Slovenija

Volivci iščejo novo politično alternativo, najvišje kotira Čeferin

Ljubljana, 26. 05. 2020 20.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Anže Božič
Komentarji
1134

Čas epidemije koronavirusa je v Sloveniji izluščil več izpostavljenih imen, ki so v svoji profesionalni vlogi pomagali pri reševanju situacije. Raziskovalce Mediane je zanimalo, ali ima kdo od njih tudi politični potencial. Izstopa predsednik Uefe Aleksander Čeferin, ki ga kot potencialno uspešnega politika vidita več kot dve tretjini vprašanih volivcev.

 

Ali slovenski volivci iščejo novo politično alternativo? Zelo visoko kotira predvsem predsednik Uefe Aleksander Čeferin, v javnomnenjski raziskavi ugotavljajo na inštitutu Mediana. Slovenec na čelu ene najbogatejših in najvplivnejših športnih organizacij na svetu je domovini v času epidemije koronavirusa pomagal pri donaciji prvih 300 tisoč zaščitnih mask, nato pa ostro kritiziral črnogledo komunikacijo Janševe vlade. 

Alem Maksuti, politični analitik, pravi, da ga to ne preseneča. "Ker menim, da mora biti ta politična figura oz. figura, ki bi se potencialno bila pripravljena podati v to dirko, zunaj politike. Ker mora prinesti neko novo legitimnost. In Aleksander Čeferin definitivno predstavlja neko tako hipoteko." 

"Del volilne baze, rečemo jim tudi lahko kolesarji, skorajda že obupno išče neko persono, ki bi to politiko povezala in uspela ta voz na dolgi rok potegniti naprej," pa pravi politični analitik Rok Čakš

Podrobnejša analiza pokaže, da Čeferina izrazito cenijo volivci levih parlamentarnih strank LMŠ, Levice, DeSUS, SAB in SMC. Povprečno ga ocenjujejo podporniki SD-ja. Medtem ko ima manj simpatij pri desnih volivcih SDS in NSi. A tudi tam ni povsem brez podpore. 

"Iskanje vedno novega imena je še en dokaz izredno globoke krize establirane politične levice, ki se je z zadnjim Šarčevim ponesrečenim mandatom še dodatno poglobila," pravi Čakš. 

Raziskava Mediane

"Realnost uresničitve tega novega obraza je igra ničelne vsote. Kar pomeni, če se bo ta obraz pojavil, bodo mogli akterji, ki so na isti strani, nekaj izgubiti. In v tem smislu lahko seveda doseže nek rezultat," doda Maksuti. 

Čeferin je bil lani ponovno izvoljen za šefa evropske nogometne zveze, mandat pa se mu izteče leta 2023. Možnost, da bi se odpovedal 1,3 milijona evrov težki plači, svetovno vplivnemu položaju in to zamenjal za domačo politiko, pa je le maloverjetna in meji na rob znanstvene fantastike. So se pa med vladnim soočanem z zdravstveno krizo, aferami z zaščitno opremo in protivladnimi protesti spremenila domača politična razmerja. Šarčeva LMŠ je začela dohitevati Janševo SDS. 

Ker se ta stranka med establiranimi pojavlja še kot edina trenutno močnejša alternativa Janezu Janši, ocenjuje Čakš. Maksuti pravi, da je razlog v tem, da je ostala na braniku tega, kar so zagovarjali pred volitvami. "Torej, da ne gredo v koalicijo z Janezom Janšo in SDS. In v tem smislu menim, da so vsi volivci, ki so nekoč volili relativno zmagovalko volitev - torej SMC, nekoč - da so danes prešaltali pač v nek drugi bazen. Kar se pozna pri podpori Marjanu Šarcu." 

