Slovenija

Gantar: Svet stranke ima pristojnost, da razreši predsednico

Ljubljana, 14. 08. 2020 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
U.Z., STA, Maja Račič
Komentarji
1251

Vodstvo in izvršni odbor DeSUS sta danes razpravljala o prihodnosti stranke. Sklenili so, da čim prej, najkasneje pa do konca leta, skličejo izredni kongres, na katerem bo predsednica Aleksandra Pivec ponudila glasovanje o nezaupnici. Do takrat bo za koordinacijo stranke s poslansko skupino pooblastila enega od podpredsednikov stranke. Predsednik sveta DeSUS Tomaž Gantar pa medtem meni, da ima svet stranke po statutu pristojnost odločanja tudi o razrešitvi predsednice.

Aleksandra Pivec
Aleksandra Pivec FOTO: Aljoša Kravanja

Izvršni odbor DeSUS je danes sprejel sklep, da svetu stranke predlaga sklic izrednega kongresa, na katerem bo predsednica stranke Aleksandra Pivec ponudila glasovanje o zaupnici. Do kongresa pa bo za koordinacijo stranke s poslansko skupino pooblastila enega od treh podpredsednikov stranke, je v izjavi medijem povedal strankin govorec Janez Ujčič.

Izvršni odbor predlaga še, naj bo izredni kongres sklican čim prej, najpozneje pa do novega leta. Odločitve je izvršni odbor sprejel soglasno, je dejal Ujčič.

Izvršni odbor se je seznanil tudi s pravnim mnenjem Inštituta za ustavno pravo glede morebitnega glasovanja o nezaupnici in razrešitvi Pivčeve že na svetu stranke. Izvršni odbor bo mnenje posredoval komisiji za statutarna vprašanja in pritožbe, svet stranke pa poziva k zakonitemu ravnanju. Sklep o tem je bil sprejet z 10 glasovi za in dvema vzdržanima, je še pojasnil Ujčič.

Pivčeva je v izjavi po več kot štiriurnem zasedanju izvršnega odbora dejala, da v prihodnje na organih stranke oz. pri sprejemanju odločitev pričakujejo spoštovanje treh pomembnih temeljnih vrednot. Na prvem mestu je navedla demokratičnost. "Kot predsednica sem bila demokratično izvoljena na kongresu stranke, zato tudi skladno s statutom stranke pričakujem, da bo kongres odločal o morebitni nezaupnici in glasoval o novem predsedniku stranke," je pojasnila.

Izvršni odbor po njenih besedah poziva tudi k spoštovanju pravnih norm, ki jih nalaga statut stranke, in po katerem glasovanje o nezaupnici ali razrešitev predsednika na svetu stranke ni mogoče.

Pozivajo še k spoštovanju dostojanstva vseh v stranki, s tem pa tudi k temu, da se "nesmiselni boji ali prerekanja znotraj stranke" končajo ter se spoštujejo demokratični procesi do kongresa in na njem. Kongres naj bo tisti, ki bo odločil in stranko znova konsolidiral, je pozvala Pivčeva in dodala, da si stranka to zasluži.

Pivčeva in Ujčič danes na novinarska vprašanja nista odgovarjala.

Svet stranke s predsednikom Gantarjem na čelu se sestane v četrtek

Predsednik sveta DeSUS Tomaž Gantar medtem meni, da ima svet stranke po statutu v obdobju med kongresoma pristojnost odločanja tudi o razrešitvi predsednice stranke. Tako bo v četrtek odločal o predsednici Aleksandri Pivec, razen če bo pravno mnenje, ki ga bo pridobil tudi Gantar, narekovalo drugače. Vse odločitve so sicer v rokah članov sveta.

Izvršni odbor DeSUS, na katerem sicer Gantarja ni bilo, je danes sprejel sklep, da svetu stranke predlaga sklic izrednega kongresa, na katerem bo predsednica stranke ponudila glasovanje o zaupnici. Izvršni odbor se je seznanil tudi s pravnim mnenjem Inštituta za ustavno pravo glede morebitnega glasovanja o nezaupnici in razrešitvi Pivčeve že na svetu stranke. Mnenje bo posredoval komisiji za statutarna vprašanja in pritožbe, svet stranke pa poziva k zakonitemu ravnanju.

Vsebine pravnega mnenja niso razkrili, je pa Pivčeva dejala, da pričakuje, da bo kongres tisti, ki bo odločal o njeni nezaupnici, in ne svet. Gantar je v izjavi za STA poudaril, da kongres stranke ni namenjen odločanju o zaupnici predsednici.

Pravno mnenje, ki ga omenja izvršilni odbor, naj bi šlo torej v smer, da svet stranke ne more glasovati o zaupnici. A Gantar ocenjuje drugače in pravi, da statut stranke svetu daje to pristojnost. Navaja namreč, da svet stranke "v obdobju med kongresoma na podlagi politične ocene delovanja in ravnanja ali izrečene osebne želje posameznikov sklepa o razrešitvah in imenovanju članov organov stranke oz. nosilcev individualnih funkcij".

"Bolj jasno ne more biti, to je med pristojnostmi oz. nalogami sveta stranke," meni Gantar. Kot je pojasnil, so mu nekateri pravniki že omenili, da glede tega ni težav, bo pa tudi sam pridobil še pisno pravno mnenje. Tako bo svet stranke glasoval o zaupnici Pivčevi, razen če bo to pravno mnenje kazalo drugače, ali če člani sveta tega ne bi želeli. V tem primeru bodo določili le datum izrednega kongresa. Člani sveta bodo sicer sklicali kongres v primeru kakršne koli odločitve, še pričakuje Gantar.

Gantar pa glede edine točke dnevnega reda četrtkove seje sveta, in to je glasovanje o zaupnici oz. razrešitvi predsednice, ne vidi težav z demokratičnostjo postopka.

Ponovno je bil kritičen tudi do Pivčeve. Po njegovem mnenju si želi predsednica težo vsega dogajanja s časom zmanjšati in zato preložiti odločanje o morebitni razrešitvi. A kot ugotavlja, to za stranko ni dobro, ker se bo o tem še razpravljalo. "Po vseh diskusijah v zadnjih mesecih je čas, da začnemo normalno delovati kot stranka, se ukvarjati s programom in našimi nalogami, ne pa s tem, kje je predsednica spala, kdo je plačeval račune in podobno. Čas je, da se to neha," je bil oster Gantar.

Seja sveta stranke bo v četrtek popoldne prihodnji teden, in sicer na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Izvršni odbor Desusa
Izvršni odbor Desusa FOTO: Miro Majcen

Se bodo poslanci DeSUS odcepili od stranke?

Kaj se bo dejansko zgodilo na seji sveta stranke, je težko reči. Poslanska skupina DeSUS je namreč po številnih očitkih v medijih zaradi plačil ob gostovanjih po Sloveniji Pivčevo pozvala k nepreklicnemu odstopu, v nasprotnem primeru pa svetu stranke predlagala, da ji izreče nezaupnico. Poslanci Pivčevi očitajo, da je DeSUS v času njenega vodenja postala stranka afer. Če svet stranke pozivu ne bo sledil, se lahko zgodi, da bodo poslanci DeSUS odšli samostojno pot oz. se odcepili od stranke.

Pivčeva sicer že na januarskem kongresu, na katerem je močno premagala dolgoletnega predsednika stranke Karla Erjavca, ni imela podpore treh od poslancev DeSUS, v pol leta pa je izgubila naklonjenost celotne poslanske skupine. Kot se je danes seznanil izvršni odbor, bo do izrednega kongresa za koordinacijo aktivnosti stranke s poslansko skupino pooblaščen eden od podpredsednikov. Kateri, bodo uskladili s poslansko skupino.

