Slovenija

Premier Janša in Vojna z mediji

Ljubljana, 12. 05. 2020 06.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier Janez Janša je objavil zapis Vojna z mediji. V njem navaja, da poklicno skupino, ki se je "najprej oklicala za sedmo silo, nato za četrto (neizvoljeno) vejo oblasti, na koncu pa kar za moralnega razsodnika nad politično korektnostjo, danes vse težje prepoznavamo kot nekaj dobrega, saj v resnici niso več ne eno, ne drugo, ne tretje". V svojem zapisu na spletni strani vlade nacionalno televizijo primerja z nekdanjo JLA.

"Zelo verjetno ste že velikokrat slišali stavek, da se vojne z mediji ne da dobiti," premier začne na vladni spletni strani objavljen zapis Vojna z mediji in doda, da je včasih tudi sam sodil med ponavljalce ponarodele fraze, dokler ni pred sedmimi leti v Berlinu naletel na dolgoletnega prijatelja, nekdanjega nemškega kanclerja Helmuta Kohla, ki ga je opozoril na to, da so že v antičnem Rimu mlade legate učili, da je strah pred rimskimi legijami močnejše orožje od njihovih sulic in mečev.

"V mlačni vodi skuhan del 'javnega' mnenja pa modro kima, češ 'vojne z mediji se ne da dobiti," ugotavlja. Ob tem doda prispodobo, da če žabo vržeš v vrelo vodo, bo skočila ven, če jo vržeš v mlačno in počasi segrevaš, pa bo v kotlu ostala do bridkega konca.

Vojne z mediji torej posameznik ne more dobiti, ker takšne vojne ni, lahko pa se razbijajo monopoli laži. "Za začetek je izjemno zdravo ne gledati, brati ali poslušati tistih medijev, pri katerih že vnaprej veš, kako bodo stvar obrnili," je prepričan. Prav tako ne gre za medijsko vojno, kadar se mediji z monopolno močjo lotijo posameznika ali manjšine in se ti poskušajo braniti. Pač pa v "teh obračunih" vidi golo zlorabo monopolnega položaja ali celo davkoplačevalskega denarja, zlorabo javnosti in strah pred resnico.

Janez Janša o vojni z mediji
Janez Janša o vojni z mediji FOTO: Urad vlade za komuniciranje

O "medijskih monopolih" in primerjavah z JLA

Po njegovem mnenju dva zgodovinska "izenačevalca" moderne družbe, izobrazba in internet, drastično rušita nastajajoče malike Orwellovske družbe, močno otežujeta usmerjanje"vedenja" ljudi v nacionalnih, regionalnih in globalnem okviru ter dajeta vsakemu posamezniku delček moči medija, kar omejuje doseg medijskih monopolov. "Sodobno 'zdravilo' za medijske monopole sta tako še vedno nujna konkurenca v medijskem svetu ter svoboden internet," meni premier.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob tem se je dotaknil zadnjih ameriških volitev in dodal, da je v interni analizi volitev zapisano, da med najpomembnejše razloge za zmago Donalda Trumpa sodi njegova neposredna komunikacija z volivci, predvsem reakcije preko Twitterja, ki da so sovražno razpoloženim medijem onemogočile še hujše manipulacije. Po besedah Janše sicer med mislečimi ljudmi, kar bi novinarji morali biti, ni vrednostno nevtralnih. Zato je medijska konkurenca pomembnejša od vsake druge oziroma je predpogoj demokratične družbene ureditve in svobodne družbe nasploh.

Ob tem se obregne ob obe televizijski hiši z največjim davkoplačevalskim in oglaševalskim kolačem in "posledično deležem gledalcev". Navaja, da je tam zaposlenih veliko profesionalnih in etičnih novinarjev, a da "ozračje nestrpnosti in sovraštva ustvarja ozek krog urednic, družinsko in kapitalsko povezanih s stebri globoke države ter nekaj povprečnih in podpovprečnih novinark in novinarjev na vpoklic, ki se v normalni medijski hiši ne bi prebili niti med poročevalce z živilskih tržnic".

Medijski monopol in napadanje vsega, kar izvoljenim oblastem onemogoča medijsko, diplomatsko ali javno obrambo, pa Janša navaja med "znaki nevarnosti", o katerih uči zgodovina totalitarnih režimov.

"Totalitaristi so svoje nasprotnike vedno najprej razorožili, nato pa postrelili. Medijsko in fizično. Najprej diskreditacija, nato likvidacija," je zapisal Janša in dodal, da "mogoče v mlačni vodi" ljudje niso opazili, da "grožnje s smrtjo in pozive k umorom na levičarskih shodih RTV Slovenija, POP TV in ostali 'mediji' iz iste jate obravnavajo kot nekaj 'normalnega', celo samoumevnega. Pri tem pa jim pomagajo mnogi, v bistvu dobronamerni in bogaboječi posamezniki, ki se ne želijo javno izpostavljati in opravičilo za umanjkanje svojega poguma iščejo na obeh straneh." Ob tem je pozval, naj ne čakajo, saj pod kotlom močno gori. "In v bistvu kuhajo vas, ne vlade".