In prav SMC, ključni člen prejšnje in sedanje vlade, v trenutni politični igri postaja največji osmoljenec. Pod vodstvom Zdravka Počivalška so namreč doživeli nov javnomnenjski "nokdavn", po katerem se bo sila težko pobrati.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdrava.pamet
27. 07. 2020 15.04
+1
Pa saj tako neumen pa ni, da bi šel v vrsto za takimi luzerji🤣😂
fafajonka
27. 07. 2020 12.25
+1
beeeee prosimo medije najdite nam že enkrat dobrega pastirja beeee
Sil Ka 1
26. 07. 2020 20.55
+1
Na srečo so še v Sloveniji pametni ljudje, seveda kolesarjev nek njim ne prištevam.
milan-hisan
30. 06. 2020 08.05
+1
Vprašanje Za Fajonovo Koliko vas je stal ta članek tu zgoraj? Fajon Omenjena 5X, Pahor 3X, Janša 2X , Šarc 1X, ... Jej,jej ...
Trla baba lan
26. 07. 2020 21.59
+2
Kolikokrat je Počivavšek na različna vprašanja v Tarči odgovoril, da so reševali življenja?
hondica
27. 05. 2020 20.55
+1
Arturja Šterna bi lahko namesto Andreja dali.
NA LEVO ni OK
27. 05. 2020 17.52
+8
Dragi komentatorji razumete enkrat, da v tej politični igri ni problem slabega vodenja vlade, problem je, ker se načrti levakov niso izšli, kot si je komedijant zamislil. Izguba oblasti in privilegijev, potem pa akcija z veliko medijsko podporo proti vladi, ki sorazmerno v težki situaciji dela dobro z namenom ponovno zasest oblast in privilegije na brutalen, hujskaški, lažnjiv in še na kakše drug ogaben način... To boli in ne slabo vodstvo trenutne vlade. Čir na želodcih boste dobili levaki, ki ste z vašim komedijantom sami zaigrali tale cirkus. Ne sme vam uspeti, ker način, ki ga izvajate, je resnično podel, ogaben , nepošten....
Common_sense
27. 05. 2020 16.36
+8
Zadnji predsednik leve vlade je puško ne samo odvrgel, ampak dobesedno zalučal daleč v koruzo. Išče jo še sedaj. Zatorej, dajte vi najprej najti to puško, pa potem iščite "nove obraze".
morituri
02. 06. 2020 17.40
+6
Ne iščemo vsi volivci nov obraz, ker je to kontra produktivno. Nov obraz išče ali ga je našla SD, ker bi potem Šarec bil samo podpetnik tiste vlade oni pa bi vladali. Hvala za nov obraz, bolniki!!!!!
dule100
27. 05. 2020 15.28
+12
Kdo pravi, mi smo zadovoljni s sedanjim!
Smalcat
27. 05. 2020 15.31
-14
Ni vas tako veliko. Veš če tisoče ljudi protestira proti vladi je običajno to dober znak da ljudje niso zadovoljni.
Common_sense
27. 05. 2020 16.33
+10
Mala maca: misliš, če "protestira" nekaj 0,25% prebivalstva, je to "dober" znak, da ljudje niso zadovoljni?! Nekam nizko si postavil "treshold".
Mladen sir
27. 05. 2020 15.14
-2
Meni bi lahko malo nakazali pa če sem vladar sveta ali ne vsaj za kakšno hišo.ker takšnega soseda imam ko mi je vse pobral župana pa je malo čudno če nena kaj tam stoji mojega denarja v nogometi??Meni pa za novi dom se ne nakaže???MALO BI V VAS NORCEV MENI OSEBNO NAKAZALI.MLADENI
Blue Dream
27. 05. 2020 15.08
+15
Sicer pa Abramova ste pozabili dodat.Mislim da bi haral v politiki.Predispozicije ima popolne
Kaktus111
27. 05. 2020 15.12
-8
Ta je kandidat za Janezovo vlado ...........
hondica
27. 05. 2020 21.10
+8
nightifly
27. 05. 2020 15.06
-8
