Slovenija

Pahor predlaga Goloba za mandatarja

Ljubljana, 23. 05. 2022 06.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, K.K., T.H., Anja Gorenc
Komentarji
1614

Predsednik republike Borut Pahor je po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin v pismu obvestil predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, da Državnemu zboru predlaga Roberta Goloba za mandatarja za sestavo vlade. V pogovori z vodji poslanskih skupin novoizvoljenega DZ je namreč nedvoumno ugotovil, da Golob uživa potrebno podporo za izvolitev, ta volja je izkazana tudi s podpisi 53 poslancev. Golob pa napoveduje, da bi lahko v jeseni iskali širše sodelovanje - programsko koalicijo - za ustavno večino o določenih vprašanjih, kot je sprememba ustave ali pokojninska reforma.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Golob naj bi vlado sestavil do 3. junija
    03:30
    Iz 24UR: Golob naj bi vlado sestavil do 3. junija
  • Iz SVETA: V opoziciji skeptični do predloga Pahorja o novem mandatarju
    04:20
    Iz SVETA: V opoziciji skeptični do predloga Pahorja o novem mandatarju

S tem, ko je predsednik republike Borut Pahor poslal predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič pismo, da predlaga Roberta Goloba za mandatarja za predsednika nove vlade, so izpolnjeni vsi pogoji, da DZ najprej v 48 urah in najpozneje v sedmih dneh odloči v kandidaturi za predsednika vlade. DZ bi tako lahko o mandatarstvu predsednika Gibanja Svoboda Goloba odločal v sredo.

Golob je v izjavi medijem tudi dejal, da se bodo nekateri kandidati za ministre odpovedali tridnevnemu roku za pripravo in bi lahko njihova zaslišanja pred pristojnimi parlamentarnimi odbori  odvila že ta teden. "Če in ko bom potrjen v sredo, bodo ti postopki stekli zelo hitro," je napovedal. Kot pravi, želi čim bolj pospešiti oblikovanje vlade; največji razlog za naglico je izkoristiti poletje za pripravo na jesen, ko se bomo morali soočiti z energetsko draginjo in morebitnim novim valom covida-19. Težav pri skrajševanju rokov ne vidi, saj da so ministrski kandidati znani že nekaj časa, po njegovem mnenju je opozicija na njih dobro pripravljena. 

Sicer pa Golob pravi, da si želi biti predsednik vlade, ki ne bo vnašal razkola med volivce. "Mogoče nas bo jesen presenetila, da obstaja tudi možnost za širše sodelovanje," je dejal. Želi si širšega sodelovanja, tudi s strankami v opoziciji, t. i. programsko koalicijo za ustavno večino o vprašanjih, kot je denimo sprememba ustave, sprememba volilnega sistema, pa tudi določena vprašanja, ki ne zahtevajo ustavne večine, zahtevajo pa širši družbeni konsenz, na primer pokojninsko reformo. "Verjamem, da če zgradimo res široko programsko koalicijo, lahko naslovimo najbolj temeljna vprašanja za bodoče," je dejal Golob. Ob tem poudarja, da bo sodelovanje z opozicijo le programske narave, neodvisno od vladajoče koalicije. Glede tega, s kom se bo pogovarjal o širšem programskem sodelovanju, pa je dejal, da štejejo dejanja. Takrat, ko bo neka opozicija konstruktivno delovanje izkazala z dejanji, se lahko po Golobovih besedah začnejo pogovarjati o sodelovanju.

Golob je trenutno sam vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda, po izvolitvi za mandatarja ga bo zamenjal drug poslanec. Njegovo ime bodo razkrili v sredo zjutraj. Izpostavil je, da si v Gibanju Svoboda dejansko želijo spremeniti politično kulturo, doseči, da se iz politike umakne sovražni govor. "Ne želimo si, da se bomo obmetavali z žaljivkami na osebnem nivoju, ampak da se bomo prepirali o vsebini," pravi. Spoštljiv dialog je tudi glavna sprememba, ki jo napoveduje za letošnje leto.

Jani Prednik in Borut Pahor
Jani Prednik in Borut Pahor FOTO: Luka Kotnik

Vodja poslancev SD Jani Prednik je po posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju poudaril, da so volivci na aprilskih državnozborskih volitvah jasno povedali, da si želijo sprememb, tudi na vrhu vlade. S koalicijskimi pogajanji so Socialni demokrati po njegovih besedah zadovoljni, saj da so izpogajali "veliko socialdemokratskih vsebin", nadeja se, da bodo po tej poti peljali celoten mandat.

