Slovenija

Vodilnim na PU Ljubljana opozorila pred odpovedjo. Sindikat: Gre za nevaren precedens

Ljubljana, 04. 08. 2021 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Kaya Kamenarič
Komentarji
740

Trije višji uslužbenci PU Ljubljana so na podlagi strokovnega nadzora prejeli opozorila pred odpovedjo zaradi kršitev pogodbe o zaposlitvi. Opozorila so povezana z ravnanjem na "alternativni državni proslavi", ki je potekala 25. junija ter dogajanjem pred DZ oz. napadi na poslance. Predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš je povedal, da gre za očiten primer političnega pritiska na Policijo ter nevaren precedens. Na GPU medtem vsa namigovanja na "politizacijo Policije" kategorično zavračajo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Opozorilo pred odpovedjo
    02:12
    Iz 24UR: Opozorilo pred odpovedjo
  • Iz SVETA: Opozorila pred odpovedjo v PU Ljubljana
    03:24
    Iz SVETA: Opozorila pred odpovedjo v PU Ljubljana

Spomnimo, 25. junija je na Prešernovem trgu potekala alternativna državna proslava, na kateri se je pojavila tudi skupina t. i. rumenih jopičev. Proti 13 pripadnikom skupine je Policija uvedla ukrep in jih pridržala. To je sprožilo nezadovoljstvo v delu javnosti, predvsem zato, ker je Jaša Jenull pozval policiste, naj skupino odstrani s Prešernovega trga. 

Generalni direktor Policije Anton Olaj je nato konec junija ter v juliju odredil izvedbo dveh strokovnih nadzorov nad delom PU Ljubljana, ob tem pa sporočil, da so bili v javnosti izraženi dvomi in vprašanja, ali je Policija v tem primeru res "nepristransko delovala in ali je omogočala udejanjanje človekove pravice in temeljne svoboščine vsem udeležencem shoda enako".

Prvi strokovni nadzor je bil izveden na PU Ljubljana v zvezi z varovanjem neorganiziranega javnega shoda 25. junija, drugi pa nad delom policistov PU Ljubljana in Centra za varovanje in zaščito v primeru kršitev javnega reda in miru pred državnim zborom med 5. in 7. julijem.

"Z ugotovitvami obeh nadzorov smo javnost že seznanili, napovedali pa smo, da se tudi ugotavlja morebitna odgovornost vpletenih," so nam odgovorili z GPU Ljubljana in dodali, da je v zvezi s tem generalni direktor Policije sprejel odločitev, da zoper tri javne uslužbence na PU Ljubljana, v dveh različnih primerih, izda pisno opozorilo pred redno odpovedjo o zaposlitvi zaradi kršitev pogodbe o zaposlitvi.

Dejali so še, da je namen nadzora ugotavljanje skladnosti dela s predpisi. Če so ugotovljene napake, pa je namen tudi odpravljanje le-teh zaradi zagotavljanja strokovnosti in zakonitosti dela ter ugotavljanje odgovornosti zanje. "Gre za postopke, ki so bili opravljeni enako kot v vseh ostalih primerih v preteklosti," so zapisali. 

"Zatrjevanja, ki jih je mogoče zaslediti v javnosti in se povezujejo z nadzori in izvedenimi ukrepi, ki namigujejo na 'politizacijo Policije', pa kategorično zavračamo," so še zapisali. 

Opozorila pred odpovedjo so dobili direktor Policijske uprave Ljubljana ter vodja sektorja za uniformirano policijo in vodja oddelka za javni red in mir na ljubljanski policijski upravi, medije povzema STA.

Notranji minister Aleš Hojs je takrat na družbenih omrežjih zapisal, da so rumeni jopiči po njegovem brez potrebe prišli na Prešernov trg, saj bi lahko kulturno proslavljali na Trgu republike, ter dodal sporne besede: "Ne meči biserov med svinje."

Tudi predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Kristjan Mlekuš nam je potrdil, da so po njihovih podatkih trije višji uslužbenci prejeli opozorila pred odpovedjo. "To je zelo nevaren precedens in zelo odkrit politični pritisk na Policijo in njeno delo," je dejal za 24ur.com. Povedal je, da bodo zadevo preučili, da pa močno dvomijo, da je sploh zakonita. 

