Slovenija

Vodje poslanskih skupin še ne razkrivajo kandidatov za ustavnega sodnika

Ljubljana, 29. 09. 2020 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
4

Po prvem dnevu posvetovanj pri predsedniku Borutu Pahorju vodje poslanskih skupin SDS, LMŠ, SMC in SD niso želeli razkriti, kateri kandidat oziroma kandidati bi bili zanje sprejemljivi. Skupaj 2348 sopodpisnikov je sicer Pahorju ter strankam poslalo zahtevo za predlaganje in imenovanje Andraža Terška za ustavnega sodnika. Slednji na tajnem glasovanju v DZ kljub javno izrečeni podpori ni dobil dovolj glasov.

Kot prvi se je pogovora pri predsedniku udeležil vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. "Glede imen se v poslanski skupini še nismo dokončno odločili. Kot običajno se bomo tik pred glasovanjem odločili, komu damo svojo podporo, zato tudi ne predstavljamo nobenih imen v tem trenutku," je pojasnil novinarjem.

Tudi vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je pojasnil zgolj, da so predsednika republike Boruta Pahorja seznanili, kateri kandidati za ustavnega sodnika zanje niso sprejemljivi in kdo je. V izjavi po srečanju pa o imenih ni želel govoriti. Pojasnil je, da bodo počakali na predsednikov predlog.

Nato bodo opravili še eno razpravo znotraj poslanske skupine ter obvestili javnost, ali podpirajo predlagano ime ali ne. Je pa Golubović danes predsedniku povedal, da so v primeru, da bo predlagal koga, ki se na razpis ni prijavil, pripravljeni o tej opciji razpravljati. Če bi predlagal Andraža Terška, pa ta razprava ne bi bila potrebna, saj so ga že dvakrat doslej podprli, je še dodal.

Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga je povedala, da imajo v SMC glede kandidatov za ustavne sodnike "nabor dveh imen", več od tega pa še ni želela komentirati. Tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je razkril le, da sta med petimi kandidati zanje sprejemljiva dva, trije pa ne. Je pa Han izrazil obžalovanje, da v prejšnjem krogu ni šel skozi sito v DZ Teršek.

Posvetovanja pri Pahorju
Posvetovanja pri Pahorju FOTO: Nebojša Tejić STA

Skupaj 2348 sopodpisnikov je sicer danes na predsednika Pahorja ter strankam DeSUS, Levici, LMŠ, SAB, SD in SMC poslalo zahtevo za predlaganje in imenovanje Terška za ustavnega sodnika, so v imenu podpisnikov sporočili iz stranke Za zdravo družbo. Sluga je dejala, da jo je s peticijo seznanil predsednik, sama je še ni videla in jo težko ocenjuje. Je pa predsednik republike tisti, ki se lahko za takšen korak odloči in glede na to bodo nato v SMC opravili nadaljnja usklajevanja in pogovore.

Na ponovni poziv za kandidata za ustavnega sodnika, ki bo nasledil Dunjo Jadek Pensa, ki ji je mandat potekel sredi julija, so se prijavili Anže Erbežnik, Marjan Lekše, Boštjan Pintar, Rok Svetlič in Marko Starman. Erbežnik, Svetlič in Starman so bili med možnimi kandidati že v prejšnjem krogu, ko je Pahor v imenovanje predlagal Barbaro Zobec in Andraža Terška. Zobčeva je nato od kandidature odstopila, Teršek pa na tajnem glasovanju v DZ kljub javno izrečeni podpori ni dobil dovolj glasov.

Zakon o ustavnem sodišču sicer določa, da predsednik republike lahko izbere kandidata izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa DZ predlaga tudi druge kandidate. Na tajnem glasovanju v DZ pa je za izvolitev potrebnih 46 glasov.

Predsednik Pahor bo pogovore nadaljeval še v sredo, ko se bo sestal z Matejem Tašnerjem Vatovcem iz Levice, Jožefom Horvatom iz NSi, Mašo Kociper iz SAB, Jurijem Lepom iz DeSUS, Zmagom Jelinčičem iz SNS ter poslancema italijanske in madžarske narodne skupnosti Felicem Žižo in Ferencem Horvathom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
30. 09. 2020 10.26
Predsednik Slovenije gospod Pahor je poklical na posvet, vodje poslanskih skupin, menda je Pahor v debati izpostavil, pomanjkanje soli za posipanje cest, nekateri so povedali, da je pomanjkanje soli tudi v parlamentu, nekaj so povedali o škodljivosti kurjenja z vlažnimi drvmi, strokovnjaki iz SDS so povedali da je to verjetno vzrok slabega zraka v Anhovem, predsednik Pahor je zaključil posvet v pozitivnem smislu, in povedal, da je letos zelje bogato obrodilo, zeljnate glave so velike in trdne, celo bolj kot tiste v parlamentu, tako da to zimo z zeljem ne bomo imeli problemov z zalogo zelja, je optimistično zaključil predsednik Pahor. NAPISAL SEM V MALCE HUMORISTIČNEM STILU, KER MI GRE ŽE MALCE NA JOK, OD TEGA SR...NJA.
sinhron
30. 09. 2020 09.50
+1
Slovenska politika je , kot bi se gledal v strto ogledalo na tisoče kosov , toliko je obrazov in ti obrazi si ne zaupajo , ker nekateri zaupanje grdo zlorabljajo ! V prvo , ko je bila opozicija in del koalicije za Teršaka , ta ni bil potrjen s strani prepričane koalicije , zato je sedaj nezaupanje toliko večje , ker vladajoča koalicija želi svojega favorita namestiti v senat ustavnih sodnikov , da se bo lahko dogajalo to , kar se je , ko so ustavni sodniki izpustili Janšo iz zapora !
Darko32
30. 09. 2020 09.05
+1
Jaz ne razumem zakaj ne podprejo TERŠKa, ker je edini prieren kandidat. Namreč mi potrebujemo človeka, kateri vidi pravo in pravico pred vsem. To pa očitno ne ustreza določeni politični skupini, ki vidi politiko kot sredstvo za legalno krajo in delovanje korupcije. Žal pa v tem prieru ni primeren TERŠEK, kker on gleda preveč pošteno in gleda naprej tudi tako daleč, da vidi daleč daleč pred nami, kaj se bo zgodilo, če bo šlo tako naprej. Jaz pravim, da takšne rabimo, da vidijo naprej in tudi tako delajo.
slim386
30. 09. 2020 11.33
Kakor bo veliki ljubljeni vodja rekel tako bo