Slovenija

Opozicija vložila interpelacijo zoper ministra Hojsa

Ljubljana, 09. 06. 2020 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Opozicijske stranke SD, LMŠ, Levica in SAB so vložile interpelacijo zoper notranjega ministra Aleša Hojsa. Napoved interpelacije je sledila odpravi prepovedi koncerta kontroverznega hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona, opozicija pa jo je nato dopolnila tudi z drugimi očitki - med drugim kadrovanje, postopke za aktivacijo vojske na meji, v interpelaciji pa so se znašli tudi Hojsovi tviti, katerimi je "policiji javno sugeriral, na kakšen način naj postopa v določenih konkretnih zadevah".

Opozicijske stranke SD, LMŠ, Levica in SAB so danes vložile interpelacijo zaradi "kršitve ustavnih načel in teptanja človeškega dostojanstva" zoper notranjega ministra Aleša Hojsa. "Poveličevanje ustaštva, sovraštva, nasilja, genocida, je v Sloveniji nesprejemljivo. Hojs je odločbo sprejel kot politično odločitev in odpravil prepoved koncerta osebe, ki ni le glasbenik, ampak politična ikona neke religije, ustaštva, ki je hrvaška različica nacifašizma," je na novinarski konferenci v DZ ob utemeljitvi interpelacije dejal poslanec SD Matjaž Nemec. Po njegovih ocenah to ni bila pravna, ampak politična odločitev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nemec je prepričan, da gre za točko preloma v naši družbi. "Ali je res dopustno, da slovenski minister po 75 letih od 2. svetovne vojne in desetletjih trpljenja na eni in drugi strani dopušča širjenje ekstremizma v Sloveniji, celo tujega," se je vprašal. Ob tem pa še opozoril, da če ne bomo vojn pustili v zgodovini, se bomo z njimi ukvarjali v prihodnosti.

Socialni demokrati so interpelacijo napovedali po odpravi prepovedi koncerta hrvaškega pevca Thompsona - prepoved, ki je v slovenski javnosti sprožila burne odzive. Napovedani interpelaciji pa so se nato pridružile tudi druge opozicijske stranke, glavnemu očitku (odpravi prepovedi koncerta) pa so se pridružili tudi drugi. 

Opozicija Hojsu očita več nepravilnosti.
Opozicija Hojsu očita več nepravilnosti. FOTO: Bobo

Očitki: sporna kadrovanja, sugestije policiji glede protestnikov, pooblastila vojski na meji 

Predlagatelji mu očitajo izjave in ravnanja, s katerimi je po njihovi oceni pokazal, da "ni vreden časti in javnega zaupanja" za opravljanje funkcije notranjega ministra. Med drugim ocenjujejo, da je s sugestijami policiji glede njenega ravnanja na petkovih protestih prekoračil svoja pooblastila.

Prav tako mu očitajo, da je s hitrimi menjavami na ključnih kadrovskih položajih v obveščevalnem in varnostnem sistemu pokazal interes po popolnem obvladovanju teh služb. Tako pa naj bi ravnal z namenom, da se prikrijejo nepravilnosti, ki bremenijo osebe, povezane s stranko SDS. Poleg tega naj bi minister po navedbah predlagateljev zavajal in lagal glede dodatnih pooblastil vojski na meji.

Poslanka LMŠ Jerca Korče je danes ponovila stališče stranke, da Hojs sploh ni bil primeren za imenovanje na ministrsko funkcijo. Po njihovem mnenju je z vsakim dnem in dejanjem "le še potrjeval svojo osebnostno neprimernost in nedoraslost, da zastopa ministrstvo za notranje zadeve in da je v slovenski vladi".

"Biti minister pomeni zastopati interese celotnega naroda in države. Hojs tega ne počne zgledno. Vse, kar počne, je v luči tega, da bodisi deluje za svojo stranko bodisi proti temu, da spoštujemo zgodovino in složno sooblikujemo prihodnost," je pojasnila Korčetova.

