Slovenija

Vodilnim izplačali za 21 milijonov evrov nagrad, božičnic ne bodo dali

Jesenice, 15. 12. 2023 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Marko Gregorc
Komentarji
331

Potem ko so sredi leta javnost razburili z izplačilom 21 milijonov evrov nagrade vodilnim kadrom, so iz Slovenske industrije jekla zdaj sporočili, da njihovi zaposleni ob koncu leta nagrade za poslovno uspešnost oziroma božičnice letos ne bodo prejeli. Na to potezo se je posebej ostro odzval poslanec SD Jani Prednik, prepričan, da gre za norčevanje in najbolj kruto obliko kapitalizma. Iz SIJ-a odgovarjajo, da nagrade ne bo zaradi slabšega poslovanja v drugi polovici leta, delavci pa da so bili nagrajeni že z visokim regresom in dvigom plač do 12 odstotkov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zaposleni v SIJ niso dobili božičnice
    02:55
    Iz 24UR: Zaposleni v SIJ niso dobili božičnice
  • Iz 24UR: SIJ letos brez božičnice
    03:27
    Iz 24UR: SIJ letos brez božičnice

 

Prav danes, ob izplačilu novembrske plače, se je marsikdo razveselil še božičnice, brez nje pa je ostalo približno 3800 zaposlenih v 33 družbah skupine SIJ.  "Kljub temu da so imeli lani milijardo in 300 milijonov evrov od prodaje. Poleg tega, da vemo, da so si izplačali 21 milijonov evrov dividend, država pa jim elektriko in ostale zadeve subvencionira," je ob tem spomnil poslanec SD Jani Prednik

Iz skupine odgovarjajo, da je poslanec zavajal. Poleg vodstva naj bi lanske ugodne rezultate občutili tudi zaposleni. "Prejeli so 4200 evrov dodatkov, v katere je bil vključen tudi regres ter dvig plač od 8,5 do 12 odstotkov," so sporočili.  

 Letošnje leto pa so poslovali z izgubo in poslovne uspešnosti ne morejo izplačati. S tem so se sprijaznili tudi sindikati. "Kljub temu da smo si prizadevali, da bi nekaj dobili zaposleni, je ta zadeva letos nemogoča. Razlogov je več, tako na koroški strani kot na gorenjski," je dejal Bojan Todorović, predsednik sindikata v podjetju Acroni. 

Proizvodnjo na Koroškem so prizadele poplave, na Jesenicah je delo za tri mesece bolj ali manj obstalo zaradi okvare na strojih. To pa so izgovori, ki ne prepričajo poslanca Prednika. "Si lahko predstavljate, da delavci, ki delajo v tem podjetju, jemljejo razloge za neizplačilo božičnice kot navadno norčevanje," je dejal. 

Argumenti pa so, kot kaže, prepričali sindikaliste, vsaj zastopnike delavcev na Jesenicah. "Glede na vse, kar nas je doletelo od takrat do zdaj, in na rezultate je izplačilo po sestankih z upravo neizvedljivo," je prepričan Todorović.  

Zaposleni so sicer junija prejeli solidnih 1800 evrov regresa. Zdaj upajo na stabilizacijo poslovanja in vrnitev dodatkov v prihodnjem letu.  

Božičnice
Božičnice FOTO: POP TV

Dodatek za poslovno uspešnost, 13. plača ali božičnica. Izredna izplačila ob koncu leta imajo različna imena. Še bolj različne so si med seboj njihove višine. Dodatnih 2174 evrov bruto se bodo lahko razveselili zaposleni v Krki, 1750 evrov v Leku, 1600 evrov na Petrolu, 645 v Holdingu Slovenske elektrarne, 350 na Pošti Slovenije.  