Premier je javno televizijo tudi primerjal z nekdanjo JLA, pri tem pa se je skliceval na izjavo, ki so jo na takratni TV Ljubljana prebrali maja 1988 ter JLA označili kot "predstavnika enega od temeljev svobodne in neodvisne SFRJ". Ob tem se je lotil nekaterih protestnikov, ki so nosili simbole nekdanje države.

Ob koncu se je dotaknil še epidemije koronavirusa in spomnil na pričakovano recesijo ter pozval, da lahko le s skupnimi močnimi preprečimo njene najbolj razdiralne posledice: "Slovenija to zmore, vendar ne razdeljena. Zato je potreben aktiven napor za skupno dobro in močan glas, glas brez lažne 'politične korektnosti'."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1352)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ElectroVoice
04. 09. 2020 21.03
-1
J.J. je pač konfliktna osebnost in iz tega vun ne more.
Amasakul
05. 06. 2020 17.03
+0
Čas se izteka.
setisfekšn
28. 05. 2020 21.40
+4
Janša je jezen na jla ker ga niso pustil dalje od desetarja
Iztok Conic
25. 05. 2020 12.38
+1
Vsak ima pravico do svojega mnenja, vendar pa je predsednik vlade zopet v svoji izjavi komuniciral na žaljiv način. Gre pa pri njemu očitno za nek paradoks zrcalnega negativnega videnja dejanj druge strani, saj ob kritiziranju medijev praktično opisuje svoj način delovanja in delovanje medijev, ki jih priznava kot objektivne. Seveda ne gre špekulirati z izvorom takih metodologij dela, a so prav gotovo zaskrbljujoče in prav nič blizu razviti demokraciji, ne glede, da ima v nekaterih elementih premier tudi prav, saj nič ni samo črno in nič ni samo belo.
volos
24. 05. 2020 20.48
+3
To je po mojem vojna z resnico
EEgon
21. 05. 2020 21.55
-6
Kdor je prebral zapis JJ-a, lahko vidi da ni napisal nobene laži. Predvsem predlagam vsem, da si preberete kaj je zapisla in ne zmerjate, komentirate brez tega, da vsaj prebrali njegov zapis. Mislim, da je pokazal medijem ogledalo kar niso pričakovali!
?AKAL
21. 05. 2020 13.25
+5
Janša ima vojno z mediji in državljani pa še sam z sabo
Walter Pravicek
17. 05. 2020 11.41
+5
Janša+Twiter sta soborca svobode-le,da Twiter ni komunist!KOLIKO GRDIH IZJAV JE TA ČLOVEK NAPISAL.PA GA NI SRAM-SAJ IMA ZA SABO "MASO"SKRITIH KOMUNISTOV-TO JE PRIKRITA LEVICA!
ma?ipa?i
17. 05. 2020 10.54
+12
Vsak, ki se celo življenje hrani in napaja na državnih jaslih, naj si gre 3 plače zaslužit na trg.
lookaaa
14. 05. 2020 14.24
+12
gospod Tvit, tak dokument ne sodi na vladno stran!
Covid 19
13. 05. 2020 12.39
+10
Osebno mislim,da krvavo in v imenu napredka potrebujemo novo ime,sposobnega neskorumpiranega politika in poštenega človeka,ki se ne poistoveti s pritiski lobijev in jim ne podleže,hkrati mora biti pošten in zradirati birokracijo s poti gospodarstva,da gremo lahko sploh korak naprej,predvsem pa regeneracija sodstva.Jaz kot obrtnik z veseljem delam tudi za potrebno javno upravo,samo omejujte in dušite me ne z davki na osnovna sredstva in birokracijo.Moje ime,ki verjeno ni mogoče je g.Čeferin.
Walter Pravicek
17. 05. 2020 11.42
-5
ČEFERIN DOBI MOJ GLAS-ČE BI MALI TONIN KANDIDIRAL PA MOREBITI ON-A NI V PRVI VRSTI!
nostalgik
13. 05. 2020 11.28
+15
JANEZ JANŠA, POČIVAVŠEK, CENTERUTI, POSLUŠAM DIREKTNI PRENOS IZ PARLAMENTA, NE RAZUMEM VAS SKRIVATE SE, ALI JE TO SLABA VEST, ALI NIMATE NA ZASTAVLJENA VPRAŠANJA ODGOVORE. MISLIM DA POTREBUJETE PRODAJALNO Z VRVMI.
nostalgik
13. 05. 2020 11.12
+15
PROTEST, DRUŠTVO ZA ZAŠČITO ŽIVALI PROTESTIRA ZARADI MUČENJA ŽAB PO SISTEMU JANEZA JANŠE.
Mojca1313
13. 05. 2020 11.36
+14
Protest bo v petek, za vse žabe, ki še imajo možgane...
Antoniozmaj
13. 05. 2020 09.51
+14