"Poraja se vprašanje, kaj bo v nadaljevanju. Protesti se bodo še odvijali, prav tako provokacije. Generalni direktor posega po takšni delovnopravnih ukrepih zaradi izvajanja pritiska na zaposlene. To je nedopustno in po naši oceni tudi nezakonito." Prvi mož SPS se sprašuje, kdo od policistov bo "na tak način in s takšnimi pritiski sploh še pripravljen prevzeti odgovornost za prevzete odločitve". "Ukrep generalnega direktorja Policije pomeni ogrožanje javnega reda in miru in celo nacionalne varnosti," je sklenil Mlekuš.

Policija je na alternativni proslavi s Prešernovega trga odstranila skupino t. i. rumenih jopičev.
Policija je na alternativni proslavi s Prešernovega trga odstranila skupino t. i. rumenih jopičev. FOTO: Damjan Žibert

Predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matjaž Nemec je na družbenem omrežju medtem zapisal, da so vodilni na PU Ljubljana prejeli opozorila pred odpovedjo, "ker so v skladu s pooblastili obvarovali državljane pred provokacijami provladnih nacistov(!) na množičnem zborovanju v Ljubljani." Ob tem je dodal še ključnik #upor.

Na njegov zapis se je odzval tudi generalni direktor Policije. "Svoboda izražanja je ustavna pravica vseh! Tudi tistih, s katerimi se ne strinjate. In zakoni v Sloveniji veljajo za vse enako. Pozivanje na nekakšen upor znotraj Policije pa je popolnoma neprimerno. Nasilje ne more biti rešitev, je problem." Olaj opozoril pred odpovedjo ni komentiral.

Napovedana reorganizacija v Policiji

Vlada je sprejela sklep, da se na Ministrstvu za notranje zadeve in v Policiji uvede reorganizacijo na področju upravljanja kadrovskih, finančno-računovodskih, logistično-podpornih virov za Policijo, strokovnih nalog ravnanja s stvarnim premoženjem Policije, upravljanja dokumentarnega gradiva Policije in posamičnih strokovnih nalog na področju drugih splošnih zadev Policije.

"V upravnem delu Ministrstva za notranje zadeve in Policiji se je 1. januarja 2010 zaključil projekt racionalizacije in reorganizacije delovnih področij upravljanja s kadrovskimi in finančnimi viri ter informacijske in logistične dejavnosti. Projekt ni zajel kadrovskih, finančnih in logističnih dejavnosti, ki se v okviru poslovnih procesov izvajajo na posameznih policijskih upravah, zato je izvajanje delovnih nalog v teh enotah ostalo nespremenjeno," so zapisali in dodali, da so razlogi za izvedbo reorganizacije strukturne in organizacijske narave. "Njen namen je preveriti rezultate reorganizacije iz leta 2010 in v primeru ugotovljenih pomanjkljivosti ali nezadostne optimizacije poslovnih procesov formalno (organizacijsko) reorganizirati enote ministrstva in Policije, ki opravljajo naloge, navedene v 3. členu Zakona o organiziranosti in delu v Policiji."

