Slovenija

Vlogo za osebni dokument lahko oddate tudi v soboto

Ljubljana, 13. 05. 2022 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Upravne enote, razen ljubljanske, bodo tudi v soboto sprejemale vloge za izdajo osebnih izkaznic, potnih listov in vozniški dovoljenj, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Predhodno naročanje za sobotni obisk ni potreben. Vlogo za osebni dokument lahko vložite na kateri koli upravni enoti, ne glede na naslov stalnega prebivališča.

Letos se je po skoraj 24 letih zamenjala osebna izkaznica. Nova biometrična osebna izkaznica vsebuje 34 izpostavljenih zaščitnih elementov, kar je 20 več kot stara izkaznica. Sčasoma jo bo mogoče uporabljati tudi kot kartico zdravstvenega zavarovanja, že zdaj pa deluje kot kvalificirano digitalno potrdilo.

Biometrična izkaznica bo v prihodnje služila tudi kot kartica zdravstvenega zavarovanja.
Biometrična izkaznica bo v prihodnje služila tudi kot kartica zdravstvenega zavarovanja. FOTO: Ministrstvo za notranje zadeve

Od 28. marca, ko so začeli izdajati nove biometrične izkaznice, do danes je vlogo za novo osebno izkaznico vložilo že 120.752 državljanov, so dodali na ministrstvu. Veljavno osebno izkaznico ima kar 1.816.134 državljanov. Do konca leta bo potekla veljavnost 170.407 osebnim izkaznicam, od tega 100.940 do konca julija, zato se s pravočasno vlogo lahko izognete nepotrebnim zapletom, so pozvali na ministrstvu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Joško Horvat
13. 08. 2022 10.09
Kar se tiče nove biometrične osebne izkaznice imam slabo novico. Živim v Nemčiji začasno zaradi narave službe. Imel sem željo da aktiviram Lidl SIM telefonsko kartico, ker naj bi bila najugodnejša. Podobna storitev, kot jo ma naš Hofer. Problem je, ker nove osebne ni možno elektronsko prebrati. Najprej sem probal z aplikacijo Postident, ki je namensko narejena za to. Normalno, da moraš najprej vnesti državo stalnega bivališča. Postopek skeniranja prednje in zadnje strani se konča neuspešno. Obstaja še postopek identifikacije na poštni enoti. Bil sem na dveh, kjer isto nisem mogel opraviti identifikacije. V zadnji enoti mi je prijazen možakar povedal, da je problem z zadnjo stranjo kartice. Ta ni regularna, oz. razpoznavna. Osebna je nepoškodovana, z eno nemško aplikacijo AusweisApp2 sem ugotovil, da se NFC čip normalno odziva, vendar format zapisa ni v skladu nemškega zapisa, kar je mogoče celo logično. Razmišljam, da bi šel na policijo, da probajo ugotoviti kaj več. Z staro osebno sem se na Posident aplikaciji lahko identificiral.
flojdi
13. 05. 2022 15.00
+2
.spet neki , česar ne razumem. od rojstva imam ime in priimek. zakaj moram delat novo osebno , če sem jest še vedno jest. razumem , da se jo spremeni po preselitvi zaradi novega naslova, ali po spremembi priimka. ampak , da jo je treba menjat"(kupit in plačat )novo tudi če ni nikakršne spremembe ; ej ..karticedelalci"
flojdi
13. 05. 2022 15.04
+2
.aja , gruntam če se mrbit prstni odtis spreminja.. od 18tega do 70ga leta.. ;no pol bi še šwo skoS
AlenkinaBratovš?ina
13. 05. 2022 15.21
+1
kdo ti pravi, da moraš izdelati novo? če imaš obstoječo veljavno, bo veljala še naprej, do preteka datuma veljavnosti. imaš ime in priimek, kaj dosti več od tega pa ne
flojdi
13. 05. 2022 15.50
+1
moja osebna velja do junija 2024. / kar je česar ne razumem je to ali po 2024 jest ne bom več jest - če se ne PoDaljšam . / ali : kako se mi DoDeljuje veljavnost mene
Ramzess
13. 05. 2022 16.33
+1
Flojdi, kaj ni jasno, digitalni podatki na čipu za popoln nadzor. Že na QR kodi kovid pass je bilo več podatkov o osebi, kot bi si kdo mislil.