Slovenija

Tonin: Poslanci Levice sodijo med koalicijske, časovna stiska za glasovanje o Šarcu

Ljubljana, 14. 08. 2018 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik državnega zbora Matej Tonin je pojasnil, da bo skladno z dogovorom odstopil s tega položaja, na katerega je bil imenovan, ko je še vse kazalo, da bi lahko njegova Nova Slovenija tvorila del vladne koalicije Marjana Šarca.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Tonin bo odstopil z zamikom
    02:36
    Iz 24UR: Tonin bo odstopil z zamikom
  • Iz SVETA: Tonin o svojem odstopu in stanju
    04:30
    Iz SVETA: Tonin o svojem odstopu in stanju
Matej Tonin
Matej Tonin FOTO: Damjan Žibert

Stranka se je iz pogajanj nato umaknila, ker so pri NS dvomili o stabilnosti in trajnosti koalicije šestih strank. "Z mesta predsednika državnega zbora bom odstopil na dan, ko bo zaprisegla nova vlada," je na tiskovni konferenci dejal Tonin, ki je odstopno izjavo že spisal. Kot je dejal, bo odstopil skladno z dogovorom. "S tem bom omogočil, da bo isti dan izvoljen še nov predsednik DZ."

"Pri meni beseda velja," je še dodal Tonin, ki bo v tem času delo predsednika DZ opravljal normalno. "Ena izmed ključnih v prihodnjem tednu je oblikovanje komisij in odborov ter dogovorov o izvolitvi podpredsednikov DZ, v življenje želim spraviti še nekaj administrativno-tehničnih aktov in sklepov, ki smo jih v teh dveh mesecih pripravili z ekipo DZ in jih uskladili z vodji poslanskih skupin. Želim opraviti še nekatere dogovorjene obveznosti na Blejskem strateškem forumu."

V javnosti so se sicer v preteklih dneh pojavila ugibanja, da naj bi peterica strank pod vodstvom Marjana Šarca želela prvaka SD Dejana Židana za novega šefa DZ ustoličiti še preden bodo glasovali o vladi, vendar Tonina na to temo, kot je dejal, ni kontaktiral nihče. "Če si bodo kakorkoli premislili, potem si bom jaz zelo dobro zapomnil, da v tej koaliciji dogovor ne drži niti dva meseca. Vsekakor se pa ne bom upiral," je dodal.

Poslanci levice po Toninovem mnenju med koalicijske poslance

Se je pa Tonin dotaknil tudi nekaj aktualnih vprašanj. Glede pereče razprave o tem ali lahko poslanci, ko bodo glasovali o predsedniku vlade, svoje glasovnice podpisujejo ali fotografirajo, je dejal, da je to prepovedano in bi lahko pomenilo, da bo treba volitve predsednika vlade razveljaviti. Vodje poslanskih skupin je zato pozval, naj se te nedovoljene prakse ne poslužujejo.

Glede statusa levice kot koalicijske ali opozicijske stranke, kar je pomembno glede delovanja določenih služb in zastavljanja poslanskih vprašanj, pa je dejal, da pravno tolmačenje pravi, da opozicija ni del parlamentarne večine, da nadzoruje izvanje oblasti in nasprotuje politiki vlade. Tonin zato pravi, da formalni sporazum, ki ga je s strankami peterčka podpisala Levica pomeni, da bo imela Levica v DZ status koalicijske stranke in bo po tem sistemu tudi del odborov in komisij. Gre za mnenje neimenovanih pravnih strokovnjakov, zakonodajno-pravna služba DZ se o tem še ni izrekla.

"Zapleteno"

Medtem je Izvršilni odbor NSi članom svoje poslanske skupine po včerajšnji seji  predlagal, da na petkovem glasovanju o mandatarju ne podprejo kandidature Marjana Šarca. Poslanska skupina NSi se bo na to temo sestala jutri.

Kot je dejal Tonin jih je sicer v stranki presenetilo, da se je Levica odločila za sodelovanje z vlado, ki napoveduje privatizacijo NLB, nadaljevanje članstva v Natu in ohranitev žice na meji. Kar je po njihovem še en dokaz, da je bila odločitev o umiku iz pogajanj pravilna, saj bi lahko bile želje stranke, če bi vstopila v koalicijo s petorčkom, preslišane, saj bi bile lahko drugačne odločitve peterčka sprejete s podporo Levice.

