Slovenija

Hojs: Predlog za aktivacijo 37.a člena bomo dopolnili s pripombami

Ljubljana, 27. 03. 2020 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
U.V./M.V./STA
Komentarji
704

Po končanih posvetovanjih s poslanskimi skupinami ima notranji minister Aleš Hojs "dober občutek" glede podpore o aktiviciji 37.a člena zakona o obrambi. V SD medtem pravijo, da razloga za podelitev izrednih pooblastil ne vidijo, v LMŠ pa želijo predvsem jasno definicijo, kaj pomeni širše območje meje.

Minister Aleš Hojs ima po posvetih v DZ o aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi vojski podelili izredna pooblastila, dober občutek. Predlog bodo dopolnili s pripombami in ga poslali poslanskim skupinam. Hojs računa, da bi usklajenega vlada lahko potrdila v ponedeljek ali torek in da bi prihodnji teden stekel tudi postopek v DZ.

Z vsemi poslanskimi skupinami so se po besedah Hojsa dogovorili, da predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi dopolnijo in v najkrajšem času - računa že danes ali čez vikend - pošljejo vsem poslanskimi skupinam. V največji meri bodo upoštevali njihove pripombe. Hojs tako verjame, da lahko prihodnji teden dobijo podporo 60 poslancev za aktivacijo tega člena.

Striktno omejevanje pasu, na katerem bodo vojaki sodelovali s policijskimi pooblastili

Nekatere opozicijske poslanske skupine sicer tej možnosti niso zaprle vrat. V primeru, da podporo odrečejo, tega člena pač ne bodo aktivirali. "O tem se bomo lahko pogovarjali kasneje, ob čemer bo seveda tudi slovenska javnost ocenila, ali je bila ta nepodpora, če bi prišlo do kakšnih eskalacij v smislu povečanega vdora migrantov ali da bi obolelo veliko število policistov, kdo je v bistvu takemu predloga nasprotoval," je v izjavi novinarjem po današnjem pogovoru s poslanci LMŠ dejal Hojs.

A trenutno, kot je poudaril, ne želi napenjati loka v smislu tega, kdo bo za kaj kriv. Po njegovih ocenah je bila konstruktivnost vseh parlamentarnih strank opozicije izjemno velika. "Vesel sem za konstruktivne pripombe in verjamem, da lahko to konstruktivnost, ki so jo izkazali na pogovorih, prelevimo v primeren predlog, ki bo prejel podporo," je poudaril.

Med pripombami oz. predlogi strank je izpostavil, da bodo v predlaganem sklepu striktno omejili pas, na katerem bodo vojaki sodelovali s policijskimi pooblastili. Hojs govori o določitvi kilometrov severno od južne meje. To bodo po njegovih navedbah detajlno razporedili po posameznih policijskih postajah, da se bo točno vedelo, v območju katere policijske postaje to lahko izvajajo.

Hojs je prejel tudi mnenje generalnega državnega tožilca Draga Škete glede tega vprašanja. Kot je popoldne zapisal na Twitterju, bi aktivacija 37.a člena zakona o obrambi po oceni Škete "bistveno pripomogla k obvladovanju nelegalnih prehodov, zmanjšanju števila kaznivih dejanj in večji javni varnosti. Meni tudi, da v trenutnih razmerah aktivacija tega člena nikakor ni ustavno sporna".

Bo Slovenska vojska dobila izredna pooblastila?
Bo Slovenska vojska dobila izredna pooblastila? FOTO: Slovenska vojska

Med ključnimi pripombami poslancev je tudi to, da se že v sklepu razčisti, kdo je prekrškovni organ v primeru pripomb na delo vojakov in kako vojaki to delo izvajajo. Hojs je jasen, da bo tako prekrškovne postopke kot samo poveljevanje vseh pristojnosti, ki jih bodo vojaki imeli na meji, vodila policija.

