Slovenija

Bomo Slovenci znova med najbolj politično pasivnimi Evropejci?

Ljubljana, 22. 05. 2019 18.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.V./Anže Božič
Komentarji
17

Pred petimi leti je na dan volitev v evropski hram demokracije doma ostalo kar 75 odstotkov volivcev, s tem pa smo imeli kar četrto najslabšo volilno udeležbo v EU. Bo letos kar drugače? Medtem pa je več uglednih Slovencev svojo podporo namenilo Žigi Turku, ki kandidira na listi NSi.

Za letošnje evropske volitve je v Sloveniji več zanimanja kot pred petimi leti. Vsaj tako kažejo prvi podatki - uvodni dan predčasnega glasovanja je izkoristilo dobrih 8000 volivcev oziroma slabega pol odstotka vseh volilnih upravičencev. To je skoraj dvakrat več kot pred petimi leti, je pa za evropske volitve vseeno bistveno manj zanimanja kot za domače parlamentarne volitve.

Volitve v Evropski parlament sicer že tradicionalno na volišča privabijo izjemno malo volivk in volivcev, udeležba pa zadnja štiri desetletja vztrajno pada. Pred petimi leti je svoj glas v celotni Evropski uniji tako oddalo zgolj 40 odstotkov volilnih upravičencev. V Sloveniji pa je doma ostalo kar 75 odstotkov volivcev, kar je pomenilo četrto najslabšo udeležbo v EU. 

Nizka volilna udeležba pa bi lahko imela na tokratnih volitvah velike in dolgosežne posledice ter prispevala k uspehu evroskeptičnih in populističnih strank

Se bo tokrat na volišča odpravilo več Slovencev?
Se bo tokrat na volišča odpravilo več Slovencev? FOTO: Shutterstock

Ne zaupam politikom. Politika me ne zanima. Moj glas ničesar ne spremeni in nisem imel časa. To so najpogostejši razlogi za klavrno volilno udeležbo na prejšnjih evropskih volitvah. In kup osebnih izgovorov. "Grdo vreme, ostali doma. Lepo vreme, šli na obalo. Birmo smo imeli. Nismo vedeli, da so volitve. Celo ena gospa je rekla; ja a moram iti v Bruselj zaradi tega," dodaja Manja Toplak iz predstavništva EU v Sloveniji. In dodaja: "Tri četrtine Slovencev verjame, da imajo korist od EU. Ampak ko pridejo volitve, pa ne grejo na volitve."

Ali z drugimi besedami: Slovenci smo prednosti EU - potovanje brez dokumentov, skupno valuto in številne subvencije, vzeli za samoumevne. Čeprav - kot uči brexit - niso nujno večne. Volitve je s predčasnim glasovanjem skušal narediti bolj privlačne tudi predsednik in državljane pozval k soodločanju: "Za renesanso te čudovite ideje, ki zagotavlja mir, varnost in blaginjo za nas in naše otroke," je dejal Borut Pahor

Prve številke letos so bolj spodbudne, a raziskave javnega mnenja nakazujejo, da bo Slovenija znova daleč od odstotkov, ki bi kazali na zdravo demokracijo. "Bo udeležba nekje dve tretjini državnozborskih volitev, se pravi, mi bi se ponašali z uspehom, če bi bila okoli 30 odstotkov," pravi Janja Božič Marolt iz agencije Mediana. "Bi bilo že v redu to, da bi se udeležba povišala. Ampak eno magično število pa je vse, kar je nad 35 odstotkov," dodaja Toplakova. 

Nizka udeležba sicer pri nas najbolj koristi strankam s tradiconalno trdno in starejšo volilno bazo. "Predvsem koalicija SDS+SLS, SD in pa verjetno tudi NSi," je mnenja Maroltova. Lastna neudeležba pa pomeni tudi zavestno podrejanje vplivu drugih. "Pomeni, da nisi pripravljen sodelovati. Da si pripravljen kritizirati in nevplivati na odločitve takšne in drugačne. Kar je, bom rekla zašankarska dejavnost," še dodaja. 

