Slovenija
Oglas

Vodnik za starše za premagovanje zaprtja pri otrocih

Ljubljana, 03. 03. 2024 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaprtje se kaže na različne načine. Lahko odvajamo velike količine blata in je odvajanje boleče, lahko gre za majhne in trde iztrebke ali pa sploh ne odvajamo. Tudi nenamerno odvajanje blata je lahko simptom zaprtja.

Ali zaprtje pomeni bolezensko stanje?

Zaprtje ne pomeni nujno, da je z otrokovim prebavnim sistemom kaj narobe. Pri večini otroških zaprtij (95 %) gre za funkcionalno zaprtje. Funkcionalno zaprtje pomeni, da vzrok za zaprtje niso bolezen ali anatomske težave z gastrointestinalnim traktom. Telo deluje, vendar ne deluje v popolnosti. Zdravljenje funkcionalnega zaprtja pomaga obnoviti sposobnost črevesja, da deluje tako, kot mora. 

Lecicarbon
Lecicarbon FOTO: Arhiv ponudnika

Kateri so pogosti simptomi zaprtja?

- Odvajanje blata 2-krat tedensko ali manj

- Za otroke, ki že odvajajo na stranišče, ena nesreča z uhajanjem blata

- Otrok odklanja navajanje na stranišče

- Bolečine med odvajanjem blata

- Velike količine blata ob odvajanju

- Zadrževanje blata

- Ne znajo povedati, kdaj bi odvajali blato

- Zmanjšan apetit

- Utrujenost

 

 

 

Mit št. 1: Otrok nima težav z zaprtjem, če blato odvaja vsak dan. NE DRŽI: Ni pomembno samo kako pogosto, temveč tudi koliko. Če otroka odvaja blato v obliki grahovega zrna ima verjetno težave z zaprtjem.

Zaprtje pri otrocih je zelo pogosto. Kljub temu da gre za pogosto težavo, tako pri starših kot pri otrocih vzbuja občutek tesnobe in sramu. Gre za temo, o kateri se neradi pogovarjamo, zato je zelo pomembno, da se zavedamo, da:

1. Je normalno, da občutimo tesnobo, ko naše telo ne deluje tako, kot bi si želeli.

2. Vsi odvajamo blato.

3. Skoraj vsak izmed nas je v svojem življenju že imel težave z odvajanjem blata.

Mit št. 2: Kronično zaprtje se pojavlja samo pri malčkih. NE DRŽI: Kronično zaprtje se lahko pojavi v kateri koli starosti. Najbolj značilno je sicer res za obdobje navajanja na uporabo kahlice ali stranišča, pa vendar imajo lahko težave tudi šolski otroci, saj na primer, ne želijo odvajati blata v šoli.

Otroci, ki se trudijo premagati funkcionalno zaprtje, potrebujejo spodbudo, ne zasmehovanje ali vzbujanje občutka sramu. Potrebujejo podporo, ne pa kaznovanja. V večini primerov otroci ne zavračajo uporabe stranišča, zato ker so poredni. Blato jim ne uhaja zaradi psihičnih težav, temveč zato, ker so ujeti v začaranem krogu zaprtja in potrebujejo pomoč staršev, da se bodo sprostili. 

Kako premagati začaran krog zaprtja?

Starši lahko naredijo nekaj preprostih stvari, s katerimi pripravijo temelje za zdrav prebavni sistem:

Mit št. 3: Zaprtje bomo odpravili že, če bomo povečali vnos vlaknin. POGOSTO NE DRŽI: Pri otrocih s kroničnim zaprtjem samo sprememba prehrane ne bo dovolj. Vendar brez skrbi, zdravljenje se tukaj ne konča.

- Vnos vlaknin: Za otroke je priporočen dnevni vnos vlaknin enak njihovi starosti + 5 (v gramih) deljeno na 3 obroke.

- Hidracija: dobra hidracija je pomembna za lažje odvajanje; poskrbite, da otrok popije dovolj tekočine.

- Gibanje: telesna aktivnost in gravitacija pomagata premikati prebavljeno hrano skozi debelo črevo. 

- Rutina: vzpostavite urnik odvajanja, otroci imajo radi red in se bodo na ta način lažje sprostili.

Začaran krog zaprtja in kako ga prekiniti

Lecicarbon
Mit št. 4: Otrok, ki ima težave z zaprtjem bo ozdravljen po prvem odvajanju blata. NE DRŽI: Zdravljenje funkcionalnega zaprtja je proces. S izpraznjenjem zadnjega dela črevesa bomo odstranili čim več blata. Po izpraznjenju pa se svetuje uporaba pripomočkov in izvajanje vseh drugih ukrepov za lažje odvajanje še nekaj časa, da preprečimo ponovno kopičenje blata. Črevesje bo namreč potrebovalo nekaj časa, da ponovno začne delovati optimalno in tudi otrok potrebuje čas, da sprejme novo rutino in izgubi morebiten strah pred odvajanjem.

Začaran krog zaprtja je težko prekiniti. Sprememba prehrane, hidracija, telesna aktivnost in rutina so nujni ukrepi, a včasih ne zadostujejo. Ker pride pri dolgotrajnem zaprtju do kopičenja trdega blata v črevesju, mišice pa se utrudijo in izgubijo svojo moč, je to blato težko izločiti. Zato je treba črevesje izprazniti. Tako čiščenje lahko dosežemo z uporabo močnih odvajal ali z mehanskim izpiranjem črevesja – klistirjem. 

Zdravilo Lecicarbon

Za pomoč pri zdravljenju zaprtja in vzpostavljanju nove rutine odvajanja lahko uporabite tudi svečke za odvajanje Lecicarbon. To zdravilo je na voljo v obliki svečk za otroke, ki so primerne tudi za dojenčke, ter svečk za odrasle. Svečke Lecicarbon sprožijo odvajanje blata že po 15–30 minutah. Ne povzročajo krčev ali drugih neželenih učinkov. Na naraven način s sproščanjem mehurčkov CO2 posnemajo naravne črevesne procese in tako spodbudijo odvajanje blata. Primerne so tudi za dolgotrajno uporabo, saj ne povzročajo odvisnosti od zdravila.

Zdravilo Lecicarbon je na voljo brez recepta v lekarnah in v SPLETNI LEKARNI.
Predstavništvo imetnika dovoljenja za promet z zdravilom: Dr. Gorkič d.o.o.

Lecicarbon

*Pred uporabo obvezno preberite navodila. O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

 

Naročnik oglasne vsebine je Dr. Gorkič.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3