Slovenija

Vodstvo UKC inštitut za otroške bolezni označilo za 'tujek'

Ljubljana, 16. 11. 2018 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
2

Program otroške kardiologije je stabilen in deluje varno, je pred sejo odbora DZ za zdravstvo v izjavi za medije poudaril generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder. Po pretresu, ki ga je program doživel v začetku julija z odhodom treh pediatričnih kardiologov, jim je znova uspelo vzpostaviti osnovno dejavnost, je dodal.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ukinjen, še preden bo zaživel?
    02:52
    Iz 24UR: Ukinjen, še preden bo zaživel?
  • Iz SVETA: Usoda NIOSB ponovno v zraku
    02:00
    Iz SVETA: Usoda NIOSB ponovno v zraku

Direktor ljubljanskega kliničnega centra Aleš Šabeder je spomnil, da se je v začetku novembra v program otroške kardiologije vrnil domači kirurg. Njegova stalna prisotnost in vzpostavitev baze pediatričnih kardiologov po Šabedrovih besedah odpira vrata nadaljevanju sodelovanja s češkimi kirurgi. Zdajšnja pogodba med Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana in praško bolnišnico Motol se izteče konec letošnjega leta.

UKC ostaja odprt za sodelovanje z novim inštitutom za otroške srčne bolezni

Načrt za leto 2019 je optimizacija programa otroške kardiologije s popolnitvijo kadrovske zasedbe in oblikovanjem stalne ekipe, je napovedal Šabeder. Pojasnil je, da je strokovni svet UKC sprejel sklep, s katerim je svetu zavoda predlagal vnovično vzpostavitev delovanja centra za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami. Sklep je podprl tudi strokovni svet zdravstvene nege UKC.

Šabeder in Grosek sta opozorila, da se je v času, ko je NIOSB pošiljal kirurge na pediatrično kliniko, povečalo tveganje v programu otroške kardiologije.
Šabeder in Grosek sta opozorila, da se je v času, ko je NIOSB pošiljal kirurge na pediatrično kliniko, povečalo tveganje v programu otroške kardiologije. FOTO: Aljoša Kravanja

Vodstvo ljubljanskega UKC zato upa, da bo omenjeni predlog naletel na podporo ministrstva za zdravje in celotne vlade. V zvezi s sodelovanjem med UKC in Nacionalnim inštitutom za otroške srčne bolezni (NIOSB) je Šabeder dejal, da vsekakor ostajajo odprti za skupno iskanje rešitev v dobro bolnikov, morebitne sinergijske učinke sodelovanja pa vidi predvsem pri izobraževanju domačih strokovnjakov v tujini.

'Vstop inštituta v UKC bi povzročil katastrofo za otroke'

Izrazito kritičen do NIOSB pa je bil vodja oddelka za intenzivno terapijo na pediatrični kliniki Štefan Grosek. Kot je dejal v izjavi za medije, NIOSB dojema kot "tujek v svoji glavi in glavah svojih kolegov". Po njegovem prepričanju bi v primeru, da bi NIOSB vstopil v UKC ter poleg prostorov in opreme prevzel tudi kader, nastala "katastrofa" za zdravljenje najhuje bolnih otrok.

Šabeder in Grosek sta opozorila, da se je v času, ko je NIOSB pošiljal kirurge na pediatrično kliniko, povečalo tveganje v programu otroške kardiologije. Razlogov za to je bilo več: prepogoste menjave tujih kirurgov, njihovo slabo poznavanje delovnega okolja, v katerega so prišli, kot tudi prevelike časovne vrzeli med odhodom enega kirurga in prihodom drugega, je navedel Šabeder.

Odločitev o prihodnjem delovanju NIOSB bodo sprejeli prvi teden decembra

Sicer bo vodstvo ljubljanskega UKC na nujni seji parlamentarnega odbora za zdravstvo soočilo svoje poglede na problematiko programa otroške kardiologije s pogledi poslancev ter predstavnikov ministrstva za zdravje in NIOSB. Minister Samo Fakin je pred dnevi napovedal, da bodo odločitev o prihodnjem delovanju NIOSB sprejeli v prvem tednu decembra.

Po prepričanju Štefana Groska bi v primeru, da bi NIOSB vstopil v UKC ter poleg prostorov in opreme prevzel tudi kader, nastala "katastrofa" za zdravljenje najhuje bolnih otrok.
Po prepričanju Štefana Groska bi v primeru, da bi NIOSB vstopil v UKC ter poleg prostorov in opreme prevzel tudi kader, nastala "katastrofa" za zdravljenje najhuje bolnih otrok. FOTO: Gregor Ravnik

Na vprašanje, h kakšni rešitvi se osebno nagiba, pa je Fakin odgovoril, da bi bilo preprosto preveč zapletov, če bi NIOSB deloval kot samostojni zavod, saj mora v vsakem primeru sodelovati s kliničnimi oddelki UKC.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aristotel
17. 11. 2018 08.33
NIOSB pomeni za UKC nevarni tujek ki bi dokončno uničil solidarnostno vsedostopno zdravstvo....zakaj.....zato ker bi bil oddelek prvi takšne vrste v javnem zdravstvu izven sistema nagrajevanja (prihodki) in bi ostali v zdravstvu težili isto k temu ekscesu za naše razmere nismo Amerika ali bogati zahod in bi s tem zdravstvo bilo popolnoma v privatnih rokah ! Glede otroške kardiologije pa mislim da je premalo (super) malih bolnikov za rentabilno in kakovostno obravnavo,naj se razmisli o priključitvi kakšnemu centru v sosednjih državah !
anakondabox
16. 11. 2018 16.23
+3
Seveda je tujek, saj UKC zanj skrbi kot za 'pankrta'. #sramota