Slovenija

Razvoj vojaških čevljev je bil korekten, kaj pa proizvodnja in vzdrževanje?

Ljubljana, 23. 11. 2018 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.V. / STA / Ti.Š.
Komentarji
165

Da imajo slovenski vojaki težave z obutvijo ni nič novega. To se je nedavno pokazalo tudi na največji Natovi vojaški vaji po koncu hladne vojne, ki je potekala na Norveškem, v snegu, mrazu in ekstremnih vremenskih pogojih. In slovenskim vojakom so čevlji znova razpadali. A za to ni kriv razvoj čevlja, ta je bil primeren, pravi Igor Mekjavič z Instituta Jožefa Stefana.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kaj je narobe s škornji?
    02:55
    Iz 24UR: Kaj je narobe s škornji?
  • Iz 24UR: Ministrov odziv
    01:29
    Iz 24UR: Ministrov odziv

Viri so za 24ur.com takrat potrdili, da naj bi vojakom že vnaprej dali lepilo, s pomočjo katerega bi si 'popravljali' čevlje.

Vojaške čevlje so od leta 2004 do 2007 razvijali na Institutu Jožefa Stefana skupaj z Alpino."Proizvod, ki smo ga mi testirali skupaj z Alpino od 2004 do 2007, tisti zimski čevelj je bil med najboljšimi v Evropi, če ne na svetu. Kaj se je zgodilo od takrat do danes, ne vem. Ne morem vam povedati, ali je artikel enake kvalitete, a prvotni artikel je bil odličen," pravi Igor B. Mekjavič z Instituta Jožefa Stefana.

Čevelj, ki ga sedaj uporabljajo slovenski vojaki, je sodeč po slikah "podoben tistemu, ki smo ga takrat testirali, ne vem pa, če je," dodaja Mekjavič, od tega pa je minilo že deset let. "Možno, da so v tem času zamenjali material, možno, da so zamenjali lepilo," še pravi.

Igor B. Mekjavič.
Igor B. Mekjavič. FOTO: Aljoša Kravanja

 V okviru razvoja čevlja so testirali vsaj 20 škornjev najboljših proizvajalcev po svetu "in prvi prototip, če sem iskren, ni bil med najboljšimi," pravi Mekjavič. A po enem letu skupnega dela in razvoja je tisti škorenj, ki ga je Alpina takrat razvila, sodil "v vrh teh 20 škornjev, bil je med prvim in drugim mestom".

Čevelj so testirali tako v laboratoriju kot na terenu. Zimski čevelj so testirali na Pokljuki, kjer je temperatura ponoči padla tudi do -20 stopinj Celzija. Tu so vojaki vsak dan hodili po 12 kilometrov na dan v snegu s težkimi nahrbtniki.

Na razpade čevljev slovenskih vojakov Mekjavič pravi, da je "žalostno", a da se to ni zgodilo zaradi napačnega razvoja. "Razvoj je bil primeren in korekten," trdi, a dodaja, da "ne ve, kakšna je bila proizvodnja. To je tisti del, ki lahko peša, ali pa vzdrževanje". Kot morebitni razlog za očitno slabšo kvaliteto čevljev lahko krivimo tudi pomanjkljivo financiranje, saj, kot pravi Mekjavič, "od naše vojske ne dobivamo stvari za testirati, čeprav so bili prisotni pri razvoju".

Razpadli čevlji z vojaške vaje na Norveškem.
Razpadli čevlji z vojaške vaje na Norveškem. FOTO: 24ur.com

"Problem je ta, da če želimo obdržati kvaliteto, morajo biti čevlji, ki pridejo na trg, narejeni enako kot prototip," pravi Mekjavič. Proizvodnja mora biti torej enako kvalitetna kot je bila pri razvoju. Izredno pomembno pa je opremo tudi pravilno vzdrževati, "vzdrževanje je velik del opreme, še posebej opreme za preživetje".

Pri Slovenski vojski odgovarjajo, da je primernost opreme na nedavni Natovi vojaški vaji Trident Juncture ocenjevala posebna skupina, ki je ugotovila, da je oprema pripadnikov vojske bila ustrezna do -20 stopinj Celzija, a so bili glede primernosti škornjev še vedno skopi. A kot smo poročali, že v času Natove vaje na Norveškem, so imeli težave z opremo, saj so bile razmere za bojevanje res težke.

