Slovenija

Vloge za potne liste tudi ob sobotah

Ljubljana, 11. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po pričakovanjih se je število vlog za nove slovenske potne listine v zadnjem času izredno povečalo. Zaradi vse daljših čakalnih vrst so se na ljubljanski upravni enoti odločili, da bodo podaljšali delovni teden ter začeli poslovati tudi ob sobotah.

Starim listinam v skladu z zakonom veljavnost namreč poteče 5. avgusta letos. Kljub temu, da zamenjava ni obvezna - torej bo stari (modri) slovenski potni list možno zamenjati tudi po tem roku - se pred okenci, kjer sprejemajo vloge, srečujejo tudi z daljšimi čakalnimi vrstami in povečanim povpraševanjem za izdajo potnih listin. Prebivalce, s prijavljenim stalnim prebivališčem, na območju Upravne enote Ljubljana tako obveščajo, da bodo začeli poslovati tudi ob sobotah, in sicer na lokaciji Mačkova ulica 1, med 8. in 13. uro. Urejanje osebnih dokumentov ob sobotah bo občanom zagotovljeno do vključno 29. junija.

Ljubljančani bodo lahko potne liste menjali tudi ob sobotah
Ljubljančani bodo lahko potne liste menjali tudi ob sobotah FOTO:

Občani bodo na sprejemnih okencih lahko podali vlogo za izdajo potnega lista. Poleg tega pa bodo nudili še nekaj drugih storitev. Tako bodo lahko naročili nove osebne izkaznice, podali vlogo za izdajo dovoljenja zakonitega zastopnika za prehod meje mladoletnih oseb ter naznanili pogrešitev, izgubo ali tatvino potne listine in osebne izkaznice ter po preklicu listine v Uradnem listu RS, zaprosili za izdajo novega dokumenta.

Vlogo za nov potni list in osebni dokument lahko vloži državljan osebno, za mladoletno osebo pa njegov zakoniti zastopnik. Obvezna je prisotnost otrok od osmega leta dalje. K vlogi za izdajo potne listine je potrebno predložiti star potni list (tudi, če je njegova veljavnost že potekla) in eno fotografijo, ki kaže pravo podobo vlagatelja. K vlogi za izdajo osebne izkaznice pa se predloži veljaven osebni dokument in fotografija.

Cena listine je odvisna od njene veljavnosti. Otroku do četrtega leta starosti se izda potna listina z veljavnostjo dve leti in je zanjo potrebno plačati 5.680 tolarjev, od četrtega do 18 leta starosti je veljavnost listine pet let in cena 6.580 tolarjev, za polnoletne osebe pa je veljavnost listine deset let in cena 7.780 tolarjev. Za debelejšo potno listino (48 strani) pa se doplača še 500 tolarjev.

Mladoletni osebi se izda osebna izkaznica z veljavnostjo pet let, cena listine je 3.100 tolarjev ter polnoletni osebi z veljavnostjo deset let in ceno 3.900 tolarjev.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA