Slovenija

Bešič Loredan: Kdorkoli je bil ustrahovan, me lahko obišče na ministrstvu

Ljubljana, 06. 06. 2023 10.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vodstvo ljubljanske psihiatrične klinike se je odzvalo na očitke o domnevno neprimernem odnosu do pacientov. Predstavili so tudi delo klinike. Direktor Bojan Zalar je očitke zavrnil in poudaril, da verjame v kredibilnost tima, ki sam sebe zna nadzorovati. Predstavnik zdravnikov je povedal, da so vsakodnevno v stiku z osebami z najhujšimi duševnimi motnjami in da jim njihovo delo zaradi zahtevnosti povzroča tudi osebne stiske. Ob tem je ocenil, da morebitno sistematično izvajanje nasilja nad pacienti ni mogoče zaradi vseh varovalk in internih nadzorov. Vsako pritožbo sicer obravnavajo skrbno resno, je še dodal. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan medtem želi, da bi bil na kliniki opravljen zunanji izredni strokovni nadzor.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odredili sistemski nadzor
    03:30
    Iz 24UR: Odredili sistemski nadzor
  • Bešič Loredan o ravnanju direktorja klinike
    03:10
    Bešič Loredan o ravnanju direktorja klinike
  • Deeskalacijska tehnika in posebni varovalni ukep
    02:00
    Deeskalacijska tehnika in posebni varovalni ukep
  • Bojan Zalar o očitkih
    00:50
    Bojan Zalar o očitkih

Zgodbe o – kot se je izrazil eden od pacientov – trpinčenju, mučenju in izživljanju so pred dnevi razkrili na portalu N1. "Pretepali so me po jajcih, po vsem telesu. Blazino so mi pritiskali na obraz. Občutek sem imel, da me hočejo umoriti. Dušil sem se. Mislil sem, da bom umrl," se glasi le eno od pričevanj o ravnanju s pacienti. "Trije tehniki so stali ob postelji, na kateri je bil privezan ta pacient. Eden od teh je pacientu v obraz tiščal vzglavnik, drugi ga je prek odeje boksal v trebuh in roke, tretji pa v mednožje."

Vodstvo klinike navedbe o nasilju kategorično zavrača. Kot pravijo, njihovi notranji strokovni nadzori doslej niso odkrili nobenih nepravilnosti. Direktor klinike Bojan Zalar je uvodoma dejal, da se mu zdi nenavadno, da je takšna vsebina eskalirala v tem obdobju, ko so že zdavnaj obeležili 130. obletnico obstoja psihiatrije. "V celotni zgodovini se en tak dogodek ni pojavil, pojavil pa se je zdaj. Ne vem, če je toliko tvornega, resnicoljubnega ozadja za vsem tem," je ocenil. 

Po besedah direktorja klinike Bojana Zalarja v zgodovini ni zabeležen niti en primer nasilja nad pacienti na ozemlju UPK. Zato se čudi, da so se očitki in dvomi v kredibilnost izjav pojavili zdaj. Obenem je poudaril, da bi se, če bi se nasilje res dogajalo, potrudil, da bi to razčistil. Verjame tudi, da je tim dovolj kredibilen, da sam sebe nadzoruje, in da nima tovrstnih vzgibov po zadovoljitvi osebne motnje, ki bi se izkazovala v trpinčenju osebam, ki bi jim morali pomagati.

Zalar je ocenil, da ga mediji morda napačno razumejo, da brani kliniko oz. da nekaj prikriva. Meni, da sta se vzpostavila dva pola, eden je emocionalni, prežet s skrbjo in nezaupanjem. Slednje se začne z dvomom, nato preide v nezaupanje, kasneje pa preide v paranoidnost, je pojasnil. Ocenil je, da se v javnosti ne upošteva nobenih argumentov, ki jih predstavijo. Psihiatrija je po njegovem mnenju deležna toliko nadzorov kot nobena druga institucija v Sloveniji. Zalar pravi, da so vsi argumenti na njihovi strani, tisti na drugi pa so po njegovem mnenju na trhlih tleh. 

"Ne bojimo se nikakršnih nadzorov (...). A naj nam dajo prave nadzore, ne nadzore, ki imajo meglena ugibanja, ali nekje nekaj je ali ni," je dejal. Meni, da je zdaj na potezi policija. Vsi, ki so govorili o nasilju, bi morali, če so mu bili priča, to naznaniti policiji, je poudaril. "Če se nekoga na oddelku duši z blazino, ko je nemočen, je to kaznivo dejanje. Če tisti, ki to vidi, tega ne prijavi, je soudeleženec kaznivega dejanja," je opozoril.

