Slovenija

Voda v Ložicah spet primerna za uporabo

Kanal, 15. 06. 2021 17.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ma.Ko., STA
Komentarji
1

Voda na vodooskrbnem sistemu v Ložicah, ki je bila od 5. maja neustrezna za prehrano, pitje in umivanje zob, je znova primerna za uporabo, so sporočili predstavniki Občine Kanal ob Soči. Voda je sicer imela neobičajen okus in vonj po naftnih derivatih, kar so prvi opazili občani. O tem so obvestili pristojne na režijskem obratu občine, ki so naposled prepovedali uporabo pitne vode za omenjene namene.

Danes so na režijskem obratu občine prejeli pozitivno mnenje glede rezultatov zadnjega vzorčenja vode na vodooskrbnem sistemu v Ložicah. Na tej podlagi je režijski obrat preklical omejitvene ukrepe in odmaknil gasilsko cisterno, iz katere so se občani od 5. maja do danes oskrbovali s pitno vodo.

Voda v Ložicah je po onesnaženju znova primerna za prehranske namene,  pitje in umivanje zob, je zagotovila Občina Kanal ob Soči.
Voda v Ložicah je po onesnaženju znova primerna za prehranske namene, pitje in umivanje zob, je zagotovila Občina Kanal ob Soči. FOTO: Shutterstock

Voda je bila za prehrambne namene neustrezna od 5. maja, ko so občani režijski obrat obvestili, da ima voda neobičajen okus in vonj po naftnih derivatih. Potem ko so preverili stanje na omrežju, so slednje potrdili tudi delavci režijskega obrata in prepovedali uporabo vode za prehrambne namene, pitje in umivanje zob.

Vodozbirno območje so si takoj ogledali tudi delavci zdravstvenega in okoljskega inšpektorata ter kriminalisti Policijske uprave Nova Gorica. Prve ugotovitve so kazale na izlitje naftnih derivatov, ki so jih obilne padavine zanesle do vodnega zajetja.

Teden dni po onesnaženju so se na režijskem obratu po priporočilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) odločili za začasno vgradnjo filtra z aktivnim ogljem. 26. maja so po vgradnji in preizkusu delovanja novih filtrov očistili oba bazena in izprali sistem ultrafiltracije.

Vodo so v tem času večkrat vzorčili, zadnjič 31. maja. Izvide te vode so prejeli minuli petek in na njihovi podlagi po posvetovanju z NIJZ odpravili omejitvene ukrepe pri uporabi vode.

Koronavirus pasica nova
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Killing floor
15. 06. 2021 17.18
+2
Že par let pijem vodo samo iz izvira...