Slovenija

'Vmesno poročilo preiskovalne komisije se bere kot politični triler'

Ljubljana, 24. 11. 2023 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

DZ se je seznanil z javnim delom vmesnega poročila preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja strank. V slednjem so ugotovili domnevno obvodno financiranje SDS prek medijev v lasti stranke. V SDS očitke zavračajo. S tajnim delom poročila se bo DZ seznanil v torek, ko bo opravil tudi glasovanje.

Preiskovalna komisija DZ v vmesnem poročilu ugotavlja, da "poslovanje in financiranje velike večine aktivnosti SDS poteka po omrežju obvodnih računov, vzpostavljenih na različnih ravneh okoli centralnega računa stranke".

Komisija DZ je v parlamentarno preiskavo vključila podjetja NovaTV24.si, Nova hiša, Nova obzorja in Geopolar Zaščite. Na podlagi izjav virov, prič in dokumentacije komisija v vmesnem poročilu sklepa, da omenjena podjetja delujejo kot obvodni računi danes največje opozicijske stranke in da gre torej za politični in poslovno-finančni projekt stranke SDS, je v predstavitvi izpostavila predsednica komisije Mojca Šetinc Pašek.

V takem modelu financiranja sodelujejo funkcionarji stranke na lokalni in državni ravni, posamezniki s finančnim interesom, pa tudi madžarski kapital. Poslovanje pa po ugotovitvah komisije poteka predvsem v gotovini.

Poročilo navaja, da je v "razpršeno omrežje obvodnih računov stranke SDS" vstopilo veliko zasebnih poslovnih subjektov, ki so v obdobju tretje vlade prvaka SDS Janeza Janše dobili posle z državo, oziroma so bili financirani iz javnih sredstev. Hkrati je po navedbah v poročilu utemeljen sum, da je moral vsak, ki je vstopal v te posle z državo, za pridobljeni posel nekaj "vrniti" stranki.

Ob tem je Šetinc Paškova izpostavila pet primerov financiranja SDS. Komisija bo ugotovljene sume kaznivih dejanj naznanila pristojnim organom, pozvala pa je tudi k spremembam zakonodaje.

Preiskovalna komisija DZ
Preiskovalna komisija DZ FOTO: Bobo

Vse opisano govori o tem, da je SDS za 14 milijonov evrov za financiranje svojega ključnega političnega projekta podredila interese lastne države interesom sosednje Madžarske, je dejala. "Sama sem bila, kot veste, označena za odsluženo prostitutko, prav to pa se je v tem primeru storilo državi, postavljena je bila na cesto kot cenena prostitutka," je zaključila.

Dokazi, ki jih je zbrala komisija, ne kažejo le na sum konflikta interesov, ampak izkazujejo, da so bila nekatera dejanja v smeri vračanja uslug že izvedena, slovenski državni interesi pa v določenih primerih že podrejeni tujim oblastnim in kapitalskim interesom v zameno za finančni interes SDS, je v prestavitvi stališč poslanskih skupin dejal poslanec SD in član preiskovalne komisije Soniboj Knežak. "Gre namreč za dokaze, da je vplivna politična stranka pripravljena za lastno finančno korist žrtvovati celo strateške državne interese," je dodal.

"Ti ljudje so pokazali cankarjanski hlapčevski odnos do svoje domovine," je SDS očital poslanec Svobode Lenart Žavbi, ki je tudi član komisije. Predsednik SDS Janez Janša, ki je v preiskovanem obdobju vodil tudi vlado, je po njegovem mnenju "Slovenijo prodal za prgišče forintov". Članom preiskovalne komisije pa se je zastavilo tudi vprašanje, zakaj madžarska podjetja "niso porabila niti evra" za oglaševanje v medijih, ki niso v lasti SDS, je izpostavil.

Vmesno poročilo, ki ima približno 700 strani, "se bere kot politični triler", je dejala poslanka Levice Nataša Sukič, sicer tudi članica komisije. "A že tisto, kar je javno, pritrjuje domnevi, da je stranka SDS nekakšna krinka za neregistrirano in prikrito podjetje, ki politični vpliv spretno izkorišča za črpanje finančnih sredstev iz državnih podjetij, občin, javne uprave, celo iz sosednje Madžarske," je dejala. Ob tem je poudarila še, da se je članom komisije zastavilo vprašanje, kaj je pri povezovanju stranke SDS in Madžarske delala Slovenska varnostno obveščevalna služba (Sova). "Zakaj je gledala stran, zakaj je komisija lani kljub večkratnim ponovljenim in dopolnjenim vprašanjem od Sove prejela zgolj površna in pavšalna pojasnila? To nas vse skupaj lahko še kako skrbi," je dejala.