V LMŠ pričakujejo, da se vsaj dve koalicijski stranki, ki zastopata ali sta zastopali bolj liberalne vrednote, zbudita in povesta, kaj je nesprejemljivo.

V skladu s poslovnikom mora predsednik DZ interpelacijo takoj poslati ministru, na katerega se nanaša, in vsem poslancem. Hkrati predsednik DZ določi ministru rok za odgovor, ki ne sme biti krajši od 15 dni in ne daljši od 30 dni. 

Poslanka Levice Nataša Sukič je ponovila stališče, da je odločitev glede Thompsonovega koncerta le pika na i že preteklim nedopustnim dejanjem ministra Hojsa, zato ta očitek ne more biti edini temelj za njegovo interpelacijo. "Ko se enkrat odločiš za interpelacijo, je prav, da mu izstaviš poln račun," je dejala. Med razlogi je naštela "kadrovske čistke v policiji in na NPU, ministrova tviteraška navodila policiji, kako naj ravna z miroljubnimi protestniki, in njegovo nasploh nedostojno komuniciranje v javnosti". Izpostavila je tudi po njihovem mnenju Hojsovo "kritje" nekdanjega državnega sekretarja Franca Breznika, ki je s službenim avtomobilom vozil prehitro in pod vplivom alkohola. Hojs je sicer sprejel Breznikov odstop s funkcije.

Sukičeva je navedla tudi "zavajanje pri poskusu aktivacije policijskih pooblastil vojski na meji, neodzivnost ob incidentih štajerske varde in kriminalizacijo svobodnega izražanja".

Tudi v SAB po besedah poslanca Andreja Rajha najostreje obsojajo "koketiranje z ustaškim režimom" in negiranje odločbe upravne enote v Mariboru glede izvedbe Thompsonovega koncerta. Spomnil je, da slovenska ustava prepoveduje širjenje kakršnega koli sovraštva in nestrpnosti, zato takemu koncertu v Sloveniji ni mesta.

To Hojsovo dejanje pa ni bilo osamljeno, meni Rajh. "Molčal je, ko je varda obkolila policijsko postajo, izvajal je pritiske na legitimne kolesarske proteste, preganjal civilno družbo ter izvajal nedopustne menjave na NPU," je povzel.

Hojs: Gre za blatenje mojega imena 

Minister Hojs se je v preteklih dneh odzval, da gre za blatenje njegovega imena. "Večkrat sem povedal, da so ustaštvo, fašizem, nacizem, komunizem zavržene ideologije, enačiti mene z ustaštvom se mi zdi pod nivojem, zato na takšne navedbe gospe predsednice (Tanje Fajon) ne morem odgovarjati," je še dejal Hojs, ki je prepričan, da je interpelacija usmerjena proti njemu osebno in da ga želi opozicija "ideološko blatiti kot persono"

Na ministrstvu za notranje zadeve so ob tem pojasnili, da Hojs danes ne bo dodatno komentiral vložene interpelacije, dokler mu je ne pošljejo.

Kljub odklonilnemu stališču do Thompsonove glasbe pa so tudi koalicijske SMC, NSi in DeSUS kritične do interpelacije.


 

Aleš Hojs na očitke odgovarja, da gre za ideološko blatenje njegovega imena.
Aleš Hojs na očitke odgovarja, da gre za ideološko blatenje njegovega imena. FOTO: Miro Majcen

Gre za že drugo interpelacijo zoper ministra te vlade - prva je zaradi domnevnih nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme v času epidemije doletela gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. O tej interpelaciji bodo poslanci odločali v četrtek. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1196)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