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec pa je predsedniku republike Pahorju sporočil, da je članstvo Levice na notranjem referendumu vodstvu stranke podelilo mandat za vstop v vlado Roberta Goloba, poslanci pa bodo tako na glasovanju, ki bo predvidoma v sredo, podprli Goloba kot kandidata za mandatarja.

Članstvo Levice je namreč v nedeljo ob polnoči zaključilo notranji referendum in po prvih neuradnih rezultatih glasovanja z 91,07 odstotka vodstvu stranke podelilo mandat za vstop v vlado.

Po prepričanju Vatovca je slednje velik mejnik za stranko, v novo vlado pa vstopajo s prepričanjem, da bodo uspeli doseči tisto, kar so ljudje zahtevali na volitvah; "oblikovati državo, ki bo imela več posluha za potrebe velike večine prebivalcev, graditi bomo začeli socialno pravično in solidarno prihodnost, ki ne bo pustila nikogar za sabo". Levica bo pri tem delovala kot resen in stabilen partner, obljublja Vatovec.

Matej T. Vatovec
Matej T. Vatovec FOTO: Luka Kotnik

Koalicijski trojček – Gibanje Svoboda, SD in Levica – bo po napovedih koalicijsko pogodbo, ki so jo že uskladili in parafirali, podpisal v torek.

Kot kandidata za mandatarja bosta Goloba podprla tudi predstavnika italijanske in madžarske manjšine Felice Žiža in Ferenc Horvath. Tudi sicer si želita sodelovanja z novo vlado, naslednji teden pa naj bi dorekli, kako bo to potekalo, in se dogovorili o morebitnem podpisu dogovora o sodelovanju.

Bodoči vladi v SDS predlagajo, "da se posluži racionalizacije"

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je medtem dejala, da je izražena večina bodoče koalicije za SDS pričakovana.

Napovedano namero po širitvi bodoče vlade je Godčeva glede na število koalicijskih strank označila za "velik nesmisel". Bodoči vladi v SDS predlagajo, "da se posluži racionalizacije", saj menijo, da širitev vlade ne bo prispevala k "nadaljevanju trenda, ki ga je vzpostavila sedanja vlada". "Širitev ministrskih mest ne bo pripomoglo k temu, da Slovenija napreduje na različnih mednarodnih lestvicah in da še povečuje gospodarsko rast in zmanjšuje javni dolg," je dejala. 

Jelka Godec
Jelka Godec FOTO: Luka Kotnik

Sedanja vlada, ki je v odhajanju, je po njenem mnenju s svojim delom in številom ministrstev, ki jih ima, kljub covidni krizi in ukrajinski krizi, uspela doseči "rekordno gospodarsko rast, najnižjo brezposelnost v državi, da smo po oceni OECD drugi po gospodarskem izhodu iz covidne krize, da smo peti na svetu po varnosti v državi in da zmanjšujemo tudi javni dolg," je dejala.

Bodoči vladi tako predlagajo, da razmisli o zakonu o vladi, ki so ga vložili v SDS. "V kolikor pa bodoča vlada s širitvijo ministrskih mest v bistvu zagotavlja delovna mesta za neizvoljive poslance KUL, torej predsednike SAB, LMŠ in ostale, potem vsekakor ne delajo v dobro države Slovenije," je še dejala Godec.

Stališče poslanske skupine SDS glede podpore novi vladi je sicer po njenem mnenju jasno že iz dogajanja na prvih sejah DZ in vloženem posvetovalnem referendumu na zakon o vladi, ki so ga vložili v SDS. O hitenju s sestavo nove vlade, na novo nastajajoča koalicija si namreč želi vlado sestaviti do 3. junija, Godčeva poudarja, da "bi bilo bolje, da delajo na vsebini".

Kot je še spomnila, v torek vodje poslanskih skupin čaka posvet v DZ, na katerem bodo določili razrez poslanskih mest v delovnih telesih DZ. SDS po njenih besedah pripada šest predsedniških mest, na posvetovanja pa se bodo podali z določenimi zahtevami. "Nato pa je stvar postopka, kako bodo stvari tekle, vsekakor pa ne bomo dovolili, da se sklicujejo ali oblikujejo delovna telesa, ki niso v skladu s poslovnikom DZ ali zakonodajo," je dejala.

Godčeva, ki je na mestu vodje poslanske skupine v tem mandatu nasledila Danijel Krivca, sicer napoveduje, da bo poslansko skupino vodila v duhu timskega dela, o odprtih vprašanjih pa se bodo odkrito pogovorili in sprejemali skupne odločitve, napoveduje.