Divji zahod okrog nagrad ob koncu leta, ki jih marsikdo ne prejme, ni najbolj všeč sindikatom. "S tega vidika obžalujem to, da zadnja sprememba zakona o delovnih razmerjih ne vključuje predloga, ki ga je podalo ministrstvo, da bi bila božičnica obvezna in da bi bila minimalna višina določena," je dejal vodja pogajalske skupine javnega sektorja Jakob Počivavšek. S čimer bi bili vsi delavci v enakem položaju, meni Počivavšek. Da bi gospodarstvo popolnoma izgubilo konkurenčnost, pa so prepričani delodajalci.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (331)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mihac27
18. 12. 2023 15.07
Kaj pa bo navaden delavc z 500-600€? Račune bo plačal pa 1x šel v trgovino po hrano in že ne bo več imel. Če se pa vodstvu da kak miljonček, a veste kak lepega lamburginija si lahko potem kupi. Ali pa jahtico pa hop na Maldive.. Ima vsaj eden potem nekaj od tega.
INAZ
16. 12. 2023 21.17
+2
Dividende niso nagrade.
MladInPerspektiven
16. 12. 2023 17.06
+10
No sedaj vsi zagovorniki leporečnih politikov in gospodarstvenikov boste še nasedali LAŽEM? Gospodarstvo tega ne bo preneslo, GOSPODARSTVO ne bo preneslo viških davkov, gospodarstvo to, ono ...itn. A hkrati ima večina miljone na banki ali skrite doma, avto, da te kap, Hišo ki je vredna od 600000 do 1500000, po možnosti apartmaje na morju in v tujini.... še in še. A so resnično tako bogi oziroma ali si res toliko VEČ zaslužijo ???
mamma mia
17. 12. 2023 13.52
+2
Prišel bo dan ko jim bo vse to požgano.Še vedno v zgodovini se je tako zgodilo.Kritična masa se nezadržno povečuje.Zgodovine se ne da brisati in se ponavlja približno na 70 let,pravijo.
Roman Zajc
16. 12. 2023 16.18
+8
Bravo vodstvo, komu je mar za delavce. A vse se vrača vse se plača. Zato živela mačeha Slovenijea. Ko je.e, rajo):::
jutri_pa_res
16. 12. 2023 15.54
+1
Sem slišal, da sindikati predlagajo, da bi se ateisti božičnice odrekli v korist Rdečega križa ali Karitasa......
MladInPerspektiven
16. 12. 2023 17.07
+4
Večina, ki tega ne dobi jim ne bo hudo hahahahah
SDS_je_poden
16. 12. 2023 18.41
+1
V bistvu verni ne rabijo božičnice, oni verjamejo v božička, jim bo on prinesel denar.
Slavko Badič
16. 12. 2023 15.19
+4
Dividende niso isto, kot nagrada. Podatki o prodaji pa tudi ne povejo nič.
Feraltribune
16. 12. 2023 14.52
+3
Ekonomsko dejstvo je, da na višino dodane vrednosti najbolj vplivajo `davki, tem bolj je industrija prisiljena iskati nove tehnološke rešitve, sicer postane nekonkurenčna. Kot za vsako družbeno skupino tudi za menadžerje veljajo določene fizikalne zakonitosti. Če lahko relativno dobro živi s tem, da njegova firma proizvaja preproste samokolnice ali gumb za zaklepanje vrat na Oplu Corsi, se ne bo naprezal in iskal bolj sofisticirane produkte. Z realno prenizkimi davki naša država že 30 let ujčka naše "menadžerje" zato se še vedno vrtimo v začaranem krogu proizvodnje železa, samokolnic in preprostih sestavnih delov za Nemce. Menadžerjem je dobro tud tako. Če ne verjamete ekonomskim zakonom poteem poglejte kje so prejemki delavcev in davki nizki in kje visoki. Nizki davki in nizke plače so v ekonomskih gigantih kot so Bolgarija, Romunija, Srbija, Kosovo, Madžarska, Poljska... Visoki davki so na Švedskem, Norveško, Danski, Nemčiji, Nizozemski, Avstriji...
