Slovenija

Vojaka, ki je streljal na policista, začasno suspendirali in proti njemu uvedli disciplinski postopek

Ljubljana, 23. 08. 2014 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./V.L./STA
Komentarji
27

Slovenska vojska je začasno suspendirala vojaka, ki je s strelom v glavo hudo poškodoval policista. Proti njemu so tudi uvedli disciplinski postopek in mu do zaključka postopka prepovedali opravljanje vojaške službe. V Sindikatu vojakov opozarjajo na težke razmere v vojski.

V Sindikatu vojakov upajo, da bodo pristojni ustrezno ukrepali.
V Sindikatu vojakov upajo, da bodo pristojni ustrezno ukrepali. FOTO: Miro Majcen

Slovenska vojska je začasno suspendirala vojaka, ki v glavo ustrelil policista, ki ga je včeraj ustavil med nadzorom prometa v Litiji. Uvedli so tudi disciplinski postopek in mu do zaključka postopka prepovedali opravljanje vojaške službe, je vojska zapisala na Twitterju. Kdaj bo disciplinski postopek končan, še ne morejo povedati, okvirno v roku 15 dni. Grozi mu prenehanje delovnega razmerja.

Dolžina postopka bo po besedah Simona Koreza iz Generalštaba Slovenske vojske odvisna tudi od tega, kdaj bo osumljeni vojak sposoben priti na obravnavo, če bo sploh prišel. So pa zakonodajna pravila takšna, da mora udeleženec v postopku dobiti možnost zagovora. Pojasnil je tudi, da bo eden od dokazov, na podlagi katerega bodo lahko izrekli najstrožji ukrep oziroma prenehanje delovnega razmerja, tudi vložena pravnomočna obtožnica. Ukrep, ki so ga sprejeli danes, pa je po predpisih trenutno tudi maksimalen, je dodal.

V Sindikatu vojakov dogodek obžalujejo in opozarjajo na slabe razmere v vojski

Po včerajšnjem streljanju so v Sindikatu vojakov Slovenije zapisali, da dogodek  obžalujejo: "Pištolo je sprožil vojak, ki je član našega sindikata. V Sindikatu vojakov Slovenije obsojamo nedopustno dejanje. Menimo, da je storjeno dejanje resen signal in rdeča luč na semaforju."

Kot pišejo, v tej fazi preiskave o podrobnih razlogih, ki so vojaka privedli tako daleč, da je bil domnevno udeležen v ropu in včeraj streljal v policista, za zdaj še ni moč govoriti, da pa je storjeno dejanje tudi alarm, še posebej, če držijo navedbe v domnevnem spletnem blogu strelca, kjer avtor med drugim piše o šikaniranju in odnosu nadrejenih do njega.

"V Sindikatu vojakov Slovenije že več let opozarjamo na nevzdržnost odnosov med pripadniki Slovenske vojske in slabe plače ter odrejanje dela brez ustreznega plačila, ki so posledica predpisov s katerimi je z leti Slovenska vojska postala vakumsko zaprt prostor brez pravic zaposlenih, ki so za vse ostale državljanke in državljane Slovenije samoumevne. Zaradi veljavnih predpisov v škodo pripadnikov Slovenske vojske do poštenega plačila ter obravnave in pravic za pripadnike ne moremo niti preko sindikata s pogajanji in na sodiščih s sodnim varstvom, ustreznega socialnega dialoga v Slovenski vojski o delovnopravnih vsebinah pa ni," opozarjajo.

Kot še dodajajo, ne glede na okoliščine, dejanje ocenjujejo kot zavrženo in upajo, da bodo pristojni tudi na podlagi včerajšnjega dogodka in njihovih opozoril, ustrezno ukrepali. 

"Ranjenemu policistu želimo uspešno okrevanje in upamo, da bo lahko nadaljeval z opravljanjem njegovega častnega dela," so zapisali in dodali, da okrevanje seveda želijo tudi ranjenemu vojaku.

