Slovenija

Na čelu Levice Asta Vrečko, Luka Mesec še vedno podpredsednik vlade

Ljubljana, 02. 09. 2023 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin, STA, T.H.
Komentarji
885

V stranki Levica so zaključili volitve, na katerih so članice in člani izvolili novo vodstvo stranke. Nova koordinatorka stranke je postala Asta Vrečko. "To je velika odgovornost, ki jo sprejemam z vsem, kar pride zraven," je povedala v izjavi za medije. Stranko je pred tem vse od ustanovitve vodil Luka Mesec, a njen glavni protikandidat za vodstveno pozicijo se je izkazal Miha Kordiš. Mesec medtem ostaja podpredsednik vlade. "To vlogo opravlja odlično. Kar se tiče Levice, tako ostaja podpredsednik vlade," je povedala Vrečkova.

Nova koordinatorka Levice Asta Vrečko je v prvi izjavi za medije dejala, da odgovornost, ki ji je bila z vodstvenim položajem zaupana, sprejema z vsem, kar pride zraven. "Našo stranko bomo utrdili na terenu, pokazali, da združuje, želimo pa si, da bi postala še bolj pomembna politična sila na levi," je dejala.

Eden prvih korakov novega vodstva stranke bo, da odide na teren ter se tam pogovori s člani in članicami lokalnih odborov. Vrečkova pa ob tem napoveduje tudi spremembe znotraj stranke ter priprave na evropske volitve, ki bodo potekale prihodnje leto.

Miha Kordiš, Asta Vrečko, Luka Mesec
Miha Kordiš, Asta Vrečko, Luka Mesec FOTO: Bobo

Svojemu predhodniku, ki je bil zadnje desetletje prvi obraz stranke, Levico pa je popeljal tudi v aktualno vlado Roberta Goloba, Luki Mescu se je zahvalila za njegovo delo v vseh teh letih. "Našo stranko je povezal, pod njim smo postali parlamentarna in tudi vladna stranka," je poudarila. Dodala je tudi, da njen predhodnik opravlja odlično vlogo podpredsednika vlade. "Kar se tiče Levice tako Luka Mesec na tem mestu tudi ostaja," je dejala.

Mesec pa se z odhodom s čela stranke ne poslavlja tudi od same stranke. "Ko sem presodil, da je moja prezenca postala preveč polarizirajoča za stranko, sem se umaknil na stran. Vendar pa to ne pomeni, da se umikam tudi iz stranke, ostajam aktiven član," je zagotovil. Slednje je zagotovila tudi Vrečkova, ki je ob tem dodala, da jim bi njen predhodnik pomagal, da bodo po 10 letih stopili v "novo življenje Levice".

Kordiš: Levica ne sme nikoli pozabiti na svoje korenine

Njen glavni protikandidat, poslanec Miha Kordiš, ki je predstavlja levo krilo stranke in je v stranki velja za notranjo opozicijo Mescu, ji je že čestital za zmago. "V stranki delujemo kot širok pahljača odtenkov rdeče in to je tudi pot, po kateri moramo nadaljevati," je dejal in ob tem poudaril, da država potrebuje močno in združeno levo stranko, "ki pa nikoli ne sme pozabiti na to, kdo je in od kod prihaja".

Dodal je, da morajo v prihodnje takšno stranko tudi zgraditi. "V naslednji nekaj dneh se bomo pogovorili o tem, kako stranko vrniti na levo in na teren. Če je naš silj zgraditi močno in združeno levo stranko, lahko delujemo zgolj in samo združeni."  Zagotovil pa je, da so bile špekulacije o razdoru znotraj stranke "popolnoma neosnovana". "Enotnost stranke in njeno enotno nadaljevanje ni bilo nikoli pod vprašajem," je zagotovil.

Mesec pa je ob tem kritiko namenil preteklim politikam v Sloveniji. "Temu, da smo imeli izgubljeno desetletje, je botrovalo tudi to, da se ljudje niso znali soočati z lastnim egom," je dejal ter izpostavil Boruta Pahorja in Janeza Janšo. "Eden je gledal le na to, kaj je dobro zanj, drugi pa na to, kaj je dobro za njegovo stranko. Država in skupnost, ki bi ji morala služiti, sta bili vedno v drugem planu. S to tranzicijo, ki jo danes izvajamo, smo vsi trije pokazali dovolj zrelosti, da smo pripravljeni, da se tudi na področju v Sloveniji obrne nov list," je pojasnil.

Ocenjuje, da so v zadnjih letih s stranko dosegli več zastavljenih ciljev. Izpostavil je predvsem minimalno plačo in zaprtje trgovin ob nedeljah. "Po 20 letih obljub smo postavili okvir za vzpostavitev delujočega in sodobnega sistema dolgotrajne oskrbe. Verjamem, da bodo tudi drugi zastavljeni projekti, vključno s stanovanjsko politiko, uspeli," je dodal.

