Slovenija

'Pripravljeni smo na alarm, če bo treba količino prepeljane vode povečati'

Ljubljana, 05. 08. 2022 12.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved in direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj sta spregovorila o tem, kako tečejo aktivnosti za zagotavljanje zadostnih količin pitne vode za slovensko Istro. Kot je zagotovil Medved, so pripravljeni na alarm, če bo treba količino prepeljane vode še povečati. Zagotavljanje vode za slovensko Istro je uspešno, je poudarili Domen Torkar iz Civilne zaščite, kjer poudarjajo, da bodo tudi v prihodnje odpravljali ozka grla, ki se lahko pri tem pojavljajo, in zagotavljali potrebne količine za zagotavljanje pitne vode.

"Naravi še vedno trgamo dragocene litre vode, da bi preprečili tisto najhujše: popolne omejitve porabe vode za gospodinjstva slovenske Istre, kar bi s seboj prineslo številne težave in povečano porabo energije" je uvodoma po desetih dnevih, od kar traja projekt, da pripeljejo vodo v vodarno, povedal Rudi Medved. 

Črpanje vode iz reke Unice v Rižanski vodovod
Črpanje vode iz reke Unice v Rižanski vodovod FOTO: Bobo

Kot je pojasnil, so količino prepeljane vode vsak dan nekoliko povečevali. "Vsak hip smo pripravljeni tudi na alarm, da bo morda treba količine prepeljane vode še povečati in mi smo na to pripravljeni," je zagotovil in dodal, da 2.000 kubikov prepeljane vode morda že jutri ne bo več zadostovalo: "Na to so pripravljeni tako v Slovenski vojski, ki je odpeljala prvo cisterno in so v dnevnem in nočnem pogonu, in seveda tudi gasilci." 

Rudi Medved
Rudi Medved FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je izpostavil, nas mora trenutna situacija strezniti: "Razmere so nevzdržne, v 21. stoletju govorimo o osnovni dobrini, v državi, ki ima dovolj vode. Res je, da je  neenakomerno razporejena po državi. 40 let prepiranj glede tega, kako slovenski Istri zagotoviti dovolj zdrave, pitne vode, je preveč. To moramo enkrat za vselej rešiti. Za vodo gre. Mi bomo že vozili to vodo, a to ni rešitev, v ustavi imamo zapisano pravico slehernika do zdrave, pitne vode in ta država to pravico krši." 

Direktor Rižanskega vodovoda .
Direktor Rižanskega vodovoda . FOTO: Kanal A

Direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj je povedal, da so bili pravočasno slišani in zato so pravočasno naredili korake, ki dajejo upanje, da bodo to res kritično sušno sezono vendarle izpeljali: "Predvsem  zato, ker nam je na prvem mestu zdravje ljudi, ki so priključeni na naše omrežje. 140.000 jih trenutno pije vodo iz naših pip. Trudimo se, da točko, ko bi voda postala nepitna, prestavimo v nedogled."  Zahvalil se je vsem uporabnikom, da so znižali porabo vode na minimum, in vsem, ki so priskočili na pomoč v krizni situaciji.

Dovoz vode
Dovoz vode FOTO: Občina Koper

"Ta trenutek ne potrebujemo 5.000 kubikov prepeljane vode, kar vozimo zdaj, je dovolj, saj nam ta količina pomaga ohranjati obstoječe bazene, ki so omejeni, in nas hkrati drži v kondiciji," je pojasnil in izrazil upanje tudi, da bodo takšno stanje podaljševali do 'pomoči iz neba', da ne bi prišlo do redukcij pitne vode. Kot je povedal, so še možne rešitve in da točko, ko bi morali razglasiti redukcije, premikajo do točke, ko bo prišel večdneven dež in olajšal situacijo. "Nekaj se da narediti še na vračanju biološkega minimuma, še vedno zagotavljamo 110 litrov. Mi menimo, da vzdržujemo Rižano v boljši kondiciji, kot bi bila po naravni poti. In tu se moramo vprašati, katero črpalko prej ugasniti. Verjamem, da smo na koncu vsi enotni, tudi ribiči, da bomo prej ugasnili črpalko, ki črpa v strugo Rižane, kot pa črpalko, ki črpa ljudem pitno vodo." Zagotovil je, da delajo vse, da do te točke ne bo prišlo. Poudaril je, da bi lahko ribiči naredili več in da imajo še dovolj časa, da bi lahko vsaj do določene mere rešili ribji živelj. Kot je povedal, bodo celo zimo trdo delali na tem, da bodo za naslednje leto omogočili lažje rešitve za morebitno ponovitev letošnje situacije.