Sprasujem to vlado ,njene clane ,posebno pa tega novega partijca Logarja ,ki je baje minister ,ce kaj bere talijanske cajtnge . Saj ne ,da bi jih moral brati , za to bo poskrbela mocna italijanska diplomacija ,da mu bo poslala depeso tako kot je treba .Jo bo vtaknil v zadnji predal in pozabil nanjo ? Cisto jasno je , da tale clovek logar , nima nobenih kompetenc glede svojega ministrovanja . .Ce se pojavi v Bruxell-u ga pojedo ze za frustek . Cisto jasno je , da slovenska diplomacija cepa na celi crti . Zdaj je tega ze skoraj mesec , ko sta se slovenska in croatska zaceli pogovarjati o rahljanju rezima na meji , postopnem odpiranju za imetnike nepremicnin iz Slovenije , Croatia pa obenem posiljala depese na vse kraje in na svet Evrope , da bi iz Evrope do Croatie speljali nekaksne koridorje -jasno preko Slovenije , da bi turisti UE drli dol na obele Croatie . Slov .diplomacija pa tudi pri tem jasno dobila nogo v tur . Najvecje evropske dzave so temu projektu Croatov rekli -NE. Zdaj pa Slovenija prehiti celo Croate in odpre mejo ,tako da so oni sami bolj ortodoksni glede tega od samih Slovencev , in se neparej drzijo rezim mocne kontrole . No ,to vidijo tudi ppreklemano dobro v Evropi , in tako bo slovenska diplomacija dobila eno po glavi -ce ze ni ,vsaj eno majhno klofutico . Ko berem zadnjih nekaj dni ital. casopise , so Italijanski mediji dodobra ´źacudeni´ nad pocetjem Slovenije , pa ne samo zaradi incidenta z vojakoma in enim civilom na meji . Mediji navajajo tudi stevilke migrantov ,ki dnevno prestopijo slov /italij . mejo po balkanski poti ,torej nekaj skripa na obeh mejah - med CRO /SLO/ITA , tako da bo kmalu postalo vroce . Italijani kazejo posnetke , Italij . politicarka , fasistka Melonijeva hodi po meji s Slovenijo s snemalcem in kaze ostanke oblacil in drugega ,ki jih puscajo migranti ...vse to pa potem kazejo v dnevnih porocilih in strafajo nesposobne mejne organe Slovenije . In skoda Sloveniji je narejena ,ker ta sploh ne reagira . Tako Slovenija v Evropi postane grdi racek . Zame je to nesposobnost diplomacije . Navadni policaji pri tem niso krivi .
nightifly
27. 05. 2020 15.10
-4
Je pa morda tu en Catch 22 -,ki ga spretno vodi Jansa . On sam si zeli vojsko na mejah , zato je tudi nadzor na klimavih nogah . Veckrat je ze obljubil ,da bo izkoreninil migrante in zadihtal mejo . Najbolje ,da poslje tanke ,pa naj streljajo dol proti hrvaski ... NI potrebna vojska . Danes pri vsej tehnologiji ne potrebujes mase policistov ali vojakov . Vsi vemo ,kako se to dela ,celo mulci ,ki imajo vse sorte igric na comp-ih vedo kako bi nadzorovali to mejo .
brabusednet
27. 05. 2020 14.54
+13
Čeferin je prišel na položaj z polnim koritom denarja.Državna blagajna je pa v miljardnimi dolgovi.Temu tudi on ni sposoben izvest še posebej z takimi levičaeskimi partnerji,kot Mesec,Židan,Šarec in ostali.Če bo delal po svojem ga bodo dotolkli,kot so Cmerarja,Šarca in ostale.Levičarji se zravsajo za vsako kost,kot hijene.
morituri
02. 06. 2020 17.45
+0
Kateri norec upa na vlado SD, LMŠ in Levico??? Ko so bili samo v manjšinski vladi so se skoraj spoklali in za hrbtom brusili nože!!!!! Zakaj ne bi zdaj spet bili isto tako zahrbtni. Zdaj že kažejo zahrbtnost do Šarca, ki ga levi nikoli več ne bodo volili za premierja!!!!!!!!!!!!!!! In zakaj bi potem on silil k njim??????????????
Justiceiscoming81
27. 05. 2020 14.48
+17
Mislim da se Čeferinu ne da ukvarjat z temi b****ami v parlamentu...
morituri
02. 06. 2020 17.46
+3