Upa tudi, da so danes razblinili dileme opozicijskih strank, da je za ta ukrep še prezgodaj. Ob tem je spomnil na dogajanje v Italiji, tamkajšnji začetek epidemije koronavirusa in prvo večje število okužb ter smrtnih žrtev. "Ta perioda je v Sloveniji veliko krajša," je opozoril in spomnil, da je v Sloveniji že devet smrtnih žrtev in čez 600 okuženih. "Mislim, da tega časa ni," ugotavlja. Po njegovem mnenju je prav, da se v dneh, ko še obstaja relativno mirno okolje, dogovorijo glede aktivacije omenjenega člena, ga vložijo v DZ in speljejo demokratični postopek. "Da tega ne delamo v neki ihti, ko bodo morda oz. kot se nakazuje, zadeve lahko le še slabše," je dodal.

V SD razloga za podelitev izrednih pooblastil ne vidijo

Hojs se je danes sicer sestal še s poslanci LMŠ in SD. Predsednik SD Dejan Židan je po današnjem pogovoru pojasnil, da v stranki trenutno ne vidijo razloga za podelitev izrednih pooblastil vojski. A pisni predlog vlade še čakajo in za zdaj še ne napovedujejo, kako bodo glasovali, če bo predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi vložen v DZ.

Židan je pred dnevi ob najavi predloga obrambnega ministra dejal, da gre za "znake represije".
Židan je pred dnevi ob najavi predloga obrambnega ministra dejal, da gre za "znake represije". FOTO: 24ur.com

Alešu Hojsu so povedali, da so pred nekaj leti aktivirali 37.a člen zakona o obrambi zato, ker se je čez Slovenijo v določenem časovnem obdobju pomikalo skoraj pol milijona beguncev in so bile posebne razmere. Tovrstnih razmer sedaj ni, je poudaril Židan.

V SD so ministru tudi predlagali, naj bistveno izboljša nagrajevanje pomožnih policistov, ki jih je kar nekaj. A so po Židanovih besedah izjemno slabo plačani, približno štiri evre na uro. "Če na tem področju v najkrajšem možnem času - tudi z našimi glasovi - bistveno povečamo to plačilo ali nagrado, bomo lahko hitro okrepili policiste, ki delajo na meji," je ocenil predsednik SD.

Vojaki bi z aktivacijo 37.a člena skupaj s policijo lahko izvajali nekatera policijska pooblastila.
Vojaki bi z aktivacijo 37.a člena skupaj s policijo lahko izvajali nekatera policijska pooblastila. FOTO: Slovenska vojska

Po njegovih besedah se sicer vsi strinjajo, da je Slovenska vojska (SV) že sedaj prisotna na meji in pomaga policiji. Po prepričanju SD pa ima vlada možnost, da bistveno poveča tudi prisotnost vojske na meji in s tem razbremeni policiste.

V SD so Hojsa opozorili še na odločbo ustavnega sodišča iz leta 2016, da tudi v primeru aktivacije 37.a člena zakona o obrambi slovenski vojak še vedno ne more delati samostojno, ampak ob prisotnosti oziroma navodilu policista. Prav tako opozarjajo na sistemsko napako, in sicer, da se na mejo ne pošilja le poklicnih vojakov, ki imajo več znanja, ampak tudi drugi del vojske.

V LMŠ želijo jasno definicijo 'širšega območja meje'

V LMŠ se še niso dokončno opredelili do predloga za aktivacijo 37. a člena. Najprej namreč od ministrstva za notranje zadeve pričakujejo, da jasno definira način izvajanja teh pooblastil ter na katerih območjih in v kakšnem obsegu bi vojska delovala.

Evropski poslanec Klemen Grošelj je po današnjem sestanku z ministrom Hojsem dejal, da je vprašanje aktivacije omenjenega člena vezano ne le na vprašanje povečanih migracij na južni meji, ampak je predvsem v funkciji razbremenitve policije, da lahko opravlja povečan obseg dejavnosti, ki so vezane na soočanje s koronavirusom.

Kot je dejal Grošelj, v LMŠ predlagajo, da se jasno definira, kaj pomeni širše območje meje. Predvidevajo, da bo to dvokilometrski pas ob meji in bo jasno definirano, katere občine in lokacije vključuje. "Nikakor si ne želimo, in to smo želeli poudariti, da bi se vojska uporabila v notranjosti države, se pravi izven tega mejnega pasu," je dejal.