Mesec se za vnovično kandidaturo za mesto na čelu Levice ni odločil

Nekdanji koordinator stranke Levica, ki je Levico popeljal v aktualno vlado, v kateri je zaseda mesto minister za delo, se je v zadnjem času soočal z očitki dela stranke, da ta pod njegovim vodstvom izgublja ostrino in se pomika proti sredini. Rezultat junijskih volitev v svet stranke pa je razumel tudi kot določeno nezaupnico.

V svetu stranke je namreč od 25 voljenih članov mandat dobilo 15 članov iz tako imenovanega levega krila stranke, kritičnega do Meščevega vodenja stranke. Dosedanji koordinator je tako napovedal, da bo na mizo dal vprašanje, ali naj še naprej vodi stranko. A se zatem za vnovično kandidaturo za mesto na čelu Levice, ki jo je še pred kongresom suvereno napovedoval, ni odločil.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko
Ministrica za kulturo Asta Vrečko FOTO: Damjan Žibert

Za mesto na vrhu stranke sta se nato potegovala sedanja namestnica koordinatorja in ministrica za kulturo Vrečkova, ki se jo je v tednih po zaključenem volilnem kongresu omenjalo kot najverjetnejšo Meščevo namestnico, sprejemljivo za oba pola v stranki, in poslanec Kordiš, ki je doslej v javnosti predstavljal levo krilo stranke in v stranki velja za notranjo opozicijo Mescu.

Vodenje Levice naj bi po skoraj desetletju delovanja stranke prevzela dosedanja namestnica koordinatorja Asta Vrečko, ki verjame, da ji bo uspelo povezati stranko, uskladiti različne poglede in Levico peljati na novo pot. Štetje glasov članov sveta stranke so zaključili ponoči, uradno pa jih bodo predstavili danes dopoldne. 

Politični začetki segajo v čas protestov in vstaj

Levica je sicer v skoraj 10 letih obstoja šla čez številne transformacije. Politični začetki njenih ustanovnih članov segajo v čas protestov in vstaj, ki so skupaj s poročilom komisije za preprečevanje korupcije odnesle drugo vlado Janeza Janše. Tudi na valu protestnih gibanj se je oblikovala Združena levica – koalicija štirih političnih skupin, ki je svoj prvi nastop na parlamentarnih volitvah leta 2014 kronala s šestimi poslanci.

Uspehu so sledili spori, v Združeni levici so zabeležili več odhodov, težav na kongresih, na enem dogodku je prišlo celo do prerivanj. Temu je leta 2017 sledila ustanovitev Levice, nastale z združitvijo dveh političnih skupin znotraj Združene Levice, in sicer Iniciative za demokratični socializem (IDS) in Stranke za trajnostni razvoj Slovenije (TRS).

