Slovenija

Koritnik poslal predlog sprememb meja volilnih okrajev koaliciji, ta ostaja neenotna

Ljubljana , 01. 12. 2020 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Urša Vrečar
Komentarji
15

Ministrstvo za javno upravo je koalicijskim poslanskim skupinam poslalo predlog novele Zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v državni zbor. Predlog novele posega v 16 volilnih okrajev, minister pa meni, da bodo s tem zadostili odločbi Ustavnega sodišča. A predlog koalicijsko še ni usklajen, predlog zakona za zdaj podpirajo v SDS in DeSUS.

Da so na ministrstvu ob začetku mandata pozvali vse poslanske skupine k podaji predlogov sprememb volilnih okrajev, se posvetovali z ustavnimi pravniki in predstavniki poslanskih skupin, ter slednjim sprva predstavili dva predloga, nato pa na podlagi prejetih pripomb oblikovali končen predlog novele, je dejal minister Boštjan Koritnik. "Pri pripravi predloga novele zakona smo izhajali iz veljavne ureditve in jo spremenili v delu, za katerega je Ustavno sodišče odločilo, da ne ustreza več merilom za oblikovanje volilnih okrajev. To so: približno enako število prebivalcev, geografska zaokroženost in skupne kulturne ter druge značilnosti. Verjamem, da smo s tem zadostili odločbi Ustavnega sodišča," je dejal minister. 

Razhajanja v velikosti volilnih okrajev izhajajo iz priseljevanja in odseljevanja prebivalcev, njihove meje se namreč 30 let niso spreminjale. Predlog novele spreminja 16 volilnih okrajev:

Ribnica - Dobrepolje -VO se poveča za občino Dobrepolje
Grosuplje - VO se zmanjša na občino Grosuplje
Ivančna Gorica -nov VO - brez KS Sobrače
Šentjur-VO se poveča za Občino Štore
Celje I -VO se zmanjša za OB Štore in poveča za KS Trnovlje
Celje II -VO se zmanjša za KS Trnovlje
Žalec II-VO se zmanjša za majhen del občine Trbovlje
Novo mesto I -VO se zmanjša za občino Škocjan
Trebnje -VO se poveča za del občine Šentrupert, ki je prej bil v VO Sevnica
Sevnica -VO se poveča za občino Škocjan ter zmanjša za del OB Šentrupert
Litija-VO se je premaknil iz VE4 v VE6
Hrastnik - Trbovlje -VO se poveča za občino Hrastnik ter manjši del občine Trbovlje
Slovenska Bistrica -VO se zmanjša za KS Pragersko, Spodnja Polskava, Zgornja Polskava
Maribor I -VO se poveča za KS Pragersko, Spodnja Polskava, Zgornja Polskava
Maribor III-VO se zmanjša za del občine Pesnica
Pesnica-VO se poveča za del občine Pesnica

Koalicijske poslanske skupine o predlogu zakona za zdaj še neenotne 

Kot kaže, predlog koalicijsko še ni povsem usklajen in tudi še ni povsem jasno, katere stranke in kdaj ga bodo vložile v parlamentarni postopek. Predlog zakona pa že zdaj podpirajo v SDS in DeSUS, ki ga bosta po pričakovanjih tudi vložili v DZ.

Poslanec SDS Branko Grims je v današnji izjavi ocenil, da zakon, ki ga je pripravilo ministrstvo, ustreza ustavnim merilom glede sorazmerji, velikosti ter upoštevanja zgodovinskih in drugi povezav. "Glede na to, da za ukinitev volilnih okrajev ni zadostnega števila glasov, se bo treba soočiti s spremembo meja," je povedal v DZ. Prepričan je, da bodo za spremembo volilnih okrajev zbrali dovolj glasov in bo zakon sprejet pravočasno.

Poudaril je, da bo treba postopek izvesti čim hitreje in bo verjetno potrebna kakšna izredna seja.

Na očitke, da s tem predlogom preračunavajo, kako bi bili posamezniki najlažje izvoljeni, je odgovoril, da je to filozofsko vprašanje. "Verjetno bi bila ukinitev volilnih okrajev za izvolitev marsikoga celo boljša rešitev. Je pa seveda vprašanje, kaj bi bilo to za Slovenijo. Treba je izhajati iz tega, kar je dobro za Slovenijo," je poudaril Grims.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je v izjavi v DZ pojasnil, da so podporo tej rešitvi sprejeli na organih stranke. Po njegovih ocenah bodo sopodpisniki predloga zakona. Na predlog, ki ga je pripravilo ministrstvo, imajo v DeSUS eno pripombo, sicer pa se jim zdi predlog sprejemljiv. Pomisleke ima poslanec Ivan Hršak, ki je izvoljen v Hrastniku. Ta okraj je namreč eden manjših in bi se po predlogu ministrstva spremenil. Tako je vprašanje, ali bo poslanec podprl predlog.

