Slovenija

Vodstvo UKCL bo ukrepalo po pogovoru s kirurgom

Ljubljana, 08. 03. 2023 20.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Lobe, K.H.
Komentarji
77

Generalni direktor UKC Ljubljana pravi, da vodstvo ni vedelo, da je kirurg samoplačniku zaračunal še zasebni honorar. Pravi, da je to neobičajno. Prav tako je zatrdil, da ljubljanski klinični center nikakor ni povezan s podjetjem iz Hongkonga. Ali bo torej vodstvo ukrepalo in kako? O tem bodo odločali, ko se zdravnik vrne s kongresa v tujini.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Marko Jug o korupcijskem škandalu v UKC
    04:25
    Iz 24UR ZVEČER: Marko Jug o korupcijskem škandalu v UKC
  • Iz 24UR: Vodstvo UKCL ni vedelo za zasebni honorar kiurga
    02:26
    Iz 24UR: Vodstvo UKCL ni vedelo za zasebni honorar kiurga

 

Pacientka iz tujine je bila v začetku leta 14 dni na zdravljenju v ljubljanskem kliničnem centru. Šlo je za izjemno težko operacijo glave, potrjuje Marko Jug, direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL). Za celotno storitev je ljubljanski UKC družini izstavil račun.

"Za celotno storitev, torej hospitalnega bivanja, operacije, ki je zajemala tudi honorar profesorja Bošnjaka," je pojasnil. Za kakršenkoli drugi račun UKC ne ve. "O tem nismo obveščeni in tudi nikoli nismo vedeli, da bi kateri koli naš zaposleni zahteval dodaten denar za storitve, ki so opravljene v UKC," je poudaril Jug.  

UKC Ljubljana je kirurgu Romanu Bošnjaku za opravljeno delo plačal prek podjemne pogodbe, kot je to v teh primerih običajno. 

Ali je torej direktorju poznano, da bi zdravniki poleg tega honorarja pacientom zaračunavali še predhodno svetovanje in konzultacije? "S tem nismo seznanjeni, o tem nimamo podatkov, da bi kdo tako deloval. V sami analizi obračuna pa ni bil obračunan ambulantni pregled, ampak samo hospitalizacija," je dejal Jug. "Mi bi vsekakor želeli, da je vsa storitev, ki je nudena za pacienta, zajeta v UKC Ljubljana, opravljena v UKC Ljubljana in tudi poračunana v UKC Ljubljana. To bi bilo najbolj pravilno," je zatrdil.  

Sam je po razkritju zgodbe že govoril z zdravnikom. "Povedal je, da je v svojem prostem času opravil konsultacijo. Da so ga poiskali tujci, ki so želeli zelo kompleksen poseg na glavi, za katerega je ocenil, da je sam sposoben in tudi UKC kot vrhunska ustanova, da je sposobna tak poseg opraviti in je zato tudi pacientu ponudil poseg v UKC Ljubljana," je povzel njun pogovor.  

'Pripravili bomo pravila, ki bodo jasna za naprej'

Kirurg je trenutno na kongresu v tujini. Vodstvo bo ukrepalo po njegovi vrnitvi. "To bomo zelo resno obravnavali tako na strokovnem svetu kot z drugimi službami. Zagotovo bo ta primer izhodišče, da bomo pripravili pravila, ki bodo jasna za naprej. Kaj točno bomo ugotovili ob sami obravnavi primera pa zaenkrat ne morem vedeti, zagotovo pa bodo posledice oziroma ukrepi odvisni od tega, kaj bomo dognali," je generalni direktor pojasnil v oddaji 24UR ZVEČER.

Kot pravi Jug, pa se mu zdi nesprejemljivo, da se UKCL pojavlja na spletnih straneh v tujini, ne da bi UKCL podal soglasje za to. Vodstvo zanika, da bi bolnišnica kakorkoli sodelovala z agencijo iz Hongkonga, s katero sodeluje nevrokirurg Bošnjak. "S tem seveda nismo bili seznanjeni, smo bili zelo presenečeni, ko smo to ugotovili, smo danes že zahtevali, da se UKC Ljubljana s te spletne strani umakne," je dejal.  