Skunk Works
16. 12. 2023 15.09
+7
Kako enostavno. Samo dvigneš davke in menedžerji takoj prešaltajo iz samokolnic in kljuk za Ople in začnejo s proizvodnjo aplov, tesel, super-duper-čipov, vesoljskih ladij in podobno....Pa še nekaj deset tisoč novih fikusev v JS bi lahko na novo zaposlili z dežjem denarja od novih davkov..(kar je vaš resnični cilj in želja, glede visokih davkov)..Res ste geniji tam v JS, kake stresate....prava fikus-javnosektorska pamet...Škoda, da ne greste na prosti trg, bi imela Slovenija že zdavnaj hotele in kolonije na Luni in Marsu....Aja, v resnici še kioska s hrenovkami niste sposobni voditi, ne da bi bankrotirali nekje v 5 sekundah...
Skunk Works
16. 12. 2023 15.16
+4
Svet je danes globalna vas in previsoki davki zelo enostavno preselijo podjetja, dejavnosti in delovna mesta v manj požrešna davko-vampirska okolja, v visokih davčnih okoljih, pa ostanejo potem ljudje z dolgim nosom in brez delovnih mest. Lahko jokajo o krivicah, samo to nič ne pomaga potem. Davki seveda morajo biti, saj nobena država ne more obstajati brez. Ampak te zadeve morajo biti modro zbalansirane. Prav tako, kot je važno, da se pobirajo davki, je tudi ali še bolj važno, da se le ti smotrno in gospodarno porabljajo, in da imajo državljani in podjetja, ki jih plačujejo, čim več od njih. Ne pa, da se na njih redi in pase na desettisoče nepotrebnih fikusev, in zganja sistemskla korupcija. Vem pa da fikus-javnosektorska pamet, kaj takšnega bolj težko dojame
Slavko Badič
16. 12. 2023 15.22
+0
Ravno v davkih je problem, da se ne ustvarja več delovnih mest z visoko dodano vrednostjo. Višji kot je bruto, večji je strošek delovne sile in manj ostane za neke nagrade in motivacijo.
multisola3
16. 12. 2023 17.13
+3
Tudi sam sem jim verjel, da je temu tako. Ko so regres pustili neobdavčen in sem prejel skoraj minimalni regres, sem vedel, da so visoki davki samo nakladanje naivnim in verjami, tudi če bi bila cela plača naobdavčena večina raje nebi dobila niti centa več kot dobi sedaj.
iskriv
16. 12. 2023 18.35
+2
Naši podjetniki radi govorijo o previsokih davkih , osnovnih problemov je več , kot na primer preobremenjenost osebnih dohodkov , nizka inovativno - razvojna stopnja podjetij , prodajna prodornost , razpršitev prodajnih niš itd . Vtem se skrivajo uspehi podjetij ne v jokanju in kazanju s prstom na državo , ki ni lastnik ali solastnik privatnih podjetij in strašenje z odhodom v tujino , kako bodo reveži uspeli v tujini , če doma životarijo ?
oježeš
16. 12. 2023 14.41
+5
Ali zato podpiramo SIJ s subvencijami, da si jih vodilni lahko delijo? Če ne bi bilo delavcev tudi vodilnih ne bi bilo, zato je lepo, da tudi ti prejmejo nagrade, če jih že vodilni.
marker1
16. 12. 2023 18.54
+3
Tudi elektro distributerji si delijo božičnice, čeprav jih je država sofinancirala.
gmajna
16. 12. 2023 14.39
+3
SFRJ ZASTAVA JE ZA DELAVCA VISELA, VSE OSTALO JE BLEF IN NATEG REVEŽEV, MODRA ZA DEBELO DAMO, RUMENO BELA JE POSRANO, ŽIVELO DELAVSTVO, ŽIVEL VODJA TITO
Slavko Badič
16. 12. 2023 15.23
+0
Skunk Works
16. 12. 2023 14.09
+17
A to je ta poslanec z Rolexom.....Sedaj imamo tudi predsednico z Rolexom in Rolls Roycem, neverjetno, kako ljudi začarajo in očarajo "socialno čuteči" socialisti z Rolexi na rokah, medtem ko se borijo za njihove delavske pravice, dostojanstvo, enakost, neverjetno.....Videno samo v Butalah pod Alpami.....