NSi bo v opoziciji "prispevala po svojih najboljših močeh"

Tudi v NSi Goloba ne bodo podprli kot kandidata za mandatarja, vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat pa je po posvetu s Pahorjem poudaril, da bo NSi v opoziciji "prispevala po svojih najboljših močeh in v skladu s svojim programom k rešitvam, ki bodo pripomogle k blaginji vseh ljudi v državi". Sami sicer niso naklonjeni večanju števila ministrstev, a Horvat poudarja, da bodo novo vlado ocenjevali po njihovih dejanjih.

Jožef Horvat
Jožef Horvat FOTO: Luka Kotnik

Pred Slovenijo in Evropo so namreč po njegovih besedah pomembni izzivi, med drugi je izpostavil vojno v Ukrajini, podnebne spremembe in demografske izzive. Na teh področjih ima NSi dobre rešitve, ki jih bodo tudi posredovali v DZ, je napovedal.

Ob tem Horvat zavrača očitke o nekonstruktivnosti, v NSi so namreč takoj po potrditvi poslanskih mandatov v parlamentarni postopek vložili sedem zakonskih predlogov, a zatrjuje, da ne gre za "metanje polen pod noge bodoči vladi". Gre namreč za predloge zakonov, ki jih je Levica v preteklem sklicu DZ blokirala, je pojasnil. "Ne bi bili resna poslanska skupina, če ne bi znova poskušali z dobrimi rešitvami, ki so pri javnosti naletele na podporo," je poudaril.

Pri posameznih projektih, kjer bo nova koalicija potrebovala ustavno večino, Horvat ne vidi razloga, da jih v NSi ne bi podprli, če se bodo vsebinsko skladali s političnimi stališči in programom stranke.

Presenečenj ob podpori bodočih koalicijskih partneric SD in Levice, s katerima bodo v torek podpisali koalicijsko pogodbo, ne gre pričakovati. Golob lahko tako dobi 53 glasov podpore, oz. 55, če ga bosta podprla še poslanca manjšin, ki v takih primerih načeloma ne nasprotujeta volji večine.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1614)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
24. 05. 2022 16.36
-1
Oprostite prebrano v medijih citiram "Boscarol o načrtih Goloba,Mesca in Fajonove: To je kraja premoženja vseh Slovencev-konec navedka Veliki in zelo pametni ljudje, ki imajo kaj pokazati v življenju bodo vedeli kaj govorijo saj v naši malo več kakor dvomiljonski državi bi morali biti zelo sinergični in poslušati modrost !
Marcus Aurelius
24. 05. 2022 16.28
+1
Kolk je moral Pahorja bolet, ko je predlagal Goloba za mandatarja 🤔🤔
vvvilice
24. 05. 2022 08.33
+0
Poletel v višave.
Novorazodetje
24. 05. 2022 08.32
+2
Nova vlada se podaja v uresničenje težke naloge. Toliko slabega je bilo narejeno pod zadnjo vlado v dveh letih, da je neverjetno. Poleg vsega, pa bo bivša vlada v opoziciji nagajala in škodovala novi vladi, kjerkoli in kadarkoli bo mogla. Blagajna je prazna, zadolženost ogromna, ugled Slovenije je bivša vlada s svojimi dejanji spravila na najnižj točko. Tonin hitel s podpisom škodljive pogodbe za nakup oklepnikov tikpred koncem. Janša je prvi izgnal ruske predstavnike iz SLO. Janša takoj obljubil tanke Ukrajini, na lastno pest se je z Madžarom in Poljakom odpravil v "Ukrajino"....
theSTRUČKO
24. 05. 2022 08.10
+6
…tale nas pahor bi mogu sebe predlagat za odhod… dost ga je bilo… pa ceprav ga kot predsednika ni bilo veliko… res 😳
mario7
24. 05. 2022 08.05
+8
Težak dan za janshevega sluga pahorčka
Jst !
23. 05. 2022 21.58
-5
Neka ga imenuje, saj ne bo za dolgo, bo kmalu novo posvetovanje pri PV.
jank
23. 05. 2022 21.57
+3
A je Pahor pohvalil Janševo zahtevo po dveh posvetovalnih referendumih?
Brakedirt
23. 05. 2022 21.59
+4
Belibog
23. 05. 2022 21.56
-3
Začelo s je. Jocu so zasedli stadion, na RTV zasedli MMC…
Brakedirt
23. 05. 2022 21.58
+4
holliday...
23. 05. 2022 21.56
+3
Po najnovejših, a preverjenih podatkov iz ultra desnega trobila noraTV ima SDS podporo 60% državljanov, sam problem se je pojavil, da jih je skoraj 40% obkrožilo napačno stranko, pač je bil volilni listič preveč za njih.
Brakedirt
23. 05. 2022 21.57
+5
problem se je pojavil ker niso mogli voliti pod vsemi nicki
trigi
23. 05. 2022 21.56
-2
hijene skupaj z ujedami sedejo na tron
Belibog
23. 05. 2022 21.53
-3
Ljudje, ki pravijo, da niso hlapci od nas zahtevajo, da jih po hlapčevsko plačujemo... V Butalah vse štima.
Brakedirt
23. 05. 2022 21.53
+6
Podobno je z drugimi propadlimi komunisti, danes pa uspešnimi populisti, ki so v Janezu Janši prepoznali svojega novega Tita. Med njimi najdemo bivšega poslanca SDS in Janševega notranjega ministra Vinka Gorenaka, v svinčenih časih pa člana ZKS in predsednika marksističnega krožka na policijski šoli v Tacnu, ki je z izstopom iz partije čakal do »magičnega« leta 1989. Tako kot »oče slovenske ustave«, dolgoletni ideolog SDS Peter Jambrek, ki je v Zvezi komunistov vztrajal od daljnega 1966, torej več kot dvajset let – pa bi nemara še dlje, če bi šlo. Ciril Ribičič se živo spominja, kako je Jambrek »leta 1989 prišel k meni in mi rekel, da je demokratska stranka sprejela statut, s katerim so prepovedali članstvo v drugih strankah; šele zato je tedaj izstopil iz partije«. Podobno je razmišljala Barbara Brezigar, svoj čas Janši neomajno zvesta generalna državna tožilka in njegova »neodvisna« kandidatka na predsedniških volitvah leta 2002. Članica partije je bila od sredine sedemdesetih do leta 1988, ko je preostanek Slovenije že na veliko prepeval »Samo milijon nas še živi«. Ta napev pa tedaj ni šel v ušesa niti današnjemu mecenu domoljubnih viž, nekdanjemu tajniku SDS, brigadirju Tonetu Krkoviču, ki je kot član partije služil v Brigadi Edvarda Kardelja; za razliko od ostalih konvertitov pa članske izkaznice ni nikoli vrnil, pač pa mu je članstvo avtomatično prenehalo.
Belibog
23. 05. 2022 21.52
-4
Hitro so poudarili, da ne stavkajo proti novi vladi. Da nov gospodar ne bo jezen.
Belibog
23. 05. 2022 21.52
-3
Mimogrede, danes pri @BorutPahor nov dosežek SLO tranzicije: Golob @Gibanje_Svoboda bo, kot vodja poslanske skupine, samega sebe predlagal za novega predsednika @vladaRS . To se bo zgodilo prvič, a saj, ker zdaj svoboda. 😇
Belibog
23. 05. 2022 21.51
-2
Rit hinavska Peterletova. Proti @JJansaSDS je vedno zahrbtno deloval.Naj se raje vpraša,kako je zafural prvo osamosvojitveno vlado Demosa
Brakedirt
23. 05. 2022 21.54
+3
Belibog
23. 05. 2022 21.51
-4
Sposoben vodja na desni trenutno Janez Janša. Samo on razume globoko državo, njeno delovanje, njeno zlo. Zato ga na vse načine poskušajo onemogočiti. Žal sodeluje tudi NSI.
Brakedirt
23. 05. 2022 21.52
+4
zakaj sam sebe hvalis? ti partijc ne bos nikoli desnica.
poper00
23. 05. 2022 21.53
+4
Diabloss
23. 05. 2022 21.50
+4
Težek dan za barbiko je bil to
Zevs
23. 05. 2022 21.50
+1
Mi plešemo tralala
Belibog
23. 05. 2022 21.49
-3
Ne se slepiti. Če ne bi bil Janša, bi bil pa nekdo drug iz katerega bi naredila levičarska trobila demona. Pri bebavem narodu ti tudi Mater Terezijo predelajo v najhujšega vraga.
Brakedirt
23. 05. 2022 21.51
+4
Paskakvali
23. 05. 2022 21.51
+4
BroNo1
23. 05. 2022 21.48
+2
Pahorju je šlo težko iz ust. Golob bo spreminjal, ja revež kaj pa??? Entuzjasti na poližajih prvih 5 minut potem se bo oa vrtel v krogu