Na kongresu pa je imela Pivčeva odločno podporo Gantarja, ki je postal predsednik sveta DeSUS in minister za zdravje v vladi Janeza Janše. A je naposled izgubila tudi njegovo podporo. Gantar je sicer že pojasnil, da je v primeru nezaupnice članov sveta Pivčevi pripravljen prevzeti vodenje stranke do kongresa, če bodo člani sveta tako odločili.

Medtem se je odprlo vprašanje, kako lahko dogajanje v DeSUS vpliva na stabilnost vladne koalicije. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je tudi premierja Janeza Janšo v ponedeljkovem pogovoru seznanil s tem, da se v stranki ukvarjajo "s predsednico stranke, in ne ministrico ali koalicijo". Premier meni, da mora DeSUS, če je res samostojna stranka, zadevo rešiti brez vpliva drugih.

Po mnenju političnih analitikov pa Pivčeva ne more ostati na čelu DeSUS, težko bo tudi ohranila funkcijo ministrice za kmetijstvo. Analitiki ugotavljajo, da je ta stranka res v težkem položaju in na robu preživetja.

Spomnimo

Pivčevi je pet poslancev DeSUS odreklo podporo in jo po očitkih, ki nanjo letijo zaradi nejasnih plačil ob gostovanjih po Sloveniji, v začetku tedna pozvalo k nepreklicnemu odstopu. Če tega ne bo storila, svet stranke pozivajo, da ji izreče nezaupnico. Za takšen poziv so se v četrtek zvečer odločili tudi v strankinem pokrajinskem odboru Južna Primorska, kjer ocenjujejo, da predsednica med člani in v javnosti ne uživa več osebnega ugleda, s čimer krni tudi politični ugled stranke, je na Twitterju sporočil predsednik odbora in sveta stranke Tomaž Gantar. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1251)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BITINOVINAR
17. 08. 2020 19.06
+0
Jaz bi bil pa PREDSEDNIK
disident2
17. 08. 2020 15.26
-4
Gantar: Svet stranke ima pristojnost, da razreši predsednico. Kongres pa ima pristojnost, da razreši svet stranke. Kdor se igra z ognjem, bo opečen.
bluzerr
16. 08. 2020 19.54
+2
pa zakaj zavlačujejo z razrešitvijo do rednega kongresa, ki bi naj bil šele čez štiri (!) mesece??? naj skličejo izredni kongres, jo razrešijo iz vodstva, posledično zgubi ministrstvo, pa lahko gre že septembra spet na morje na ribe in oljke s sinovoma in sinovo prijateljico. potem bo pa vseeno, kdo ji bo plačal račun, sama jih tako ni navajena...
kapljač1
15. 08. 2020 17.13
+8
Janez Jnaša svoje politične podpornike za seboj vedno pušča kot okostnjake
No pasaran
15. 08. 2020 12.59
+4
Svečkarjem močno drsi pod nogami, ker slutijo konec tiranije Izmeta Fekalija
No pasaran
15. 08. 2020 12.50
+9
Svet stranke Desusu ima pristojnost, da izglasuje nezaupnico pivki. Pika! Vse ostalo je le zavlačevanje, da se je znebijo, lažnivke skorumpirane. To še naj spije, potem pa papa!
No pasaran
15. 08. 2020 12.30
+3
