Slovenija

'Naš cilj je dati SMC in DeSUS možnost, da skočita z vlaka norosti, ki državo pelje v pogubo'

Ljubljana, 07. 10. 2020 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Kaya Kamenarič, Urša Zupan, STA
Komentarji
5597

Predsedniki opozicijskih strank so predstavili predlog oblikovanja alternativne vlade. Poudarili so, da želijo prevzeti vlado, ki jo je kot tehnični mandatar pripravljen voditi ekonomist Jože P. Damijan. "Naš cilj je dati SMC in DeSUS možnost, da skočita z vlaka norosti, ki državo pelje v pogubo," je povedala Bratuškova. Počivalšek meni, da v tem trenutku ni nobene alternative aktualni vladi, Tonin pravi, da zdaj ni čas za politično preigravanje. Po Gantarjevem mnenju zadeva ni vredna komentarja, Janša pa: poimenovanje koalicija ustavnega loka je norčevanje iz ustavne ureditve.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Alternativna vlada?
    04:13
    Iz 24UR ZVEČER: Alternativna vlada?
  • Iz 24UR: Odzivi na vabilo
    02:08
    Iz 24UR: Odzivi na vabilo
  • Iz 24UR: Koalicija ustavnega loka
    03:37
    Iz 24UR: Koalicija ustavnega loka
  • Opozicija odgovarja na vprašanja
    09:49
    Opozicija odgovarja na vprašanja
  • Iz SVETA: Koalicija ustavnega loka
    04:20
    Iz SVETA: Koalicija ustavnega loka
Šarec, Fajonova, Bratuškova in Mesec
Šarec, Fajonova, Bratuškova in Mesec FOTO: Bobo

Marjan Šarec je uvodoma pojasnil, da se je nanje obrnil ekonomist Jože P. Damijan, poslušali so ga in se začeli pogovarjati o ključnih aktualnih težavah."Naše mnenje je, da je dokument, ki nam ga je posredoval, dokaj sprejemljiv, saj vsebuje vse, kar vsebujejo naši programi, tako da s tem nimamo pretiranih težav," je dejal. Poudaril je, da bi za zdaj vsi radi videli, da se pogovarjajo stran od kamer in mikrofonov. "Edino to je sprejemljivo in lahko pripelje do rezultata." 

Dodal je še, da se vsi štirje predstavniki opozicijskih strank že zelo dolgo pogovarjajo in sodelujejo pri vprašanju, kako prekiniti obstoječe razmere. "356 okužb nam – če ne drugega – nakazuje, da se vsi štirje lahko strinjamo s predsednikom vlade, da je vrag odnesel šalo. Ja, jo je odnesel! Že davno!" 

"Državljane in državljanke bi rad pozval, da smo vsi skupaj odgovorni za preventive pred okužbo z novim virusom. Če je že vlada na tej točki odpovedala, bodimo mi odgovorni," je še dejal Šarec in dodal, da bomo le zdravi lahko izvajali svoje naloge. Izpostavil je še, da močno nasprotuje zapiranju občin. "Ne dajajmo pobud za popolne zapore, ker če se bo to zgodilo, bo država v popolnem kolapsu, kar pa ni nikomur v interesu, morda samo komu v politične namene."

Fajonova: Želimo boljšo državo, v kateri bo demokracija

"Skupni imenovalec, ki nas povezuje, je, da želimo boljšo državo, v kateri bo demokracija, v kateri bomo spoštovali neodvisnost agencij, medije, temeljne človekove pravice, ustavo, našo zakonodajo in ostale organe. Tu smo si v opoziciji ves čas enotni in s predlogom ekonomista Damijana smo korak bliže in dlje, da to skupno idejo o boljši državi, družbi tudi skupaj manifestiramo," je dejala Tanja Fajon in dodala, da je njihov cilj, da zamenjajo vlado. 

"Želimo si predvsem normalizacijo države in družbe," je še povedala. "Nisem naivna, mislim, da nihče od nas ni tako naiven, da bi lahko čez noč obljubljali spremembe, neke čudežne rešitve ... nikakor ne! Nasprotno, zavedam se odgovornosti, da ponudimo boljšo alternativo ljudem in skupaj za Slovenijo." Dejstvo je, da za to potrebujejo 46 glasov v DZ, imajo pa jih 39. "Na tem mestu velja poziv drugim koalicijskim partnerjem, da razmislijo, koliko časa bodo še vztrajali na drugi strani." Dodala je še, da bo čas pokazal, ali jim bo s projektom uspelo, a da je začetek obetaven.