staridida
10. 06. 2020 10.44
+2
Če bi levaki spoštovali sodišča nebi vlagali interpelacije..
Anti SdS
10. 06. 2020 10.52
+2
Tem podpornikom teh kriminalcev na vladi ti praviš sodišče? Normalen in zaveden Slovenec nikoli ne bo za to, da se na teh tleh pojejo ustaške pesmi pa naj bo delavec, politik, sodnik ali kar koli.
staridida
10. 06. 2020 10.38
+2
Zakaj ne raje interpelirajo sodišča...
Anti SdS
10. 06. 2020 10.34
+7
Čestitke vladi za njeno uspešno kriminilizacijo naše države. Sedaj že romi morajo loviti pokvarjene policaje. Daleč smo prišli.
M teorija
10. 06. 2020 10.25
-3
A ni dost, da mormo gledat Čelavo glavo, zdej bi pa radi, da jo še Thompson prepeva sred Slo!?
staridida
10. 06. 2020 10.39
+3
palmamala
10. 06. 2020 09.55
+5
Nabijanje in lari - fari. Nitko Nitkov in kompanija sesuva vlado zaradi hrvaškega polpevca. Za levnuharje je vse dober vzrok, samo da ga lahko uporabijo proti vladi. Da se razumemo, tudi jaz sem proti Thomsonovem nastopu, nima tu kaj iskat - vsak zdrahar, ne glede na to, ali je proustaški, ali pa prokomunistični nima v Slo kaj iskat. Je pa nelogično, da se prav ti, ki so nasledniki, pristaši najbolj krvave politične usmeritve, najbolj zgražajo. In ja, Hojs ima prav, vsi so enaki, ne glede na to ali so nacisti, fašisti ali komunisti. Vsi so prekleto genocidni in krvavi.
wolfterier
10. 06. 2020 09.46
+4
Tale Nemec-Nitka take razdira,da ni za nikamor.Samo da usta odpre,se zlaže.
najboljšisosed
10. 06. 2020 09.41
+3
Če DeSUS to ne podpre, je pogorel na naslednjih volitvah.
kimenemar
10. 06. 2020 10.06
+0
riss
10. 06. 2020 09.40
-1
korintos25: klikni na moj znak, zastavo, ki bi lahko bila Slovenska, je navijaška, lahko bi bila državna, drugačna, prepoznavna in verjame, da bi jo vsi ljudje vzeli za svoje in tam boš našel moje komentarje pa si ustvari pravo mnenje. Nikoli nisem bil v partiji pa so me predlagali med služenjem JNA in le moja ponosna drža je to preprečila, da ne grem, na katero sem res ponosen, ker je bila baje to posebna čast takrat. Pravzaprav bi bil zelo nesrečen, če bi bil kdaj komunist, ker je to najbolj zavržen sistem. Sem pa sodeloval pri vseh osamosvojitvenih protestih, skozi to tudi takrat podpiral Janšo, saj je dejansko med najbolj zaslužnimi, da se je to zgodilo in obranilo našo državo skoraj brez žrtev in z relativno majhno škodo. Pozneje nisem bil pristaš JJ, sem pa po drugi strani ostal nasprotnik kontinuitete komunistične partije, ki nam dela toliko škode, prej pa samo gorje od pobojev, do privilegijev. Trenutno nisem politično opredeljen in nisem bil na prejšnjih volitvah, ker nisem imel kaj volit, po drugi strani pa je bila pričakovana leva koalicija, ker so izločali in določili sovražnike že vnaprej. V tem trenutku pa mislim, da ni leve alternative in je boljše, da ta vlada dela naprej, kar pa ne pomeni, da nisem besen, kot ris, ko vidim s kakšnimi neumnostmi se ukvarja tudi ta vlada, predvsem mislim na ideologijo in tudi na netransparentne nabave zaščitne opreme (kljub izrednim razmeram). Vseeno pa levi plenilci delajo ves čas na tem, da se vrnejo na oblast, ker veliki projekti so v teku ali v pripravi in desnosredinska vlada jim bo vsaj začasno preprečila plenjenje slovenskega naroda. Za naslednje volitve pa čakam nekaj novega, poštenega, s pogledom uperjenem v bodočnost,..., ampak tudi v tem primeru ne bi nikoli slepo podpiral nikogar, kar delajo tako (skrajno) levi in desni.