Poslanec SDS Žan Mahnič je protestiral, da se na javnem delu seje izdajajo tajni podatki o delovanju Sove. Pri tem pa da "pljuvajo v lastno skledo", saj so v omenjenem obdobju Sovo vodili direktorji, imenovani s strani levo-sredinskih vlad. Ugotovitve komisije je označil za natolcevanja, ki "nimajo nobene veze s SDS". Komisiji očita tudi, da preiskuje zasebne osebe, kar je zloraba namena in same preiskovalne komisije. Dodal je, da so se različne preiskovalne komisije že ukvarjale s tem, a v vseh teh letih niso dokazale nič oprijemljivega. "Verjetno boste sedaj, ko imate pod kontrolo policijo, malo pohiteli, ampak pospešite v višjo prestavo, ker dan volitev se bliža," je dejal.

Poslanec NSi Aleksander Reberšek pa je dejal da se v NSi zavzemajo, da se razjasnijo vsi sumi o morebitni politični odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi domnevnega nezakonitega financiranja političnih strank in strankarske politične propagande v medijih pred in med volitvami poslancev v državni zbor leta 2022 s finančnimi sredstvi podjetij v državni lasti, državnih institucij ter subjektov iz tujine. "Zato bomo podprli dopolnilo, ki so ga vložili v poslanski skupini SDS ter sklepe iz vmesnega poročila," je dejal.

SDS je namreč vložil dopolnilo, s katerim predlaga širitev odrejene parlamentarne preiskave. In sicer bi preiskovalna komisija preiskovala tudi domnevno nezakonito financiranje volilne kampanje Gibanja Svoboda pred lanskimi parlamentarnimi volitvami.

Kot je na seji pojasnila podpredsednica DZ Meira Hot, DZ o tem dopolnilu ne bo razpravljal, niti glasoval, saj je nepravilno vloženo. Preiskovalna komisija DZ je samostojen in neodvisen institut, zato DZ preiskovalni komisiji ne sme nalagati obveznosti, kot jih predvideva dopolnilo, je pojasnila.

Na čelu preiskovalne komisiji o financiranju strank zdaj Tamara Vonta 

Danes je sicer DZ s funkcije predsednice preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, razrešil Šetinc Paškovo, ter na njeno mesto imenoval poslanko Svobode Tamaro Vonta. Predsednica odbora za kulturo, ki ga je doslej vodila Vonta, pa je po novem njena poslanska kolegica Sara Žibrat. 

Tamara Vonta
Tamara Vonta FOTO: Bobo

Spomnimo. Razrešitev Šetinc Paškove kot članice in predsednice preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, je predlagala poslanska skupina Svoboda. Predlog sledi njeni izključitvi iz stranke Gibanje Svoboda, čeprav poslanka zaenkrat ostaja članica poslanske skupine. 