In dodajajo, da je "za temperaturno območje od -20 do -32 stopinj Celzija skupina izdelala predlog, da se obstoječa intendantska oprema dopolni z dodatnimi formacijskimi artikli". Slovenska vojska ima po naših podatkih pogojno primerno opremo za bojevanje v temperaturnem pasu do -20 stopinj Celzija.

Manikin stopala.
Manikin stopala. FOTO: Aljoša Kravanja

Slovenska vojska ne testira že od leta 2007

Mekjavič še pravi, da enak proces, kot je bil uporabljen pri razvoju čevljev z Alpino, sedaj uporabljajo pri razvoju za angleško vojsko, za katero s pomočjo manikina roke vrednotijo sedem različnih rokavic, na podlagi teh testov pa bodo lahko izbrali najboljšo za svoje marince, ki so na zimskih vojaških vajah na Norveškem.

"Slovenska vojska je bila ključna za začetek razvoja," a testiranja za njih po besedah Mekjaviča ne izvajajo več od leta 2007, kljub temu, da za druge vojske to počnejo redno.

Škornji, s katerimi so imeli težave nekateri pripadniki Slovenske vojske na Natovi vaji na Norveškem. Vsaj 17 vojakom so škornji razpadali, ker so jim odstopili podplati.
Škornji, s katerimi so imeli težave nekateri pripadniki Slovenske vojske na Natovi vaji na Norveškem. Vsaj 17 vojakom so škornji razpadali, ker so jim odstopili podplati. FOTO: POP TV

Razvili pravo družino manikinov

Vse skupaj se je na Inštitutu začelo leta 2000, "takrat je Davor Karničar šel na Everest s svojo ekipo, uspešno so osvojili vrh, a na koncu tega podviga, je imel eden izmed članov ekipe zmrzline," pravi Mekjavič in dodaja, da so imeli vsi člani ekipe vrhunske čevlje. Med terapijo omenjenega člana ekipe je ugotovil, da takrat ni bilo nobenega objektivnega testa za čevlje, pa niti za rokavice ali katera koli druga oblačila.

Na Inštitutu so od leta 2004 razvili pravo "družino manikinov za testiranje in vrednotenje oblačilnih sistemov". Med prve manikine oziroma simulatorje človeškega telesa sodi manikin, ki so ga lahko potopili tudi v vodo. Angleška mornarica je podprla ta razvoj, saj so želeli vedeti, koliko časa lahko nekdo preživi, če pade v vodo. Preden so kupili zaščitne obleke za svoje mornarje, so tako obleke testirali, da bi videli katera ima najboljšo izolacijo.

Manikin čevljev
Manikin čevljev FOTO: Aljoša Kravanja

Erjavec po težavah z vojaškimi škornji napovedal dodatno testiranje

Obrambni minister Karl Erjavec je medtem napovedal, da bodo v zvezi z omenjenimi vojaškimi škornji izvedli dodatno testiranje pri zunanji instituciji. Sam meni, da se ob primernem vzdrževanju obutve to ne bi smelo zgoditi, tudi sicer pa da to "ni glavna zgodba Slovenske vojske".

Ravno zato, ker je Institut Jožef Stefan sodeloval pri razvoju škornja, bodo obutev dali testirat instituciji iz tujine, je napovedal Erjavec. Je pa dodal, da to "ni glavna zgodba Slovenske vojske", sploh če gre le za 17 škornjev od 240 parov.

Nedavna Natova vojaška vaja ekstremnih vremenskih pogojih. Tudi to je bil po mnenju ministra Erjavca lahko razlog za težave z obutvijo.

