Slovenija

Vloženih prvih 28 tožb za uveljavljanje plačila delovnega časa za čas pripravljenosti v SV

Ljubljana, 14. 04. 2022 14.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
1

Pooblaščeni odvetnik Sindikata vojakov Slovenije je za 28 članov vložil tožbe na Delovno in socialno sodišče za plačilo razlike od že izplačanega zneska za čas pripravljenosti do plačila delovnega časa v vrednosti 100-odstotne urne postavke. Povprečni tožbeni zahtevek je 8.000 evrov brez obresti, je objavil sindikat.

Sindikat vojakov Slovenije (SVS) je več kot desetletje pozival odločevalce k dostojnemu plačilu pripadnikov Slovenske vojske (SV). Med drugim je opozarjali, da bi morali vojaki prejeti za pripravljenost v službi plačilo v vrednosti 100-odstotne urne postavke osnovne plače in ne zgolj 20- oziroma 50-odstotne, kot to določa Kolektivna pogodba za javni sektor. Ker se ni nič premaknilo, je bil primoran rešitve iskati na sodišču, pri čemer je tudi s pomočjo sodišča EU uspel dokazati, da ima prav. Uspeh je slavili marca letos, ko je Vrhovno sodišče RS za člana SVS v reviziji razsodilo, da je čas na delovnem mestu ali določenem kraju pripadnikom SV treba plačati v vrednosti 100-odstotne urne postavke in ne zgolj pripravljenosti.

Predstavniki SVS so vložili prve tožbe.
Predstavniki SVS so vložili prve tožbe. FOTO: SVS

Danes so predstavniki SVS tako vložili prve tožbe, s katerimi bodo od države terjali plačilo razlike med tem, kar bi pripadniki SV morali prejeti za čas pripravljenosti, in tem, kar so dobili plačano. Kot navajajo na svoji spletni strani, je najvišji tožbeni zahtevek za člana SVS 26.015,95 evra, brez obresti. "Pripadnik z najvišjim tožbenim zahtevkom je v povprečju vsak mesec zadnjih pet let opravil 67,4 ure pripravljenosti oziroma po sodbi – delovni čas. Torej je delal vsak mesec zadnjih pet let najmanj 241,4 ure delovnega časa mesečno (polnega oziroma rednega in pripravljenosti), zraven pa še morebitne nadure," so pojasnili.

'Za vse ostale člane se tožbe pripravljajo, do zdaj se je za tožbo odločilo okrog 400 članov SVS'

Opomnili so, da niti ministrstvo za obrambo niti Generalštab SV po mesecu dni nista reagirala »na uvedbo novih izborjenih standardov pravic za pripadnike SV na podlagi EU Direktive 2003/88/ES«. Pripravljenost se pripadnikom SV še vedno plačuje le 50-odstotno, so izpostavili: "Glede plačila razlike od 20 oziroma 50 do 100 odstotkov za zadnjih pet let še vedno nimamo odgovora in zato je za naših 28 članov, točno mesec dni po sodbi vrhovnega sodišča, pooblaščeni odvetnik SVS vložil prvih 28 tožb. Za vse ostale člane se tožbe pripravljajo. Do zdaj se je za tožbo odločilo okrog 400 pripadnikov, članov SVS – poslali so nam potrebno dokumentacijo – saj se bo z vložitvijo tožb zastaralni rok prekinil."

 

Sodba evropskega sodišča, ki jo je izreklo junija lani, in na njeni podlagi sodba slovenskega Vrhovnega sodišča izpred meseca dni sta tako uvedli novo sodno prakso v RS. "Ministrstvo za obrambo in Generalštab SV se novemu standardu organizacije dela in plačila pripravljenosti še nista prilagodila," so opomnili v SVS.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
14. 04. 2022 15.10
+3
Je pogoj, da so takrat budni?