"Če bo vse, kar smo se dogovorili danes, dejansko zapisano v tem dokumentu, se bomo odločili, kako naprej s podporo temu sklepu," je dejal. A najprej želijo videti, kakšen ta predlog sklepa bo.

Kaj določa 37.a člen?

Minister Hojs je predlog aktivacije 37.a člena zakona o obrambi, s katero bi vojski v luči zaostrenih razmer zaradi koronavirusa podelil izredna pooblastila, sicer napovedal 18. marca, a se je nato odločil, da se o tem še pred odločanjem v DZ posvetuje s poslanskimi skupinami. V opozicijskih vrstah, z izjemo SNS, so namreč izrazili nasprotovanje predlaganemu ukrepu, kljub ministrovim zagotovilom, da bi šlo izključno za varovanje schengenske meje.

Sicer 37.a člen zakona o obrambi določa, da lahko DZ na predlog vlade v primeru, da to zahtevajo varnostne razmere, odloči, da vojaki skupaj s policijo izvajajo nekatera policijska pooblastila. Ta lahko izvajajo pri širšem varovanju državne meje, pri čemer pa se morata s tem strinjati najmanj dve tretjini v DZ navzočih poslancev. To pomeni, da je za tak korak potrebna tudi podpora vsaj dela opozicije.

Hojs je predlog najprej predstavil SDS in SNS, kjer njegov predlog podpirajo, pa tudi poslancem Levice, kjer imajo do njegovega predloga največ pomislekov. Tudi po pogovoru so v Levici ocenili, da bi bil tak ukrep pretiran, nepotreben in celo protiustaven.

V četrtek so sledila srečanja s poslanskimi skupinami SMC, DeSUS in SAB. Predsednica SAB Alenka Bratušek je po sestanku vendarle ocenila, da so pripravljeni ob dodatnih pojasnilih o podpori ukrepu še razmisliti, saj da je varnost državljanov na prvem mestu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (704)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slabogledam
28. 03. 2020 16.24
+1
Kaj pa ve Židan o vojski,še prašičje farme ni znal upravljat,uničil teran....
hayo72
28. 03. 2020 15.56
+1
Tisti ,ki hodimo vsaki dan po EU vidimo da v vseh drzavah na meji pomaga vojska ne nucate it dalec sam slo.at meje se zapeljete.da se prepricate sploh v teh casih.
renkos
28. 03. 2020 14.51
+1
potrebujemo maske, razkužila, zdr.osebje in ne vojske saj nismo v vojni ali pač
Kras21
28. 03. 2020 14.45
-3
Židan nima pojma... 🤪 Vsi levaki so navadni dre.... Vojska mora pomagat policiji na južni meji. Zakon je treba spremenit.
riss
28. 03. 2020 14.24
+0
Pripombe naj gredo v smeri predlogov, če ne bo aktivirana vojska na meji, da vse ilegalne migrante sprejme na dom trenutna opozicija: Židan&Nemec&Fajonka, Tomićka&Mesec&Kordiš, Bratušek&Kociper, njim se naj pridruži še Motendorfer. Pa, da jih vidimo kako so solidarni s širilci muslimanstva v EU.
FAUSTOS1
28. 03. 2020 14.02
+1
Spomin že ko janša prvič vladal je hotel vojsko na cesto sedaj ponovno in to za zdrastveni problem tega bo zdravstvo samo rešilo brez pomoči vojske,vojska se vpokliče ko nas napadejo tuje sile a tega sedaj res ni niti za pričakovati imajo vsi težave zaradi covid19 ta pa ne reagira na tanke in topove.
Lumpx
28. 03. 2020 13.51
-2
Ve se kdo je proti Sloveniji in proti EU a jim istocasno disi sam nas denar, ko se zavzemajo za uvoz "social turistov" na nas racun seveda.
travc
28. 03. 2020 13.40
+1
Zidan.Tiho bodi bo najmanj skode.
jugatneme
28. 03. 2020 10.42
+3
Vojaki pri Slovenski Vojski so leta 2020 isti kot so bili leta 2019, saj niso vezani na mandat neke politične strani....
jugatneme
28. 03. 2020 10.39
+11
Enostavno, normalen človek tega ne more dojeti, pa pustimo sedaj politično barvno opredeljenost. Vsaka oseba katera prispe v Slovenijo mora na test (koronavirus razsaja) iz določenih držav prispeli pa morajo celo v 14 dnevno karanteno. Isto ali še ostreje imajo države okoli nas. Samo ti migranti (beguncev itak ni) kateri se švercajo po gozdovih in njivah pa lahko tavajo v skupinah prek meje kot se jim zljubi.... A ste vi normalni??? .....halo Židan, ti je mast pamet zalila??, Bratovškova čevlje sodi naj kopitar!!!? Levičarji itak ne vidijo ničesar, še muhe na svojem nosu ne.... Policaji so preobremenjeni, imamo pa izurjeno in plačano armado v kasarnah katera ne ve kaj bi sama s sabo - armado ne v mestih, ampak na meji bi morali videti že lansko leto....halo, ste slepi??? Ali je to bolezen, foušija ker so nekateri odmaknjeni od državnih jasli?? Če ni prestopa prek meje za mene, za mojega soseda itd...potem ni prestopa za nobenega in konec!!! A smo Slovenci drugorazredni državljani??? samo vprašam negativce....
ssbobo
28. 03. 2020 10.39
-1
Židan PRAV IMAŠ...... ministra dejal, da gre za "znake represije...... represija NAD LASTNIM LJUDSTVOM...... kateri si po večini ne želi Švedskega scenarija.....
Jožajoža
28. 03. 2020 10.07
-1
vojsko da,samo pod to vlado nikakor.še isto noč .v petek 13. je obglavil vodstvo policije in vojske in na ključna mesta postavil svoje najbolj zveste vojake.po moje so se bali nemirov na ulicah proti tej samooklicani vladi, , ki pa jih,na našo žalost, preprečil virus.
ssbobo
28. 03. 2020 10.41
-2
Pokdi malo ven iz jame......... širi si obzorja ....... res ne prilezeš dlje kot ti dovolijo oni......
Lumpx
28. 03. 2020 13.52
-2
Izdajalce ki se zavzemajo za uvoz "socil turistov" sploh pa v taksnih kriticnih casih je pac treba zamenjati.
Opazujemvas
28. 03. 2020 09.52
+4
Strinjam se s predlogom, da se vojska pošlje izključno na mejo in policiste, ki sedaj čuvajo mejo pa se prestavi v notranjost države, zdravstveni del vojske pa samo na območja kjer bodo delovali in pomagali pri zdravljenju. Če bo dogovorjeno tako bo to šlo skozi.
Ejga-Tega
28. 03. 2020 09.46
+1
Levake daje paranoja, mislijo da bodo tanki po ulicah 🤣
wolfterier
28. 03. 2020 09.40
+5
Nobenih izplačil,dokler ne bo južna meja popolnoma zavarovana !!! Škoda denar stran metat za okužene migrante !
vinogradnik33
28. 03. 2020 09.10
+1
Hojs želi na vsak način izsiliti izredna pooblastila vojski , zato bodo dali predlog v DZ kljub temu , da ni dobil nobenega zagotovila , da bo predlog sprejet . Kaj torej stoji za tem izsiljevanjem uveljavitve 37.a člena , da ga želijo za vsako ceno uveljaviti ???
jugatneme
28. 03. 2020 10.35
-2
VINOGRADNIK - ne ropotej stalno v boben, hodi če med trte
ssbobo
28. 03. 2020 10.43
-2
Tvoja žena al pa hči se bo lahko varno sptehajala .....ne pa kato kot po prečastiti EU kjer se taisti nebodigasetraba skupinsko spravljajo na nevernice
vinogradnik33
28. 03. 2020 13.07
+5
JUGO nauči se pisati , potem komentiraj !
vinogradnik33
28. 03. 2020 08.51
+2
Večina sektašev je skregana s Slovenskim pravopisom , logičnim razmišljanjem , kulturo izražanja in etiko , zato , ker so jim oprali možgane in jim vsadili sovraštvo in laž ! Zato jim skoraj ni mogoče zameriti , razen tega , da ne znajo razmišljati s svojo glavo , ampak morajo delati po diktatu !
Lumpx
28. 03. 2020 13.54
-2
V kateri "sekti" te ucijo to da so nekateri cist odklopljeni od realnosti.
riss
28. 03. 2020 14.31
-2
Vinogradnik33. A ti šmarnica uspeva? Ta ti tudi megli razum. Je pa rumenkaste barve, ti pa delujes kot da pijes rdece vino, ker ti je taksna barva ostala v tebi. Saj ne lulas rdece, a ne? Mislis pa kot tardec!
RDPESA
27. 03. 2020 21.22
+0
Kaj točno bi vojska počela na meji? Do zdaj ni bilo neke dodane vrednost i od njih na meji.. Pa vsa čast vojakom, ki pošteno opravljajo delo ampak realizacija pooblastil, kot so zdaj napisana v tem famoznem členu niso neka pomoč policistom..
wolfterier
28. 03. 2020 09.42
+1
Vojska bi zavračala vsak poskus nelegalnega prestopa meje točno zo,rdečapesa !!! Lahko bi izvajala vse kar dela policija-na mejnem območju.A je težko razumet,rdečapesa...
RDPESA
28. 03. 2020 11.14
+1
Ja, je težko razumeti. Po obstoječi nacionalni in mednarodni zakonodaji se mora osebo, ki je samo za korak prestopila mejo obravnavati skozi birokratski postopek.. Tu so vojaki zmrznili in bodo spet vse delali policaji.. Ilegalni migranti točno vedo, da na njih ne bo in ne sme nihče streljati tako, da bodo veselo prihajali še naprej.
Lumpx
28. 03. 2020 13.55
-2
Vse "social turiste" je treba ze na meji zaustaviti in vrniti nazaj. Kdor pa misli da so razni pakistanci marocani in podobni potrebni pomoci pa naj se preseli dol k knjim in jim pomaga s svojim denarjem ne z nasim.
jps28
27. 03. 2020 21.07
+9
Zakaj to zahteva Hojs notranji minister, že par dni ni nič slišati od obrambnega ministra, kod da je izginil.
iga_biba
27. 03. 2020 21.11
+7
nima pooblastil. kot Počivalšek in Pivčeva.
Malinha
27. 03. 2020 21.16
+7
Tunini išče v onostranstvu (v čistem niču) tistega šoferja, ki je seveda čisti nič. Njegova glava se je onostranstvu hipoma prilagodila.
_Grizzly _
27. 03. 2020 21.20
+3
Joj najprej sledi novicam kaj trenutno dela obrambni minister ter on ne pride kar takoj ce se sele razpravljajo o tem ko bo pa kej vec bo pa on
LOS - T
27. 03. 2020 21.24
+0
Zahteva notranji minister zato ker on rabi. Ne more se vojska pri nas sama ponujat.
RDPESA
27. 03. 2020 21.26
+5
Toninček pred skladiščem CZ čaka kamione in fotoaparate.
wolfterier
28. 03. 2020 09.44
-2
Grizzly,levaki težko razumejo osnovne stvari,slabo se zapomnijo in hitro pozabijo !