Erjavec je danes potrdil, da je v zvezi s tem že prejel poročilo, iz katerega pa po njegovih besedah ni mogoče zaključiti ničesar. Po eni strani naj bi bilo s čevlji vse v redu, po drugi strani pa poročilo opozarja na nekatere nepravilnosti, je minister dejal v izjavi novinarjem po seji organov DeSUS, sicer namenjeni aktualnim političnim razmeram.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (165)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smešno
26. 11. 2018 09.12
Čestitke brigadirki Ermenčevi!
vinogradnik33
24. 11. 2018 13.50
-2
Kaj pa možnost sabotaže ?
korintos23
24. 11. 2018 11.11
-1
Vojaki so zahtevali dodatek za čiščenje in mazanje škornjev, vlada jim tega ni odobrila, sedaj pa imamo bose vojake. Sramorta.
Think Pink
24. 11. 2018 12.52
+4
Če bi v yugo vojski zahteval dodatek za čiščenje, bi ga dobil. Čuzo.
korintos23
24. 11. 2018 13.39
Ali pa s takim škornjem prišel zjutraj na smotro?
puspan
24. 11. 2018 10.27
-2
Da čevelj dobro služi svojemu namenu, je 90% odvisno od njegove nege in vzdrževanja, 10% pa ostalih dejavnikov.
korintos23
24. 11. 2018 11.09
+2
Točno tako! Imeli so s sabo veliko število rezervnih novih škornjev, vse je zapisano, samo bedaki nabija o teh škornjih in nabijajo.
puspan
24. 11. 2018 10.24
+0
S katerega odpada pa ste potegnili ven čevlje, iz katerih gledajo žeblji?
korintos23
24. 11. 2018 11.10
+1
BolecaResnica
23. 11. 2018 22.05
+10
Lenuhi morali boste začet mazat čevlje in bo bolje
Smešno
24. 11. 2018 08.16
-2
.. Primitivci kot ti oz. vi, pa nehat komentirat..
bratumil
24. 11. 2018 10.03
+2
resnica, kje naj mažeš, če ti odstopa podplat. Pa tudi čevelj, ki so ga kazali pri dnevniku je narejen s čist drugim podplatom.
Sputnik
23. 11. 2018 21.34
+17
sej imamo novega polkovnika pri katerem so komentarji zaklenjeni. bo že polkovnik alen to rešil. činov ima ko kopalnica ploščic tako da nekaj že bo
srecnii
23. 11. 2018 21.33
+13
a najbolj smešni mi je, da alpina izdeluje čevlje, ampak ko nekdo napiše, da samo alpina zna popravit, jao, ojoj, saj so jih oni anredil ali pač, kupil iz Kitajske.
putinj
23. 11. 2018 21.10
Majda Vidmar
23. 11. 2018 21.02
+11
Mene zanima kaj pravi na to Alpina?
JApajaDAja
23. 11. 2018 22.25
+5
muceli
23. 11. 2018 20.56
+80
Dotične čevlje mi je pokazal prijatelj (dela v voski). Čevlji so sicer lahki, topli in tudi udobni, vendar....Opazil sem več napak. (mimogrede: vojaški standard za menjavo je 6 let za pehoto in 8 za mornarico) Prva je usnje. Glede na to, da v grobem poznam postopke strojenja in barvanja, lahko povem, da to usnje ni in ne more bit enako kvalitetno strojeno kot nekoč (nekoč dovoljena, danes prepovedana uporaba določenih kemikalij za strojenje in tudi barvanje). Usnje je bilo včasih trpežnejše. Danes sicer poznamo postopke za izdelavo kvalitetnega usnja, vendar je cena obuvala iz takega usnja velika (250 evrov in več - odvisno od izdelovalca) Usnje ni gladko ampak brušeno (podobno semišu). Gladko usnje se vzdržuje predvsem s čiščenjem in mazanjem z globinom in mastjo za impregnacijo. Ko gladko usnje vpije premaz, se površino s ščetko "zglanca do sijaja". Brušeno usnje pa ni gladko in navkljub mazanju in poliranju ne nudi lepega videza. Vzdrževanje s pršili sicer omogoča lep izgled, ne pa globinske impregnacije za uporabo v blatu, snegu itd. Glavna pomanjkljivost omenjenega vojaškega čevlja pa je podplat. Tako