Skunk Works
16. 12. 2023 14.06
+2
Neverjetno koliko je še te toksične socialistične miselnosti v ljudeh pri nas. Delodajalci bi morali, pripada nam, barabe so, požrešni so, itd..itd....Ljudje svet je zaenkrat še svoboden, niste sužnji, (razen v svojih glavah s tako miselnostjo), in se raje vprašajte, ne kaj lahko firma storii za vas, ampak kaj lahko vi storite za sebe. Če vam ne paše nekje, si pač najdite službo drugje, kjer vam bo bolje. Če ste sposobni to ne bo priblem, če pa niste je to vaš problem, ne od delodajalca ali države, ali ne vem koga. Vaš problem. . Lahko greste tudi na svoje. Trg (in družbena skupnost) rabi ljudi, ki kaj znajo, zmorejo, so pridni požrtvovalni, ne pa jamračev, ki samo čakajo, da jim kaj kdo da. Pojdite na svoje, par let boste jedli lubje in pretakali kri, znoj in solze, ampak ko boste enkrat stali na svojih nogah in prevzeli odgovornost zase v svoje roke, se boste počutili tudi čisto drugače. Svobodno ponosno, in imeli čisto drugo motivacijo do dela, biznisa. In tudi lepa božičnica ne bo problem. In spoznali boste tudi kako zgrešeno je voliti socialiste, ki zatirajo nadpovprećne, svobodne ljudi in jih dušijo z davki. Ja, ampak raje je na kavču jamrati, kako je svet krivičen, kaj vse vam pripada, pa vam ne dajo, in ploskati takemu politiku, ki v lajfu ni na trgu zaslužil niti še za pol sendviča, pametuje pa okoli, kaj vse bi drugi (100x sposobnejši) morali in bla bla. Vse seveda za vaše glasove...
knap11
16. 12. 2023 15.17
+2
Skunk... Kot da nisi NISI RAZUMEL članka. Tisto kar ti pišeš, nima zveze z 21 milijonsko krajo delavcem in državi(državna pomoč SIJ-u). In po tvoje so edino tile požrešni, nagravžno nesramni, značajsko pokvarjeni pohlepneži zaslužni za dobiček, ki ga je firma ustvarila. In po tvojem pisanju so verjetno tam zaposleni delavci tretirani edino kot strošek. Pa da te ni sram!
Skunk Works
16. 12. 2023 15.24
+2
To naj rešuje država in sodišča, če je kaj narobe. Gobvorim o toksični socialistični miselnosti, ki še neverjetno prežema to deželico, in kako lahko je s populističnimi besedami socialistov zmanipulitrati preprosteže. Sploh z Rolexi na rokah.....
marker1
16. 12. 2023 19.01
+1
Za knap11. Ali veš koliko je stalo popravilo motorja v SIJ-u? Tistih 21 milijonov, ki jih omenjaš, so drobiž. Če tri mesece ne ustvarjaš dodane vrednosti, ne moreš dobiti božičnice. Podjetje mora imeti denarne rezerve, da lahko nabavi rezervne dele za slučaj okvar. Še vedno je 25% SIJ-a last države.
knap11
17. 12. 2023 13.30
+2
marker....hahaha, kaj ti ne poveš? 21 milijonov, da je drobiž? ja za koga to? Za delavce, ki so tudi zaslužni za ta tvoj drobiž, verjetno ne.. verjetno ne. Ne moreš dobiti božičnice? Ja po tvojem ne in po tvojem jih lahk odobibo samo izbranci in to milijionske. Da te ni sram s takšnim tolmačenjem bogatinom izplačanih božičnic.
Skunk Works
16. 12. 2023 14.05
+3
Božičnice, levičarji bi rekli raje Dedkomraznice...Ampak kolikor vem, je "pametni" narod volil na zadnjih volitvah za višje davke in nižje plače, da bi imeli manj za zapravljanje za neumnosti, sedaj, ko vam pa delodajalci ustrežejo, vam pa spet ni prav....Glejte, če ni božičnice, boste pač malo manj zapravljali za neumnosti...