Cilji reorganizacije obsegajo zmanjšanje števila organizacijskih enot, spremembo strukture vrste organizacijskih enot, zmanjšanje oz. spremembo števila in strukture delovnih mest, spremembo števila javnih uslužbencev, potrebnih za izvajanje nalog, poenostavljanje delovnih procesov, optimiziranje pretoka podatkov, razporejanje dela med organizacijske enote, skrajšanje časa za realizacijo postopkov, določitev odgovornosti za realizacijo posameznega postopka, znižanje stroškov izvajanja postopkov in poenotenje izvajanja posameznih nalog pri istovrstnih postopkih v različnih organizacijskih enotah. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (740)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
08. 08. 2021 10.24
ce zadevo prav razumem ,je prislo do kao neorganiziranega ,neprijavljenega shoda,ki ni bil prijavljen ,oziroma odobren.Tam so se z namenom provokacije pojavili fantje ,ki pripadajo nekemu razmisljanju ,ki je drugacno ,kot je bil namen shoda.Se pravi so bili obe zdruzbi tam, pa nebi smeli bit .Eno so po povelju nekih posameznikov odstranili ,drugo pa ne. In tisti,ki so podali povelje za to so dobili samo opomin....opomin...opomin...E moj Jansa, ti gospodje bi morali biti ze brez sluzbe.V demokraticni druzbi se kaj taksnega nebi smelo zgoditi.Se pravi oblast ocitno krsenje clovekovih pravic in neenako obravnavanje pred zakonom kaznuje z opominom.Se pravi rumeni jopici ste nezazeljeni in sankicij zoper tiste,ki pa krsijo vase pravice NE BO. Torej predno se kje pojavljate ,se vprasajte a ne bi bilo boljse iti ta cas na sprehod,vase nacisticne ideje pa pozabite ,ker tisti,ki imajo od nacizma korist nam tako ali tako vladajo,prodajajo izdelke,so lastniki vecine evropskih fabrik ,nam dajejo kredite...Vi rumeni jopici ste pa samo nepotreben balast ,ki ga vsaka drzba prej ali slej izvrze.Samo v razmislek tovarisi,ce imas na roki tetovirano zvezdo ali svastiko kako te obravnavajo na vsakem koraku-ce si nezazelen si nezazelen na vsakem koraku ,to pomeni z glavo skozi zid al se vprasat a morda napacno razmisljam
123soba
06. 08. 2021 14.08
+2
No za plače okol 4-5 jurjev bi se lahko mal drugač obnašal...
wolfterier
06. 08. 2021 10.33
+0
Kdor dela po navodilih svinjegojca,ne more voditi policije. Pse in konje futrat !!!
ElectroVoice
05. 08. 2021 13.09
+2
To vse Janez diktira. Direktno mesarjenje po kadrih je bilo pa že preveč očitno. Niti Olaj ni slučajno nastavljen tja. Sedaj se lahko samo oklepa stolčka. Do Jančijevega padca, potem pa itak pride metla...
SlobodaNE
05. 08. 2021 13.06
+3
Družbeni zaostalkoti so dobili vlado, nekaj časa bo treba še potrpeti.
patogen
05. 08. 2021 13.22
-1
Videli smo, kaj naredi tvoja "naprednost". 100 milijonov mrtvih v 100 letih....
Blokiran Drugi Človek
05. 08. 2021 14.17
+3
Patogenova naprednost: komentira članke od včeraj🤣
patogen
05. 08. 2021 12.50
+0
Sedaj bo pa vsak, ki nosi rumeni jopič neonaci, priznanje bodo pa izvabile stare levičarske komunistične metode pridobitve priznanja? Še največkrat je bila pa pri levičarjih eksekucija kar brez priznanja ali sodbe...
Blokiran Drugi Človek
05. 08. 2021 14.18
+3
Seveda. In kmalu bo po vaše nastalo da rupnik ni sodeloval z nacisti...
patogen
05. 08. 2021 14.31
+0
wolfterier
06. 08. 2021 10.34
+2
Gozdni joza
05. 08. 2021 12.45
+3
KONEC PREPIRA ZDAJ JE KOŠARKA.
patogen
05. 08. 2021 12.43
-3
Neonaciste se bo očitno sedaj iskalo kot Čarovnice nekoč, levičarji pa so si prilastili vlogo inkvizitorjev ali kaj? Kaj levičarji še vedno živite v srednjem veku?
Kopriva60918022
05. 08. 2021 12.45
+1
tako, preusmeriti je treba pozornost. Krivi so levičarji in Kučan, ne pa SDS ki financira neonacistične organizacije...
patogen
05. 08. 2021 12.47
-3
Imaš ti nek nos za neonaciste Kopriva? Kot nekoč za "izdajalce" ali kaj? Vse brez sodišč spet, kot ste vajeni?
Kopriva60918022
05. 08. 2021 12.35
+3
enkrat kolaboranti, vedno kolaboranti. SDS izdajalci naroda št. 1