Bratuškova: Naš cilj je dati SMC in DeSUS možnost, da skočita z vlaka norosti, ki državo pelje v pogubo

Alenka Bratušek je povedala, da bodo naredili vse, da spet postavijo levosredinsko vlado. "Naš cilj je dati SMC in DeSUS možnost, da skočita z vlaka norosti, ki državo pelje v pogubo," je dejala. "Zdravstvo je na kolenih, kulturo želijo spraviti v grob, šolstvo je v popolnem kaosu ... Strinjam se z oceno, da jim je koronakriza ušla izpod nadzora."

Povedala je, da je prepričana, da so se člani opozicije sposobni dogovoriti, kaj je potrebno v naši državi v naslednjih dveh letih narediti. "Prepričana sem, da smo se sposobni dogovoriti tudi o vseh kadrovskih odločitvah," je še dodala. Povedala je, da se strinja z dokumentom, ki jim ga je v nedeljo poslal Damijan, saj da ta povzema točke njihovih programov. 

Mesec: Ne gre čakati volitev, alternativo je treba oblikovati tukaj in zdaj

Tudi Luka Mesec je povedal, da pobudo za oblikovanje alternativne vlade podpirajo. "Razloga sta dva. Prvi je, da se je danes ponovno izkazalo, kako škodljiva, nesposobna in koruptivna je vladavina Janeza Janše. Dan je pretresla novica, da imamo v Sloveniji rekordnih 360 okužb, kar je sedemkrat več kot marca, ko smo bili v popolni karanteni. Kljub temu se vlada Janeza Janše ne ukvarja s tistim, kar pravi, da je bistvo – bojem proti epidemiji, ampak z vsem ostalim – podira pravno državo, podreja si nadzorne institucije, dela red v policiji, rada bi ukrotila medije, utišala opozicijo in civilno družbo. Skratka za kuliso tega virusa nam ugrabljajo državo!" Zato ne gre čakati volitev, alternativo je treba oblikovati tukaj in zdaj, je pozval.

Po njegovih besedah smo končno prišli do točke, ko je opozicijsko sodelovanje preraslo iz opozicijske drže nasprotovanja in postavljanja meja politikam Janeza Janše k oblikovanju skupnega programa in skupne koalicijske pogodbe. "Skupnih smernic, kako bomo družbo povlekli iz krize, v kateri se je znašla."

Koalicija ustavnega loka z Damijanom na čelu

Kot smo poročali, je Jože P. Damijan Šarcu, Fajonovi, Mescu in Bratuškovi konec tedna poslal dokument z naslovom Koalicija ustavnega loka. V njem naj bi zapisal, da se pred našimi očmi izvaja poskus stranke SDS, da z zlorabo ključnih institucij na podlagi avtokratskih prijemov spodje družbene in državne temelje, redefinira ustavne norme, zaneti razdor in zakocka naš mednarodni položaj. Zapisal je tudi, da je pripravljen postati mandatar.

Predstavniki vseh opozicijskih strank pravijo, da Damijana podpirajo. "Nihče nima nič proti njemu, vendar ta hip ne moremo reči, da smo o vsem usklajeni," je dejal Šarec. Kljub zadnjim izjavam, da vodenje morebitne nove vlade glede na "volilni rezultat volitev" pripada njemu, je na novinarski konferenci dejal, da je pripravljen na kompromis. Dodal je še, da pri oblikovanju vlade njegov ego ni problem. 

"Dokument je osnova za nadaljevanje pogovorov," je povedala Fajonova, da je Damijan primeren kandidat za mandatarja, se strinja tudi Mesec. Bratuškova si sicer želi, da najprej h koncu spravijo programski del, nato pa se bodo začeli ukvarjati s kadrovskim delom. "Mandatar bo tisti, ki bo poleg naših glasov sposoben dobiti tudi glasove SMC in DeSUS," je še dodala.

Po Počivalškovem mnenju trenutno ni alternative aktualni vladi

Kaj pa glede možnosti za povezovanje dela opozicije z namenom oblikovati alternativo aktualni vladi menijo v SMC, NSi in DeSUS?

Po besedah gospodarskega ministra in predsednika SMC Zdravka Počivalška je za vodenje vlade "treba zbrati pogum, iti na volitve, dobiti mandat in narediti, kar misliš". "Toda v tem trenutku ni nobene alternative tej vladi," je dejal ob robu vladnega obiska na Koroškem.

