Slovenija

Domačini zaskrbljeni zaradi pogrezanja nasipa med Velenjskim in Šoštanjskim jezerom

Šoštanj, 29. 10. 2019 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.Š./STA/Tanja Volmut
Komentarji
48

Ali tudi v Šoštanju potrebujejo načrt za evakuacijo? Domačini so zaskrbljeni, ker se pogreza nasip med Velenjskim in Šoštanjskim jezerom. Na občini od Premogovnika Velenje, ki ga za pogrezanje krivijo, zahtevajo jasne odgovore, kakšne so dejanske razmere. Zračni posnetki območja nasipa namreč kažejo grozljivo podobo območja in je prebivalce Šoštanja lahko upravičeno strah. A vodstvo premogovnika zagotavlja, da imajo razmere pod nadzorom, spremljali naj bi jih vsak dan, območje pa da je varno in da ni bojazni, da bi se zgodilo karkoli izrednega.

Več videovsebin
  • Ugrezanje nasipa med Šoštanjskim in Velenjskim jezerom
    00:41
    Ugrezanje nasipa med Šoštanjskim in Velenjskim jezerom
  • Iz SVETA: Lahko nasip popusti?
    01:41
    Iz SVETA: Lahko nasip popusti?
  • Iz SVETA: V Šoštanju se sprašujejo, ali so sploh še varni
    02:13
    Iz SVETA: V Šoštanju se sprašujejo, ali so sploh še varni
  • Iz 24UR: Šoštanjčani v strahu
    02:24
    Iz 24UR: Šoštanjčani v strahu
Zračni posnetki območja nasipa.
Zračni posnetki območja nasipa. FOTO: POP TV

O stanju nasipa med Velenjskim in Družmirskim jezerom oz. o stanju območja sanacije ugreznin, ki nastajajo zaradi izkopavanja lignita v Premogovniku Velenje, so šoštanjski svetniki že govorili na seji pred dvema letoma, čemur je dejansko sledilo izboljšanje razmer na terenu.

Današnja izredna seja občinskega sveta pa je bila sklicana na predlog nekaterih svetnikov in občinske uprave zato, ker po besedah župana Darka Meniha zadnje čase ugotavljajo, da je stanje nasipa zopet vedno slabše. Po njegovih besedah se pojavlja vse več vprašanj, svetniki in občani pa se med drugim sprašujejo, ali je še zagotovljena ustrezna varnost.

Ali Šoštanju grozi, da ga bo poplavilo?
Ali Šoštanju grozi, da ga bo poplavilo? FOTO: POP TV

Območje sanacije ugreznin med Velenjskim in Družmirskim oz. Šoštanjskim jezerom je dinamično območje, saj pod njim Premogovnik Velenje koplje lignit. Na tem območju je letos premogovnik imel največ odkopa, zato je območje ugreznin večje od količine materiala, ki ga sicer premogovnik za zapolnitev dobiva iz Termoelektrarne Šoštanj (Teš) v obliki mešanice pepela in sadre. Letno od Teša dobi za od 700.000 do 800.000 kubičnih metrov materiala oz. stabilizata. Sicer pa te ugreznine nato napolni voda, pri čemer je trenutno območje, napolnjeno z vodo, večje kot v preteklosti, kar je zmotilo občane.

Direktor Premogovnika Velenje: Območje je varno in v skladu z vsemi tehničnimi predpisi

A po zagotovilih direktorja Premogovnika Velenje Marka Mavca ni razlogov za strah. Območje je varno in v skladu z vsemi tehničnimi predpisi in pripravljenimi projekti. Mavec, kot je dejal, razume skrb Šoštanjčanov, a je strah trenutno odveč. "Med jezeri in pod njimi je še dovolj materiala, in če bo kdaj tehnični del ogrožen, bomo nehali odkopavati premog. Želimo, moramo imeti in imamo varnost, ki je potrebna za to, da se na tem območju ne zgodi tragedija," je poudaril Mavec.

Po zagotovilih vodstva Premogovnika Velenje ni razlogov za strah.
Po zagotovilih vodstva Premogovnika Velenje ni razlogov za strah. FOTO: Bobo

Svetniki so kljub temu izražali zaskrbljenost in postavljali podrobna vprašanja glede izvajanja del na tem območju. Izpostavili so, da je ustavna pravica občanov, da živijo v čistem in zdravem okolju in spomnili na večletno degradacijo okolja. Med drugim so od vodstva Premogovnika Velenje zahtevali resen pristop k reševanju zadeve in bolj redno obveščanje o dogajanju, za kar so se med drugim zavzeli tudi v sprejetih sklepih.