Common_sense
27. 03. 2020 20.25
+18
Hey folk. Levicarski. Poglejte malo okoli sebe. Italijanska in spanska vojska sta celo na ulicah. V mestih. Pa noben ne mijavka. Vi pa svoji- slovenskih- vojakov ne bi poslali na mejo, da lahko ucinkovito ustavijo potencialno okuzwne ilegalce, da ne pridejo k nam. A ste se vprasalo za koji k smo mo doma v karanteni, ce lahko po drugi strani po 100 ilegalcev NA DAN prosto skace naokoli? Kje vam je pamet?!?
Malinha
27. 03. 2020 20.30
-2
Paskakvali
27. 03. 2020 20.31
-2
Kje so podatki o številčnosti migrantov in časovni okvir prestopanja meje? Je kje to objavljeno ali je to samo v glavi desnuhov?
LOS - T
27. 03. 2020 20.50
-6
Da levaki niste domoljubi je že zgodovinsko dokazano. Tud lasten narod pobit, samo da ste na oblasti. Kim. Stalin. Pol Pot? To ste vi levičarji in ni treba meglit svojih swbičnih interesov s takimi vprašanji.
Malinha
27. 03. 2020 21.00
-11
Če ste desnaki domoljubi; dne 10. 10. '19 ste na vseslovenskem protestu (katerega krmilo je prevzel janša) podpisali peticijo, v kateri ste zahtevali ohranitev slovenskega jezika. Vprašanje: kakšna domoljubnost je to, da ste na tem protestu nosili transparente, na katerih so bile besede napisane v neslovenskem, drugem, nedomoljubnem jeziku? In podvprašanje: če je sđs tako domoljubna, zakaj ima še dandanes na svoji spletni strani fotografije iz tega protesta, kjer so razvidni transparenti v tujih jezikih?
LOS - T
27. 03. 2020 21.05
+7
A zdaj se doktorsko obešaš na plakate. A nisi nikol videl plakatov na paradi ali plakatov in zastav na protestih ZL? Dej no...
Common_sense
27. 03. 2020 21.06
-2
Paska: je objavljeno. Sicer pa za zacetek svetujem branje tega clanka:)
Common_sense
27. 03. 2020 21.08
+5
Jaz sem ljubitelj logike in razuma. Je pa res, da imam tehnicno izobrazbo, ne pa FDV ali FF. To pa drzi. Morda je to zato.
Malinha
27. 03. 2020 21.14
-7
Zgubljeni, obesim se lahko tudi na tvoj pravopis, kar sploh ni problem, namreč, kot veliko svečkarjev uporabljaš tastaturo brez šumnikov. Kaj porečeš na to? Večinoma se svečkarji izgovarjate, da pišete na mobi. No, ne vem kam se vam tako hitro mudi s svojim domoljubjem pisati nepravilni, nedomoljubni slovenski pravopis. Če bi namreč res bili (domo)ljubni, bi z ljubeznijo pisali v slovenskem jeziku.
LOS - T
27. 03. 2020 21.20
-2
Obesiš se mi lahko veš kam. Tipkam na tablico in moram za šumniko malo dje časa pritisniti na črko. To je vse, nimam opcije slovensko naštelat, pa tudi ne da se mi iskat kje je. Doktor, oprosti, boš preživela. Kaj pa sleng, ti slabo rata, ne?
Malinha
27. 03. 2020 21.21
+0
Monty, ljubitelj logike in razuma, nisi pa ljubitelj tipkovnice s šumniki, čeprav imaš tehnično izobrazbo. Aja, nimaš FDV ali FF. To pa drži. Morda je to zato.
LOS - T
27. 03. 2020 21.22
-1
A zdej se ob pomanjkanju argumetov obešaš že na stvari, ki so na vseh forumih postranske narave? Tipkarske napake? Hahahah, pej no...
Malinha
27. 03. 2020 21.37
+1
1.) Zgubljeni, plakati na raznih paradah ali pa protestih drugih strank ni izražal vzhičenega domoljubja (in peticije o ohranitvi slovenskega jezika), njihov namen je bilo vse kaj drugega, kakor nek plehek nacionalizem. 2.) Hvala, ker si mi dodal ženski spol. Da se ti lahko obesim nekam, s tem morda odkrivaš svojo homoseksualnost? Malo prej si nekaj pisaril o "paradah".
vinogradnik33
28. 03. 2020 08.15
+3
Večina sektašev je skregana s Slovenskim pravopisom , logičnim razmišljanjem , kulturo izražanja in etiko , zato , ker so jim oprali možgane in jim vsadili sovraštvo in laž ! Zato jim skoraj ni mogoče zameriti , razen tega , da ne znajo razmišljati s svojo glavo , ampak morajo delati po diktatu !
Brunda?
28. 03. 2020 08.58
+0
wolfterier
28. 03. 2020 09.45
-4
wolfterier
28. 03. 2020 09.48
-3
Kva se levaki brihtne delajo,pa valjda je važn,da se ful zastopmo,nje !!!