Slovenija

Vojaki, ki so se zastrupili z monoksidom, odpuščeni iz bolnišnic

Črna na Koroškem, 17. 08. 2023 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
K.K., M.P.
Komentarji
6

Vojaki, ki so se v Črni na Koroškem zastrupili z ogljikovim monoksidom, so bili odpuščeni iz bolnišnic. Čeprav so sprva na zdravljenje odpeljali osem oseb, od tega enega gasilca in pripadnike vojske, so pozno zvečer v bolnišnico na opazovanje odpeljali še dva pripadnika. Skupaj je bilo sicer monoksidu izpostavljenih 32 oseb.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odpuščeni iz bolnišnic
    01:56
    Iz 24UR: Odpuščeni iz bolnišnic
  • Iz SVETA: Prek 30 oseb izpostavljenih monoksidu
    02:42
    Iz SVETA: Prek 30 oseb izpostavljenih monoksidu

 

Kot smo že poročali, se je včeraj med odpravljanjem posledic poplav v Črni na Koroškem več oseb zastrupilo z monoksidom. Čez dan se je zastrupilo osem oseb, od tega en gasilec, dva pripadnika makedonske vojske in pripadniki Slovenske vojske. Proti večeru pa so na opazovanje v bolnišnico odpeljali še dve osebi. 

Dr. Robert Carrota, glavni zdravnik Slovenske vojske, je pojasnil, da so zastrupljene prepeljali v Slovenj Gradec, Maribor, Topolšico in Ljubljano. "Desetim so pomoč nudili v UKC Ljubljana, UKC Maribor, Splošni bolnišnici Slovenj Gradec in v Bolnišnici Topolšica, nihče od poškodovanih pa ni bil življenjsko ogrožen. Štirje so bili v domačo oskrbo odpuščeni že sinoči, šest jih je ostalo na opazovanju, ki pa so bili danes že odpuščeni iz bolnišnic," pa so povedali na PU Celje.

Po prvih ugotovitvah Policije se je pri prečrpavanju vode iz kletnih prostorov kegljišča, z ogljikovim monoksidom zastrupilo dvanajst oseb. Policisti Policijske postaje Ravne na Koroškem so zbrali prva obvestila o dogajanju ter zavarovali kraj do prihoda ogledne skupine Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje.

V poplavljeno Črno je namenjenih sto vojakov.
V poplavljeno Črno je namenjenih sto vojakov. FOTO: Aljoša Kravanja

Podpolkovnica Nina Raduha, načelnica oddelka za odnose z javnostjo, pa je danes za 24ur.com potrdila, da so vse zastrupljene osebe že odpustili iz bolnišnic. "Štiri osebe so odpustili že ponoči, še šest pripadnikov pa so odpustili tekom današnjega dne," je povedala. Dodala je še, da so to spodbudne informacije, ki so posledica dobre izurjenosti in zagotavljanja varnosti pri delu. 

Raduha je pohvalila tudi delo gasilske enote, ki je na terenu strogo upoštevala režim menjave ekip v zaprtih prostorih. Prav tako je pohvalila še hiter odziv sanitarne enote, zdravstvenih tehnikov in zdravnikov na terenu. 

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Celje nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

Od 32 izpostavljenih je bilo 18 pripadnikov makedonske vojske, osem slovenskih gasilcev in šest pripadnikov Slovenske vojske. "Vse izpostavljene je na kraju dogodka pregledal in oskrbel dr. Robert Carrota," so sporočili iz Slovenske vojske. 

Iz Slovenske vojske so sporočili še, da je do zastrupitve prišlo med čiščenjem kletnih prostorov pod vodstvom gasilske enote. Šlo naj bi za kletne prostore kulturnega doma.

"Slovenska vojska deluje skladno z visokimi standardi in varnostnimi ukrepi, zato na območje, na katerem delujejo enote SV, vedno napoti tudi sanitetno ekipo, ki lahko v območju delovanja takoj nudi pomoč in poskrbi za varno evakuacijo," so še zapisali v sporočilo za javnost. Tako je tudi na območju Črne na Koroškem, kjer Slovenska vojska deluje že od samega začetka poplav in kjer je dnevno aktivnih več kot 300 pripadnikov slovenske in tujih vojsk in ves čas prisotna ekipa vrhunsko usposobljenih pripadnic in pripadnikov Role 1 z zdravnikom.

Kot so že v sredo zapisali pri Slovenski vojski, je bilo v času poplav od začetka avgusta sicer za pomoč na terenu aktivnih 600 pripadnikov SV in okoli 230 pripadnikov tujih oboroženih sil v različnih vlogah. Naloge so in še opravljajo na več kot 15 območjih po vsej državi, med drugim v Solčavi, Nazarjah, Braslovčah, Kamniku, Mengšu, Komendi, Škofji Loki, Prevaljah, Črni na Koroškem, Dravogradu in Mežici. 

Iz Policijske uprave Celje pa so v sredo pozno zvečer sporočili, da ogled kraja opravlja ogledna skupina sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje, poroča STA.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
17. 08. 2023 17.03
+2
Agregat mora vedno biti zunaj kdor tega ne ve ni sposoben voditi civilne zaščite!
paru
17. 08. 2023 15.28
+6
Vprašanje dr. Carroti...Kako so se lahko zastrupili, če pa je bil, vsaj moral bi biti, agregat zunaj? Če pa ste, sanitetna služba in poveljujoči častnik, dopustili, da je bil agregat v prostoru, nimate več kaj iskati na teh pozicijah...Če je bilo tako, gre za šlamparijo! Torej, boste sedaj uradno napisali, da je bil agregat zunaj, pa je verjetno pihal tak veter, da je CO2 odnašal na delovišče v klet? S tem ste pokrili vse t.i. visoke standarde SV...lepo vas prosim, kaj bi bilo, če bi ti vojaki lepo vztrajali na svojem delovišču...ven bi jih prinesli brez utripa...Bog nas ima rad!
Mendeska
17. 08. 2023 15.24
+0
To je vse o strokovnosti Slovenske vojske..)) Res sramota in se ne čudim, da so se pobrali dezertirali ob poku petarde in se pobrali domov. Resnica je da imamo 3500 salonskih oficirjev kot RTV pa niti enega voda za boj sposobnih vojakov..
HolyRomanEmpire
17. 08. 2023 15.23
+3
Šarec je dobro opravil svoje delo. Čeprav bi lahko kakšen dan prej takrat mobiliziral več enot, mislim da je blo na začetku 250, vojakov mamo okol 5000+, ampak vseeno, hvala.
Ne boste verjeli
17. 08. 2023 13.59
+6
Kljub žalostnemu dogodku, ki je škodoval zdravju udeleženih, je prav, da se vsa prizadeta Slovenija zahvali obrambnemu ministru Serpentinšku, ki je takoj poslal svojo vojsko na delo. Pod prejšnjimi "ministri" so se soldatje samo "trenirali v fitnesih in poligonih", dokler jih ni kakšen malo bolj osveščen župan ponižno zaprosil za pomoč. Marjan in vsi njegovi podrejeni, hvala!!!
zasvobodo22
17. 08. 2023 13.44
-8
dobro ,da se niso okuzili z strasnim covid virusom z katerim.zopet strasijo.covid zasluskarji