Domačini so zaskrbljeni, ker se pogreza nasip med Velenjskim in Šoštanjskim oziroma Družmirskim jezerom.
Domačini so zaskrbljeni, ker se pogreza nasip med Velenjskim in Šoštanjskim oziroma Družmirskim jezerom. FOTO: Kanal A

 

"Dobili smo zagotovilo, da je območje geomehansko trdno, da ni bojazni, da bi se porušilo in prizadelo Šoštanj, kar bi bila velika katastrofa," je ob koncu seje povzel župan Menih. Je pa izrazil razočaranje, da se izredne seje niso udeležili tudi predstavniki vladnih služb, saj da so vsi soodgovorni za posledice, ki lahko nastanejo. "Mi dajemo tretjino električne energije Slovenije, ta mačehovski odnos države pa nam ni v podporo," je dejal Menih.

Direktor Premogovnika Velenje pa je danes zagotovil še, da na območje ne bodo dovažali odpadkov iz Cinkarne Celje oz. kakršenkoli drug oporečen ali nevaren material.

Nasip med jezeroma naj bi se nevarno ožal, na njem pa naj bi bilo vse več dodatnih jezerc, zato se med občani pojavljajo vprašanja, ali se lahko zgodi, da bi nasip popustil.
Nasip med jezeroma naj bi se nevarno ožal, na njem pa naj bi bilo vse več dodatnih jezerc, zato se med občani pojavljajo vprašanja, ali se lahko zgodi, da bi nasip popustil. FOTO: Kanal A

Glede zagotavljanja dodatnih količin materiala pa je tehnični vodja območja Drago Potočnik pojasnil, da ga načrtujejo iz drugih virov. Pogodbo že imajo podpisano za 70.000 kubičnih metrov materiala iz bližnjega Ležnja, prav tako naj bi na območje dovažali žlindro iz Teša v kombinaciji z drugimi materiali, pri čemer zdaj še iščejo ustrezno recepturo. Hkrati računajo, da bodo na območje ugreznin dovažali tudi material iz projekta gradnje tretje razvojne osi.