Vodja zdravstvene nege na sprejemnem oddelku Nataša Mikez je ocenila, da bi se, če bi se dogajale nepravilnosti ali agresivno vedenje do pacientov, vedno oglasil kateri od zaposlenih. Enakega mnenja je tudi Zalar, ki je pojasnil, da je na sprejemnem oddelku v vsakem timu od šest do osem zaposlenih, ki bi težko "zadržali skrivnost". Na kliniki so po poročanju medijev o domnevnem nasilju doslej sicer opravili razgovore s 16 zaposlenimi.

Strokovna direktorica klinike Blanka Kores Plesničar je pojasnila, da letno zabeležijo okoli 4900 sprejemov, dnevno opravijo 200 ambulantnih pregledov. Okoli 10 do 15 odstotkov hospitalizacij je proti volji pacienta. To se zgodi, ko pacient zaradi hude duševne motnje ogroža sebe in druge. 

Po besedah Kores Plesničarjeve na oddelkih redno beležijo vse incidente in imajo dobro vpeljan sistem. V primeru neustreznega ravnanja izdajo opozorila, izdali so tudi že odpoved delovnega razmerja. V preteklih štirih letih so zabeležili okoli 150 dogodkov fizičnega nasilja proti zaposlenim in pacientom. V 110 primerih je šlo za fizično nasilje proti zaposlenim v zdravstveni negi. Pogosto je tudi verbalno nasilje. 

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je na dogajanje odzval na današnji novinarski konferenci. Premier Robert Golob je pred tem napovedal, da bo minister predstavil tudi konkretne ukrepe. 

Bešič Loredan je uvodoma poudaril, da gre v tem primeru za zelo ranljivo skupino ljudi s težkimi duševnimi motnjami. Kot je dejal, je treba zaščiti ljudi, ki potrebujejo psihiatrično pomoč. Napovedal je, da bodo ostro obsodili vsako dokazano obliko nasilja, dogodke pa bodo obravnavali enako resno kot tiste v celjski bolnišnici in velenjskem zdravstvenem domu. "Nihče nima moči in pravice nad človekovo pravico do dostojnega zdravljenja, ne sme uporabljati sile ali oblike nasilja, tudi če gre za mejno področje. Tukaj morajo biti navodila in smernice bolj jasne. Če se dokaže krivda, mora biti sankcionirana," je poudaril. 

Po njegovih besedah odgovornost za vse, kar se dogaja na kliniki, nosi direktor zavoda, nad tem je svet zavoda, ministrstvo pa nima nobenih pristojnosti glede nadzora direktorja. Pojasnil je, da sta se z direktorjem klinike včeraj sestala in pogovorila. Po ministrovi oceni se je direktor oprl izljučno na notranje strokovne nadzore. "Vsi, ki smo že dolgo v zdravstvu, bi pričakovali, da se opravi izredni strokovni nadzor z neodvisnimi strokovnjaki," je povedal in ocenil, da je direktor glede tega storil napako. 

Po besedah Bešič Loredana direktor klinike ni zahteval izrednega strokovnega nadzora s strani zdravniške zbornice. Zato se postavlja vprašanje, ali je opravil vse, kar bi bilo potrebno v tem primeru, je dodal. 

O njegovi morebitni odgovornosti sicer ne odloča minister, ampak svet zavoda, je dodal Bešič Loredan. Minister je prav tako dejal, da lahko vsak, ki je bil s strani kogarkoli ustrahovan in se ne počuti varnega, da bi podal izjavo z imenom in priimkom, pride na ministrstvo do njega osebno. 

Ministrstvo za zdravje je sicer odredilo sistemski nadzor ljubljanske psihiatrične klinike in policiji prijavilo sum kaznivega dejanja zoper neznanega storilca, o čemer smo poročali v včerajšnji oddaji 24UR ZVEČER. Minister je sicer danes dejal, da so zadevo prijavili policiji na podlagi svojih informacij in ugotovitev, torej še preden je zadeva prišla v medije. 

Na ministrstvu so bili s sumom nepravilnosti na psihiatrični kliniki z anonimno prijavo namreč seznanjeni že sredi lanskega septembra, v prihodnjih mesecih so sledile še druge. Prijave so predali pristojnemu direktoratu za zdravstveno varstvo in pristojnim inšpektoratom, je na današnji novinarski konferenci povzel direktor urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder.