Bi pa svojo participacijo letos - glede na vložen trud in evropski denar - vendarle lahko okrepili mladi volivci. Evropski parlament je pred tokratnimi volitvami namreč sprožil obsežno kampanjo This time I'm voting, s katero želijo predvsem mlade privabiti na volišča. 

Ugledni Slovenci s podporo Žigi Turku 

In medtem ko večina političnih strank na čelu z vodilnimi kandidati skuša izkoristiti še zadnje dni za pridobivanje volilnih glasov, je več uglednih Slovencev namenilo svojo podporo kandidatu NSi, Žigi Turku. Da ga odlikujejo številne izkušnje, ter "zmernost, povezovalnost in iskrena privrženost evropskim vrednotam ter posledično zavezanost evropski Sloveniji. Prepričani smo, da bo dr. Turk resnično znal in tudi najbolje zmogel prispevati k učinkovitemu uveljavljanju interesov evropskih državljanov iz Slovenije," je zapisano v pismu, pod katerega so se med drugim podpisali Matej AvbeljJanez Šušteršič, Tino MamićIgor MastenVera Ban in Nevenka Črešnar Pergar

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mirno
25. 05. 2019 11.53
Jst ne grem cajt zabijat, za en brezvezen papirček, ki ne bo nič spremenil. Raje grem na dolg sprehod s shit-zujam🙂p...il bom pa še naprej😉hehe
gekados
23. 05. 2019 13.57
+0
Brez veze se utrujat, recimo volitvam NE in to je to.
gekados
23. 05. 2019 13.58
+0
JE-BI-GA
23. 05. 2019 20.54
+0
Ti pa si pravi, jamraš pa kar naprej, namesto da bi kaj naredil za boljši jutri !!
gekados
23. 05. 2019 13.57
+0
Brezveze se utrujat, recimo volitvam NE in to je to.
JE-BI-GA
23. 05. 2019 20.56
flamengo
23. 05. 2019 13.30
+2
Mediji tako trenirajo državljane. Non stop hvalisajo levo elito, ki je polna kriminala, korupcije in nesposobna vodenja podjetij in države.
Bassettt
23. 05. 2019 12.42
+1
Slovencem je vseeno. V dobrem in v slabem. Vedno podlozni. Lahko delate in delajo z nami kot hocejo. Boli nas. Ze zgodovina nam to govori. Samo ne vem kaj se mora zgodit da se zbudimo in soustvarimo — ne kaj zelimo, ampak KAr nam pripada
KladivoSi
23. 05. 2019 11.49
+3
Za nizko podporo državljanov na EU volitvah je kriva domača politika. 25% počrpanih sredstev iz evropskih skladov v zameno za 25% udeležbo. Slabo ste delali, slabo bomo volili.
Mirno
25. 05. 2019 11.57
Sami so si krivi, kva pa drek ustvarjajo. Zdj pa kao mediji krivi🤔
Te vidim
23. 05. 2019 09.07
Držim pesti da ja.
Robespierre
23. 05. 2019 08.56
+4
Slovenija drvi v propad in iskreno, prav je tako. Briga Evropo za krave in rovtarje.
the kop
23. 05. 2019 07.20
eu volitve so nepomembne! itak potem merkelca odloča o vsem!!
tron3
22. 05. 2019 19.47
+2
To pa ja ni nič novga, samo kandidate poglejte, vsak ki ima samo malce zdrave pameti, mu gre na bruhanje, ko vidi, koga bi lahko obkrožil, torej če ne greš na volitve, ne bruhaš!!!
RibicTine
22. 05. 2019 19.45
+1
Aktivirajo se samo levičarji, ki uničujejo Slovenijo!! Ljudje, ki v srcu dobro mislimo, združimo se in pojdimo na volitve!!!
Te vidim
23. 05. 2019 09.08
+2
Za enkrat nejvečji dolg so naredili desničarji, dokazano poglej podatke od Banke Slovenije.
periot22
22. 05. 2019 19.19