Nevarnost redukcij še ni odpravljena

Kot je poudaril podžupan Mestne občine Koper Janez Starman, so občine slovenske Istre zadovoljne, da je Vlada RS prisluhnila vsem štirim županom in ponudila pomoč: "Hvaležni smo vojski in gasilcem za pomoč pri zagotavljanju večjih količin vode ter vsem zasebnikom, ki so se odzvali na našo stisko in nudijo prevoze s cisternami s priklopniki in zmogljivostmi 25 kubičnih metrov. Verjamemo, da je država zdaj razumela resnost razmer, s katerimi se že dolga leta spopadamo v slovenski Istri, in se bo reševanja problema naše vodooskrbe lotila takoj." Ob tem se je zahvalil prebivalkam in prebivalcem slovenske Istre ter gospodarskim družbam, ki so razumeli resnost razmer in s pitno vodo ravnajo bistveno skrbneje.

Čeprav se je poraba pitne vode znižala z več kot 400 l/s na 325 l/s, kar je predvsem rezultat prepovedi rabe vode za nenujne namene in kolektivnih dopustov večjih porabnikov, nevarnost redukcij še ni odpravljena. Za prihajajoče dni vremenoslovci namreč napovedujejo nov vročinski val, zaradi česar v Rižanskem vodovodu Koper znova pričakujejo večjo porabo. Vse uporabnike zato pozivajo, naj z vodo še naprej ravnajo čim bolj varčno in odgovorno.

Spomnimo

Suša povzroča težave pri oskrbi s pitno vodo v Sloveniji. Spomnimo, vlada je julija potrdila načrt zagotovitve interventnih prevozov vode za zagotovitev zadostnih količin pitne vode za oskrbo slovenske Istre. Vodo črpajo iz reke Unice in jo dostavljajo v vodarno Cepki v bližini Črnega Kala. Rižanski vodovod namreč potrebuje za trenutno oskrbo prebivalcev in zmanjšano zagotavljanje pitne vode za gospodarske subjekte 5000 kubičnih metrov vode dnevno.  

Kot poroča Uprava za zaščito in reševanje, so denimo včeraj ob pomoči državne enote za prečrpavanje vode opravili 61 prevozov vode iz Unice v vodarno Cepki. Skupno je bilo prepeljanih 1051 kubičnih metrov vode. Prevoz vode so zagotavljali gasilci PGD Verd, pripadniki Slovenske vojske in komercialna podjetja. Sodelovalo je 17 pripadnikov iz zaščite, reševanja in pomoči. 

Prevoz vode v vodarno Rižanskega vodovoda
Prevoz vode v vodarno Rižanskega vodovoda FOTO: Uprava za zaščito in reševanje

V sušnem času imajo nekaj težav z vodno preskrbo tudi občine na severnem Primorskem. Od dovoza vode so tako že dlje časa odvisni nekateri občani občin Kanal, Kobarid, Tolmin in Ajdovščina, skoraj povsod pa so vodni viri na zelo nizki ravni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alkimistos
08. 08. 2022 15.44
-3
Kje so naravovarstveni????? ,UNico so popolnoma izpraznili????
Jožajoža
05. 08. 2022 19.48
+6
Ne bat za vodo.smo jo ubranili pred razprodajo.ce bi jim uspelo,bi jo sedaj drago plačevali.vozile bilo privat cisterne ,in za vsak liter bi vam jo računali.in to dražje kot bencin
zani10
05. 08. 2022 19.36
+0
Mi pa zalivamo 3x na dan travnik v istri, upam, da se ne pozna prevec
Novorazodetje
10. 08. 2022 20.56
slovenc88
05. 08. 2022 19.21
+1
Zakaj se ne naredi v KP tovarne za predelavo morske vode v pitno? Trenutno ze cel teden pijem tako vodo na dopustu, razen malce slankastega okusa, ji nic ne fali.
Mickay
05. 08. 2022 18.34
-9
Poznate tisto ne ribo ribiško palico je treba dati, Primorcem voljo do dela, ki je nimajo in lopate, saj samo čakajo in odpirajo kljun, kakšna kanalizacija takšen vodovod. To so oni. Delovnega Primorca in zelenega psa ne boste našli nikjer na svetu.
User1629901
05. 08. 2022 18.59
+3
Poslušaj brezobrazni praznoglavec, poglej malo Istro, pa boš videl kamnito teraso na terasi, Luko Koper, Drogo, Marine,.. V tvoji vasi pa samo gasilski dom. Mi delamo vi kradete in jamrate.
User300173
05. 08. 2022 19.08
+6
Micka, skodozeljne čenče so bolj ženska opravila starejših nonic, ko imajo popoldanski vaški radio. Narcisnost je resna podstresna bolezen, kjer si umsko podhranjen zamislja da mu bodo v kratkem podelili Nobelovo nagrado.
jank
05. 08. 2022 18.11
+4
Bravo vlada, bravo ministrstvo za obrambo. Organizirate in opravljate izjemno plemenito delo, zagotavljate vodo ljudem, ki bi bili brez vašega angažmaja brez nujno potrebne življenjske dobrine.
Mukec
05. 08. 2022 16.35
-5
Če bi imeli železnico zraven...
bandit1
05. 08. 2022 18.18
Toliko pa spet ne gre. Unica je v nadaljevanju Ljubljanica in kaj bo tam. 2000 kubikov pa je 2 milijon litrov vode.
92ddt 1
05. 08. 2022 16.02
-6
Jutri spet dobijo dež Bližamo se tudi 15 Avgustu. Tako da ne sme biti panike. Septembra bo pa dežja spet preveč.
lojze3
05. 08. 2022 15.23
-6
Šarec bi rekel Če voda bo, voda bo, če vode ne bo, vode ne bo
staridida
05. 08. 2022 15.19
-5
Na referendumu smo izglasovali pravico do vode-fudi če jo nebo...
Darko32
05. 08. 2022 15.58
+3
Daj nehaj obračati temo in zlorabljati vodo za nabiranje političnih točk SDS-ovcev. Tukaj je samo dokaz, da denar pri položnicah pobirajo za vzdrževanja in to je več kot 60% položnice a vode pa niso uredili, čeprav se povečuje število priklopov na isto omrežje. Tukaj pepček nima veze referendum ampak barabini v tem RIŽANSKEM VODOVODU..
alkimistos
08. 08. 2022 15.45
-3
ne bluzi! A nimaš dostopa do pitne vode v ustavi??? kar iz ustave si jo vzemi. Če ni pridnih delovnih rok ki bi napeljale vodo so razni 8 marci ničvredni
tantadruj1
05. 08. 2022 15.11
-1
od septembra lahko za družbeno koristno delo, ki ga komurkoli odredijo določijo kopanje umetnih kalov s polaganjem folije, da se čez zimo nateče deževnice za kmetijstvo.
lojze3
05. 08. 2022 15.02
+0
Najbolš da se še poveča turizem in prebivalstvo na obali
Antena
05. 08. 2022 14.54
+4
