Slovenija

Vmešavanje v delo Policije: zaslišali bodo direktorja NPU in Sove ter Goloba

Ljubljana, 21. 02. 2024 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Predsednik preiskovalne komisije DZ o sumih političnega vmešavanja v policijo Aleš Rezar zatrjuje, da nima težav s tem, da pod drobnogled vzamejo predstavnike aktualne vlade. Ocenjuje pa, da je bila javna podoba komisije doslej v preveliki meri posledica interpretacij opozicijskih članov. Slednja ne bosta narekovala tempa dela, je poudaril. V opoziciji so nad izjavami o diktiranju tempa preiskovalne komisije DZ ogorčeni. "Naj začne delati. Jaz pričakujem, da bo delal. Nič drugega," je kritična člana komisije iz opozicijskih vrst, poslanka NSi Vida Čadonič Špelič.

Aleš Rezar
Aleš Rezar FOTO: Bobo

Člani preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo Policije in drugih pristojnih državnih organov, so se namreč v torek po nekajtedenskem zastoju in odstopu nekdanjega predsednika Miha Lamuta dogovorili o nadaljnjem delu. Marca bodo izvedli soočenje direktorjev NPU in Sove, Darka Muženiča in Joška Kadivnika, v prihodnjih mesecih bodo zaslišali tudi premierja Roberta Goloba. Vzporedno se bodo posvetili še domnevnim zlorabam urada za preprečevanje pranja denarja.

Člana komisije iz opozicijskih vrst, poslanka NSi Vida Čadonič Špelič in poslanec SDS Branko Grims, sta sicer že večkrat podala predlog za prednostno zaslišanje predsednika vlade in njegovega nekdanjega neformalnega svetovalca za varnost Miloša Milovića. Prav tako pa so se člani komisije v zadnjih tednih vrteli okoli vprašanja, ali je Lamut presegel pooblastila, ko je direktorju Sove dovolil vpogled v pričanje nekdanjih ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava.

Rezar pa v današnji izjavi, ki jo je posredoval STA, poudarja, da bi moral biti cilj vseh članov komisije po njegovem mnenju enak, in sicer iskanje objektivne resnice. "Tukaj pa naletimo na oviro - opozicijska člana z namerno diskreditacijo predsednika komisije, neutemeljenim kompromitiranjem prič in s proceduralnimi manevri, zavlačujeta njeno delo in jo oddaljujeta od cilja. S tem se seveda spodkopava legitimnost komisije in hkrati odvrača pozornost od ključne vsebine preiskave, kar pa je nedopustno," je prepričan.

Zatrjuje, da bo njegovo ključno vodilo pri vodenju komisije zakonitost preiskave, ter da nima nobenih zadržkov, da komisija pod drobnogled vzame tudi predstavnike Golobove vlade.

Poudarja tudi, da ne bo dopuščal, da tempo dela komisije narekujeta opozicijska člana, "ki imata očitno en sam namen – nikoli se ne lotiti preiskave spornih praks prejšnje vlade". Kot nelegitimno ocenjuje, da bi težo posameznih sumov kaznivih dejanj presojali na podlagi tega, kaj najbolj zanima ljudi, ali da bi ta sledila bodisi opozicijskim bodisi koalicijskim željam.

Na vprašanje, kako bo to torej dosegel, je Rezar v izjavi za STA dejal, da ne bo spreminjal pravil delovanja parlamentarne komisije, držal se bo poslovnika o parlamentarni preiskavi, ki v 10. členu med drugim določa, da predsednik komisije določa vrstni red zaslišanj prič. Ta je v danem primeru do določene mere že začrtan z delom, ki sta ga pripravila njegov predhodnik in zunanji strokovni sodelavci. "Prav tako moramo priti do nekih dognanj oz. vsebine, s katero bomo lahko potem nadaljevali preiskavo in zaslišali tudi druge vpletene," je pojasnil.

