Slovenija

Z vojaškim helikopterjem rešili poškodovana planinca

Kranj, 24. 06. 2019 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vojaški helikopter je s policistom gorske enote opravil dve reševanji v gorah. Na območju Male Mojstrovke je rešil planinca, ki je pri sestopu na suhi kamniti podlagi zdrsnil in si poškodoval ramo, na še enem dvatisočaku, Velikem vrhu, pa je pomagal planincu, ki si je pri padcu na poti poškodoval glavo, so sporočili kranjski policisti.

Vojaški helikopter je danes izvedel dve reševanji na slovenskih dvatisočakih. Na Mali Mojstrovki si je planinec poškodoval ramo, na Velikem vrhi pa si je drugi planinec poškodoval glavo. Oba sta bila ustrezno opremljena. Nesreči sta se zgodili pri sestopu.

Vojaški helikopter je s policistom gorske enote opravil dve reševanji v gorah.
Vojaški helikopter je s policistom gorske enote opravil dve reševanji v gorah. FOTO: PU Kranj



"Reševalcem so delo oteževali mimoidoči planinci, ki so se gibali nad mestom reševanja in so proti kraju nesreče prožili kamenje. Verjamemo, da nenamerno. Reševanji sta bili opravljeni brez dodatnih poškodb," je sporočil tiskovni predstavnik Policijske uprave Kranj Bojan Kos.

Kot je dodal, helikopter in ekipa v gorah med reševanjem potrebujeta določen varen prostor in čas za delo, ki ga je v gorah tudi v idealnih razmerah sicer težko zagotoviti. "Zato vsakršna dodatna nevarnost ni sprejemljiva. Ko pride helikopter, naj se planinci na območju intervencije zato za tistih nekaj trenutkov ustavijo in počakajo, da se helikopter umakne oziroma da se intervencija, ki običajno traja kratek čas, opravi. Potem gredo lahko naprej," opozarjajo policisti.

Na Mali Mojstrovki si je planinec poškodoval ramo, na Velikem vrhi pa si je drugi planinec poškodoval glavo.
Na Mali Mojstrovki si je planinec poškodoval ramo, na Velikem vrhi pa si je drugi planinec poškodoval glavo. FOTO: PU Kranj



Kadar je kraj nesreče pod njihovo potjo, naj zelo pazijo, da ne bi na reševalno ekipo prožili kamenja. "Razumeti morajo, da so reševalci 'tam spodaj' na goro prišli zato, da bi pomagali ponesrečenim ali obolelim, ne pa zato, da bi še sami staknili poškodbe,"so še dodali.

"Planince opozarjamo še, naj bodo ustrezno opremljeni ter previdni pri vračanju z vrhov, ko so običajno že utrujeni. Takrat se pokažejo temelji dobre priprave, tako fizične kot psihične," je zaključil Kos.

Helikopter in ekipa v gorah med reševanjem potrebujeta določen varen prostor in čas za delo, ki ga je v gorah tudi v idealnih razmerah sicer težko zagotoviti.
Helikopter in ekipa v gorah med reševanjem potrebujeta določen varen prostor in čas za delo, ki ga je v gorah tudi v idealnih razmerah sicer težko zagotoviti. FOTO: PU Kranj
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivanveliki
24. 06. 2019 17.33
+3
V Švici tovrstno reševanje ni zastonj.Če poškodovani hribolazec ni zavarovan za tovrstne nezgode reševanje plača iz lastnega žepa.
Rafael Kramar
24. 06. 2019 18.08
+0
Popravite me, če se motim, ampak v Švici sploh ne smeš v gore brez vodnika, pri katerem pa je zavarovanje obvezno?
detect
24. 06. 2019 19.19
+1
Karolina Šmalc
24. 06. 2019 19.28
-1
Od kdaj pa velja to za Švico?? Vedno smo hodili sami, to mora biti nekaj čisto novega!
Rafael Kramar
24. 06. 2019 21.37
-2
Nisem hribolazec, govorim iz druge roke. Lani sta šla v Švicarske planine dva kolega na en kao izredno popularen hrib in točno se spomnim debat, da ni šanse, da bi šel sam. Obvezno plačat vodnika in on te pelje na vrh. Če zaradi razmer na vrh ne pridete... yebi ga, no refund.
maneno48
24. 06. 2019 17.15
-1
saj veste, gora . . .
Rafael Kramar
24. 06. 2019 18.11
+6
Ja, ja, vemo. Še ni bilo teme o kaki vzpetini, da se ne bi našel en runkelj s tole frazo... 🙄