Slovenija

Volkovi in šakali v Posočju v 10 dneh pokončali ducat ovac

Kobarid, 25. 05. 2023 09.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Posočju so v manj kot 10 dneh zabeležili štiri napade zveri na drobnico, tri na planini Starijski vrh nad Kobaridom in enega v neposredni bližini vasi Sedlo v Breginjskem kotu. Za tri je odgovoren volk, za enega najverjetneje šakal, skupno so našli 11 ubitih ovac in eno jagnje. Rejci opozarjajo, da zaradi pokolov izgubijo tretjino čred.

Ovce na gorskem pašniku
Ovce na gorskem pašniku FOTO: Shutterstock

Škodo si je že ogledal ocenjevalec Zavoda za gozdove, ki je v dveh primerih potrdil napad volka, prisotnost šakala pa bodo potrjevali z gensko analizo, ki traja 14 dni.

Kot je novinarjem povedal predsednik Pašne skupnosti Starijski vrh Matej Lednik, so napadi volkov in šakalov na planini Starijski vrh postali stalnica v zadnjih petih letih. Lani je bil problematičen šakal, leto pred tem volk, ki je obširneje moril že leta 2019.

Že tedaj, pa tudi lani in predlani, je skupno število pokončanih in pogrešanih ovac doseglo okoli tretjino črede, ki so jo imeli na začetku sezone. Zadnji napad se je zgodil v sredo v vasi Sedlo, kjer je volk v bližini hiš ubil tri odrasle ovce in jagnje.

Čreda in število ovčjerejcev na planini se tudi zato stalno nižata. Leta 2019 so na planino gnali 244 ovac, letos 149. Še pred dvema letoma je bilo v pašni skupnosti 15 ovčjerejcev, letos jih je osem.

Na planini pasejo mesno drobnico na alpski način, torej brez zaščitnih ograj in psov, saj sta obe obliki varovanja za tisto območje neprimerni, kar so ob obisku pred leti po zagotovilu Lednika ugotavljali tudi strokovnjaki. Varovanje s psi je zaradi prehodnosti planine, ki jo prečijo dve kolesarski in planinska pot, nevarno za obiskovalce, še dodaja Lednik.

Volk je kot zaščitena vrsta pod pristojnostjo ministrstva za naravne vire, šakal pa je od leta 2014 lovna vrsta, v dvoletnem načrtu za triglavsko lovsko-upravljavsko območje je predviden odvzem 14 osebkov. Lov nanj je odprt od 1. julija, do tedaj škodo, ki jo povzroči, vrača ministrstvo za kmetijstvo, nato pa lokalne lovske družine.

Rejci drobnice dobijo škodo povrnjeno le za najdene živalske kadavre. Veliko teh pa zaradi nedostopnega terena in mrhovinarjev ne najdejo ali pa okostja nimajo več identifikacijske značke.

Po Lednikovih besedah so doslej čredo na planini pregledovali enkrat tedensko, po napadih so začeli tja hoditi na tri dni, da bi to počeli vsak dan, pa je zaradi časovne oddaljenosti in nedostopnosti nemogoče.

Rejci pričakujejo ukrepanje države, a že ob podobnem napadu na Bledu so s strokovne službe ministrstva za naravne vire sporočili, da ukrepov posega v populacijo, ki jih izvajajo v primeru rjavega medveda, za volka ne morejo izvajati. Volk je vrsta, ki živi v tropih in brani teritorij, zato prenamnožitev, kot so jo dokazali s strokovno ekspertizo pri rjavem medvedu, ni mogoča, so zapisali.

Za izredni odstrel volka mora zaprositi oškodovanec sam, možen pa je le, če ni druge zadovoljive možnosti, če ta ravnanja ne škodujejo ohranitvi ugodnega stanja populacije in če so izpolnjeni razlogi, kot sta denimo preprečitev resne škode ali zagotavljanje koristi varstva živalske vrste.