Upam, d nas bo izočilo, da voda ne bo samoumevna ???
Jožajoža
05. 08. 2022 14.45
+10
Vsem 700 000 Slovencem se zahvaljujemo,ki ste na referendumu rešili pitno vodo ,katero so janßisti imeli namen prodat madžarom.primorci,slovenci se vam še enkrat zahvaljujemo.
lojze3
05. 08. 2022 15.22
-7
Smo jo prodali nizozemcem z pivovarno union, voda kostela je pa tudi tuj lastnik in radenska in donat, v glavnem voda ni samo slovenska
Akuster
05. 08. 2022 15.48
-7
Katero pitno vodo??? To je zdaj rezultat 700 000 Slovencev.... počasi nam bo zaradi leve elite začelo primanjkovati še marsikaj drugega....
alkimistos
08. 08. 2022 15.46
-3
super... iz Unice jo dobivate ki je presahnila.. Kje so naravovarstveniki?? Ajaaaaa tam ni denarjka..
jast123
05. 08. 2022 14.23
+2
martin pregelj......blokiraj kmetijske števce.....tudi mojega, bo manj stroškov kot voziti vodo s tovornjaki in kmetom računati po mnaj kot evro za kubik.....si ali nisi direktor....zato tudi bodi pravi direktor......nič osebnega, moje razmišljanje
karjola
05. 08. 2022 15.39
+5
Če zte prav razumem se vozi voda zato da lahko zalivate solato?
Zmaga Ukrajini
05. 08. 2022 14.19
+7
Sramota za Slovenijo, ki naj bi bila ena od bolj vodnatih držav. Da politika v 40-ih letih ne zmore rešiti problema...
Akuster
05. 08. 2022 15.49
-5
Je bil končno predlog podan z zakonom, ki so ga na veliko minirali.... to so sedaj rezultati
Potouceni kramoh
05. 08. 2022 14.17
+0
Prebeite si leposlovno čtivo o boju malega človeka z vodo pred stoletjem na naših tleh.Prežuhov Voranc-Boj na požiralniku.
El Kapitano
05. 08. 2022 14.11
+3
To s tusi na plazi je smesno, v apartmaju pa potem hektolitri vode, da se spere vsa svinjarija / trava slovenske obale. No so pa plaze cez teden manj obiskane in ne prepoplne (ter zaprti lokali)
Zmaga Ukrajini
05. 08. 2022 14.21
+6
Tudi meni se ta ukrep ne zdi najbolj logičen, res pa je, da se je tudi na plažah porabljalo vodo za "ni da ni", ne samo za spiranje po kopanju.
roten
05. 08. 2022 14.09
-2
mater ste genialci razsoljevalnike po svetu delali naši strokovnjaki doma niste tega sposobni narediti tenis placi golf igrišča fuzbal placi se zalivajo po dolgem in počez kmetje niso pripravljeni na nič je treba investirati a ne tole dovoz vode bi bilo potrebno narediti v začetku julija če tudi že takrat ni bilo prepozno
tito73
05. 08. 2022 14.13
+1
Razsoljevanje morske vode je zelo drago pridobivanje pitne vode in močno dvomim, da je naše morje primerno za takšno pridobivanje (ni ravno najbolj čisto).
jast123
05. 08. 2022 14.26
+1
kaj ni čisto, tito 73, naša sol je najboljša na planetu z najvišjim dodatkom mikroplastike ampak s to objavo prehitevam čas....to bo aktualno šele čez 19 let
spam1
05. 08. 2022 14.40
-2
Naše morje je zelo čisto. Ostane pa glavni problem, ki ga omenjaš - cena
alkimistos
05. 08. 2022 14.08
-6
iz unice se črpa voda.. zelenih nikjer. Tam kjer pričakujejo mastne podkupnine kot so recimo savske elektrarne pa jih je miljon.. Bolano in sprevženo do amena
tito73
05. 08. 2022 14.14
+6
Če bi pa tam protestirali bi pa obratno pisal. Bolan si ti!
jast123
05. 08. 2022 14.28
+3
se strinjam s titom. ti bi imel vso vodo iz unice zase
alkimistos
08. 08. 2022 15.47
-3
in zakaj ne protestirajo? zakjaj jih je vsepovsod polno tu pa ne??
alkimistos
08. 08. 2022 15.48
-3
Unica je presahnila.. ne bluzi in pridi pogledat!