"Vendar ne moremo trditi, kdo je tu zlorabil ime UKC. Če bomo tu ugotovili neka tveganja, bomo tako tudi ukrepali. Kar se pa tiče samega dela, pa za delo v prostem času UKC dejansko nima nobenih vatlov," je še dodal Jug.  

Pojasnil je tudi, da UKCL tudi sicer za samoplačniške storitve izdaja predračune. "To, da je sam zdravnik pacientu izdal račun, verjetno izhaja iz tega, da se je med njimi stkalo neko zaupanje. In to ni proti pravilom, tudi ni popolnoma nenavadno. Sicer predračun lahko izstavi tudi UKC. Vsakemu samoplačniku se prvo izstavi predračun, saj zahtevamo tudi polog za storitev, kajti sicer smo že imeli veliko težav z izterjavo plačila," je pojasnil direktor UKCL.  

Po posvetu s pravno službo pa vodstvo za zdaj ne vidi razloga, da bi primer prijavilo organom pregona. "Jaz o korupciji tukaj ne morem govorit. Ali pa je bilo to nakazilo denarja izvedeno, pa bo verjetno zanimalo druge inštitucije," je zaključil generalni direktor naše največje bolnišnice. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cene Novak
09. 03. 2023 09.44
+3
Ti, Ti ,dohtar zopet si nam malo umazal ugled ki ga skoraj nimamo več in izdal si povezavo za pranje denarja!!! Kazen dva dežurstva več !
ajdanakolesu
09. 03. 2023 09.21
+7
Torej, če prav razumem je UKC izstavil račun pacientu, v katerem je bil zajet tudi honorar kirurga...Kirurg prejema redno plačo, honorar v rednem delovnem času in strokovna potovanja, ter strokovne članarine po svetu...kaj pa dodatek na ločeno življenje, hotel, prevozi, prevodi ? a to plača UKC ? ali ima zato račun v HongKongu.
Darko32
09. 03. 2023 09.36
+3
Vidiš tako pa med drugim goljufajo v zdravstvu in delajo z v prostorih, katere so naredili ljudje z svojim denarjem. Potem pa še dodatne honorarje hočejo. Pa kaj se čudimo, saj je ta JUG isti patron. Zato ni nič čudnega izjava: Naša pravna služba bo pregledala. Torej vedo za takšno prakso in jo ves čas tudi izvajajo.Normalno, da je ves čas UKC v rdečih številkah.
ajdanakolesu
09. 03. 2023 09.37
-2
zakaj zdravniki ne poenostavijo svoje poslovanje z s.p. v Sloveniji ?
enkve
09. 03. 2023 09.18
+7
Zanima me kaj na to komentira prvi med poštenimi dr. Brecelj?
rok1900
09. 03. 2023 09.06
+8
A zdej bodo sami sebe in svoje pregledovali in kaznovali kot rkc?
biggie33
09. 03. 2023 09.03
+9
Nepredstavljivo je, kako lahko zdravnik v 1 mesecu naredi za 420 ur dela..
travc
09. 03. 2023 08.58
+3
A le sumijo ga?
anabanana
09. 03. 2023 08.45
+3
To je bil š "covidni" dodatek, 😶, dohtari so največi hendleri🤢
Omizje
09. 03. 2023 08.27
+4
to je običajno če se ti mudi
Eos_5
09. 03. 2023 08.23
+14
Zakaj nekdo, ki je bil operiran v Sloveniji plača na račun v HongKongu?????????????
kle21
09. 03. 2023 08.22
+19
..vodstvo ni vedelo",... "to je neobičajno",.... " UKC nikakor ni povezan s podjetjem iz Hongkonga",... "nismo obveščeni in tudi nikoli nismo vedeli",.... "S tem nismo seznanjeni..., "o tem nimamo podatkov",... "smo bili zelo presenečeni, ko smo to ugotovili",... "Vodstvo bo ukrepalo po njegovi vrnitvi",... "ukrepi odvisni od tega, kaj bomo dognali,"... da je sam zdravnik pacientu izdal račun, verjetno izhaja iz tega, da se je med njimi stkalo neko zaupanje"......"vodstvo za zdaj ne vidi razloga, da bi primer prijavilo organom pregona.."Jaz o korupciji tukaj ne morem govorit"......:-)))