Sindikat vojakov opozarja, da vojaki delajo v težkih razmerah in odnosih.
Sindikat vojakov opozarja, da vojaki delajo v težkih razmerah in odnosih. FOTO: Reuters

V SV zavračajo namigovanja, da bi lahko preprečili nesrečni dogodek

Nobena plača - tudi še tako nizka - ne more in ne sme biti razlog za kriminalna dejanja, ko gre za poseganje v življenje, pa so se v Slovenski vojski odzvali na opozorila sindikata. Kot so še zapisali Twitterju, zavračajo tudi "namigovanja o možnostih, ki bi jih SV morala izvesti za preprečitev tako nizkotnega dejanja".

Strelec je bil po besedah Koreza v vojski že večkrat obravnavan zaradi različnih odklonov, predvsem disciplinskih. Zaradi bolezni je bil tudi dalj časa odstoten in ni imel dostopa do orožja, vendar predpisi ne omogočajo, da se vojaka odpusti zaradi psihičnih težav.

Na dogodek se je na družbenem omrežju Twitter odzval tudi minister za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Roman Jakič. Zapisal je, da je z mislimi pri ranjenemu policistu in upa na njegovo trajno ter hitro okrevanje.

Korez je izrazil obžalovanje, da je do dogodka prišlo. Pri tem pa je pojasnil, da so predpisi takšni, da varujejo bolne osebe, ne glede na bolezen, Slovenska vojska pa nima mehanizmov, da bi takšne odklone lahko izločila.

"Tudi če ne bi bil pripadnik vojske, bi sicer najbrž storil takšno dejanje," je ocenil Korez. Dodal je, da je dejstvo, da je bil strelec pripadnik Slovenske vojske, le še oteževalna okoliščina.

Po njegovem mnenju je treba vedeti, da je vojak, ki ima pogodbo o zaposlitvi, enako varovana oseba, kot vsi ostali s tem statusom pogodbe. "Ko vojak izrazi zahtevo po bolniški odsotnosti, je to stvar njegovega osebnega zdravnika," je pojasnil.

V Slovenski vojski je, kot je dejal, zaposlenih približno 50 ljudi, ki zaradi različnih zdravstvenih težav ne smejo nositi orožja, pa so kljub temu zaposleni pri njih.

"Po predpisih moramo vojaku, ki je dobil status invalida, pa naj ima poškodovano hrbtenico ali pa psihične težave, omogočiti takšno delo, kot ga predpiše invalidska komisija. Poiskati mu moramo ustrezno delo, in tudi ta, strelec, je bil eden izmed takšnih," je dejal Korez.

Menijo, da bi bilo treba spremeniti zakonodajo

Prepričan je, da bi bilo zaradi tega treba spremeniti zakonodajo, vendar pa je to težko doseči, saj je, kot je pojasnil, v DZ za spremembo zakona o obrambi potrebna dvotretjinska večina. Vojaški poklic je sicer povezan z izurjenostjo za streljanje, družba pa bo morala po njegovem mnenju biti pripravljena, da tudi v vojski zaradi obremenitev lahko pride do odklonov.

Strokovnjakinja na področju obrambe in nekdanja ministrica za to področje Ljubica Jelušič pa je na Twitterju zapisala, da v Slovenski vojski ne priznajo odgovornosti, ker na prostovoljnem služenju, v rezervi in v aktivni sestavi niso opazili težav psihotičnega vojaka.

"V Sloveniji si doslej še nismo priznali, da je vojska specifičen poklic, ker se vojak, ko gre na misijo, sreča s težjimi dogodki, kar prinaša travmo. Ne pravim, da je ta vojak imel posttravmatski sindrom, lahko pa, da ga bo kdo imel," je izpostavil.

Vojaki gredo sicer, ko se prijavijo za to delo, skozi selekcijski postopek, v katerem preverjajo tudi njihove psihofizične sposobnosti, nato pa imajo običajno takšne preglede še vsakih pet let. Potekajo pa tudi pred odhodom na misije in v primeru, če se za to odloči nadrejeni ob morebitnih odklonih, je še pojasnil Korez.

Sicer pa Korez vojakovo dejanje, ne glede na odklone in težave, ki jih je imel, označuje za najbolj "nagnusno dejanje, ki ga lahko naredi vojak, vredno najstrožje obravnave in postopkov".

PREBERITE ŠE: Psihiatrinja je o domnevnem blogu strelca na policista v Litiji dejala, da je skupnost v njegovem primeru očitno spregledala hudo duševno motnjo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni