Slovenija

'Vpliv eksplozije v občini Kočevje je minimaliziran'

Ljubljana, 12. 05. 2022 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Danijela Levpušček, U.Z.
Komentarji
83

Po požaru v kočevski kemični tovarni je župan Vladimir Prebilič poudaril, da so v občini opravili temeljito analizo vplivov na okolje, po do sedaj znanih rezultatih analize pa je vpliv eksplozije v občini minimaliziran. Voda ni onesnažena, črn dim pa ni posledica gorenja nevarnih snovi, je zagotovil poveljnik kočevskih gasilcev. Prvi podatki analize mobilnega laboratorija kažejo, da na območju eksplozije v ozračju ni prisotnih nevarnih snovi, le delci saj in dima.

Požar v kočevski kemični tovarni Melamin je pogašen, a sreča v nesreči je, da večjih posledic za okolje ne bo. Kočevski župan Vladimir Prebilič je na zadnji novinarski konferenci poudaril, da so opravili temeljito analizo vplivov na okolje, po do sedaj znanih rezultatih analize pa je vpliv eksplozije v občini minimaliziran.

Že pred tem je vodja gasilske intervencije Leon Behin zagotovil, da voda ni onesnažena in jo je torej povsem varno piti. 

Uprava za zaščito in reševanje je sporočila, da je eksplozija nastala med pretakanjem snovi epiklorhidrin iz cisterne v manjše zalogovnike. "Vzrok eksplozije še ni znan. Po podatkih ELME (mobilni laboratorij) meritve zraka razen saj in dima niso pokazale prisotnosti drugih strupenih snovi, analiza požarne vode pa še potekajo. Požarna voda je shranjena v lovilnih bazenih podjetja, zato nevarnosti izteka v naravo ni," so sporočili.

Požar v Melaminu
Požar v Melaminu FOTO: Luka Kotnik

Toksikologinja Lucija Šarc je pojasnila, da je epiklorhidrin, nevarna snov, prisotna v požaru, močno eksploziven. "Na srečno nima hudih sistemskih učinkov, je pa močen iritant, dražeče deluje, lahko povzroča trajno poškodbo oči, nevaren je za dihalne poti," je naštela.

Po njeni oceni koncentracije v zraku najverjetneje niso takšne, da bi lahko povzročile resne zdravstvene težave osebam, ki so bile v času nesreče v bližnji okolici. Malo verjetno je tudi, da bi se zaradi izpostavljenosti epiklorhidrinu težave pojavile naknadno.

NIJZ: Zaprite okna in se zaščitite pred dimom (splošna navodila ob požaru)

Plinom in delcem, ki nastajajo pri požaru, smo neposredno izpostavljeni z vdihavanjem, kasneje pa lahko tudi s hrano in vodo. Z vdihavanjem ali zaužitjem te snovi vstopijo v naš organizem in lahko škodljivo vplivajo na naše zdravje. Posledice za zdravje so lahko takojšnje ali zakasnele. Močno so odvisne od vrste onesnaževala, količine, vnesene v telo, časa in stopnje izpostavljenosti, načina vnosa ter dovzetnosti posameznika, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vdihavanje visokih koncentracij delcev in drugih onesnaževal lahko povzroča takojšnje draženje dihalnih poti, prizadene pa lahko tudi druge organske sisteme. "Telo se v takšnih primerih odzove z vnetjem sluznic, ki ima za posledico solzenje oči, izcedek iz nosu, kašljanje in oteženo dihanje. Težave bolnikov z akutnimi in kroničnimi boleznimi dihal (npr. astma ali kronične obstruktivne pljučne bolezni KOPB) se lahko povečajo. Stanje bolezni se lahko poslabša tudi pri bolnikih z boleznimi srca in ožilja, poveča se tudi možnost za nastanek srčne kapi," opozarjajo. 

Še posebej so ogroženi dojenčki in otroci, nosečnice, starejši ljudje, ljudje z boleznimi srca in ožilja, ljudje z boleznimi  dihal (astmo ali KOPB in bolniki z drugimi kroničnimi pljučnimi boleznimi) ter sladkorni bolniki, dodajajo. 

Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom (vir: NIJZ).

"Če je v okolici pogorišča še vedno izrazit vonj oziroma smrad po požaru, priporočamo zadrževanje zunaj območja ali v zaprtih  prostorih. Zadrževanje v zaprtih prostorih je začasna rešitev, saj se koncentracije onesnaževal v zraku v notranjih prostorih tudi pri zaprtih oknih in vratih počasi izenačijo s koncentracijami zunaj," v svojih navodilih za ravnanje ob požaru še dodajajo na NIJZ. 

Področjem, kjer je vidna onesnaženost okolja, se je najbolje izogibati, dokler niso očiščena. Vrtnine in sadeže, ki so vodno onesnaženi s sajami, zavrzite, ostale pa dobro operite. 

Navodila NIJZ:  

 

– Če ste na zadimljenem območju oziroma v prostoru, v katerem je mogoče zaznati vonj po dimu, se iz njega čim prej umaknite.

– Ves čas upoštevajte sprotna navodila ekip za reševanje oziroma Uprave za zaščito in reševanje.  

– Če ste bili izpostavljeni dimu in čutite zdravstvene težave, se posvetujte s svojim zdravnikom.  

– Če ste bili izpostavljeni snovem, ki so nastajale pri požaru, odstranite prah in onesnaženo obleko ter jo shranite v plastično vrečko.  

– Izpostavljeno kožo operite z milom in velikimi količinami vode. Obrišite se in znova izperite.  

