zgodovinsko vlogo STA v osamosvajanju Slovenije, ko je v Sloveniji in tujini zagotavljala obveščenost o demokratičnih spremembah.

"STA je aorta slovenskega medijskega okolja, ki ga dnevno napaja s stotinami novic, in ključna državna infrastruktura za komuniciranje s tujino. Nedopustno je, da je STA s specializiranimi uredništvi, mrežo dopisnikov v Bruslju, Zagrebu, New Yorku in v vseh slovenskih regijah, ko njen arhiv obsega že več milijonov novic, fotografij in zvočnih posnetkov ter uživa ugled doma in po svetu, izpostavljena političnim pritiskom in celo nezakonitemu finančnemu izčrpavanju prav s strani političnega vrha države, ki jo je pomagala soustvarjati," nadaljujejo. 

Za še posebej škodljivo izpostavljajo to, da vlada STA uničuje v času pandemije in tik pred skorajšnjim predsedovanjem Svetu Evropske unije, za katerega bo Slovenija potrebovala močno komunikacijsko podporo, ki jo v tem trenutku lahko zagotovi samo STA: "Saj ima vodilni slovenski dnevnoinformativni servis v angleškem jeziku ter je partnerica vseh pomembnejših tujih agencij, njeni mednarodni naročniki pa so tudi veleposlaništva v Sloveniji in mnoge gospodarske družbe."

Podpisniki še pravijo, da so kot članice in člani institucije, ki velik del svojih ustvarjalnih naporov namenja izobraževanju novinarjev in raziskovanju novinarstva, še posebej zaskrbljeni nad nedopustnimi posegi v avtonomijo STA in svobodo novinarstva, "ker ima STA vzoren sistem zagotavljanja uredniške in novinarske avtonomije, preverjanja dejstev in spodbujanja medijske pismenosti, ob tem pa je tudi izredno pomembna partnerica slovenski znanosti in njen laboratorij".

STA že vrsto let razvija čezjezikovna orodja za spremljanje novic, ki temeljijo na strojnem učenju, ter je v Sloveniji in čezmejno med vodilnimi v razvoju naprednih tehnologij produkcije in prezentacije novic, dodajajo: "V STA razvito napredno orodje NewsMapper, ki temelji na tehnologijah umetne inteligence in ga je sofinanciral ameriški spletni velikan Google v okviru svojega sklada Digital News Innovation Fund, je Evropska komisija uvrstila na seznam odličnih evropskih inovacij. Rešitev medijem omogoča sledenje uporabi njihovih člankov in s tem povezano analitiko, pomaga pri zaznavanju izrednih novic in viralnih zgodb ter odkrivanju nedovoljene rabe člankov in potencialnih mrež širjenja dezinformacij."

Izpostavljajo tudi portal STAZnanost in sodelovanje z Institutom Jožef Stefan na področju čezjezikovnih orodij za prepoznavanje podobnosti v okviru projekta X- Like.

"Sovražno uničevanje tako pomembne, ustvarjalne in uspešne organizacije, ki je temeljnega pomena za zagotavljanje človekovih komunikacijskih pravic, svobodo medijev in informacijsko suverenost države Slovenije, meji na brezumje. Zato se pridružujemo pozivom slovenske javnosti ter evropskih in mednarodnih organizacij Vladi Republike Slovenije kot zastopnici države, ki je ustanoviteljica STA, naj v skladu z zakonom o STA in sedmim protikoronskim zakonom nemudoma zagotovi financiranje za nemoteno in celovito izvajanje javne službe STA ter spoštuje institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost STA. Hkrati pozivamo poslanke in poslance Državnega zbora, da sprejmejo ustrezne ukrepe za preprečitev družbeno neodgovornega in vsestransko škodljivega ravnanja Vlade RS, če ne bo nemudoma in dosledno spoštovala zakonov, ki jo zavezujejo k financiranju STA," so še zapisali avtorji pisma. 

