Slovenija

Več vodij nadzornih institucij podprlo izjavo o političnih pritiskih

Ljubljana, 08. 06. 2021 19.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Kos, 24UR ZVEČER, Mirko Vorkapić, Kaya Kamenarič
Komentarji
342

Vodje več državnih organov so se izrekli proti pritiskom politike na neodvisne državne nadzorne institucije ter proti napadom v medijih in na družbenih omrežjih. Predsednik računskega sodišča Tomaža Vesel je koordiniral izjavo. Ostro se je odzval premier Janez Janša, ki meni, da smo priča eni največjih zlorab državnih institucij v politične namene v zadnjih 30 letih. Pridružila sta se mu tudi ministra Aleš Hojs in Zdravko Počivalšek.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Opozorilo predsednika računskega sodišča
    03:06
    Iz 24UR: Opozorilo predsednika računskega sodišča
  • Iz 24UR ZVEČER: Pritiski na nadzorne institucije, gost Tomaž Vesel
    09:15
    Iz 24UR ZVEČER: Pritiski na nadzorne institucije, gost Tomaž Vesel

 

"Ugotavljamo, da se v zadnjem obdobju na naše institucije izvajajo ponavljajoči se pritiski politike, ki se odražajo v neposrednih ter pogosto koordiniranih napadih preko medijev in socialnih omrežij," se glasi uvod skupne izjave vodij nadzornih institucij. Na to odgovarja premier Janez Janša, ki pravi, da smo, če to drži, priča eni največjih zlorab državnih institucij ter da "besedilo spominja na pamflete generalštaba JLA".  Omenjeni poziv je sicer v usklajevanje poslal predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel

Dokument so že podprli varuh človekovih pravic, predsednik KPK in informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. Ta je povedala, da bodo tovrstni dokumenti vedno imeli podporo. "Predvsem zato, ker so apolitični nimajo nobene povezave z aktualno oblastjo in politiko, ne levo ne desno." Prelesnikova je dodala, da so podobno vlado in parlament opominjali že lani. Tudi na protikorupcijski komisiji so prejšnji mesec opozarjali, da kakršni koli pritiski na KPK ne bodo vplivali na njihovo delo.

Predsednik KPK Robert Šumi pravi, da "težko sodi, ali je zdaj bolj kritično ali ne, je pa bolj povezano z odločitvami, ki niso povšeči določenemu delu politike in javnosti". 

Varuh človekovih pravic Peter Svetina pa izpostavlja, da nadzorne institucije tvorijo moderno državo in so v njej zelo pomemben dejavnik. "To me je osebno prepričalo, da ob 30-letnici države opozorimo na vse pritiske, ki so se kadar koli v teh letih izvajali na neodvisne inštitucije."

Kljub podpori Svetine, Prelesnikove in Šumija pa se ustavno sodišče ne bo pridružilo pozivu, ki med drugim navaja, da smo "prišli smo do točke, ki predstavlja skrajni trenutek za dvig standarda komuniciranja in sodelovanja v državi".

Tomaž Vesel, Računsko sodišče
Tomaž Vesel, Računsko sodišče FOTO: Bobo

Vesel: Dialog se mora umiriti

Predsednik računskega sodišča je v pogovoru za 24UR ZVEČER pojasnil, zakaj so se vodje institucij odločili za izjavo. "Diskreditirajo se naše odločitve in onemogoča se naše delo. Mislimo, da je nastopil čas, da se javni dialog umiri in spravi na razumno, kulturno raven."

Glede Janševega odziva, da gre za eno največjih zlorab državnih institucij v politične namene, je dejal, da je namen njihove izjave prav to, da bi se takšnim odzivom izognili. "Izjava je izrazito apolitična in se ne navezuje na nobeno oblast, pomembno je, da se prebere. Govori o času, ko praznujemo osamosvojitev Republike Slovenije, prispevala pa bi k večji kulturi dialoga," je dejal.

"Institucije, ki jih vodimo, so imunski sistem te države. Če ni spoštovanja med nami in drugimi vejami oblasti, je naše delo neučinkovito," je prepričan. Več ko je sodelovanja, več je tudi pozitivnih učinkov njihovega dela, je pojasnil. "Zelo težko se borimo z orodji, ki jih ima politika, na ta način jih niti ne moremo uporabljati," je povedal in dodal, da zato tudi ne gre vsakega njihovega poziva k umiritvi zadev jemati kot politični pritisk.

Glede podpore ostalih inštitucij, ki se ji sicer ni pridružilo ustavno sodišče, pa Vesel poudarja, da je vsaka od njih v tem času imela nekaj negativnih travmatičnih izkušenj. "Ne pogovarjamo se o polju argumentirane razprave o kateri od naših odločitev. Logično je, da naše odločitve in presoje včasih koga zabolijo, da so morda krute, da so včasih surove in neposredne. Ampak to je naše delo, za katero smo plačani in ki ga moramo opravljati. Če smo brez neodvisnih inštitucij, potem se ruši demokratična struktura države, steber za stebrom, in kasneje ne ostane nič."

Je koordinacija takšne izjave začetek Veselovega vstopa v politiko? "Nikakor ne," na vprašanje odgovarja predsednik računskega sodišča. "Vsaka naša odločitev je kritizirana, vsak naš korak je kritiziran in to včasih na precej nerazumen in neeleganten način, ki vnaša nemir v vse zaposlene v naših institucijah. Gre za poziv politiki, da umiri razmere. Samo dialog in sodelovanje lahko Slovenijo pripeljeta naprej, takšen način in ravnanje pa nikamor," je še sklenil Vesel.

Oster odziv nekaterih Janševih ministrov

Na poziv se je odzval gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je zapisal, da ne bo komentiral izjav "osebe, ki svoje glavno delo opravlja kot popoldansko dejavnost, za hobi pa dopoldne politično vodi izjemno pomembno državno institucijo".

Minister za okolje Andrej Vizjak pa je dejal, da kot član vlade ne pozna nobenih pritiskov politike na nadzorne organe. "Pričakujem seveda, da vsak nadzornik, ki doživi tak pritisk, to naznani ustreznim službam. Nasprotujem pa politizaciji teh zadev in očitno imamo kar neko vrsto stalne prakse, da nadzorniki, namesto da bi ukrepali v skladu s pooblastili, v takem primeru pritiskov to raje spolitizirajo in to razglašajo v obliki nekih peticij, protestov in podobnega," je še dejal Vizjak.

