Slovenija

Vojakinj niso spolno nadlegovali

Ljubljana, 16. 01. 2007 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Posebni vojaški komisiji nista ugotovili spolnega nadlegovanja v vojašnici v Kranju, je sporočil minister Erjavec.

Erjavec je parlamentarnemu odboru za obrambo predstavil poročili komisij
Erjavec je parlamentarnemu odboru za obrambo predstavil poročili komisij FOTO: POP TV

Minister za obrambo Karl Erjavec je na nujni seji parlamentarnega odbora za obrambo dejal, da posebni vojaški komisiji nista ugotovili primerov spolnega nadlegovanja v 18. bataljonu za radiološko, kemično in biološko obrambo Slovenske vojske (RKBO). Spolnega nadlegovanja ni bilo, kot tudi ni vložene še nikakršne ovadbe v zvezi z domnevnim spolnim nadlegovanjem v omenjenem bataljonu Slovenske vojske, je še poudaril Erjavec.

Dve komisiji - dve ločeni nalogi

Prva komisija je bila imenovana v 17. bataljonu vojaške policije in je imela nalogo preverjanja dejstev o vseh dogodkih, ki sta jih pripadnici 18. bataljona RKBO Mateja Tič in Ema Uršič navedli v kazenski ovadbi zaradi povzročitve splošne nevarnosti. Druga komisija Generalštaba SV pa je bila ustanovljena z nalogo, da preveri dejstva za razjasnitev primera morebitnega spolnega nadlegovanja v 18. bataljonu RKBO, je pojasnil načelnik Generalštaba generalpodpolkovnik Albin Gutman.

Komisiji sta ugotovili določene nepravilnosti, vendar ne tudi spolnega nadlegovanja
Komisiji sta ugotovili določene nepravilnosti, vendar ne tudi spolnega nadlegovanja FOTO: Dare Čekeliš

Ni bilo nadlegovanja, a so bila neprimerna ravnanja


V poročilu, ki so ga predstavniki ministrstva predstavili članom odbora, piše, da "komisiji nista odkrili elementov kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, niti katerega drugega kaznivega dejanja". Komisiji sta med drugim tudi ugotovili, da omenjeni pripadnici nista v celoti uporabili vseh razpoložljivih pritožbenih sredstev. Prav tako sta potrdili, "da so bila pred decembrom 2005 v 18. bataljonu RKBO nekatera neprimerna in neustrezna ravnanja pripadnic in pripadnikov, ki niso združljiva z načeli vojaške službe. Ugotovitve kažejo na to, da so v enoti obstajali neformalni vodje, ki so imeli močan vpliv na odnose v enoti, kar je bil eden izmed vzrokov za nastanek težav," so zapisali v poročilu.

Odkrili "medsebojna intimna razmerja"

"Rad bi poudaril, da se na ministrstvu zavedamo, da je varovanje človekovih pravic, enakih možnosti in dostojanstva posameznika ključno za učinkovito delovanje vojaške organizacije," je dejal Erjavec in dodal, da je bila po njegovem mnenju celotna zadeva prenapihnjena in je na ta način škodovala ugledu Slovenske vojske.

Komisiji sta med drugim ugotovili, da imajo nekateri pripadniki bataljona intimna razmerja. Tu v poročilu izpostavljajo domnevno razmerje med poveljnikom oddelka in vojakinjo Uršičevo, ki je privedlo do njenega privilegiranega položaja znotraj enote. Večina pripadnic enote, s katerimi so člani komisije 17. bataljona vojaške policije opravili pogovor, ni zaznala verbalnega spolnega nasilja omenjenih pripadnic SV. Ostale nepravilnosti pa se nanašajo na vodnika Matjaža Lorenčiča in druge pripadnike 18. bataljona RKBO, so še zapisali v poročilu.

Pili in vozili so

Lorenčiču in nekaterim pripadnikom bataljona komisiji očitata uživanje alkoholnih pijač in upravljanje z vozilom, za katerega ni imel ustreznega dovoljenja oz. predpisane kategorije. Določene nepravilnosti pa so ugotovili tudi pri ravnanju Mateje Tič. Iz zbranih informacij sta komisiji prav tako ugotovili, da je predvsem Lorenčič do podrejenih večkrat uporabljal neprimerne besede, ter se do njih večkrat obnašal žaljivo in ponižujoče.

Lorenčič se je do podrejenih obnašal žaljivo - je ugotovila komisija
Lorenčič se je do podrejenih obnašal žaljivo - je ugotovila komisija FOTO: POP TV

Generalštab je za ureditev razmer iz 18. bataljona RKBO prerazporedil šest pripadnikov ter zoper Lorenčiča in Uršičevo na pristojno tožilstvo vložil tri kazenske ovadbe zaradi kršitev zakona o varnosti cestnega prometa. Prav tako je generalštab v svojo formacijo uvedel nov oddelek, ki bo skrbel za pripadnike Slovenske vojske in izdelal podroben načrt ukrepov za preprečevanje spolnega nadlegovanja v Slovenski vojski, je še dejal Gutman.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kristjan020@yahoo.com
17. 01. 2007 07.33
Sistem je narejen tako, da eliti nihče nič ne more. Policijo preverjajo policaji, odvetnike - odvetniška zbornica, notarje - notarska, parlamentarce - parlamentarna komisija, zdravnike - zdravniška zbornica, itd. Elite so se pač zaščitile pred rajo. V kolikor jih njihove zbornice niso uspele obraniti, jih še ščiti pravo. Pravo namreč najbolj ščiti tiste, ki imajo dovolj denarja za kvalitetno obrambo. Elita ga nedvomno ima. Ergo, tisti norci iz vrst raje, ki se sklicujejo na pravno državo pravzaprav pljuvajo v lastno skledo.
KLIPAN71
17. 01. 2007 00.53
Vojaška komisija v vojski ni odkrila nič spornega. Ja, bravo! Kot, da smo pričakovali, da bo vojska sama pljuvala v svojo skledo. Take izjave me žalijo kot človeka, saj oblastniki menijo, da smo vsi totalni debili.
ziveti@email.si
16. 01. 2007 23.04
Saj mogoče je pa že pregledana. Noro, kaj se ga gremo. Jaz nobenemu nič več ne verjamem...ma, brez veze karkoli pisat................
Tonček Balonček
16. 01. 2007 22.16
Škod, da v parlamentu ni več Ruparja. Ta bi gotovo predlagal, da je tisti vojakinji potrebno preizkusiti in po potrebi pregledati mednožje!