borec91
10. 06. 2020 10.07
+5
kr neki blebetas v resnici pa si zagovornik najvecjih komunajzarjev in sedaj teskih lopovov
Anti SdS
10. 06. 2020 10.33
+4
Seveda blebeta in kot sem opazil samo imena spreminja. Nekaj časa pod enim pa spet pod drugim eno in isto.
Anti SdS
10. 06. 2020 10.46
+3
Eden pristaš ustaških pesmi in izvajalca ter podpornik kriminalcev v vladni garnituri še pogledati ne bi smel Slovenske zastave kaj šele to svetost države zlorabljati za svojo bolno propagando ustaštva in kriminala.
Uporabnik518700
10. 06. 2020 09.34
+3
Ljudje kot minister Hojs, ki je včeraj borce NOB označil za klavce slovenskega naroda in enači nacizem, fašizem, komunizem, ni noben antifašist ampak simpatizer kolaboracije nacizma in fašizma. Tudi Hitler se je skliceval na pravno državo in zakone pri svoji moriji, pri čemer ni nihče problematiziral rasističnih zakonov, ki jih je sprejela njegova vlada, celo vrhovni ter ustavni nemški sodniki so podlegli Hitlerju. Hojsovo sprenevedanje o vojnih zločincih, ki so po naši tedanji domovini harali v službi okupatorja 1941-1945 in, ki so bili 1945 kaznovani za zločine je ogabno. No in da ne bo pomote ustaši, četniki, domobranci so bili vojni zločinci in klavci tudi slovenskega naroda, zato vsi, ki jih želijo prikazati kot domoljube, so navadni izmečeki.
Skdesni
10. 06. 2020 09.41
-1
Komunisti so več svojih pobil kot Hitler v dveh vojnah skupaj.
wolfterier
10. 06. 2020 09.48
+0
zek
10. 06. 2020 09.31
+3
Interpretacija za to ker spoštuješ zakon in odločitev ustavnega sodišča ter sodbo EU sodišča za človekove pravice???? To je možno samo v Sloveniji kjer imamo opozicijo,ki je bila 70 let tako navajena!!!
zek
10. 06. 2020 09.31
+0
?ebula
10. 06. 2020 09.27
+1
Rešitev za Slovenijo - čimprej se rešiti celotne vlade, ne samo Hojsa.
igy02
10. 06. 2020 09.31
+1
riss
10. 06. 2020 09.25
+7
Levičarje sprovocira vsaka malenkost. Hrvatje in vsi ostali se nam bodo smejali, da se vlagajo zahteve po odstopu zaradi enega pevca. Če se že nismo rešili komunizma in se blamiramo s tem pred celo EU, pa se spravljamo v sramoto še s takšnimi odločitvami. To drugo je pa tako nepomembno, kot je tudi koncert pod rdečo zvezdo in naj gre kdor bi rad videl to restavriranje komunizma ali na drugi strani domoljubja. Ve se pa točno kje so meje. Kaj je srž problema (ne)demokratičnih držav.
Skdesni
10. 06. 2020 09.45
-1
Žal v rdeči levičarski zaplankani zabiti združbi demokracije nikoli ne pričakuj, od njih lahko pričakuješ samo dajmokrast.
mačo123
10. 06. 2020 09.24
+12
Včerajšna oddaja na pop,je pokazala vso bedo novinarstva.Neverjetno kaj je počenjal Slak.
wolfterier
10. 06. 2020 09.50
+4
Neuki novinar ne loči,kaj je naredilo upravno sodišče,kaj upravna enota in kaj Hojs. Tale Slak je sramota za novinarje.
borec91
10. 06. 2020 10.09
-1
igy02
10. 06. 2020 09.19
+0
Vsi levi pacienti so že tu zbrani. Prijetno nakladanje. Vam bo že Janez vzel mero!