Pred izdajo odločbe morajo na ministrstvu sicer pridobiti strokovno mnenje Zavoda za gozdove in pisno stališče Zavoda RS za varstvo narave, v postopku pa morajo biti udeleženi vsi, ki izkažejo pravni interes, denimo društva, ki delujejo v javnem interesu na področju ohranjanja narave.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (140)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Armagedon1
31. 05. 2023 19.44
+1
Prosto živeče pašne živali je pač treba učinkovito zavarovati in zaščititi, kot se je to delalo skozi celotno zgodovino. To je z učinkovitimi ograjami, s pastirji, z električnimi pastirji in s pastirskimi psi ali s kombinacijo naštetega. Brez vlaganj v varnost svojih pašnih živali ni nič. In to se morajo kmetje dobro zavedati. Prav tako se morajo zavedati, da vso krivdo in vso odgovornost nosijo kmetje, ker svojih pašnih živali ne zaščitijo. Volk in medved nista popolnoma nič krava saj sta živali in si pač za svoje preživetje in nadaljevanje vrste ter v boju za svoj obstoj vzameta, kar jima je s strani kmetov ponujeno na pladnju. Razlika med človekom in živaljo je ta, da ima človek pamet oz. razum in nagon, žival pa le nagon. Zato je človek vedno kriv in odgovoren za svoje nedelo on za svojo malomarnost pri ščitenju in varovanju svojih živali, ker ne poskrbi za nujno potrebno zg. navedeno varnost svojih pašnih živali.
Covid 19
25. 05. 2023 21.54
+0
Pa kaj,stotisoči evrov suvencij in gerkov(popolnoma šenkanega denarja)tudi na račun državnih površin,kmetom pokrijejo 10x vso škodo,ki bi jo povzročilo še 2x več volkol,šakalov in medvedov..
Apostol1
25. 05. 2023 16.31
+3
Ne dolgo nazaj enake novice iz Bele krajine v časopisu Delo opis pokola na Kriški gori in še kje . Pa niti ne bi rekel , da so zveri tiste , ki največ škode naredijo. Največ škode naredijo samozvani okoljevarstveniki , ki o naravi pojma nimajo . stokrat sem že napisal . V eks Jugoslaviji so imeli mrhovišča in redukcijo živali in nobena žival ni izumrla. Volkovi in medvedi so bili lepo v Kočevskih in v gozdovih bpod Snežnikom , kamor pač spadajo . V naših krajih pa je bila drobnica in goveja živina. Seveda tudi srnjad in jelenjad pa divji prašiči in to se je tudi streljalo , danes pa dobesedno gojimo zveri in divje prašiče , da DELAJO ŠKODO po direktivi zares butastih okoljevarstvenikov , ki to niso oziroma je že greh to , da sami sebe tako nazivajo.
Nidani
25. 05. 2023 15.22
-1
Zakaj je na fotki kongres SDS?
nikolizadovoljen
25. 05. 2023 14.28
-1
Kaj niso včasih ovc pasli... a sedaj naj se same? Ni ga čez komot. Mogoče bodo pa v ribnici robota-pastirja pogruntali
Armagedon1
25. 05. 2023 14.24
-6
Zveri in nutrije nikogar ne ogrožajo ampak je ravno obratno. Človek ogroža njih. To ti povem iz prve roke, ker imam kmetijo ob reki Kolpi, ki na zahodu meji s Kočevskim Rogom. Z medvedi in z volkovi sem se srečal že več kot 3.000 krat in pred človekom vedno zbežijo, ker se bojijo ljudi. Edino kar je, jih ne smeš presenetiti, da se ne ustrašijo, ker v tem primeru lahko napadejo, predvsem medvedka z mladiči v bližini brloga ali če ji boš prekrižal pot, saj je medvedka najboljša mati in bi dala za svoje mladičke tudi svoje življenje, če so ogroženi in če se je za njih ustrašila. Volk v Sloveniji vse do danes še ni napadel človeka in beži pred njim. Že od majhnega se dela pri otrocih fama o nevarnih in zlih zvereh, npr. s pravljico o Rdeči kapici, ki se vsede in vsidra v čliveka in potem celo življenje misli kako so zveri pokvarjene, zle in nevarne. V resnici pa to velja za določeno vrsto ljudi alu posameznikov, ki si v manjšini. Nutrija, velike zveri, kot so npr. medved, volk, zlati šakal in ris so največja atrakcija in ponos Slovenije in naše narave. Zato jih je treba ščititi in zaščititi ter se boriti proti masakrom in njihovemu iztrebljanju. Itak je Golobova vlada že drugo leto naredila masakr med medvedjo populacijo, neupravičeno jih je pobila oz. usmrtila preko 400, vsled česar ima krvave roke do ramen, in krvavo telo preko glave. Živali imajo pravico do življenja, do svojega obstoja in do boja za obstanek. To je prvi, zadnji in najvišji zakon Sveta. Zato jih moramo zaščititi pred človekom, to je pred nami samimi, ki smo najhujša zver in največja žival. Vsaj nekateri.
Valkidžija
25. 05. 2023 16.15
+3
talizi
25. 05. 2023 13.57
+4
Ista pesem v Pokolpju. Sam povem, če je kdo nameraval kampirat ob Kolpi poleti.
Armagedon1
25. 05. 2023 13.56
-5