Kot samostojna stranka je Levica z devetimi osvojenimi poslanskimi mandati parlamentarni prag prvič prestopila na državnozborskih volitvah leta 2018. Po koalicijskih pogajanjih je kot pogodbena zunajkoalicijska partnerica podprla vlado pod vodstvom Marjana Šarca, a ob nezmožnosti sodelovanja in usklajevanja različnih interesov med koalicijskimi partnericami prva odtegnila podporo vladi. Na zadnjih parlamentarnih volitvah pa je z osvojenimi petimi poslanskimi mandati za last prestopila parlamentarni prag in po koalicijskih pogajanjih stopila v vlado Roberta Goloba.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (885)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ap100
04. 09. 2023 19.00
Totalitarni režimi v državah, ki so pobili daleč največ ljudi so bili po večini komunistični nemški gospod z brki je bil za Stalina pravi dojenček
pekoči paradižnik
04. 09. 2023 13.35
+1
Naša politična desnica časti podpornike neonacizma in ustaštva, ... zato je podpora (L)levici logična posledica, ki jo izbere normalen, povprečno razgledan slovenski volivec.
pekoči paradižnik
04. 09. 2023 13.36
+2
ap100
04. 09. 2023 18.57
seveda če si zadosti lev je vse ostalo desnica
smuuki
04. 09. 2023 13.26
+0
Bolje se ni moglo razplesti. Pa sej oni se zasmilijo še sovražnikom nasprotnikom če imajo v lastnih vrstah take prijatelje.
vidavidal
03. 09. 2023 20.19
+1
Kdaj bodo nekateri naši politiki odrasli?
Jernej Sekirnik
03. 09. 2023 18.21
+3
kdo to sploh podpira to levico razen ti zadetki na Metelkovi??? PA razni klošarji ob Ljubljanici....in ta pajac kordišev izjavi, da bi vse podjetnike v Sloveniji razlastil in jih nagnal z bajoneti v morje, oni od zadaj pa mu ploskajo.. kje jaz živim???....
pekoči paradižnik
04. 09. 2023 13.25
+0
Sloveniji boš naredil velikansko uslugo, če čimprej odideš na boljše....
Fedor Anton Umek
03. 09. 2023 18.18
+2
to stranko bi morali prepovedati ,ker so njeni cilji neustavni. Predvsem zato, ker je pri nas lastnina, ker st pravica do lastnine in pravica razpolaganja s to lastnino ustavno zaščiteni kategoriji. Upam da bom sedanja rošada povzročila da te stranka v naslednjem volilnem obdobju ne bo več v parlamentu
Dark Knight
03. 09. 2023 17.55
+3
Frenk je definicija levaka in živi dokaz, da imajo levičarji luknjo med ušesi. Groza kaki ljudje hodijo po svetu.
waga7
03. 09. 2023 17.37
+5
Naivni volivci, vi ste vsega krivi
SDS_je_poden
03. 09. 2023 16.38
-2
Najbolj komunistična stranka je menjala vodstvo, najbolj demokratična ima istega liderja že 30 let. 🤣🤣🤣
Sonček.
03. 09. 2023 14.39
+4
Hvala Frenk za vse komentarje.
pekoči paradižnik
03. 09. 2023 14.31
-3
janševci ste obsedeni s pacientovo nedolžnostjo in s tem, da se mu že trideset let godi krivica. Realnost pa je, da je janšizem, ki ni od včeraj, ves čas svojega razraščanja zaviral napredek Slovenije zaradi avtokratskih namenov pacienta in želje po tem, da bi vladal brez omejitev. 2020 mu je zadnja priložnost spodletela, po zaslugi pametnih volivcev in sedaj se zaveda, da je bila to zadnja priložnost, da nima več kaj izgubiti in zato tudi taka destruktivna ravnanja sds sekte in klerojanšistov.
Milenkovi?
04. 09. 2023 09.15
+0
Si bister ko gorski potoček.Samo za časa Janša se je v Sloveniji videl napredek pa bilo ustavljeno plenjenje.Ta levica nima pojma o delu in napredku.Kar naprej gonijo svojo utopistično miselnost.GLUPA RAJA JIM PA NASEDA
smuuki
04. 09. 2023 13.29
+1
Nihče ni bolj obseden s sds som kot prav vi. Sej se boste požrli od znotraj. To je res huda travma. Zaznamovala vam je življenje. Nočem šteti koliko ga je že skrajšala in koliko ga bo še. 😀😀😀😀😀
pekoči paradižnik
03. 09. 2023 14.29
+1
janševci ne morejo nikakor sprejeti dejstva, da so vsa leta doslej uspevali s politično trgovino in izsiljevanjem svoje kadre obvarovati na položajih, od rtv do policije in uveljavljati strankarske koristi in interese na vseh področjih,.... sedaj so pa brez parlamentarne moči in jih nihče ne šmirgla, še nsi jih zapušča, ... ostajajo sami brez pozicij in podatkov,... zato tak vik in krik ob vsakem ukrepu Golobove vlade in vsakem koraku katerega od ministrov ali članov Svobode.
Sonček.
03. 09. 2023 14.30
-3
Frenk hvala za vse komentarje vse čestitke.
pekoči paradižnik
03. 09. 2023 14.26
+1
Janševci so demagogi. V polemiki so nesrameni in radi podtikajo. Ne izbirajo sredstev, so hudobni in brezobzirni. Ne iščejo svetovalcev, ampak vernike. Ne iščejo sodelavcev, ampak služabnike, tudi na družabnih omrežjih in na tem portalu so ostali sami,... brez moči, nemočni.
Minovak
03. 09. 2023 14.29
-2
Fanatizem je kot sanje, ki jih nekateri sprejemajo kot resničnost in vsiljujejo drugim.
123soba
03. 09. 2023 14.22
-1
Nesposobneži, socialni zapravljivci...
Mili97787
03. 09. 2023 13.48
+0
Janševci zapomnite si to, da bo Alenka Bratušek dobro reševala Slovenijo samo potrebuje čas.
Minovak
03. 09. 2023 14.25
-1
Obrni kozarec kakor hočeš, toda dno ostaja vedno dno.
puspan
03. 09. 2023 15.03
+2
Bravo frenk za komentar "Alenka Bratušek dobro reševala Slovenijo, samo rabi čas, da vse to kapira". Upajmo, da kmalu, čeprav čas že dolgo teče, bi rekel predolgo.
pekoči paradižnik
03. 09. 2023 13.30
-4
Smrt janšizmu,... svoboda narodu in stranki Levica.
unclub
03. 09. 2023 13.37
-2
pekoči paradižnik
03. 09. 2023 14.14
-4
... tudi od janševcev bi se lahko veliko naučili,... stalin je bil palček proti pacientu.
Minovak
03. 09. 2023 14.26
+0
Ne jemlji samega sebe tako resno. Nihče te ne.
Sonček.
03. 09. 2023 12.33
-7
Bravo za vse komentarje Frenka vse čestitke.
ArkaMast
03. 09. 2023 13.31
+1
Mili97787
03. 09. 2023 12.25
-5
Mili97787
03. 09. 2023 12.25
-5
Tok sem jezen .
Mili97787
03. 09. 2023 12.25
-5
Janševci zapomnite si to, da Alenka Bratušek potrebuje čas zapomnite si to.
Mili97787
03. 09. 2023 12.25
-7