Ponovil je, da sicer osebno z Marjanom Šarcem dobro sodeluje, kar kaže tudi sodelovanje v Kamniku. "Če bi imela s Šarcem lahko sama koalicijo, ne bi bilo težav, ampak situacija je bolj zapletena," je še dejal Tonin. Kot je dejal, je NSi želela le v vlado, ki bi dokončala mandat in imela konkretne rezultate. Ko je bilo jasno, da bo to težko, so se umaknili. Projektnega sodelovanja pa NSi peterček ni ponujal. Dejal je tudi, da bi se morda stranka odločila drugače, če bi bili pogovori peterice z Levico padli v vodo. "

Bo glasovanje zaključeno pravočasno?

Šarec sicer za izvolitev že ima zagotovljeno zadostno podporo, saj so mu poleg njegove Liste Marjana Šarca glas že obljubile tudi SD, SMC, SAB, DeSUS in Levica.

Glasovanje o mandatarju mora biti sicer opravljeno v petek do polnoči, je opozoril Tonin, sicer bi to lahko pomenilo, da mandatar v drugem krogu ni bil izvoljen. Bodo pa najprej glasovali o denarju za krajšanje čakalnih dob, vseeno Tonin pravi, da bo storil vse, da bo glasovanje opravljeno pravočasno.