Minister je ob tem napovedal, da bodo v noveli zakona o duševnem zdravju, ki jo želijo v parlamentarni postopek vložiti še v tem letu, uredili tudi vprašanje videonadzora v najbolj občutljivih delih institucij.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (216)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FoXnCa
07. 06. 2023 09.57
+1
Morilce ki so cepili proti kovid yx je potrebno kaznovati...cepite se...!
zoran pušenjak
07. 06. 2023 09.28
-1
Še malo pa zdravstva sploh več ne bomo imeli, ker nam vladajo totalno nesposobni in leni ljudje, ki jim je figo mar za zdravje ljudi. Pa še sonca ni na pretek, pa morje je hladno
avgust.
06. 06. 2023 21.46
+3
Loredan ni dorasel tej funkciji, kot še veliko drugih "strokovnjakov" v tej vladi vključno s PV. Zato tudi ni nobenih rezultatov, ampak se stanje samo slabša. Volitve so bile dobljene na osnovi lažnih obljub, mi smo bili pa dovolj naivni, da smo jim verjeli.
ime24
06. 06. 2023 21.40
+3
Bešič Loredan: Kdorkoli je bil ustrahovan, me lahko obišče na ministrstvu - ustrahovani so bili vsi državljani, cepljeni po 15.09.2021
Infiltrator
06. 06. 2023 21.29
+4
Pa temu Loredanu se ze vidi po tv ko mlati prazno slamo ,da se spreneveda in se norca brije iz vseh državljanov
Soba102
06. 06. 2023 21.12
-1
Kdo je pa kandidat za novega direktorja? G. Zalar je tak človek na mestu, da samo kapo dol. Tako, da spet ena izpod pasu te vlade.
METKA102
06. 06. 2023 20.35
+0
Če me spomin ne vara, je bil nekaj časa kar Janša tudi minister za zdravje, obenem, ko je bil pv, ker nihče tega noče opravljati. Saj vsakega onemogočite in mu mečete polena pod noge. Morda bi zdaj tudi njega povabili, da bi naredil red (resno mislim).
zavetnik
06. 06. 2023 20.00
+0
minister je zrel za obisk te ustanove da spozna kaj dogaja
JApajaDAja
06. 06. 2023 19.54
+0
ta človek ve kaj govori?! psihiatrični pacienti nimajo izhoda, so zaprti-pa ne za navadnimi vrati.,ta vrata nimajo kljuk...kako naj pridejo še osebno do njega?!
Mali medo
06. 06. 2023 19.49
+1
Sej bo en teden pa se bo pozabilo
hipertrop
06. 06. 2023 19.41
-1
Torej, kje so ti pacienti ki bi naj bili sistematično mučeni? Ovadba proti komu? Zaenkrat diši po izmišljotini, pač nekdo se je odločil da bo zafrkaval sistem. Kr neki.
visoki
06. 06. 2023 19.07
+1
loredan pa ne moreš norce vabiti k sebi
yanay
06. 06. 2023 18.53
+7
Ko nekdo od vodilnih reče, da naj ustrahovani pride k njemu, dobim pike, saj vem, da ne misli resno! Noben vodilni ne želi, da ustrahovani pride k njemu, saj se v tem primeru bojita že dva!
Arhaist
06. 06. 2023 18.19
+1
ali je ze odstopil? ali smo zgresili kak clanek o odstopu?
Volja
06. 06. 2023 18.09
+10
Ojej, ta zgodba pa ima že dolgo brado, na kar me je opozoril eden od sokomentatorjev. Že leta 2020 je bila proti gornjim podana pritožba na več naslovov, vendar je vse naenkrat potihnilo 😨
Volja
06. 06. 2023 18.11
+8
* torej ni to prvič in tudi ne čenča nekega v rož'cah..kot sem sama mislila...
Iqos
06. 06. 2023 18.07
+9
Pa a ni to čudno, da vse te afere niso doletele že prejšnjega ministra Pokljukarja. Pa ta pričevanja niso od zdaj.
ticapas
06. 06. 2023 18.04
+12
Dejte nam kontaktno številko od ministra da se zmenimo za srečanje
Prinašalec
06. 06. 2023 17.42
+0
Nagnati Loredana, ni dorasel funkciji, je naklonjen financam, ne zdravstvu.
DuhSaSjekirom
06. 06. 2023 17.32
+10
Tezko oznacim Niko za civilno druzbo. Ona in njen institut so izrazito politicno opredeljeni in ze to jih diskvalificira od termina civilna druzba. Prej so politicna stranka.
dante_
06. 06. 2023 17.20
-1
Kaj pa drugega lahko pričakujemo od teh nesposobnih svobodnjakov kot propad na vseh področjih, prvo zdravstvo potem pa vse ostalo