Na Twitterju pa je zapisal: "Če kdo misli, da je čas, ko se soočamo z zelo zaskrbljujočo covid sliko, primeren za politične eksperimente, mu težko pomagam. So pa vsi vabljeni, da odgovorno sodelujejo pri obvladovanju zdravstvenih razmer."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

NSi: Sedaj ni čas za politično preigravanje

NSi zanima program pobude in število glasov, ki bi jih imela v DZ, je dejal minister za obrambo in predsednik NSi Matej Tonin. Sicer pa je NSi stranka dialoga in pripravljena na pogovor, je dodal.

V zapisu na Facebooku pa je zapisal, da niso prejeli nobenega vabila k pogovoru. "Ocenjujem, da v teh kritičnih trenutkih Slovenija potrebuje stabilno in homogeno vlado. Zadnja stvar, ki bi si jo v tej situaciji smeli privoščili, je politična kriza in eksperimentiranje z nekakšno prehodno vlado. Upam, da bo tudi opozicija razumela, da sedaj ni čas za politično preigravanje, ampak nas čas kliče, da strnemo vrste in naredimo vse, da Slovenijo rešimo iz primeža koronavirusa," je pozval.

Kot je še navedel, upa, da bo opozicija v tem trenutku znala ukrotiti svoje strasti po strmoglavljenju obstoječe vlade in bo svojo energijo raje usmerila v konstruktivno, državotvorno držo, ki bo koristila državljanom pri premagovanju zdravstvene in gospodarske krize, ki jo povzroča virus.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

DeSUS: Zadeva ni vredna komentarja

Minister za zdravje in začasni vodja koalicijske DeSUS Tomaž Gantar je že povedal svoje mnenje, da zadeva ni vredna komentarja, saj je vsake toliko časa temu podoben predlog v medijih. Zaenkrat še ni slišal za dobro alternativo aktualni vladi, je dodal. Vlada po njegovem v tem trenutku dela dobro in ji je težko očitati napačne poteze.

Janša: Poimenovanje Koalicija ustavnega loka norčevanje iz ustavne ureditve 

Premier Janez Janša se je na pobudo za oblikovanje t. i. koalicije ustavnega loka odzval na Twitterju. Zapisal je, da je "poimenovanje skupinice levih in skrajno levih strank in strančic za ustavni lok norčevanje tako iz slovenskega jezika kot iz ustavne ureditve RS".

"Ustavni lok po definiciji zahteva predstavništvo najmanj dveh tretjin volilnega telesa," je pojasnil svojo oceno.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj piše v dokumentu? 

Dokument Koalicija ustavnega loka sicer navaja programske prioritete, ki temeljijo na šestih stebrih za razvojni preboj, prijazno prihodnost, večjo pravičnost in varnost. To so učinkovit odgovor na koronsko krizo na zdravstvenem področju, infrastruktura za prijazno prihodnost, sodobna infrastruktura, znanje in kultura, zelena in digitalna preobrazba ter spodbujanje tehnološkega razvoja in komercializacije razvojno prebojnih idej.

Kot učinkovit odgovor na aktualno zdravstveno krizo zaradi pandemije Damijan in pobudniki predlagajo takojšnje oblikovanje regionalnih infekcijskih centrov za obravnavo bolnikov s covid-19, pa tudi program za hitro skrajšanje zaostankov in čakalnih vrst. Sredstva za zdravstvo želijo v prihodnjem letu povečati za en odstotek BDP in za tri odstotke BDP do leta 2025.

Za večjo socialno varnost dokument predlaga uvedbo minimalnega temeljnega dohodka, dopolnilno zdravstveno zavarovanje bi prenesli v obvezno prek dviga prispevnih stopenj. Z dvigom prispevne stopnje bi financirali tudi sistem dolgotrajne oskrbe, demografski sklad pa bi pomagal pri financiranju bremena demografskega prehoda. Ocenjujejo, da bi tako povečali socialno varnost.

Med programskimi prioritetami so še zagotovitev dostopnih stanovanj za mlade in zagotovitev velikega obsega novih kapacitet v domovih za starejše in varovanih stanovanjih. To bi financirali z izdvojitvijo dela družbe DUTB in preoblikovanje v novi stanovanjski sklad. Namesto davčne olajšave za vzdrževane člane do šestega leta bi uvedli brezplačni vrtec za vse, trg dela bi prilagodili za regulacijo fleksibilnih oblik dela in dela na daljavo ter zagotovitev polne socialne varnosti za vse oblike dela.