Celoten postopek naj bi sicer trajal okoli devet ur. Da bo tako pomembna seja tik pred zdajci pa se je politika odločila, ker bo takrat lahko zagotovljena največja prisotnost poslancev. Tonin je ob tem zavrnil vsa namigovanja, da bi osebno zavlačeval s sejo in oviral izglasovanje Šarca.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (615)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Profesormarck
15. 08. 2018 09.30
-2
Toninova nova slovenija nima istega programa,kot ga ima tišlar šarac,zato ne morejo sodelovat v njem..tudi luka mesec iz levice nima istega programa,kot šarac,zato ga ne bo v vladi..pa tudi strinjal se ne bo skoraj nikoli,zato šarac z manjšinsko vlado niti krast ne bo hotu,kot je hotel..vsak mesec bojo interpelacije,enkrat od meseca,drugič od tonina,tretjič od janše...se že veselimo.
staridida
15. 08. 2018 09.52
+1
Se veseliš prezgodaj-te vlade sploh ne bo....
Profesormarck
15. 08. 2018 09.58
+0
tudi to je mogoče,glasovanje je tajno,prav imaš.
trgft
15. 08. 2018 10.52
+1
Profesormarck
15. 08. 2018 09.26
+3
Smo že kaj napredovali na lestvici uspešnosti? Smo že prehiteli revno Ruando v Afriki? Sam vprašam,levaki čarat znajo..zato pa je narod na minimalcih.
kaktusar1
15. 08. 2018 09.45
-3
odkar ni janshe več na oblasti, se je dvignilo tako gospodarstvo, kot plače...seveda je pa potrebno še veliko dela, da se popravijo določene srvari...profi, tvojga malika že 5 let ni več na tem planetu, slovenija se pobira..se pravi, da se da brez njega in njegovih intrig....
Profesormarck
15. 08. 2018 09.54
+7
daj ne laži levak,narod delat hodi v Avstrijo,denar troši pa tu,tukajšnji delavci pa minimalca imajo,ko pridejo na banke prosit kredit,se smejejo iz njih,saj imajo osnovno plačo 500 evrov ,vse ostalo so :prevozni stroški,delovna doba itd.Levak laže hitreje,kot pes lahk teče !
Profesormarck
15. 08. 2018 09.56
+7
2004-2008 smo imeli največjo gospodarsko rast,najmanj smo se zadolžili(največ nas je zadolžila kura bratušek,pa haska od tega ni,sam žepe so si napolnili levaki)..vse ti piše na uradni strani Slovenije ! Toliko o uspešnosti SDSa...
krtofl
15. 08. 2018 10.08
-4
vinogradnik33
15. 08. 2018 10.11
-1
Sedaj pa že pretirano lažeš , 2004 , ko je nastopila vlada Janše ( SDS , NSI , SLS in DESUS ) JE BILA GOSPODARSKA RAST VISOKA in zadolžitev minimalna - 2008 , ko je sestopila Janševa vlada smo imeli že 35 miljard dolga , uničeno gospodarstvo in kup nekrith posojil v naših bankah ! Zato smo morali sanirati banke , zadolžiti se , da pokrivamo dolgove in se bodo še zanamci , da bodo prišli na raven pred Janševanjem !
HauSSer
15. 08. 2018 10.14
-3
Profesormarck
15. 08. 2018 10.45
+0
Profesormarck
15. 08. 2018 10.58
-1
In kaj je tukaj spornega???Izbrisan komentar: levaki ste grozni lažnivci,tak lažete,da že seb verjamete..pa veste več,oziroma drugo verzijo,kot piše na uradni strani republike Slovenije,kjer pišejo podatke realno,ne glede na strankarsko pripadnost.Levak bi še svojo mater prodal....
Profesormarck
15. 08. 2018 11.06
+0
levak uniči državo v enem letu,primer bratušek,zadolžila nas je za dodatnih sto let,haska nimamo nobenga,sam levaki so si žepe napolnili.Dolg bojo pa vračali še naši pravnuki.Tolko o uspešnosti levakov !
belaroza
15. 08. 2018 09.23
+9
Upam da bo Tonin tudi stranko vodil kratek čas, kot je bil v DZ. JJ ga je čisto začaral, skupaj z njim odstavil neposlušno Ljudmilo. Tonin bo rabil še dolgo časa, da bo prišel k pameti, Ljudmila je JJ kmalu prokužila.
Apostol1
15. 08. 2018 09.10
+7
Kladivce naj za spomin vzame s seboj.
kladu
15. 08. 2018 08.25
+4
TONIN SI RES MALINOVEC,PRECEJA PA SI PODOBEN ERJAVCU IN RUPLU...KAKOR PIHA VETER TAM GRESTE SAMO DA POLOŽAJ IN DENAR...hvala bogu da si se umaknil,oz.da so te prokužili!!!!!
kladu
15. 08. 2018 08.22
+2
tonin pa pa... bilo je sladko ali kratko......za te zadeve moraš imeti J A J C A
InterReflectlons
14. 08. 2018 22.54
-6
Nekoč so se v Sloveniji bali IJJ. Danes se počasi vedno le bolj bojijo Luko Meseca. To pa tudi z mojo pomočjo. Volil sem jih 2014 in 2018. Volil jih bom tudi naslednjič. Sicer pa je Luka Mesec to, kar je bil IJJ, ko je bil mlad. Oba levičarja in oba končala FDV. Upam le, da Luka Mesec na stara leta ne bo kot IJJ.
vinogradnik33
15. 08. 2018 09.10
+1