Čeferinu gre preveč dobro, da bi šel v politični pekel!
Blue Dream
27. 05. 2020 14.40
+6
Kacin je že enkrat pogorel Kacin je na položaju predsednika LDS nasledil Antona Ropa. Ker mu stranke ni uspelo konsolidirati po porazu na parlamentarnih volitvah 2004, ga je 30. junija na položaju predsednice LDS nasledila Katarina Kresal.
Radoveden
27. 05. 2020 14.31
+6
Politika ni lepotno tekmovanje, prav tako ne modna revija. Zgube, strahopetce in goljufe smo gledali zadnjih nekaj let v vlogi hlapcev globoke države - Cerar, Bratušek,Šarec....
Radoveden
27. 05. 2020 14.29
+2
Spet en fižolov dim...........Levtardi, gotofi ste z ali brez novih obrazov. Rok uporaber vam je potekel, že 30 let in se širijo neprijetne vonjave
nightifly
27. 05. 2020 14.48
-2
ste res radoveden ? No ,torej naj vam povem , da je to se smrad od tistih ,ki so dolgo let nazaj bezali v vse konce sveta ,,,,,, najvec v Argentino .Samo da so spakirali na hitro iz rodne grude ,ki so jo sramotno izdali . Tak smrad je tezko uniciti, to sami dobro vedo . Nekaj jih je ostalo ,pokesanih s sklonjenimi glavami . Zdaj so na povrsju njihovi potomci , ki skusajo oprati druzinsko ime .Ne bo slo . Smrad se vedno obstaja in je od hudica trdovraten .
sbštajerec
27. 05. 2020 15.06
+2
@nihgty +++++ čisto tako in nič drugače je resnica, ki pač boli nekatere skrajneže! Poznam desničarje, ki to priznavajo ampak se tja pozicionirajo in ob tem ponižno priznajo krivdo, radoveden pač tega ne prenese.
resslovenka
27. 05. 2020 14.04
+6
Oprostite, ampak vsak naslednji bi bil boljši. Kdo se boji novega obraza t. j. predsednika vlade? Ja kdo? Tile ki voluharijo že 30 let na svojih "dosmrtnih" položajih. In kje smo? En cunami bi moral pomesti to politično sceno. Od prvega do zadnjega. Pa na novo začet. Imamo bojda 27 000 podzakonskih aktov.... Ljubi bog, a je pol kej čudno, da je kot je? Sej še zakonov ne poznajo, pa nam pametujeo. Tragikomično! 😎
pravisprehajalec
27. 05. 2020 14.10
+9
Pa saj si imela 5 novih obrazov zadnjih 10 let? pa na koliko časa bi jih menjala?
You cant handle the truth
27. 05. 2020 14.21
+6
zakaj bi se bali novega obraza, ki ga bo nastavil milan in F21, saj so bli zadnji trije same cvetke kajne :) me pa zanima koliko cekinčkov pristavijo poptvju za tako reklamiranje "novih" obrazov :)
Common_sense
27. 05. 2020 16.35
+0
Resslovenka, teli vaši "novi začetki" bolj spominjajo na "novoletne zaobljube", da boste shujšali. Nič od tega. Vsakič pa vznesene besede in parole, potem pa nič. Tako kot je bilo z zadnjimi levimi vladami, ki so vse predčasno vrgle puško v koruzo. No, zadnji predsednik leve vlade je puško ne samo odvrgel, ampak dobesedno zalučal daleč v koruzo. Išče jo še sedaj. Zatorej, dajte vi najprej najti to puško, pa potem iščite nove obraze. Ne bi škodilo.
kugla8
27. 05. 2020 14.02
+7
A bojte resni no,V Bruslju zasluži z lahkoto 2 mil.na leto.Brez provizij.
Blue Dream
27. 05. 2020 14.01
+3
Kulturna dediščina so dobrine podedovane iz preteklosti, ki jih skupnost opredeli kot odsev in izraz svojih vrednot, identitet, verskih in drugih prepričanj, znanj in tradicij.
Uporabnik1295675
27. 05. 2020 13.51
+5
Kateri volivci iščejo nov obraz? To so eni in isti puhoglavi volilci, ki volijo brez pameti.
resslovenka
27. 05. 2020 13.57
-4
Vi ste pa toooolk pameten izvolil, a ne? 😎