"Vesel se je odločil s podpisi direktorjev nekaterih državnih inštitucij zavarovati svojo popoldansko neprofitno dejavnost, ki mu prinese 200.000 evrov na leto. Tokrat celo osamosvojiteljev ne pošilja na smetišče zgodovine, ampak želi 30-letnico samostojne države izkoristiti za zavarovanje pridobljenih pravic," je v odzivu zapisal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (342)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ssbobo
09. 06. 2021 18.13
Več nadzornih institucij se ne strinja s tem da bi morali nadzorovati oz opravljati svoje delo v celoti....... neglede na to z katerega pola si........
riss
09. 06. 2021 18.08
+3
Za vse je kriva lustracija, oziroma, ker je ni bilo, tako so pa še zavedeni mladi prepričani, da je bil celo pozitiven najbolj mračen sistem v zgodovini človeštva in to je komunizem, ki je v imenu boljševistične revolucije pomoril z naskokom največ ljudi v zgodovini. Ta se je pri nas obdržal v levih strankah, ki se imajo za ponosne naslednike in mislijo, da jim je zgodovinsko dano vladanje, kot je bilo njihovim vzornikom. Izjave leve opcije, ki so aktivirale vse zdrave in bolane sile, so pravzaprav proti parlamentarni demokraciji, ker z njo in ob podpori 90% samo teoretično neodvisnih medijev, v slabem letu in pol niso zrušili pisane, a legalno izbrane vlade, ker je bila prej zgolj levičarska.
LevLandau
09. 06. 2021 14.32
+1
Men je precej ironično vse skup, prej se je jamral da je Beograd kriv in totalitaren, zdaj, da je Janša. Kako se zgodovina ponavlja, ne glede na sistem v katerem živimo 😄 Samo da je danes malo bolj v celofanček zavito gor pa mašnica z imenom demokracija 🤣🤣😂
sinhron
09. 06. 2021 13.22
+4
Dokler se vodje državnih institucij ne mislijo pokoriti velikemu svečeniku sekte SDS jih bodo ti napadali , poniževali , diskvalificirali , ker so grožnja za anarhijo in ne dopuščajo korupcije , kot si to želi Janša !
Amasakul
09. 06. 2021 13.00
+0
Vladavina prava !!!
Ivan zDoba
09. 06. 2021 12.35
+3
Edoganizacija države na balkanski način se nadaljuje!
ni_mi_vse_eno
09. 06. 2021 11.57
+0
Tomaž Vesel je rekel, da ima pisno dovoljenje s strani KPK. Ker KPK tega dovoljenja ni našel, je potem vse OK, četudi se krši zakon. Važno, da je plačal davek. "Zakon o računskem sodišču (ZRacS-1) --- 16. člen --- (nezdružljivost funkcij na računskem sodišču z drugimi funkcijami in z opravljanjem določenih del oziroma dejavnosti) funkcija na računskem sodišču ni združljiva: 3. s članstvom v organu vodenja ali nadzora gospodarske družbe, gospodarske javne službe, sklada, zavoda ali zadruge; 4. z opravljanjem kateregakoli poklica ali pridobitne dejavnosti. --- Iz letnega poročila Fife za leto 2019 je razvidno, da je Vesel za revizorsko delo v lanskem letu prejel 246.000 dolarjev bruto prihodkov.
Ivan zDoba
09. 06. 2021 12.37
+4
Ne nabijaj. Pravna služba DZ je ugotovila, da je v skladu z zakonom. Sicer pa to ne zmanjša krivde smrdolicije za uvajanje ćelave diktature!
fakinx01
09. 06. 2021 17.11
+0
Pravna služba DZ je tudi ugotovila, da je Zakon o nalezljivih boleznih zakonit, pa je US po 16 letih reklo, da ni tako... Vesel je pač oportunist in to je to.
bema1201
09. 06. 2021 11.08
-4
Prvič v zgodovini Slovenije bomo omeli kandidata za PV človeka ki letno zasluži kot predsednik KPK okoli 60 000 eur, honorarno pa še 200 000 na "dobrodelni" nogometni organizaciji FIFA.
mali.mato
09. 06. 2021 11.12
+1
Tičfirič
09. 06. 2021 11.04
-1
Dobili smo novega vodjo na levi strani. Samo kaj ko ima kratek rok trajanja, kot vssii zadnji rešitelj.
zibertmi
09. 06. 2021 10.56
+5
Požar izbrisal svoj lažnivi članek o Marjanu Šarcu, toda nasedel mu je Žiga Turk, župnik Andrej Poznič pa ga je označil za raven presstitucije
zibertmi
09. 06. 2021 10.57
+5
janez ,ki se je iz komunista prelevil v kriminalnega vernika.bi rad bil tudi papež v vatikanu.
zibertmi
09. 06. 2021 10.58
+4
za tako funkcijo je potrebno kaj več kot podarjena izobrazba obramboslovca
zibertmi
09. 06. 2021 11.16
+6
sveče kako lahko nekaj ocenjujete,ko članka ,ker ga je gospod izbrisal,ker ni resničen ,kot nič pri sds,verjetno sploh prebrali niste.dresura je huda zadeva čeprav od nje nimate nič
mali.mato
09. 06. 2021 10.54
-1