Na vprašanje o očitkih glede preračunljivosti pri podpori tej rešitvi je Jurša odvrnil, da se mu zdi, da podporniku ukinitve volilih okrajev bolj razmišljajo o tem. "Predvsem so to stranke, ki nimajo svoje mreže. Na osem volilnih enot bi postavile enega znanega Slovenca in na tak načine dobile poslance," je povedal in dodal, da ima DeSUS drugo kadrovsko politiko.

Volitve - 4

V SMC in NSi bolj naklonjeni ukinitvi volilnih okrajev in prednostnemu glasu 

Stranki SMC in NSi sta naklonjeni ukinitvi volilnih okrajev in uvedbi prednostnega glasu ter bosta najprej tudi podprli ta predlog zakona. V parlamentarni postopek ga je nedavno znova vložilo 37 opozicijskih poslancev. Marca je bil tak predlog neuspešen, saj ni prejel potrebnih 60 poslanskih glasov.

Tudi v primeru neuspeha tega zakona je pričakovati prizadevanje SMC in NSi za uresničitev ustavne odločbe. Tako so v SMC danes znova napovedali, da si bodo v vsakem primeru za to prizadevali. Usklajevanja o predlogu za spremembo meja volilnih okrajev sicer po njihovih navedbah še vedno potekajo. Dodatne pripombe bo poslanska skupina posredovala danes. Prav tako se še niso odločili, ali bodo sopodpisniki predloga zakona, so pojasnili za STA.

Poslanec NSi Blaž Pavlin je danes v izjavi v DZ povedal, da bodo tudi to pot v skladu s sklepom izvršilnega odbora podprli ukinitev volilnih okrajev. Tako do trenutka, ko bo znano glasovanje o tem predlogu, ne bodo sopodpisniki predloga zakona za spremembe meja volilnih okrajev, ki ga je pripravilo ministrstvo. Ta predlog po Pavlinovih ocenah tudi ni tehnično zrel.

Če bo predlog glede ukinitve volilnih okrajev neuspešen, bodo o tem, ali podprejo predlog sprememb meja volilnih okrajev, odločali organi stranke, je pojasnil Pavlin. Spomnil je tudi, da v koalicijskem sporazumu ni zaveze, da bi tak zakon podprli.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmago56
02. 12. 2020 11.59
+1
Glede na to, da se s sestavo vlade največ RTV in POP ukvarjata bi lahko volitve kar ukinili in to kar njim prepustili.
sinhron
02. 12. 2020 08.38
+0
Edino poštene volitve bodo takrat , ko boš lahko sam odločal o tem , katero osebo z imenom in priimkom boš zaokrožil na volilnem lističu in , ko privilegirani ne bodo mogli v " svojih" volilnih okrajih nabirati volilne glasove ! Zato je treba ukiniti volilne okraje in uvesti preferenčni glas , kljub nasprotovanju največje sekte SDS in njenega satelita NSI !
borjac
01. 12. 2020 21.49
-1
Koritnik poslal predlog sprememb meja volilnih okrajev koaliciji, od kje je poslal, iz kozmetičnega salona ??
brillen
01. 12. 2020 20.03
-1
Tu ga pa hudo mimo pihajo s temi spremembami volilnih okrajev. Ukinit to zadev, dat preferenčni glas in pika, ne pa neko brezvezno bluženje
MrtvoPijan
01. 12. 2020 19.02
Baje je opozicija že vložila zakon v DZ, in sicer ukinitev VO. Ali bo zdaj veljalo pravilo, da zakona z ebako tematiko ne morejo vložuti drugi, tako ko je to veljalo pri preiskovalni komisiji?
Dbist
01. 12. 2020 18.18
+3
Ko o Grimsu povedal, da SDSS za Slovenijo ni dober, temveč GROBAR!?!
Jaka Jack
01. 12. 2020 17.39
+4
Če zmagaš na volitvah in imaš večino podpore volilcev, bi moral tudi vladat, ne pa da bi bil mandatar brez glasu na volitvah. Banana država.
big_foot
01. 12. 2020 18.39
+0
Aha in da imaš v eni bv občini na voljo le npr mahniča če že glih hočeš volit fašije... dilema.
sinhron
01. 12. 2020 17.27
+6
Ukiniti volilne okraje in vzpostaviti preferenčni glas ! Takrat bodo volitve poštene !
Banion
01. 12. 2020 17.08
+0
Janez nima nobenega interesa za ureditev volilne zakonodaje saj mu sedanj azgotavlja neskončno pritoževanje in laganje o nelegitimnih volitvah
nitiniti
01. 12. 2020 17.04
+7
vztrajajte pri prednostnem glasu
Banion
01. 12. 2020 17.09
+1
Bodi pameten SDS na to ne bo nikoli pristal, saj bo zgubil pol krjavlov ki so največji zdraharji v parlamentu
ratnup
01. 12. 2020 16.48
+3
Izglasovat da se ukinejo volitve in imenovat Velikega vodjo za dosmrtnega in potem njegove krvne naslednike!!
Firnk
01. 12. 2020 16.40
+11
si bodo naredili sistem za sebe. samo mi in še enkrat mi.
JApajaDAja
01. 12. 2020 16.28
+4
se bodo uskladili ali pa razšli...