Ne bo , ker nima možnosti prodaje orožja za svojo korist in zato tudi nima možnosti pranja denarja , ki je bil nezakonito pridobljen s to prodajo , tudi nima možnosti prejemanja podkupnin zase in stranko v takem obsegu ! Da pa imajo v Levici precej nedodelane in čudne predloge in poglede na razvoj države je pa glede na članstvo razumljivo !
Apostol1
15. 08. 2018 09.12
+3
Tudi jaz volim Luko Mesca in levico samo primerjava z Janšo je pa oslarija, toliko o tem+++
Recenzor
14. 08. 2018 22.17
-4
Takrat ko se levi komentatorji začnejo oglašati masovno na tem portalu, je to jasen znak, da so se levaki začeli med sabo bosti za funkcije in da jim ne gre vse po načrtu.
InterReflectlons
14. 08. 2018 22.56
+3
Levaki se ne morejo tepsti med sabo. To pa zato, ker je v parlamentu samo ena leva stranka, ki ima samo 9 poslancev.
Opazujemvas
14. 08. 2018 21.54
+7
Tonin looooooooooser, takoj Novakovo nazaj poklicat tega mulca pa jabolka nagnat pobirat, ker za drugo ni sposoben.
Kollerik
14. 08. 2018 21.35
+8
ker luzer tale tonko...ja nč..bo treba spet Novakovo nazaj poklicat...ta je že v startu vse zavozil...
InterReflectlons
14. 08. 2018 21.36
+7
Kollerik
14. 08. 2018 21.40
+8
tako ti je to, če neoliberalni desničar, ki sam sebe zmerja za kristijana, ..."misli resno".....
InterReflectlons
14. 08. 2018 21.30
+5
Po cele dneve poslušam od svečkarjev:"levak", "levak" in "levak". Vse, kar ni SDS, je "levak". Edina leva stranka je Meščeva Levica, pa se lahko postavljate na trepalnice. Vse ostalo je pa sredina ali desnica. Ampak to je za svečkarje že jedrska fizika in bodo to težko razumeli.
kaktusar1
14. 08. 2018 21.36
+3
enostavno so pre... da bi doumeli, da so izgubili, ustvari, da je jansha izgubil, da je nezaželeni, sam tista nora tvjim redno pere možgane, pa če pogledaš, da je večina socialcev, jim vsak cent prov pride....
Recenzor
14. 08. 2018 21.38
-7
A SD - pravna naslednica Komunistične partije Slovenije ni leva stranka? Bojda Šarc ni leva stranka ker bere Majn Kampf?
InterReflectlons
14. 08. 2018 21.38
+4
Vsi, ki so dali glas za LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS ali NSi, bodo zase rekli, da so sredina. Le za svečkarje si to "levaki". Vse, kar ni SDS, je "levak".
InterReflectlons
14. 08. 2018 21.41
+3
Recenzor, če bi SD bila leva stranka, ne bi mogla biti članica Evropskih socialnih demokratov in ne bi podpirala privatizacije. SD je leva-sredina in ne levica. Tako kot je NSi desna sredina in ne desnica.
Kollerik
14. 08. 2018 21.42
+6
že kar nekaj časa pri starih strankah dekleracija na pokrovčku ne ustreza več vsebini v šalčki. SD je dosti bolj neoliberalna in sredinska, kot si to upa priznat. Po drugi strani je SDS v nekaterih elementih levičarska... vse je pomešano, vsi pa na koncfu služijo predvsem kapitalu. Zato takšen strah pred Levico... mladi ljudje, načelni... pridejo v strankokracijo in takoj vzbudijo nelagodje, strah, nezaupanje...
InterReflectlons
14. 08. 2018 21.48
+2
SDS je levičarska v tem, ker je denar vzela bogati Ljubljani in ga dala revni periferiji. To po desničarski logiki ne bi smela početi.
komarec
14. 08. 2018 22.06
+2
Prave levičarske stranke, se vsi, ki so naklonjeni kapitalizmu, bojijo.
Kollerik
14. 08. 2018 22.07
+5
... venus, desno-levo počasti postaja zastarela opcija. Še malo in vsi bomo v istem kotlu. Nov svetovni sistem, t.i. korporativizem, se že izrisuje na obzorju... kar pa se tiče našega domačega zverinjaka...SD je recimo zlobiral polom stoletja z TEŠ-em 6, štango pa mu je držala SDS... niti me ne čudi, zakaj polovico naroda torej ni hotela na volitve...
Recenzor
14. 08. 2018 22.08
-4
SD se je sama razglasila za pravno naslednico KOMUNISTIV in ima vse premoženje po komunistih. A Komunisti so po tvoji razlagi desničarji. Mogoče so sredinci ampak samo kot sredinski prst ki so ga pokazali narodu!
Kollerik
14. 08. 2018 22.21
+4
... to so zgolj moja opažanja, razloži pa si jih, kakor veš in znaš. Naj se razglasi kdorkoli za karkoli, dejanja ga definirajo in ne gobec.
komarec
14. 08. 2018 22.22
+1
Recenzor za to pa na volitvah zgubljajo, ker jih je večina volila kot levičarje, ki pa to niso, pridobiva pa Mesec, ki se zaenkrat drži levih načel. Ostale stranke, ki se imajo za levo sredinske, nekako hitro zgubljajo zaupanje pri volivcih, ker popuščajo desnici pod pretvezo, da so sredinski. Temu se reče srfanje, z novimi obrazi, za to se mi dopade pokončna drža Meseca.