knap11
16. 12. 2023 15.37
+3
Skunk... hahahahaaaaa.... S tvojimi nebulozami lahko prepričuješ edino nevedne, nerazgledane. A si tudi ti popolnoma nerazgledan in ne veš, ali pa se sprenevedaš, ko praviš, da je narod volil za višje davke in nižje plače..............Višji davki pomenijo, več socialne države. To pa je mogoče le na tak način, da tisti ki zaslužijo veliko več, tudi odvajajo več v državno malho, iz katere se potem financira zdravstvo, šolstvo, sociala, žal tudi cerkveni uslužbenci, nekatera neopomembna društva in še marsikaj. In če bi država pobrala manj davkov, bi tvoj otrok- študent, če si kdaj katerega pripeljal do študija, edino lahko najel kredit v višini cca. 200 000€, da bi se lahko izšolal. Kot je to v tvoji opevani Ameriki. Ali drug primer: zdrvstveno zavarovanje v Ameriki, katere kapitalistični ustroj in načine življenja ti tako maloumno opevaš, nudi svojim zavarovanim državljanom le toliko, za kolikor so zavarovani, kar seveda pomeni, da si tisti z nižjimi dohodki ne morejo plačevati kvalitetnješega zavarovanja in si tako tudi ne morejo privoščiti kvalitetnejšega, zahtevnejšega zdravljenja, ki je potemtakem rezervirano le za premožnejši sloj. In tako bi moralo biti po tebi, ki nisi niti za trohico empatičen, tudi pri nas. Tebe in takšnih kot si ti, ne bi mogel spoštovati in ne bi želel in mogel nikoli imeti za prijatelja. Ste pač z svojim načinom razmišljanja egoisti, ali drugače povedano, misleči, samo da je meni dobro, za druge pa mi ni mar.
marker1
16. 12. 2023 15.53
-2
Bravo Skunk Works. Samo jamranje jih je. Ko se je SIJ prodajal bi ga lahko kupili ti vsevedneži in ga vodili. Zavedati se je treba da je 25% SIJ-a še vedno v lasti države. Če ima SIJ dobiček je četrtina še vedno našega, kar pa ni slabo.
multisola3
16. 12. 2023 17.21
+1
Če ima, samo lepo piše da so v minusu, zato tudi ni za božičnice, tako da nam je SIJ prej strošek kot korist. Za to pa poskrbijo direktorčki, kateri si že med letom nakazujejo bonuse, sicer nisem direktor, ampak a se niso nagrade ponavadi nakazovale po uspešnem letu?
marker1
16. 12. 2023 19.04
-1
SIJ je 3/4 v zasebni lasti, je proizvodno podjetje, ki dela za večjo dodano vrednost in ni socialno podjetje. Ne mislite po socialistično.
24ur cenzura komentarjev
16. 12. 2023 13.59
+3
Bo lukec zapel pesmico proletariatu in bo vse okej
marker1
16. 12. 2023 19.05
+0
Malinovec brez delovne dobe iz Železnikov.
Skunk Works
16. 12. 2023 13.58
+2
Ko je Bogu šesti dan že malo zmanjkovalo časa pri ustvarjanju sveta, in ko je ravno oblikoval eno deželico pod alpami, s hribčki in cerkvicami, se je spomnil, da je vseeno po svetu pustil preveč rastrosenih neumnežev in da to ne bi bilo čisto vredu in dobro za svet. Zato je izrekel znamenite besede: "Butalci vseh dežel združite se" ( v tej mali deželici)....Tako je svet ostal relativno varen pred preveliko neumnostjo, butalci v deželici so pa njegovo geslo potem malo preimenovali v "Proletarci vseh dežel, združite se", ampak to je že druga zgodba....Nam je pa vsaj malo bolj jasno, zakaj je na volitvah tako kot je, in zakaj narod voli šalabajzerski novi obraz kar naprej in naprej...
SDS_je_poden
16. 12. 2023 18.45
+1