Nisem še uspel prebrat novic, ker sem precej zaseden. Zanima me samo, a je danes že kakšna nova afera te falange?
Walter Pravicek
17. 05. 2020 11.43
+1
provni
13. 05. 2020 09.24
+22
Samo predčasne volitve nam lahko pomagajo znebiti se te Vlade.
Antoniozmaj
13. 05. 2020 09.53
+9
Mojca1313
13. 05. 2020 09.03
+16
Nemški fiziolog Golt je dokazal, da če žabo položite v hladno vodo in postopoma ogrevate lonec, se bo ta navadila na vse toplejšo vodo in se brez upora živa skuhala, a samo, če v glavi NIMA MOŽGANOV!
komarec
13. 05. 2020 08.38
+20
Mogoče pa je to le del taktike te vlade. Vlada se ni zavedala kaj jo vse čaka s koronavirusom. Seveda je bilo tu tudi vojno dobičkarstvo za katero bo najbrš položiti račune. Šele po odpravljenih ukrepih se bodo soočili s pravimi problemi. Ustvarit stanje, da bo vlada padla, s problemi, ki so nastali na račun kovid 19 naj se ukvarja kdo drug, oni se bodo razglašali za rešitelje državljanov pred epidemijo. Državo so zadolžili, gospodarstvo spravili na tla, sedaj je čas, da se bojišče zapusti, potem pa iz ozadja delovati kot sposobni odrešitelji, naj še drugi pokažejo kaj zmorejo. Opozicija naj jih posti delovati do konca mandata, ker to bo njihov potop.
ajnajs
13. 05. 2020 09.36
-6
super, da je prejšnji premier izvolje in postavljne od ljustva z novimi obrazi, ki jih je obljubljal tako pogumno stisnil rep med noge in sam odstopil, zdajpa se oglaša iz ozadja. Zame tak ki nima jajc v krizi nima več zaupanja, naj se umakne v vode v katerih zna plavat. Mi pa ne nasedajmo več novim obrazom, ki nas vedno peljejo žejne okoli vode. Volitve naj bodo transparentne en moj glas naj bo enak enemu glasu iz cele Slovenije, pa bomo videli kdo ima vloljo ljudstva edino tako bo pravilno. Spremeniti volilni sistem.
komarec
13. 05. 2020 09.57
+13
To ponavljate kot papige. Človek je ugotovil, da manjšinska koalicija več ne funkcionira kot bi mogla in je odstopil. V pravi demokraciji je odstop moralna vrednota. Druga je če te ljudstvo nažene, kot so že enkrat sedanjega predsednika, ko je klical trojko. Trdim, da imamo pri nas preveč malih strank, trdim, da imajo svoje maslo na glavi tudi leve vlade, ki so vladale, trdim pa, da tudi stranka SDS en govori drugo del. Njihov predsednik pa izkoristi vsako možnost za maščevanje. Če koalicija ne dela tako kot oni želijo je hitro narobe. Tudi tak nam ne bo vladal.
Manu Cocker
13. 05. 2020 08.29
+4
itd itd - pohod v Jajce itditditd pa patra itditditd pa Slovenske zelezarne itditditd
nostalgik
12. 05. 2020 21.42
+22
ZATON TEGA REŽIMA SE PRIBLIŽUJE, PRIPRAVITE SE NA OSVOBODITEV.
iga_biba
12. 05. 2020 21.00
+36
Ti grdi komunisti, totalitarni režim je res nečloveško ravnal z velikim vodjem IJJ. Kar iz lastnega besedila tovariša Ivana J. J., ki ga je napisal kot milo prošnjo za ponovni sprejem v partijo na treh tipkanih straneh, bom vzel (in ne bom nič lepil in spreminjal vrstnega reda, kot znajo zgodovinarji Velikega vodje); Ivan J. J. je opravljal vrsto funkcij v ZSMS, v Zvezi komunistov, SZDL in v delegatskih skupščinah, bil je predsednik občinske konference ZSMS, član predsedstva OK SZDL, njegovih komisij in komisij pri občinskem komiteju Zveze komunistov Slovenije, član republiških in zveznih organov ZSM in SZDL. Bil je tudi član organov pri predsedstvu RK ZSMS ter predsedstvu RK SZDL ter član republiške konference SZDL. Bil je tudi politični komisar v mladinskih delovnih brigadah in potohodstvih v Jajce in Kumrovec, v čast tovarišu Josipu Brozu Titu. Še dobro, da ga takrat niso razorožili in potem ustrelil, kot je napisal :)
Scorpionnn
05. 06. 2020 19.22
+1
pa je le spregledal ,kam to pelje..nekateri še danes niste...žal