Prepričan je tudi, da ljudi bolj kot vrstni red prič in morebitna kontaminiranost prič, zanima, kdo od zaposlenih v policiji je v času epidemije covida-19 prekoračil svoja pooblastila, kdo je zaposloval in nagrajeval policiste, ki so bili pripravljeni izvajati sporne prakse zunaj etičnega kodeksa, ter, kdo je nezakonito brskal po bančnih računih.

Rezar tako zagotavlja, da bo komisija preiskala vse, kar je v njeni domeni. "A kot njen predsednik ne bom dopustil, da kdorkoli s takšnimi in drugačnimi ravnanji odvrača pozornost od njenega temeljnega poslanstva, to je preiskati sume nezakonitega delovanja urada za preprečevanje pranja denarja in političnega vmešavanja v delo policije," je še zapisal.

V opoziciji ogorčeni nad izjavami

V poslanski skupini SDS so v odzivu ocenili, da se saga parlamentarne komisije z novim predsednikom nadaljuje s prakso, ko koalicija preiskuje in ščiti sama sebe. "Pri tem je odvračanje pozornosti od ključnih problemov v državi taktika, ki se bo, pričakovano, okrepila pred evropskimi volitvami," so zapisali.

Ostra je tudi poslanka NSi Vida Čadonič Špelič, ki je nad omenjenimi besedami Rezarja začudena. Kot je poudarila v izjavi za STA, mora tempo dela narekovati predsedujoči preiskovalni komisiji, v danem primeru poslanec Rezar. "Vsi člani komisije pa mislim, da smo enakovredni, in se ne moremo deliti na pozicijo in opozicijo, če hočemo resnično odgovoriti na vprašanje, ki izhaja iz naslova komisije," meni. Slednje je po njenem mnenju zelo jasno, in sicer: "Ali so se najvišji predstavniki oblasti mešali v delo policije in ali so z vpogledi v račune tudi zlorabljali svoje pristojnosti?"

Sama pa kot ključno vprašanje vidi tudi, ali je sedanji predsednik vlade Robert Golob, ki ima trenutno oblast, zlorabil svojo politično moč. "Zanima me tudi prejšnja vlada, vendar prejšnja vlada v tem trenutku ne vlada, sedanja vlada s predsednikom na čelu pa ima vso moč vpliva," je Čadonič Špelič zavrnila očitke o namenu, da se komisija ne bi lotila preiskave spornih praks prejšnje vlade.

Poslanko NSi tako čudi, da predsednik komisije meni, da mu kdo narekuje delo. "Naj začne delati. Jaz pričakujem, da bo delal. Nič drugega," je kritična Čadonič Špelič.

Ob tem je spomnila, da so bile doslej vse seje komisije sklicane na predlog predsednika komisije, bodisi Rezarja bodisi njegovega predhodnika poslanca Svobode Mihe Lamuta. Na predlog opozicije je bila sklicana zgolj seja, na kateri so sprejeli sklep, da naj zakonodajno-pravna služba DZ poda mnenje o pravni podlagi za vpogled predstavnikov Sove v zapis zaslišanja dveh prič in o morebitni prekoračitvi pooblastil nekdanjega predsednika preiskovalne komisije Lamuta.