SEHE
09. 03. 2023 08.21
+14
Vsa čast za večino delavnih, predanih, strokovnih in zavzetih zdravnikov in medicincev. Ampak to srenjo grabljivcev med njimi, ki kroji javno mnenje in zdravstveni sisitem spreobrača v nevzdržnega je potrebno primerno obravnavati!!! Tega ne bo, dokler privatno ne bo ločeno od javnega, dokler bodo privatniki lahko mešetarili med javnim in privatnim! In na koncu, dokler se bodo zdravniki in medicinci v javnem počutili materialno inferiorne pred kolegi v privatnem sektorju. Fabjanu podobni so postali bogati zaradi koruptivnosti sisitema!!!!
zmerni pesimist
09. 03. 2023 08.13
+10
Jahta pa vikend in ljubica stanejo kaj ste mu fovž
ii
09. 03. 2023 08.08
+15
Zopet nič spornega! Poseg opravljen v UKC ne more biti zaračunan izven delovnega časa. Pa račun odprt v tujini tudi ni sporn? Kdo bo še zaupal v to državo. Ostali v UKC pa pobirajo drobtinice. Težko je izreči besedo za taka dejanja, katera očitno podpira tudi vodstvo.
jesenvoyo
09. 03. 2023 08.24
+7
Verjetno je še več podobnih primerov ko prav tako ali podobno kasirajo.
rogla
09. 03. 2023 08.07
+9
Ve se, da je v zdravstvu mafija. Več kot imajo (nekateri, ki so zatajili Hipokrata), bolj so požrešni. Ljudje brez samoponosa!
zmerni pesimist
09. 03. 2023 08.06
+3
Eni pišejo 6000 drugi 9000 koliko v resnici je želel pospraviti v žep
CDROM
09. 03. 2023 08.03
+18
Kaka sramota po posvetu s pravno službo VODSTVO NE VIDI razloga za prijavit zadevo organom pregona. Skratka dr. Jug kdorkoli vam je svetoval v vaši pravni službi vas je krepko zavedel, ker ste dolžni zadevo prijavit, ko je zdravnik napeljeval pacienta, da mu nakaže razliko denarja v tujino. Tle se gre za sum storitve kaznivega dejanja prejemanja podkupnine. Da vam še mal bolj to iz ekonomskega vidika razložim, ker vam vaša služba ni. Storitev je bila opravljena v Sloveniji v UKC, nekaj je pokasiral ukc z izstavljenim računom in vi ste njemu plačali po podjemni pogodbi, ampak razlika, ki je šla v HongKong pa vele dr. ni izstavil računa, ampak sam zahteval nakazilo. Torej, ker je storitev bila opravljena na ozemlju republike Slovenije bi se moralo za vse storitve plačat razne dajatve po domače davki. Gospod pa razliko teh 6000€ gvišno ni prijavil davčnemu organu in se gre za goljufanje in poglejte dr. Jug, da imate vse vzvode, da bi morali obvestit tako policijo kot FURS. Če se pa celotnemu vodstvu UKC-ja to ne zdi sporno pol je žalostno kaj imajo za eno pravno službo tam.
Darko32
09. 03. 2023 09.49
+1
CDROM Prijatu kako bo ukrepal, če pa je sam isti. Samo dobili ga še niso. Zato tudi ne smejo ukrepati, ker bo potem šlo za verižno stanje.
robi1971
08. 03. 2023 21.57
+19
V službenem času plus podjemna pogodba plus honorar. 3× plačilo za eno storitev. Bravo
Posteni
08. 03. 2023 21.55
+20
Nas sistem je navaden brezzobi tiger... Ugotovi se sum korupcije.. Vse lepo in prav .. Zavod si ne upa ukrepat ker zgubi zdravnika , ki gre naslednji dan delat k privatniku in se smeji sistemu v brk.. Dokler ne bodo gospoda doktorji odgovarjali z svojimi licencami ne bo nic.. Njente..
grumf
08. 03. 2023 21.54
+15
Kongres v tujini hahahha. Preglejte mu žepe ob vrnitvi v Slo. Najbrž je samo šel po gotovino..
2fast4
08. 03. 2023 21.52
+5
Ne bojo dobili samo svoj steber, ampak še ploščo...