Aha...sem zaključil branje ob ko je bog.... Re_vše intelektualno.
Magnezij400
16. 12. 2023 13.16
-10
Delavci so dobili 12% višjo plačo pa višji regres ka bi še radi jaz bi jim še to vzel da bi bli tiho pa delali kot ostali ki nimajo regresa
andro69
16. 12. 2023 13.42
+5
Kdo pa si ti da si tako pameten... v jeklarnah so najtežja in nevarna delovna mesta...dela se na štiri izmene...sedaj pa sramota od sramote ne bo božičnice ki tudi ob letih največjih dobičkov ni bila kaj prida....
slim386
16. 12. 2023 13.51
+3
Če meni crkne krava naj sosedu vsaj 2. Povprečen slovencelj tip razmišljanja. Bolano.
24ur cenzura komentarjev
16. 12. 2023 13.59
-4
Pač debíli jokajo, ker ne znajo v življenju nič ustvarit
varaviv371
16. 12. 2023 14.06
+4
Samo zato ker so v rekli da so 12% dvignili plačo, to ne pomeni, da so dejansko vsem skoraj 4000 delavcem dvignili plačo za 12%. Prav tako pa vem, da regres v SIJ ni bil tako visok. Prejeli so manjši regres kot v raznoraznih prodajalnih trgovinah. Naj raje povejo točno koliko in kateri so dobili po 4000 dodatnih EUR v tem letu, ker stavim, da je to bila manjšina in bog ve na katerem delovnem mestu.
marker1
16. 12. 2023 19.08
+1
Če pogledamo popuste v trgovinah, ki sežejo kar do 60%. Kako si lahko trgovina privošči tak popust, da ji še znese? Ali je imela 60% višjo prvotno ceno?
Mihac27
18. 12. 2023 15.13
Kakšno stvar je vseeno bolje prodati z majhno izgubo, kot pa da se sploh ne proda. Pa še stranka, ki dobi dober 'deal' bo večkrat prišla. Drugače pa ja, marže prenesejo marsikaj, tudi -50% ponekod.
Infiltrator
16. 12. 2023 13.15
+2
Sedaj vidite ,da ne leva politika in tudi ne desna ne delata dobro za ljudi in državo, v tem primeru so vsi signali da se firmo prekomerno izčrpava in zgodilo se bo kot se je z ostalimi firmam med drugim je bilo podobno pri Adriya
marker1
16. 12. 2023 19.10
-1
SIJ je zasebno proizvodno podjetje. O kakem izčrpavanju govoriš? Lastnik ne bo izčrpaval lastno podjetje. To delajo pri nas direktorji v državnih podjetjih.
iskriv
16. 12. 2023 13.15
-1
Janševa vlada je prodala SIJ za žlico tople vode Ruskemu oligarhu , ob tem je takratni gospodarski minister dejal , da je to posel stoletja , pozabil je povedati za koga , zanj , oligarha ali koga . Že naslednje leto so novi lastniki preplačali kupnino , kam je šel višek kupnine ni bilo nikoli objasnjeno ! Od takrat dalje ljudje iz SIJ : a , ki vodijo SIJ za ruse črpajo dividende , delavci pa drobtine !
marker1
16. 12. 2023 13.25
+4
Seveda je bil posel stoletja. SIJ ob dobrem vodenju še sedaj dobro dela. Če ga pa ne bi prodali, pa bi šel v stečaj, kot vsa podjetja, kjer so imeli prste vmes levi tajkuni.
Skinwalker
16. 12. 2023 13.01
+6
Dobrodosli v bananistan...ko bi vedeli koliko imajo vsi ti politiki na racunih v financnih oazah te bi se le ploskali od srece..
mijavci
16. 12. 2023 12.48
+0
Edino pravilno, domačim delavcem še vzet, tuji lastniki naj poberejo čim več, še upokojencem znižat penzije, Golobu pa Musarci pa dati obilno nagrado za uspešnost. Potem se boste pa mogoče zbudili pa na volitvah prave volili, sedaj pa glavo v pesek pa tiho v Hofer po akcijske cene živil.
Speeddragon99
16. 12. 2023 12.54
+6
zelen
16. 12. 2023 12.40
+1
tako se začne najprej ni božičnice potem plača zamuja nato pa vse v maloro.jeklarji po eu padajo