Čadonič Špelič je zavrnila tudi očitke o namerni diskreditaciji predsednika komisije. "Politiki se pogovarjamo, sprašujemo in predlagamo," je poudarila in dodala, da sama ni nikoli izrekla nesramne besede o delu komisije ali njenem predsedniku. Ocenila je še, da očitno v Svobodi nimajo nobenih argumentov in je zato predsednik komisije danes po njenih navedbah postregel s floskulami.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jon Bacek
22. 02. 2024 12.16
-1
Predsednika vlade ne bodo zaslišali. Če pa ga slučajno bodo, ne bo nobenega epiloga. Podobno s sodno stavbo na Litijski.
SLObunkeljn
22. 02. 2024 10.45
+1
" ...v prihodnjih mesecih bodo zaslišali tudi premierja." Mater so urni.😅😂🤣
nostalgik
22. 02. 2024 08.34
+2
VSA NAŠA POLICIJA JE GREZNICA, REZULTAT DELOVANJA POLITIKE IN STROKOVNOSTI
punkracij
21. 02. 2024 21.49
+2
Pri vsem tem političnem svingerstvu ne veš kdo je kdo.
Balki36
21. 02. 2024 21.23
+4
Blo bi ze 13tisoc komentarjev ce bi v vlogi goloba bil jansa....pa to
iziizi
21. 02. 2024 21.19
+1
VSE JE FARSA IN USMERJANJA POZORNOSTI DRUGAM ,DAJTE ŽIBERTA IN NJEGOVE PAJDAŠE PREISKOVAT
Jon Bacek
22. 02. 2024 12.17
-1
... in predsednika vlade in ministra Boštjančiča, ki sta vse vedela.
Potouceni kramoh
21. 02. 2024 18.42
-5
Klon Grimsa in Hojsa za vodjo policijskega unisex sekreta.riata.
Mekenzi
21. 02. 2024 18.32
Tra la la hopsa sa,. 😪😪😪😪😪🇸🇮
PIERREBRICE
21. 02. 2024 18.28
+2
Pri redovnicah ni možno komentirati! ZAKAJ???
Brakedirt
21. 02. 2024 18.42
-2
zato ker se v ukradeni stranki ne znajo obnasat.
JK123
21. 02. 2024 21.30
+1
Iz podobnega razloga, kot Ukrajina, Izrael, kriminal v Sloveniji, nelegalni prestopi mej, ..
Ho Chi Joža
21. 02. 2024 18.15
+4
Pri nas bo prej zastaralo to je samo pesek v oči.
1918
21. 02. 2024 18.09
+3
v slovenskem parlamentu pustni karneval kar ne pojenja
medekmali medekmali
21. 02. 2024 18.09
+7
vlada ODSTOPI.
Brakedirt
21. 02. 2024 18.10
-6
evo ze tecejo so se te tako ustrasili.... kaksni cmokaci nesposobni
Majzelj
21. 02. 2024 18.06
+4
To kar naklada Rezar še sam težko prebavi. Ampak oblast čudežno vpliva na prebavo in ni nobenega zaprtja.
27061959
21. 02. 2024 18.00
+1
Tako v politiki in sodstvu,policiji bi morali narediti "cistko"...policaji pa postenje...😅😅😅
fronza
21. 02. 2024 17.55
Tole vmešavanje v delo policije temelji na tejle anekdoti: "Zakaj ma policaj žlico za pasom?" Da se pomeša med ljudstvo!
ZDENKO 1
21. 02. 2024 17.51
+4
Ta Rezar se posluša kaj govori. Če bi se, bi se moral ob izrečenih neumnostih javiti pri volilni komisiji in jih prositi, če lahko kot poslanec čimprej vrne mandat.
ZDENKO 1
21. 02. 2024 17.46
+1
To bi se moralo razčistiti nemudoma, ta opranoglavc pa omenja nadlednje mesece. Gre za predsednika vlade.
ZDENKO 1
21. 02. 2024 17.43
+0
Golobov pridanič, sluga bo namerno zavajal in zavlačeval. Te vse poslance golobnjaka si je potrebno zapomniti, da bodo lahko potem ko bodo sli na smetišče, samo še na zavodu, opranoglavci. Covid jih je navrgel, nesposobnost jih bo odvrgla.
cmax
21. 02. 2024 18.03
+0
Priden zdenko1, aport zdenko1, priden zdenko1! Te bo puklasti počohu po lustru in boš dubu u kleti najbolš računalnik!! A ne ?
Arhaist
21. 02. 2024 17.03
+7
Haha zaslisani bodo v naslednjih mesecih. To pomeni da imajo se nekaj mesecev za unicenje dokazov
21. 02. 2024 17.03
-2
Ali ste vprašali kako se tej stvari streže hojsa inpribočnika mahniča