Sicer pa je trenutno najmanjša širina nasipa med Velenjskim in Družmirskim jezerom 360 metrov, v zadnjih dveh letih pa se je ta zmanjšala za okoli 40 metrov. Glede na projekte in tehnične podatke širina ne sme biti manjša od 150 metrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RamzesII
30. 10. 2019 16.48
+2
Politika pač, vse je varno, vse je v redu, dokler ...
User1538643
30. 10. 2019 09.18
+9
V Italji v Alpah je tudi bilo eno jezero in so prepričevali ljudi, da je vse v redu. Zdaj je spomenik umrlim in poplavi.
Smartbtm
30. 10. 2019 08.11
+15
glavno, da je veliko članov SD in njihovih prijateljev ter sorodnikov, pa še nekaj posameznikov ornk obogatelo pri izgradnji totalno preplačanega TEŠ-a ter vse ostalih projektov. Za drugo pa ni mar
Volga Malek
30. 10. 2019 08.05
+4
Moderator zakaj je F sest napisano z arabsko stevilko, in F dva skozi dva nedovoljena beseda, in se jih mora napisat z rimsko stevilko ?
Volga Malek
30. 10. 2019 08.00
+10
gradit 3 razvojno os oziroma peljat viadukt cez velenjsko jezero je popolna norost, namesto da se traso usmerja na Arjo vas proti Celju ki je zgodovinsko bilo in se je regijsko sredisce regije, kamor spada Saleska dolina - Schalektal kot del Savinjske doline - Sanngebiet. Trasa F VI. je veliko cenejsa in boljsa kot F II-II proti Sentrupertu ki unicuje najboljso kmetijsko zemljo,obmocje podtalnice, Natura 2000, razseljuje 150 ljudi. Vedno bom podpirala traso F VI. na Arjo vas. Dokaz politicne neumnosti je tudi to da vlece viadukt cez velenjsko jezero ki je dnevno ugreza za priblizno 1 meter, in je mesto Sostanj ogrozeno.
hotchilipoper
30. 10. 2019 07.48
+9
Bo pa zemlja naredila svoje.Če je spodaj vse votlo se bo enkrat to zgodilo.
Mirjiam90
30. 10. 2019 07.18
+6
Velenjski Komunisti imajo same katastrofe, uničenje dobesedno opustošenje premogovega sloja in doline izkoristek manj kot 30 % z premogom, domačini, Slovensko kulturo, zemljišči pa so delali kot svinja z mehom o Likvidaciji železniške povezave ne bi, Norci so dobesedno zaprli judi v izolacijo, ker so postavili neuspešen KEMO KOMBINAT in same rekvizite, spomenike enega ponorelega črednega nagona, enega kulta osebnosti i še vedno stoji in govori v Velenju smo ponoreli, mentalno moteni zaradi Komunistov vsi ? Ta dolina bi bila razviita bolje od Ljubljane če nebi bilo KOMUNISTOV tako pa počasi beda propad na vsakem koraku z zvezdo na tintari..
Smartbtm
30. 10. 2019 07.14
+7
to je neizbežno, da bo iz dveh jezer nastalo eno veliko. Glede na to kako se intenzivno koplje spodaj...če pa bo nivo vode padel pa bodo obrobja lezla proti jezeru. A tisti stolp je še? Včasih sem bil večkrat tam in sem opazoval, kako je vedno bolj nagnjen.
TheEarthIsFlat
30. 10. 2019 07.01
-2
Kaj Splošna plovba še obratuje,kje so slovenske ladje, kaj imamo še prost prehod do mednarodnih vod?
Banion
29. 10. 2019 21.49
+8
In nekje čez to območje bi naj gradili 3 razvojno os oziroma avtocesto. Si kdo predstavlja to norost, razen gradbincev ki že sedaj vedo da bo potreben ogromen viaodukt katerega cena bo za pol TEŠa, če bo dovolj. Ta velejski lobi je kot virus vse uniči kamor pride
krokodil555
30. 10. 2019 07.09
-5
banion si mal zaplaval po jezeru? Nekje tu najbrž pomeni v slovniji al kako?
konstruktor
29. 10. 2019 21.16
+15
Pišuka, me prav zanima, a kdo od teh, ki danes tako zavzeto govori, da ni nevarnosti, živi na tem območju, ali pa njegovi najbližji?
Mirjiam90
29. 10. 2019 21.15
+0
Domačine so tako Komunisti izgnali, jih oropali do gole kože, demontirali okno v svet tretjo os železnico Velenje - Avstrija, jih kot govedo zaprli v gulag, spalnega partijskega naselja izropali dolino in sedaj pametujejo VELENJE je Komunistična sramota, komunizem v svojem sjaju domačinov nikljer, pameti razuma tudi ni, izropana dolina je pa ostala opustošena dolina polna norcev z zvedo komunizem in Albanski terorizem..dirigiran z partijeske strani, naj bo Velenje Priština samo da Slovencev, domačinov NI..Proklet naj bo dan, ko so v Dolino prišli Komunisti, roparji, zločinci z zvezdo in totalno uničili vse kar je bilo kulturno Slovensko..
ivan.z Doba
29. 10. 2019 21.17
+8
Je zato ivan dobil prištinski doktorat?! Jbli te komunisti!!
Ka pa mislis
29. 10. 2019 21.17
+8
ivan.z Doba
29. 10. 2019 21.19
-3
Xandrej
29. 10. 2019 21.05
+0
Se je premogovnik naselil k njim ali so se ljudje k premogovniku? Kaj češ parcele so poceni zdaj pa jok in stok. Isto kot oni pri letališčih.... njim je zdaj glasno...
mzz66
29. 10. 2019 21.04
+1
kdo pa še verjame tem velenjskim levolažnivcem. Ko bi vsaj tistega njihovega Titota odplavlo, ne pa boge Šoštanjčane
rekapaka
29. 10. 2019 21.43
+1
fairplayy
29. 10. 2019 20.37
+6
Nikoli ne bi bil doma v smrdljivem zraku ubogi otroci tam
Ka pa mislis
29. 10. 2019 21.18
+4
velenje ima najmanj prasnih delcev od vseh vecjih mest v slo v zadnjih 10 letih.
rekapaka
29. 10. 2019 21.33
+3
Velenje ima največ sončnih dni v kontinentalni Sloveniji. Zakaj bi se sicer prištinski doktor priselil v MO Velenje?
Ramzess
29. 10. 2019 20.37
+25
Še sanja se jim ne kakšne so lahko posledice ob potresu, tega ne more predvideti noben tehničen predpis.
fafajonka
29. 10. 2019 20.31
+17
Vržeš v peč eno lopato lignita,......ven pa zmečeš tri lopate pepela.
TheEarthIsFlat
29. 10. 2019 19.45
-3
Na sliki tega "jezera" se sploh ne vidi glave od Nessi, niti od njenega mladiča.
LOPOVIGOTOVISTE
29. 10. 2019 19.45
+20
A SO NORMALNI??????TA ZADEVA NI TAKO NEDOLZNA... NAJPREJ MORE NASTATI LUNKER NEKJE NIZJE IN NATO POSLEDICNO NASTANE UGREZNINA.. . KAJ PA CE POD POVRSJEM NASTAJAJO LUNKERJI KATERE ZAPOLNI VODA POD TLAKOM IZ JEZERA IN JE NA POVRSINI VSE POPOLNOMA NEOPAZNO???? RECIMO LUNKER POLN VODE PREMERA 300 METROV ALI VEC MANJSIH?? ABSOLUTNO JE TREBA URGENTNO IZ PREVENTIVNIH RAZLOGOV TAKOJ ZVRTAT V NASIP NEKAJ TANJSIH LUKENJ NAVPIČNO V NASIP IN PREVERIT ALI OBSTAJAJO VODNI LUNKERJI...
detect
29. 10. 2019 19.59
-10
kajpavzdevek
29. 10. 2019 19.41
+29
Aha tem ki govorijo da ni problema in ker vejo kao zakaj se gre dat takoj za podpisat odgovornost ! ! ! Ker se bo cela pokrajina sesula v luknjo pol pa se tile nebodo spomnili kaj so danes povedali !