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROGIBOS
12. 03. 2021 15.32
Ni res! Veselinovič ne vodi države v državi, zato naj se pritisne na njega, sicer mu pa tako in tako grozijo kazenske ovadbe in bodo potem tudi tisti, ki sedaj nabijajo laži in se zopet poskrili in utihnili!
User1536496
05. 03. 2021 10.24
+2
Kaksne nebuloze, informacijsko suverenost ogroža nekdo drug, tisti, ki vodijo neprekinjeno kampanijo proti vladi nonstop..
zmago56
05. 03. 2021 09.07
+6
V Sloveniji NI neodvisnega poročanja in informacijske suverenosti, zato je ta vlada ne more ogrožati. STA pa je treba ukiniti ali pa pripraviti do tega, da bo res neodvisna in suverena, kar pa bo zelo težko saj si jo vedno skuša vsaka oblast podrediti. Glede na to kdo je bil večino časa od ustanovitve STA na oblasti pa se ve za koga ta STA dela.
Darko32
05. 03. 2021 10.11
+1
zmago56 Se popolnoma strinjam z tvojimi navedbami. V Sloveniji sploh ni neodvisnega sodstva, POlicije in žal tudi v javni upravi so vsi politično okuženi. Enako je z novinarji. Med temi je veliko politično in ideološko obarvanih, saj so otroci UDBAŠEV in zagriženih komunistov, kateri vse naredijo, da bi povzročili škodo državi. Žal enako počenja tudi JANŠA z svojo oslovsko politiko,k atera je popolnoma enaka, kot so jo vodili UDBAŠI in KOMUNISTI. Vsem predlagam, da pogledajo malo zgodovino in način delovanja. Žal se popolnoma isto dogaja pod okriljem JANŠE. Zato pravim, da bi bilo dobro pogledati malo zgodovino.
mosqito
05. 03. 2021 08.55
+6
Na STA, je vse plačljivo...tu pa ta leva svojat,zahteva še dnar od države...naj jih financira BUREK KOALICIJON...pa Janja Usluga,naj jim svojo plačo preusmerja.
mosqito
05. 03. 2021 08.52
+6
Uničit STA..demontirat RTVSLO....to so gnezda levih hijen. Lažnivci, privilegirani od rojstva.
tornadotex
05. 03. 2021 08.03
+6
STA sama sebi namen...podaljšek levega trobila...
User300173
04. 03. 2021 21.47
-4
Vladna stran zahteva 60% popusta? Kdo bo tako pogodbo podpisal, saj niti stroškov ne krije. Kdor to predlaga nima namena podpisati ničesar ampak samo zavaja.
mali.mato
05. 03. 2021 08.38
+6
V Dnevniku pa celostranski oglasi za STA.... Kam gre davkoplačevalski denar.....
mali.mato
05. 03. 2021 08.39
+1
NeMoresVerjet
04. 03. 2021 21.28
+4
Pomembne in ustvarjalne institucije. Hahahahahaha. Ja in v Rogu in na Metelkovi so nasledniki Picassa, Mozarta in da Vincija :)))) Le kako bomo preziveli brez njih.
provni
04. 03. 2021 20.30
+2
Zaradi suma storitve kaznivega dejanje bi morali biti storilci prijavljeni na državno tožilstvo. Kdo so storilci in kdo jih bo prijavil ? Prijavi jih lahko STA, policija, vsak posameznik ali pa anonimno na državno tožilstvo. Amen. Pa srečno Slovenija.
User300173
04. 03. 2021 20.13
+4
STA je gospodarska družba v lasti države. V kolikor jo Ukom ali vlada RS namerno izčrpavajo in onemogočajo normalno poslovanje, je to gospodarski kriminal in posredovati morajo pristojne službe. Prvo bi morala finančna uprava na pregled poslovanja družbe. Načrtno uničevanje državne lastnine je nezakonito in to mora zakonsko preganjati družbeni pravobranilec. Odgovorni so predsednik vlade in Ukom. Tu ne vidim kakšnih posebnih težav. Inšpekcijo v podjetje in pika.
GetUp
04. 03. 2021 20.08
+6