Babo pod nujno na hladno na Dob, skupaj s skorumpirano koalicijo, na čelu z neofašistom JJ, kot je dejala Svetlana. Konec s tem sprevržencem in izdajalcem slovenskega naroda je tu!
SLObunkeljn
15. 08. 2020 12.13
+7
Sandra zlepa ne bo šla, jo po treba zvlečt ... ženska brez vsake morale, zdaj se poskuša obržati do konca leta ... ogabno!
PEACE
15. 08. 2020 09.38
-14
Kako bi največji lopovi prevzeli stranko, samo v Sloveniji se to dogaja. Gantar prosim spokaj iz Slovenije. Pokradel si milijarde iz zdravstva!!!!!
Anti SdS
15. 08. 2020 10.11
+15
Edini poštenjak v tej vladi. Zato vas pa on moti, ker ni po vaši lopovsko koruptivni in lažnivi formuli kot vsa kompletna vlada razen njega.
PEACE
15. 08. 2020 09.21
-9
Gantar, Ujćić same stare barabe!!! Brez morale!!!
Anti SdS
15. 08. 2020 09.36
+14
Kaj pa ima poštenjak Gantar s tem barabinskim pokvarjenim svečkarjem Ujčičem?
Walter Pravicek
15. 08. 2020 10.58
+7
UJĆIĆ vdovec po neporočeni ženi zdravnici ,dal iz strahu,da mu njegov del hiše zaplenijo prepisati v celoti(LASTNIŠTVO V MALEČNIKU=pol njegovo+pol od njegove izvenzakonske družice,umrle,po smrti delitev polovice na 2 dela=Ujćiću pol,hčeri pol,toraj skupno:Ujćić 3 četrine,hči eno četrino) na hčer.Bil v Občini Maribor namesto Župana podpisnik pogodbe z Iskro,ki je postavila po Mariboru radarje,a so jih morali odstraniti.Župan je bil pregnani Kangler!Ujčiu so v Desus"UREDILI"službo,kljub njegovi starosti in upokoitvi.A mora vsak mesec ogromno od pokojnine prav zaradi njegovega podpisa plačevati,ter ima pokojnio"štucano"na okoli 6oo€.Je toraj direktor IZMIŠLJENEGA RUSKEGA MUZEJA,medvojnih ujetnikov,a NAJVEČ je bilo ANGLEŽEv,FRANCOZOV,ter šele nato Rusiov-VSE JE V RJI,OMET ODPADA,NJEMU JE VAŽNA PLAČA!Komunist!MORALO BI BITI:MEDNARODNI MUZEJ VOJNIH UJETNIKOV,AS TEDAJ RUSI NEBI NIČ DALI.BENTI,DA SMO MU FAUŠ!
Arabella111
15. 08. 2020 08.29
+15
Zaradi sodelovanja v vladi JJ sta v preteklosti izpadli iz parlamenta NSi in Ljudska stranka. NSi je Ljudmila Novak z veliko muko spravila nazaj v parlament, Ljudske stranke ni nikjer. Zanimivo, da se nič ne naučijo.
Belabreza
15. 08. 2020 08.18
+17
Kot vse kaže so tudi njenim varnostnikom plačali prenočitev v podjetju Vinakras. Račun so policiji poslali šele včeraj. Moram se pozanimati pri tej agenciji, če bi tudi meni plačali stroške bivanja za dva meseca nazaj. Povsod moraš imeti plačano pred nastopom letovanja, tukaj pa lahko plačaš dva meseca nazaj. Še so dobra podjetja v naši državi, ampak ne za vse.
Walter Pravicek
15. 08. 2020 11.01
+7
JE BILO S STRANI GOVORCA POLICIJE JASNO POVEDANO:VARNOSTNIKE PLAČUJE DRUG DRŽAVNI NASLOV,NE PRIVATNIKI,NE PODJETJA,NE ČLOVEK,KI GA VARUJEJO.POZOR:ZAKAJ SPLOH VARUJEJOM POČIVALŠKA?PIVČEVO?
Pal?ek Smuk
15. 08. 2020 08.13
-15