patogen
05. 08. 2021 12.41
-4
Kdo je izdal narod in ga prepustil komunističnim hercegovcem in Dalmatincem in diktatorju v beogradu?
Kopriva60918022
05. 08. 2021 12.44
+5
haha vi ste obtičali v letu 91. Tako je to ko nimaš rešitev in idej za aktualne probleme..deliš narod in pogrevaš pol preteklo zgodovino. 2021 smo, pridite že iz gozda ;)
patogen
05. 08. 2021 12.48
-4
Težava je Kopriva, ker ste pa vi obtičali v letu 45.
za naše
05. 08. 2021 12.28
-8
Pravilno odpustit par policajev ,zakaj pa delajo na svojo roko
Kopriva60918022
05. 08. 2021 12.35
+6
seveda, ukrepanje proti neonacistom je prepovedano !
sinhron
05. 08. 2021 12.22
+5
Kaj pove o vladi , posebej notranjemu ministrstvu in vodstvu policije , ki grozi vodilnim ljudem pri policiji z odpustom , zaradi umaknitve neonacistične skupine rumeni jopiči s Prešernovega spomenika , ker so želeli ustvarjati nerede na mirnem in kulturnem shodu proti vladi . Pove to , da ta vlada podpira neonacizem in kolaboracijo , kar je vsega obsojanja vredno !
Dusan21
05. 08. 2021 12.07
-6
Mlekuš je povedal, Nemec je povedal, pa od kje so ti pajaci, uboge matere, ki so jih rodile,
zibertmi
05. 08. 2021 12.17
+7
plavimil
05. 08. 2021 12.25
-7
Meni je všeč tisti pregovor, kateri velja za razne Mlekuže in Nemce " NE PLAČI MAJKO MILA, ŠTO SI RODILA DEBILA", se opravičujem, ker je v tujem jeziku, ampak naši levnuharji ga bolje razumejo, kot Slovenščino.
jutri_pa_res
05. 08. 2021 12.06
-5
Zakaj pa policija sploh dopušča neprijavljene, nevarovane javne shode kogarkoli? Je možno, da po nekogaršnji prosti presoji zakon za nekatere očitno ne velja?
Sputnik8
05. 08. 2021 12.18
-10
Dusan21
05. 08. 2021 12.20
-6
ZAKON očitno ne velja, ne samo očitno, dejansko ne velja, Janša dopušča, da se levičarji pred javnostjo valjajo v svojem usranem perju, pa se naj, če v tem vidijo užitek, a ne Tanja
Tomy Bananas
05. 08. 2021 12.29
+2
Kopriva60918022
05. 08. 2021 12.34
+4
plavimil
05. 08. 2021 12.03
-6
Premilo, ne vem zakaj ti osebki niso dobili odpoved, policija se ne sme postaviti na nobeno stran, vsi mi jih plačujemo, svoja prepričanja naj pustijo doma, ne pa da jih nosijo v službo, če jim to ne paše, naj zapustijo policijo in svobodno bodo lahko izražali svoje mnenje.
Dusan21
05. 08. 2021 12.23
-6
Takoj odpoved, saj policija ni otroški vrtec, kar si predstavlja fašist Nemec
zibertmi
05. 08. 2021 11.56
+10
SEM MORDA SPREGLEDAL TAKOJŠNO REAKCIJO IN OBSODBO SDS-ovcev IN NJIHOVEGA PREDSEDNIKA GLEDE SPORNE IZJAVE? ALI SO VSI KOT BRANKO GRIMS, KI JE NAŠEL GREŠNEGA KOZLA V ŠARCU, KI BERE BIOGRAFIJE. TUDI SAM JIH BEREM, KER SE LAHKO VELIKO NAUČIŠ O LJUDEH, DOBRIH IN SLABIH. SDS-ovcem pa gredo biografije na jetra, raje imajo knjige z naslovom Moj boj oz. Noriško kraljestvo ali pa Manifest za domovino. DOMOVINO PO PRAVILIH IN UKAZIH JANEZA JANŠE.
malaraja
05. 08. 2021 11.49
+7
Nacistična skorumpirana SDS sekta! FUJ!
DKR
05. 08. 2021 11.47
-4
Mlekuš - kandidat LMŠ na volitvah :))))))
SS WikingDivision
05. 08. 2021 11.45
-5
Kaj pa ce bi usi nosil rdece zvezde in che-ja na majcah? A bi =0 potem dozivljal vrhunce?
zibertmi
05. 08. 2021 11.40
+5
kot izgleda ste sveče tako kot pri javni podpori sds v sloveniji na zelo nizkem nivoju.vašega liderja pa še sami ne podpirate,ker ga na nobeni anketi ni na lestvici
Sputnik8
05. 08. 2021 11.44
-4
Saj še ni 1. November. Imamo pa prednike v grobovih po Sloveniji ko jih ima večina levičarjev na jugu.
malaraja
05. 08. 2021 11.54
+3
Večina SDS je itak z juga, samo mehki ć so si popravili. Kar preverite, kletni troli!
zibertmi
05. 08. 2021 11.57
+3
zibertmi
05. 08. 2021 11.33
+7
Če bi JJ dejal, da bo jutri sneg, bi cca 12% Slovenceljnov (beri ovac) hodilo v zimskih plaščih.
Sputnik8
05. 08. 2021 11.45
-3
Ponavljaš za menoj. Janša je izjavil, da se pod vodo ne da dihati. Dokaži nasorotno.
zibertmi
05. 08. 2021 11.57
+5
saj se tud v naši državi pod tem pacientom ne da