– Če je vidna kakršna koli onesnaženost okolja, je najboljše, da se temu področju izognemo, dokler ta območja niso očiščena.  

– Izogibajte se dotikanju izpostavljenih površin in tekočin, ki so povezane s požarom.  

– Lastniki kapnic pred nastopom padavin preusmerite vodo stran od hranilnika za vodo.  

– Upoštevajte priporočila upravljavca vodovoda oz. Uprave RS za zaščito in reševanje.  

– Priporočamo čiščenje površin, ki jih je dosegel dim.  

– Priporočamo, da vrtnine in sadeže, ki so vodno onesnaženi s sajami, zavržete.  

– Ostale vrtnine in sadje pred zaužitjem temeljito operite.  

– Če je mogoče, preprečite raznos onesnaževal (pepela) na neonesnažena območja (menjava obutve, uporaba predpražnika, čiščenje tačk domačih živali).  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

karantena
13. 05. 2022 08.32
Bogi reveži no, kako tragično. Sožalje svojcem.
jbtjbt
12. 05. 2022 21.25
+2
In un debilček je rekel,da je ju3 nov delovni dan🤢🤮🤮🤮
najram
12. 05. 2022 19.48
+4
odgovrne za sranje je treba javno oznanit.....ne pa samo tralala..zgodilo se je..
Zvezda3000
12. 05. 2022 19.14
+2
precej okoljskih katastrof v zadnjih dveh letih. vse za nadzor hrane
Hulk Zalepi
12. 05. 2022 18.22
+2
odjeknilo je...
Mickay
12. 05. 2022 17.07
+4
In koliko je mrtvih, če ne morejo do njih, sej niso fudlali in šli domov )) Krivcev pa tako ni, saj jih ni nikoli??
Najpametnejši
12. 05. 2022 16.15
+3
Ravno za take nesreče bi potrebovali več reševalnih vozil in helikopterjev. Moderne bolnišnice in usposobljeno motivirano osebje. Naši majstori bi pa oklepnike kupovali.
baab
12. 05. 2022 16.03
+4
Res nimamo sreče. Zelenjava vedno prva nastrada. Ni dovolj, da se vse draži. Zdaj nam bodo še takšne katastrofe uničevale pridelano. Res gre vse k vragu Groza.
dark horse
12. 05. 2022 20.53
+1
Ljudje umirajo tebe pa zelenjava skrbi pacient
cool1
12. 05. 2022 15.03
-3
Kdo bo pa plačal stroške za uničeno zelenjavo ? Ti stroški zavržene zelenjave ne bodo mali !!!
baab
12. 05. 2022 14.29
+3
Res nimamo sreče. Zelenjava vedno prva nastrada. Ni dovolj, da se vse draži. Zdaj nam bodo še takšne katastrofe uničevale pridelano. Res gre vse k vragu Groza.
baab
12. 05. 2022 14.29
+15
Tonin, namesto da si zapravil denar za Boxerje, bi nabavil urgentna resevalna vozila in resevalne helikopterje. Za ta denar, bi dobili 2300 urgentnih resevalnih vozil, polno opremljenih, cena enega 150000 evrov ali 35 polno opremljenih namenskih resevalnih helikopterjev AC 135. A vidite kaksni be bci ste? Sramota..
Janez Povprečnik
12. 05. 2022 14.27
+17
Župan Vladimir Prebelič... citiram... "v Kočevju pomembni trije podatki, med katerimi je prvi ta, da je jutri normalni delovni dan"... Če pa to ni ogabno, žaljivo, nesramno... do vseh, katere je prizadela ta nesreče(ki se v prvem ne bi smela zgoditi)... Bruh
BlaBlaCat
12. 05. 2022 14.40
+11
Ja, se strinjam.. govorimo o par (najverjetneje) umrlih osebah.. to pa kot da ni nič..
G8J
12. 05. 2022 14.08
-4
Gretovci in kovidovci imajo svoj dan za veselje in tokrat v Kočevju plešejo svoj ples... Medvedje pa lepo po sosednjih občinah pobirajo ostanke hrane...
medusa
12. 05. 2022 14.01
+5
Če je voda pitna vsi v vrsto kozarce v roke pa pit!!! Da vidimo kdo si upa?!!! Voda pitna , zelenjava pa ni užitna ... Dej bluzi ti to unmu z dol...
Teutonic
12. 05. 2022 13.32
+4
dr.Megla
12. 05. 2022 13.32
Nekje se je zaiskrilo...
Teutonic
12. 05. 2022 13.32
-8
Janša že ve kaj dela....se lastne ovce bi zastrupil da pride spet nazaj na a last...
flojdi
12. 05. 2022 13.30
+0
...in .. samo gruntam.. en virus seka" po pljučkah ljudi .. ki zagotovo! niso ama nič oslabljena zaradi takelih Dobrot"
baab
12. 05. 2022 13.29
+17
KEMIČNA TOVARNA V CENTRU MESTA... Preberite še enkrat... KEMIČNA TOVARNA V CENTRU MESTA....... A je to normalno???... Kje mi živimo???...
Nikdar več
12. 05. 2022 13.28
+22
Da vas ni sram!!!!!! Reklame med prispevki!!?? Sorodnika imam zaposlenega v Melanimu. Vsaka čimprejšnja informacija mi je pomembna, pa naj gre za posnetek, članek s prizorišča... vi pa nabijate z reklamami!!!! O sorodniku nimam nobene informacije, ne javlja se na klice, si lahko vsaj po prispevkih nekako ustvarim svojo sliko čimprej!!!!!?????