Zavzemajo se za gradnjo in rekonstrukcijo tirnega omrežja ter povečana vlaganja v socialno infrastrukturo, kot so vrtci, šole in bolnišnice. Za pokrivanje teh izdatkov bi ustanovili naložbeni sklad, ki bi ga financirali prek izdaje 30-letnih infrastrukturnih obveznic na domačem trgu.

V programu predlagatelji pozornost namenjajo tudi področju znanja in kulture. Predlagajo povečanje proračunskih sredstev za raziskave in razvoj na en odstotek BDP do leta 2025 in za povečanje sredstev za kulturo za 20 odstotkov.

Poleg Jožeta P. Damijana so podpisani pobudniki še Spomenka Hribar, Pavel Gantar, Boris A. Novak, Arjan Pregl, Barbara Rajgelj, Slavko Splichal, Niko Toš in Slavoj Žižek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5597)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kristjan Rebec
30. 10. 2020 08.50
Ubogi štirje levi pleskarji bodo morali pljunit v roke Eden drugemu in začet ka bolj pametnega delati če do sedaj niso.
mačo123
29. 10. 2020 20.02
+1
Dajte že umaknit sliko s temi pavijani.Ustavni lok pa naj si nekam utaknejo.
stokviz
12. 10. 2020 20.46
+1
SMC in DESUS niso na vlaku norosti, bili pa so zavrženi v koruzni nasad skupaj s puško !!!
Kristjan Rebec
10. 10. 2020 21.39
+3
Vlak ki ga je nebavila Braruškova Pelje res v pogubo z no vred in njenimi potniki.
minkica91
08. 10. 2020 21.52
+5
na vlaku norosti so leve stranke, lmš, sd, levica in bratuška. ti imajo svoj vlak,ki pelje neznano kam, po mojem gre v prepad, kot se za leve spodobi.
Tik Tak
08. 10. 2020 21.36
+5
Stand up komiki nekako ne sodijo v politični prostor
uporabnik123x
08. 10. 2020 18.58
-1
Glede na to s čem se srečujemo v zadnjih tednih - mesecih ne vem kako lahko označujejo kakršni koli predlog, kogarkoli da gre za nezreli poskus in nespametno potezo, ker me res zanima kaj smiselnega je naredila sedanja oblast za zajezitev širjenja Covid-19. A je zamenjava vseh vidnih predstavnikov Policije, Agencij, Inštitucij dejansko potrebna in zrela poteza za zajezitev virusa. A dejansko zmanjšujemo okužbe, če nosimo masko dokler ne pridemo do mize v restavraciji in ko se usedemo virus več ni nevaren? Če učenci ne nosijo maske, učitelj pa jo more - kje je tu logika? Če more frizer imeti 2 metra od sodelavca po drugi strani pa je lahko manj kot pol metra do stranke. Kje je logika, če se zapovedujejo da je potrebno nositi maske - sami (politiki) pa jih ne nosijo ali pa jih imajo za okras pod brado. Skratka trenutno imamo brezvladje oz skupino ljudi, ki poskuša v državi uvesti diktaturo. Janša nikoli ne boš Tito in nikoli ti ne bo uspelo da te bo v Sloveniji spoštovalo več kot 20% tvojih kupljenih glasov.
metronom
08. 10. 2020 20.52
+3
Jest v nasi politiki ne vidim ljudi ki bi bili sposobni. Sami nakladaci in nic drugega
scorpio1255
29. 10. 2020 15.50
zakaj se ti ne javiš in zajeziš Covid19..Če veš kakšne neumnosti počnejo ,ti boš rešitelj stopi iz ozadja!!!!!
Viktor Škrlec
08. 10. 2020 18.45
+4
To je tramvaj levih nesposobnežev.
biggbrader
08. 10. 2020 18.20
+2
Ne vem v katerem ljudstvu Damjan vidi podporo. Večina se bolj nasmiha triu adijo v mesečevem siju
asgard
08. 10. 2020 17.24
+2
Ma kife komedije. Ocitno se sarkotu tozi po nastopanju...
biggbrader
08. 10. 2020 18.24
-1
Bolje zanj bi bilo, če bi se držal LN in bi skupaj harala in skubila naivne naročnike; kot nekoč.
talizi
08. 10. 2020 15.56
+2
HOOO HOOO HO HO HO
Helix Nebula