korintos25
10. 06. 2020 09.10
+6
riss, ti si tudi bil v partiji kot tvoj Johanček?
Anti SdS
10. 06. 2020 10.44
+2
Kolikor sem včeraj spremljal dogajanje na portalu ta piše in piše cel dan enkrat pod enim imenom pa spet drugim. Iste besede le malo obrnjene. Kar lepo število imen sem zasledil z istimi besedami kar pomeni, da je ena in ista oseba.
pepe007
10. 06. 2020 09.10
+15
Žalostno, kako medijsko zatiranje se gre "novinar" Slak, ko preprečuje, da človek normalno in kulturno predstavi svoje stališče. Zakaj točno ga potem vabi v studijo?
kimenemar
10. 06. 2020 09.47
-1
Normalno in kulturno predstavi svoje stališče ? Pa že po mimiki na njegovem obrazu, da o zmedenem pogledu niti ne govorim, je bilo videt, da je malce švoh in da ne razume, kaj ga Slak sploh sprašuje. Ma fant bi rad zaslužil kak euro in se je zapletel v eno veliko sranje.
Kollerik
10. 06. 2020 09.03
+1
Ta agresivni belček mora čim prej oditi z brco v zadnjico, pravzaprav kar cela "vlada"...
Anti SdS
10. 06. 2020 08.55
+15
Pogledaš na portal pa je isti otroški vrtec pod svečkarsko komando na portalu samo z drugimi imeni. Polovico vseh postov na članku napiše ena ali dve osebi pod kdo ve koliko imeni. Neprebavljivo in neumno.
SLObunkeljn
10. 06. 2020 08.58
+15
In še ti posti so blago rečeno hudo neokretni in polni klasičnih nebuloz.
Anti SdS
10. 06. 2020 09.04
+12
Pregovor pravi, da iz neumne luknje neumen veter piha. Očitno je na osnovi resnice.
SLObunkeljn
10. 06. 2020 09.07
+9
wolfterier
10. 06. 2020 09.52
+0
Nebuloze sta včeraj spuščala Nitka Nemec in Kvazinovinar Slak !!!
kimenemar
10. 06. 2020 08.50
+11
Pa res ne vem zakaj je potrebno toliko besed. interpelacija se sploh ne tiče Hojsa, tarča sta Pivčeva in Počivalšek. Temu organizatorju koncerta Miranu Trolu pa naj se na hrbet obesi ena zajebana davčna inšpektorca, ki bo pregledala njegovo poslovanje v zadnjih petih letih in stvar je rešena. Garantiram vam, da ne bo nikoli več organiziral NIČ, ne Thompsona ne Murkota.
SLObunkeljn
10. 06. 2020 08.59
+7
kimenemar
10. 06. 2020 09.33
+3
In česa ne razumem ? Predusem razumem to, da Thompsona definitivno ne bo, ker Trol nima jajc, da bi ga organiziral. Lahko pa reskira in nese porcijo. Kar se pa Hojsa tiče smatram, da se nima smisla z njim ukvarjat, ker gremo jeseni na predčasne volitve. In kaj je še tu dodatnega za razumet ?
wolfterier
10. 06. 2020 09.53
-1
Sanjaj,kimenemar,ta jesen bo čez dve leti !!!
kimenemar
10. 06. 2020 10.09
+1
Jesen bo prej kot si ti misliš. Tik tak bo tu.
Paskakvali
10. 06. 2020 08.45
+7
Desni......pa saj ste ja vi tisti ki ljubite interpletacije (tako temu pravi neki zagrizeni janževec)! Ne vem kaj se zdaj tako vsajate? Ko ste jih vlagali vi je bilo pa vse v redu......
prašek
10. 06. 2020 08.51
+7
Paska ...... Nikar ne lovi besede desne inteligence (oksimoron) , kajti potem boš opazil tudi inteligenten komentar :»bodi vednoti znami, « .... Avtoar je pa :Gorazd Petek 09.06.2020, 21:59:53
prašek
10. 06. 2020 08.51
+7
wolfterier
10. 06. 2020 09.55
+3
Oksi moran,Nemec je napovedal interpretacijo.V resnici bo interpolacija,a ne.Iskanje puške po Mengeškem POLJU. V koruzi Serpentinškovi !