Njeno razrešitev je danes podprlo 46 poslancev iz vrst koalicijskih Svobode, SD in Levice, proti pa je glasovalo pet poslancev NSi in Šetinc Paškova sama. Kot je opozorila pred glasovanjem, od vodje poslanske skupine Svoboda Boruta Sajovica ni dobila nobenega konkretnega razloga, zakaj se jo menjuje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smuuki
26. 11. 2023 11.25
+1
Sej prav silijo v težave. Sds jih bo še enkrat poslal na spolska tla in se jim bo smejala cela Slovenija. Malo nebogljeno mi delujejo ti levaki. Me prav zanima kaj poleg kozmičnega dežja se bo še pojavilo.😀😀😀😀
smuuki
26. 11. 2023 11.27
+0
Čedalje bolj verni postaja ta naš tradicionalno ateistični blok. Sedaj se že nenadzorovano drsajo po spolskih tleh. 😀😀😀😀
pekoči paradižnik
25. 11. 2023 16.42
+3
Ta triler nam pacient piše in vsiljuje že trideset let, največji delež kriminala v Sloveniji, gospodarskega in političnega prispeva sds sekta in janšizem na splošno,..... to se dnevno potrjuje.....
proofreader
25. 11. 2023 14.25
+0
Amaterji. Lepo se počaka en mesec in ni nič sporno. Za več nasvetov sledite Niki. ❤️
proofreader
25. 11. 2023 14.22
-2
Nakazilo goloba so raziskali?
celjan2
25. 11. 2023 10.15
-1
Levin teče voda v grlo in iščejo vse možne načine kako preusmeriti pozornost drugam.
smuuki
26. 11. 2023 13.00
+1
Nebogljeni so zaviti v pajčevino lastnih laži. Postali so lahek plen vsakega
Trapon
25. 11. 2023 09.31
-2
Ta komisija je rdeči blef
Trapon
25. 11. 2023 09.29
-3
Vse kar počnejo SD,GS,LEVICA, so sedaj naprtili SDS,ker vejo da jih bo SDS vse povozil na naslednjih volitvah....ŽIVELA SDS👍👍👍
Jožica55
25. 11. 2023 16.15
+2
Ooooo trapon, trapon, ti pa si za hece !!!!! 🤣🤣🤣🤣🤣
iskriv
25. 11. 2023 08.47
+1
To , da SDS deluje vseskozi koruptivno , mafijsko podtalno z močnim oškodovanjem države in državljanov se ve že od prvega mandata 2004 dalje , samo nihče ni dregnil v to osje gnezdo ali niso hoteli ali niso upali zaradi maščevanja in groženj . Oškodovanje države s strani SDS je več kot očitno , ljudje pa še vedno prisegajo na to skorumpirano , kriminalno leglo .
Nace Štremljasti
24. 11. 2023 21.59
+2
sds slovenska domobranska stranka
smuuki
26. 11. 2023 13.02
+1
Domobranstvo je vrlina,izdajalstvo nekaj zavrženega. Mnogo raje sem domobranec kot pripadnik klike ki je izdala svoj narod.
začetek konca
24. 11. 2023 21.58
+7
Pri nas se leta 91 ni menjal sistem , ker je to državo ugrabila udbomafija !
Uporabnik1908615
24. 11. 2023 21.58
-2
KAKŠEN KRIMINAL SE ŠELE SKRIVA PRI FINANCIRANJU LEVAKOV IN PRI GOLOBNJAKU
začetek konca
24. 11. 2023 21.56
+1
Pijavke , ki skrbijo za to da ostaja udbomafija v sedlu bo tudi kdo preiskoval ? Banda boljševistična !
začetek konca
24. 11. 2023 21.51
+1
Samo da ne odprete udbomafijske greznice , ker bo zaradi smradu potrebna evakuacija v 500-kilometerskem krogu .
Uporabnik1908615
24. 11. 2023 21.49
+2
kakšen srhljiv triler bi šele bil, če bi začeli raje preiskovati sami sebe in financiranje golobnjaka ter LE VIČARSKIH MEDIJEV IN PODKUPLJENIH PROTESTNIKOV, DA O PRIKRITEM FINANCIRANJEM NEVLADNIKOV NIT NE GOVORIMO...ki so sesuvali s sovraštvom odlično IN USPEŠNO vlado JJ
St. Gallen
24. 11. 2023 21.14
-9
pod prejsnjo vado je Slo imela boljso bonitetno oceno, vec pocrpanih eu sredstev, vec uspehov sportnikov, pokojnine so se zvisevale veckrat......
SREBRNIBREG.
24. 11. 2023 21.10
+8
Kjer je janšarija tam je svinjarija.
Ho Chi Joža
24. 11. 2023 21.27
-4
Groucho Marx
25. 11. 2023 12.19
-2
avgust.
24. 11. 2023 21.06
+1
Ali ni tudi mož bivše ministrice za javno upravo financiral Svobodo, pa potem tisti NVO razpisi. A to se tudi preiskuje?
MMFD
24. 11. 2023 20.49
-8
Hahaha, mokre sanje levakov.....
natmat
24. 11. 2023 20.47
+6
Janez hoče čimprej zamenjati oblast da zakrije svoje lumparije!!!
optimist11
24. 11. 2023 20.34
+4
V čigavem interesu je utišanje Paškove?