Kako "globoka država" že desetletja obvladuje vse pomembne institucije, od razno raznih "varuhov" do predsednika Računskega sodišča, Ustavnega sodišča..... se najbolj vidi sedaj, ko te speče celice lezejo na plano kot deževniki ponoči.
mali.mato
09. 06. 2021 10.50
-1
Zaradi prehitrega razkritja predvidene izjave, njene predvidene vsebine in zbiranja podpisov je Veselov nonpaper padel v vodo. Pri tem se je Tomaž Vesel na zunaj prehitro pokazal ne samo kot aktivistični organizator upora "neodvisnih nadzornih institucij" proti Janševi vladi, ampak tudi kot novi obraz tranzicijske levice. Saj je tistim, ki politična ozadja, zakulisje in realne domete posameznikov na sceni dobro poznajo, bolj kot ne jasno, da se tega ni domislil pravnik Vesel, ki nima prav nobenih izkušenj s politično operativo, niti Veselov vsestranski padrone Aleksander Čeferin, ki naj bi ga Vesel klical tudi po večkrat na dan, ampak je ta operacija nastala znotraj laboratorija najožje ekipe nekdanjega Zaresa, najverjetneje na relaciji med Gregorjem Golobičem, Bogdanom Biščakom in Stojanom Pelkom, torej med znanimi in preizkušenimi mojstri črnih operacij in političnega marketinga. Po ekskluzivni objavi izjave, je portal Siol objavil daljši članek, vključno z izjavo Tomaža Vesela, ki je priznal pošiljanje in usklajevanje vsebine izjave, a hkrati sam povedal, da ne ve, če je izjavo že kdo podpisal. Ta članek so potem sumljivo napačno povzeli novinarji Slovenske tiskovne agencije in lažno objavili, da je skupna izjava podpisana. Tekst STA so potem seveda "avtomatično" povzeli vsi večinski mediji in vsi skupaj javnosti lažno poročali, kako je Veselova protivladna izjava podpisana in predana javnosti. Toliko o nepristranskosti in objektivnosti STA.......
zibertmi
09. 06. 2021 10.40
+3
lažna novica poslanca ,ki je obenem še lastnik novinarskega podjetja ,ko je blatil šarca tudi v cerkvenih krogih izginila iz vseh novic
zibertmi
09. 06. 2021 10.31
+4
pri sebi je potrebno začeti.ko te dobijo,danes je to precej lahko,se pa skriješ.Bojan Požar izbrisal svoj lažnivi članek o Marjanu Šarcu, toda nasedel mu je Žiga Turk, župnik Andrej Poznič pa ga je označil za raven presstitucije.A zapisa se ne da več prebrati, saj ga je medtem izbrisal. Kot je znano, je v njem napletel, da naj bi ljubljanski nadškof Stanislav Zore naročil župniku v Šmarci Janezu Gerčarju, da ne sme več spustiti v cerkev donedavnega premierja Marjana Šarca, ker ni več zaželen.
zibertmi
09. 06. 2021 10.32
+4
janez ,ki se je iz komunista prelevil v kriminalnega vernika.bi rad bil tudi papež v vatikanu.
zibertmi
09. 06. 2021 10.32
+4
za tako funkcijo je potrebno kaj več kot podarjena izobrazba obramboslovca
Jaka Jack
09. 06. 2021 10.17
-3
Kakšen ugoden bager na zalogi? Aja pozabil, da sedaj opravlja samo nepridobitno volentersko dejavnost, če pa kaj mastno pade v žep pa nič zato. To mu je dal prijatelj.
jodr
09. 06. 2021 09.44
+5
A gospod Vesel že lahko gre v Nemčijo?
poneumljanje
09. 06. 2021 09.45
+2
jodr
09. 06. 2021 09.46
-2
kmkm
09. 06. 2021 09.48
+5
RedCell
09. 06. 2021 09.54
+8
lahko. Vaš psihopat pa kmalu kaj dlje od Madžarske ne bo več mogel.
jodr
09. 06. 2021 09.58
-6
kristofus@email.si
09. 06. 2021 10.34
-1
Kaj_je_res
09. 06. 2021 09.44
+8
In vse te vodje "neodvisnih institucij " so nepristranski in niso imenovani od prejšnje leve politike? Ah, dajte no, nehajte se hecat. Sprejmite, da se vladavina dobi na volitvah in se ne deduje od 1945.l.
kmkm
09. 06. 2021 09.50
+6
na katerih volitvah, volitve so lahko še 30 let pa desničarji ne boste na vladi razen s pomočjo raznih izdajalcev, ki vidijo samo denar in tako bo dokler se ne boste znebili SDS-a in njegovega kaplarja JJ!
gasper111
09. 06. 2021 09.39
+5
A bejž no? A, da sta se Hojsek in "Vodopivec" pridružila puklastemu? Kaj takega??
krneka
09. 06. 2021 09.38
+1
Uf, kera beda od članka. Je pa politični pritisk na vlado"neodvisnih institucij" enormen. Bodo pa tuji novinarji hočeš-nočeš morali prihajat fizično v SLovenijo po 1.7. iz tujine . in potem se bo pravi klobčič začel odvijat. Resnica namreč !
Malinha
09. 06. 2021 10.21
+2
Kakšen beden komentar. Tako, kakor pravopis.
vonbongo
09. 06. 2021 09.38
+6
Ja cela stala , a boste ze zaceli poslusat Janeza ali ne ??? 😭😭😭😭😭😭🕯🕯🕯🕯💚💚💚🇸🇮🇸🇮🇸🇮