Lopov Gantar bi rad postal predsednik...
Andree
14. 08. 2020 21.59
+7
Jansha bi ta oblast šel tudi z sd v vlafo
Walter Pravicek
15. 08. 2020 11.05
+3
TO SO BILE JANŠEVE MOKRE SANJE-KOT V NEMČIJI:SPD+CDU/CSU.POLEK PA ŠE ZA OKRAS:MAJHNE KOT JE DESNIČARSKA AFD-BREZ VEČJE VELJAVE.TEDAJ BI BIL JANŠA ŠE 20 LET V PARLAMENTU!
Andree
14. 08. 2020 21.59
+16
za Jansho velja isto kot za SD. enkrat partijc vedno partijc
Walter Pravicek
15. 08. 2020 11.06
+3
VELJA ŠE ZA DESUS,ZBOR ZA REPUBLIKO,TER DRUGE STRANKE KJER SO SE PRIKRILI KOMUNISTI!
Anti SdS
14. 08. 2020 21.57
+24
DESUS in SMC sta izdala svoje volivce in posledice so že vidne v vseh anketah. Pivec in Počivalšek sta brez časti in poštenja zato pa sta stopila v koalicijo koruptivcev, hinavcev in lažnivcev. Na naslednjih volitva bosta ti dve stranki gledala parlament od daleč, če bosta ostali v tej koruptivni in uničujoči vladi.
Pal?ek Smuk
15. 08. 2020 08.13
-9
VAREN
14. 08. 2020 21.57
+17
Pa pa Pivčeva. Karel se vrača.
Walter Pravicek
15. 08. 2020 11.09
+4
DOBER DAN GOSPOD KAREL(BON JOUR MONSIEUR CHARLES)-rojen v Belgiji,razume francosko!
matija888
14. 08. 2020 21.56
-5
Gantar ima tolikooo težav na Ministrstvu za zdravje, da pozornost vzbuja drugje.
minkica91
14. 08. 2020 21.53
-2
v tem desusu je še veliko starih komunisstov, ki se nikoli niso prelevili,saj jim paše večna oblast in slava.
Andree
14. 08. 2020 21.54
+17
Anti SdS
14. 08. 2020 21.55
+22
Verjetno je manj komunistov v desus stranki kot v sds sekti.
Antoniozmaj
14. 08. 2020 21.55
+20
ampak prednjači pa sekta sds, kjer bodo pa v vodstvu sekte komunisti vladali dosmrtno.
Carmennula
14. 08. 2020 21.49
-20
Upam, da bo stranka spoznala vsako pajdašenje z SD jevci ( ZKJ em ) komunisti je pakt z hudičem, pakt šropada to stranko bi morali leta 91. za deset let prepovedat, da se zadeve normalizirajo, tako pa so ti Hostarji uničili demokracijo, svobodo, nenehno hujskajo, širijo sovraštvo med narodom sosedi in spet vršijo teror nad državljani tako kot so 45. let..
+20
Arabella111
15. 08. 2020 08.23
+6
Walter Pravicek
15. 08. 2020 11.17
+1
NI TOČNI!V SDS SO PRIKRITI KOMUNISTI,NISO VSI,A JIH JE OKOLI 20%-OSTALI SO POŠTENJAKI,VERJELI SO V JANŠO,POSLUŠAJO VAŠKEGA ŽUPNIKA,SEDAJ LE ŠE PLAČUJEJO ČLANARINO.POIŠČI GOOGLE-YOUTUBE-KOMUNISTI V SDS!ALI WIKIPEDIJA,MNOGO POVE.ZBOR ZA REPUBLIKO JE KULISA ZA SDS-VODJA Dr.CUKJATI, BIVŠI DUHOVNIK,IZSTOPIL IZ RKC ,SE POROČIL ,OSTAL ČASTEN ČLOVEK,DOŠTUDIRAL TER JE BIL ZDRAVNIK.DRUGI JE DR.IVAN ŠTUHEC BARABA,SIN DUHOVNIKA DUH SE JE PISAL,TER JE NAREDIL SVOJI GOSPODINJI OTROKA ,NEPOROČEN A IMA TUDI ON SINA Z Dr.ALENKO ŠVERC.MORALNI TEOLOG SAM SEBI PRIPIŠE!A JE NEMORALEN!TRETJI JE KOMUNIST RUPEL-KJE ŠE TA NI MPOISKUSIL,DA SRNE V POLITIKO?TU SO ŠE KOMUNISTI V DESUS.