08. 10. 2020 15.54
+3
"Damjan se je Obrnil na njih". Ne Šarec, mediji so ga izbrali in vi ste ga sprejeli. Vse kar levi naredite je v koordinaciji z mediji. GLOBOKA DRŽAVA
Zdravko Lajh 1
08. 10. 2020 14.02
+3
Društvo sfaliranih politikov ..... DSP
PredsednikPepe
08. 10. 2020 16.58
+4
Saj so že bili na oblasti. Pa so sestopili. Zakaj bi jih mi sprejeli nazaj. Kar je izgubljeno, je izgubljeno. Jaz sem podpiral Šarca, pa mi je žal. Ni več kredibilen. Bratuškova š manj. Da ne govorim o levici. Fajonova bi pa pripeljala begunce in bi vse uničila. Pa skrbi jo Madžarska, ne Slovenija. Za mene so zgodovina, in to slaba zgodovina.
ajojsi
08. 10. 2020 08.53
-1
Marcela.88 Ti bi pa lahko malo omejil substance ali jih nehal jemati😀boš bolj zdrav...
ajojsi
08. 10. 2020 08.46
-6
Globoko državo ima JJ ki nas bo globoko zadolžil in zelo malo naredil za Slovence le za svoje izbrance bo dobro priskrbel...
ironi
08. 10. 2020 10.10
+4
Skoraj vsi predstavniki ALTERNATIVE so že vladali, pa so se kmalu izkazali, da ne gre, pa ne gre. A kaj bi pa tokrat dokazali?! Ne verjetno, kako se drenjajo okoli vladanja, pa če tudi za kratek čas. Gorenjski pregovor pravi, "pa kva se drenjaste, če ne moreste". Pa še zmotili se niso, kajne? Žal nimamo avtoritete, kot je bil Kučan, ko se je na veliko gradilo brez KOHEZIJSKIH- (subvencij) - nepovratnih sredstev, kot danes. Zato pa nenehna prerivanja na sceni.
ajojsi
08. 10. 2020 08.43
+1
Partizani so bili tudi Hrvati, Srbi in Bosanci in ne samo Slovenci, a bo Dežman tudi to raziskoval kdo je bil v strelskem vodu, ki so streljali na izdajalce slovenskega naroda🤔❓
Iztok Draksler
08. 10. 2020 08.35
+5
je pa zanimiva Slovenija....tako majhna pa tako veliko morišč ima....non stop odkrivamo nove...ne da bi jih strorili nemci..temvec partizani...vsak rudniski jašek je nafilan..norrro......skos se bomo kregal kaže
brabusednet
08. 10. 2020 08.18
+4
Vaš cilj je zrušiti Janšo,naprej pa trda tema,kot pred parimi meseci.To že počnete več,kot desetletje in rezultat imate porazen.Zdravstvo,šolstvo,sodtsvo skratka vse ste zasrali.Sedaj ste pa vso pamet tega sveta požrli.Vprašanje,kam bo P.D. zabrisal zarjavelo puško.Da tisti,ki so vlado sesuli spet se gredo butalce je smešno.
Iztok Draksler
08. 10. 2020 08.41
-2
naj ga zrusijo..ce zelijo..ni panike....bodo pa drugi niih zrusili..vedno bumerang prileti nazaj
Uporabnik458403
07. 10. 2020 21.59
+4
BRATUSKOVA ....'Naš cilj je dati SMC in DeSUS možnost, da skočita na nas vlak norosti, ki bo državo peljal v globino globoke drzave
Luka Zagrajšek
07. 10. 2020 21.59
-9
Lep poizkus in pokazatelj proaktivnosti opozicije, vednar ne bo uspelo. Sicer je pa boljše, da ne uspe. janezek še more ostati dovolj dolgo, da bo imela večina(čeprav se sektaši patetično predstavljajo za večino) poln kufer in bo višja volilna udeležba. Nato pa z 2/3 parlamenta konkretne spremembe: - Dva mandata max premier - stranka, ki ima vodjo več kot 10 let, avtomatsko izpade iz volitev, ker je postala sekta - ustavno sodišče mora biti nastavljeno s strani stroke in ne politike - policija mora postati popolnoma neodivisna od politike... Me pa veseli, ko vidim sektaše cvilit od straha in kako hitro požrejo svoje besede. Ko je janezek sestavu vlado je bla to volilna pravica, sedaj pa če dela to druga stran, je pa kriminal...volitev si pa sekta ne želi. Gremo na visoko volilno udeležbo, strah sekte.