Veselinovič daj jim dokumente ajde. bodi človek pa daj, da vidimo kaj bo. V penzijo ali kamorkoli pa je tudi že čas, da greš. Ni dobro za zdravje in glede na leta je jasno, da je um komunističen. Vi podpisniki pa razmislite malo kaj boste podpirali.
janez horvat
04. 03. 2021 19.50
+2
STA uničuje Veselinović. Že zdavnaj bi moral vladi(UKOM-u) posredovati podatke, na podlagi katerih bi lahko določili PRIMERNO financiranje. In zadeva bi bila končana.Do sedaj si je primerno financiranje očitno lahko določal sam. Se zaveda, da je direktor v firmi, ki ni njegova? Če bi bil lastnik zasebnik ali zaebna družba, bi že zdavnaj letel!
Kaktus111
04. 03. 2021 20.28
-1
Janez pejt spat ......... vidiš da nimaš pojma kot večina SDS volilcev ................
NeMoresVerjet
04. 03. 2021 21.29
+2
Ne more, ker se bo ugotovilo, da dobijo najmanj 2 milijona eur PREVEC vsako leto.
Oknaj 4
04. 03. 2021 19.10
+4
Ogroža se suverenost levih , v Sloveniji smo pa tudi desni ki pa od STA nismo in še vedno ne dobimo suverenih novic
pepikrlinca
04. 03. 2021 18.23
+4
Pa zakaj STA ne pokaže kar vlada zahteva? Očitno je nekaj hudo narobe v STA?
Kana-1
04. 03. 2021 17.36
-1
Pa treba ih malo masirat ....
Rudolf Maister
04. 03. 2021 17.21
+1
Vsi ki krulijo o uničevanju STA,pozabijo omeniti da je pogodbo sestavila vlada perjanice levih stremuhov Marjana Šarca. Samocenzura je huda reč.Samo kako se potem pogledaš v ogledalo,je pa drugo vprašanje. Moraš imeti res močan želodec.
riss
04. 03. 2021 16.32
+8
Levo odvisni novinarji so se postsvili v bran levi STA, neodvisni od vlade,saj ne pustijo vpogleda. Samodržec in samoupravljalec VeselinoviĆ gleda samo lastne interese. Ni lastnika na svetu, ki bi takšnega samovoljneža gledal 1 (eno) sekundo po tistem, ko ne bi bilo v vsakem trenutku razvidno kako dela. Čez 100.000,00 € plače in nobene odgovornosti. Sramotno se pa sklicuje na boj za neodvisnost levo odvisne agencije. Tudi, če vlada pade zaradi njega, samo, da se mu prepreči samoupravljanje s temelji marksizma. Kaj si pa eni s pomočjo leve politike privoščijo. Vem, da ga Janja Sluga podpira, ker trpi v tej koaliciji, zato se naj raje priključi levi opoziciji, kamor spada
sinhron
04. 03. 2021 16.00
-6
'Vladno uničevanje STA ogroža informacijsko suverenost državljanov in države' , to dopovejte SMC in DESUS , naj se zamislita nad svojimi dejanji in podporo Janševi vladi !
ni_mi_vse_eno
04. 03. 2021 15.50
+9
Skupna vrednost pogodbe znaša 1.978.000,00 EUR. 6. člen Izvajalec se zavezuje, da bo vsake tri mesece predstavniku ustanovitelja poročal o izvajanju javne službe in namenski porabi proračunskih sredstev. Izvajalec mora predstavniku ustanovitelja na njegovo izrecno zahtevo nemudoma posredovati vso dokumentacijo o izvajanju javne službe (finančno , pravno, vsebinsko). Tudi sicer mora z njim sodelovati in se odzivati na njegove zahteve po dokumentaciji in pojasnilih. Pogodbeni stranki soglašata, da lahko predstavnik ustanovitelja, če izvajalec krši sodelovalno dolžnost iz prvega odstavka tega člena oziroma se ne odzove, ko se od njega zahteva pojasnilo ali dokumentacija, izvajalca pisno pozove k spoštovanju sodelovalne dolžnosti in mu določi 15 dnevni rok od prejema poziva za predložitev zahtevanih dokumentov.
marker1
04. 03. 2021 15.50
+8
STA in RTV Slo sta dva levičarska mastodonta, ki zelo dobro živita na račun davkoplačevalcev. Obenem še krojita in ustvarjata javno mnenje po smernicah leve politike. Ukiniti in privatizirati.