izdelava kot tudi material. Podplat namreč ni izdelan iz gume (vibram) ampak iz penaste mase podobne "purpeni". Sicer je lahka, ampak po določenem času začne material razpadat. Čevelj, katerega sem videl, je kazal znake razpadanja podplata navkljub zgolj povprečni izrabljenosti le-tega. Omenjeno napako lahko popravijo zgolj v Alpini, ne pa tudi pri čevljarju. Material za podplat je namreč v kalupu vbrizgan na čevelj in se ga ne da dodatno zašit niti zamenjat z gumiranim podplatom. Star (poškodovan) podplat odstranijo in nabrizgajo novega. Cena omenjenega postopka znaša 30 evrov. (omenjene informacije sem pridobil v prodajalni Alpina ter pri čevljarju) Domnevam da je poglavitni problem v javnih razpisih in najcenejših ponudnikih. Alpina zna izdelovat zelo kvalitetne čevlje, vendar ne v primeru, da mora bit cena nizka pa še za kakšno provizijo kakšnemu parazitu pri koritu mora ostat. Nauk zgodbe: Davkoplačevalci smo preplačali čevlje, Alpina ima slabo reklamo, vojaki nekvalitetne čevlje in nekaj ljudi provizijo v žepu. Mediji pa zamegljujejo situacijo, da se ljudje tukaj potem zgražamo nad vojaki. Pa lep dan želim vsem skupaj.
srecnii
23. 11. 2018 21.30
+5
To sploh ne drži, imam 8 let stare alpinine gojzarje in nove, oba modela sta identična, pa je novi že razpadel, podplat se je izrabil in ni več primern....seveda se lahko menja podplat, če daš 40 evrov....sam usnje tudi žal ni kvalitetno, cena teh gojzarjev je trenutno 143 evrov.....tiste stare sem dobil -40 za 80-90 evrov.
srecnii
23. 11. 2018 21.30
+3
TistoPravo
23. 11. 2018 20.52
+9
Zdravniki imajo Radana, vojaki škornje, in policaji akcijo pol minus pol
srecnii
23. 11. 2018 20.45
+5
Od Alpine ne kupujet nič, ker gojzarji nikol niso vredni 150 evrov....men so prej razpadli, popokal šivi, strgal usnje, da ne omenjam notranjega dela. Stari gojzarji, čisto isti pa so še kot novi, letnik 2010....pri istem načinu nošenja.
Teofil
23. 11. 2018 20.38
+10
Te čižme so čisto v redu,minister Kahel jih ima že dvanajst let,ko jih je zadel na tomboli ob obletnici Dražgoške bitke,tako da bo tudi letos v njih splezal na Bičkovo skalo.
Smešno
23. 11. 2018 21.01
+7
dajno
23. 11. 2018 20.29
+19
Pa kakšen razvoj neki?? Kdaj nimamo milijon vojakov, da I se splačalo! Kupili bi preverjeno robo, ki jo Uporabljajo recimo Finci, Kanadčani
U4
23. 11. 2018 20.28
-6
Smesna vojska- smesni skornji
Smešno
23. 11. 2018 20.28
+17
Tako imenovani “autsorsing”, brez nadzora oz. kontrole - v postopku proizvodnje - ne zagotavlja kvalitete zahtevanih izdelkov, proizvodov, storitev.. Prav zato je “Jugoarmada” imela svoje “proizvodnje linije”, ali svoje “kontrolorje” v proizvodnji vojaških artiklov.. zakaj neki..?
Smešno
23. 11. 2018 20.29
+1
@caspi... Zato imate tako dobre “čizme”
slabogledam
23. 11. 2018 20.17
+9
Tudi jaz oficirske,stare so točno 40 let,na strani dva paseka sta popravljena,ostalo brez problema.
caspi
23. 11. 2018 20.00
+17
Še zdaj imam čizme iz stare Juge, ne vem kdaj jih bom uničil....izgleda, da me bodo preživeli.....
Banion
23. 11. 2018 20.00
+7
Hja kaj pa če je to nova doktrina, soldti naj bodo bosi da ne bodo mogli bežat temveč se bodo borili. Rusi so tudi imeli v drugi vojni zaporne bataljone sestavljene iz moštva KGB ki so zadaj streljali na bežeče in ker imamo demokracijo ter nočemo posnemati Rusov so si morda v vrhu vojske zmislili slabo obutev.