Slovenija

Volivci v izolaciji bodo lahko glasovali na domu

Ljubljana, 24. 03. 2022 16.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državna volilna komisija je odločila, da bodo imeli volivke in volivci, ki bodo na dan parlamentarnih volitev v izolaciji zaradi okužbe z novim koronavirusom, poleg glasovanja po pošti tudi možnost glasovanja na domu. Najkasneje do 20. aprila bodo morali okrajni volilni komisiji oddati vlogo, ob tem pa priložiti tudi ustrezno potrdilo o izolaciji.

Člani DVK so med drugim sprejeli tudi navodila okrajnim volilnim komisijam in volilnim odborom za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Na voliščih bo treba zagotoviti spoštovanje medsebojne razdalje, obvezna bo uporaba zaščitnih mask, razkuževanje rok, prezračevanje prostorov. Volivci bodo vstopali posamično, sproti se bo razkuževalo pisala. Na voliščih bodo nameščene talne oznake smeri gibanja in oznake za vzdrževanje ustrezne razdalje. 

Ministrstvo za zunanje zadeve je po preučitvi varnostnih razmer in logističnih pogojev poslovanja v Rusiji podalo oceno, da niso podani pogoji za izvedbo volitev na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi. DVK je tako danes razpravljal o tem, kaj storiti s tamkajšnjim voliščem. Volilnega gradiva namreč tja zaradi onemogočenih poštnih storitev ni mogoče dostaviti. V primeru, da se razmere ne bodo kmalu spremenile, bo DVK končno odločitev sprejel na dopisni seji. 

Volitve
Volitve FOTO: Bobo

DVK je odločal tudi o doslej prispelih vlogah za akreditacijo za opazovanje volitev in odobril vlogo 14 predstavnicam in predstavnikom mednarodne nevladne organizacije World Peace Volunteers s sedežem v Gani. Zaradi neizpolnjevanja pogojev, ki jih določa Pravilnik o merilih, pogojih in postopku za pridobitev akreditacije za opazovanje volitev, pa je DVK zavrgel vlogo Roba Thompsona iz Združenega kraljestva. 

Kot določa omenjeni pravilnik, so opazovalci namreč lahko predstavniki domačih in tujih organizacij, ustanov, združenj in društev ter mednarodnih organizacij, ki se ukvarjajo s področjem volitev, varstvom človekovih pravic, integritete ali izobraževanja, ter člani oz. predstavniki centralnih volilnih organov drugih držav, ne pa tudi posamezniki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blond James
24. 03. 2022 21.31
Pač še en trik prisilne lažne digitalizacije.to je samo test
Hitra pošta
24. 03. 2022 16.27
+0
Rešitev, da se rešimo enoumja je edino v tem, da nas gre čimveč na volišče.
Andrej 1
24. 03. 2022 19.34
+2