SLObunkeljn
14. 08. 2018 22.31
+1
Ah Pipan ne trdi se preveč, Recenzor očitno nikoli ne bo razumel ...
Profesormarck
14. 08. 2018 21.18
+0
ej ga,ko jest pridem,jo levaki ucvrejo...
kaktusar1
14. 08. 2018 21.33
+4
ker mamo dost desnih papig, ki samo ime zamenjajo
Kollerik
14. 08. 2018 21.36
+5
komarec
14. 08. 2018 22.10
+4
profesor ne da se nam s tabo ukvarjat niti za zabavo. To kar si napisal ne izreci na glas v kaki oštariji, ker boš lahko hitro nosilec rekorda na dolge proge po hitrem postopku. Kako bi rad bil zraven.
Profesormarck
15. 08. 2018 09.17
+0
ej ga levaki,ucvrete jo,ker vem več od vas,jaz resnico govorim,vi pa sam lažete....
Profesormarck
14. 08. 2018 21.12
-3
Zakva pa manjšinska vlada,a se levak z levakom ne zastopi več? Sam vprašam !
Profesormarck
14. 08. 2018 21.15
-4
maćek,ti kva več veš..kva prav radio murgle,pa kaj piše v pionirskem listu ?
komarec
14. 08. 2018 22.23
+1
Profesormarck
15. 08. 2018 09.19
+1
Profesormarck
14. 08. 2018 21.00
+4
Se ne morem učakat,da nam bo sedaj res bolje.......daj šarac-hoblaj že neki,jaz ti bom pa pod hoblič špukal,da bo boljj hoblič rezu...
Profesormarck
14. 08. 2018 20.58
-1
Manjšinsko vlado nimajo nikjer po svetu..no mi smo itak slovenistan,kjer komunisti kradejo,da je joj...sam glasovanje je pa tajno,pa je siguren tišlar,da ga bojo levaki vsi podprli? Sam vprašam-jasno !
HauSSer
14. 08. 2018 21.02
+0
Manjšinska vlada; Portugalska (odlični uspehi), Danska, Švedska... Ne bluzi...če nimaš pojma!
Profesormarck
14. 08. 2018 21.04
+0
tam imajo zagotovljene glasove,pr mesecu jih nimajo..ne bluzi,če nimaš pojma !
Profesormarck
14. 08. 2018 21.06
+2
a si prebral,kaj sanja mesec???Nič nimajo skupnega,zato ne bo v vladi !
Profesormarck
14. 08. 2018 20.54
-4
Nam je že bolje,smo že prehiteli Ruando? Sam vprašam.
Kollerik
14. 08. 2018 22.08
+4
Še vedno smo pred Madžarsko, tako da se ti (zaenkrat) še ne splača tja pakirat...
Profesormarck
15. 08. 2018 09.23
+3
ne moreš se primerjat z najrevnejšo državo,primerjaj nas recimo z Avstrijo..na Madžarskem so bili 60 let ruski komunisti in so jih čist uničili...skoraj isti komunisti,kot ste vi vi tukaj ,enakost je zgolj slučajna...
Profesormarck
15. 08. 2018 10.01
+4
Tudi madžari nas bojo v kratkem prehiteli,tam so se rešili komunistov,jim že gre dosti bolje...
HauSSer
14. 08. 2018 20.36
+2
NSI, imeli ste priložnost biti v koaliciji,vendar se še vedno naslanjate na SDS. Še vedno ne razumete, da vsak, ki je v "kompaniji" z SDS izgublja. JJ ne išče zaveznikov ampak podpornike - vernike, ki ne sprašujejo ampak samo izpolnjujejo zadane naloge - klasična sekta. Torej "dragi" verniki, potrebno se bo čim prej sprijazniti z novo vlado. Razne žalitve o Šarčevi izobrazbi,nacionalnosti samo kažejo na vašo nemoč in nerazumevanje obstoječe situacije. Premier je postal tisti, ki je dobil podporo 46 glasov in pika. JJ je imel kot zmagovalec prvi možnost....pa.....je dobil glasove drugega kriminalca - Jelinčiča. Verniki, umirite se in čakajte na nova navodila Firerja.
najvsivedo
14. 08. 2018 20.50
-4
HauSSer
14. 08. 2018 20.53
+3
A si se našel v komentarju....?? No tipičen predstavnik....;)
Profesormarck
14. 08. 2018 21.03
+0
levaki so grozna za biti,a ne zastopiš,da nimajo podoben program???
najvsivedo
14. 08. 2018 21.03
+2
hausser..Za tvoj zadnji stavek bi ti moral že zdavnaj biti na ustanovi kjer ti povežejo rokavčke,
Kollerik
14. 08. 2018 21.37
-1
mackintosh
14. 08. 2018 22.44
-1
BUONcaffee
14. 08. 2018 20.24
+1
Toni ni Cerar da bo odstopil.
krtofl
14. 08. 2018 20.31
+4
toni bo dal odpoved samemu sebi....kako prijazno...
Profesormarck
14. 08. 2018 21.03
-3
Kollerik
14. 08. 2018 21.38
+4
BUONcaffee
14. 08. 2018 20.06
-4
Toni, Šarec ti ne more odvzeti položaja.
srebrnibreg
14. 08. 2018 20.13
+2
HAHAHAHAHA....................ŠMRC....ŠMRC.............
BUONcaffee
14. 08. 2018 20.21
+1
Vedno simpatičen Srebrni a hočeš povedati, da mu ti lahko vzameš položaj?????
Paskakvali
14. 08. 2018 20.31
+0
.....poslanci mu ga lahko.....in to z navadno večino.....
BUONcaffee
14. 08. 2018 20.39
+1
HauSSer
14. 08. 2018 20.00
+2
Tonin je le lutka v Janševih načrtih. Ko ga bo izkoristil ga bo zavrgel...Ljudmila to že ve.