Živali imajo pravico živeti. To je zakon narave, ki ke nad vsemi zakoni. Kmet pa mora svoje pašne živali dobro in učinkovito zaščititi, saj v nasprotnem primeru ponuja zverem na velikem pladnju svoje nič hudega sluteče živali. Za posledice pa si je kriv popolnoma sam in zanje nosi tudi vso odgovornost. Torej, ni vse le v žvenketu denarja v žepih tistih sebičnih kmetov, ki bi brez vlaganja v zaščito z učinkovitimi varovalnimi ograjami in električnimi pastirji, radi šteli denarce. Če hočeš nekaj imeti boš vlagal. Če ne, pa bodo ovce končale ne le v loncih in na ražnjih ter v žrelih ljudi, temveč tudi v žrelih zveri. Kdor dobro pozna psihologijo živali in človeka bo videl, da je to res in da je temu tako. Zver si bo vedno sama vzela z veliko žlico tisto, kar ji je ponujeno.
Mirko6666
25. 05. 2023 15.12
+6
Upam, da si že v pokoju. Ker če so takšni kot ti naša prihodnost se nam zelo slabo piše. A misliš da kmet denar s hruške pobira. Če bo moral vse te tvoje ukrepe financirati, si niti sendviča z mamino žepnino ne boš mogel kupiti, ker bo vse predrago. A tebi ni jasno da na koncu mora potrošnik vse stroške kakršnekoli pridelave pokriti.
Armagedon1
25. 05. 2023 16.25
-1
Nimaš prav. Poglej samo naše, t. j. kmečke traktorje in vozne parke. Težko boš našel med njimi traktor izpod 150.000 EUR ali avto izpod 30.000. pa boš potem govoril o cenah in sendvičih.
VirusX
25. 05. 2023 13.55
-1
Vključitev Slovenije Slovenija je sprejela sodelovanje v Naturi 2000 kot pridružitveno obveznost. Vlada Republike Slovenije je 29. aprila 2004 določila območja Natura 2000 v Sloveniji z Uredbo o posebnih varstvenih območjih (območjih Natura 2000). Tako smo na dan pridružitve EU 1. maja 2004 predlagali seznam nacionalnih območij, katerih ohranitev je pomembna na evropski ravni. Določenih je bilo 286 območij, od tega jih je bilo 260 določenih na podlagi direktive o habitatih in 26 na podlagi direktive o pticah. Območja so zajemala 36 odstotkov površine Slovenije. Večji del območij porašča gozd, velik je delež brez vegetacije (pretežno stene), pomemben je tudi delež travišč. V zavarovanih območjih (Triglavskem narodnem parku, regijskih in krajinskih parkih ter rezervatih in naravnih spomenikih) je bilo 25 odstotkov skupne površine Natura 2000 območij. Spremembe omrežja Natura 2000 je Vlada RS določila 19. aprila 2013 z Uredbo o spremembah in dopolnitvah Uredbe o posebnih varstvenih območjih (območjih Natura 2000)- Ur.l. RS, št. 33/2013. Spremembe se nanašajo na prenos pravnih aktov Evropske unije in sicer se prenašajo neizpolnjene zahteve Direktive o varstvu prostoživečih ptic (79/409/EGS) oziroma različice te direktive (2009/147/ES) in Direktive o ohranjanju naravnih habitatov ter prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst (92/43/EGS). Po novem je določenih 368 območij, od tega 338 na podlagi direktive o habitatih in 30 na podlagi direktive o pticah. Območja zajemajo 37 % površine Slovenije.
VirusX
25. 05. 2023 14.01
+0
No če povzamemo prva Janševa vlada 2004-2008 sprejeta je bila natura 2000... Druga Janševa vlada 2012-2013 Je bila uredba o spremembah itd.... Kdo je potem kriv?
WolfeWoof
25. 05. 2023 13.54
-3
Pravilno. Jst bom pa še usako peticijo stokrat podpisal za zaščito.
asdfghjklč
25. 05. 2023 13.50
+1
Kaj pa žival ve, da če ni za ograjo, da je ne sme pojesti?
Ivar The Boneless
25. 05. 2023 13.21
+1
Haha kot bi slikal nekatere tukaj 🤣
Valkidžija
25. 05. 2023 16.17
VirusX
25. 05. 2023 13.14
-3
A so na trstenjakovi izobesili črno zastavo, sedaj ko so bili njihovi žrtve nasilja.
pekoči paradižnik
25. 05. 2023 13.04
-1
Zanimivo, kako je bilo do pred enega leta v tej državi vse lepo in prav,... potem pridejo pa volitve in tisti, ki že trideset in več let vedrijo in oblačijo v slovenski politiki izgubijo vse vzvode oblasti in kar naenkrat je v tej državi vse narobe,... preveč zveri, natura 2000 je preveč obsežna, izplačane škode in subvencije so premajhne, tudi prepozne tako v gospodarstvu in kmetijstvu, skratka, ... čez noč se je zrušila vsa idila ki je vladala več mandatov v deželici na sončni strani alp. Spomnite se samo drugega tira Divača - Koper,.... dokler janševci niso prišli do korita je bilo z njim narobe vse, kar je lahko bilo,.... Smrt janšizmu in akcijskemu načrtu VSO... svoboda narodu in naravi.
VirusX
25. 05. 2023 13.16
+0
A sami pozabijo, da so bili tudi oni na vladi ko so se projekti izvajali ali pa sprejamali.
Alpski človek
25. 05. 2023 13.03
+4
Zveri in divjadi je preveč. Kmetje v Alpah sobivati pogosto ne morejo (sicer mi pokažite tehnično izvedljivo zaščito). Kdor pa misli, da bo volk prispeval k večji pestrosti in regulaciji ekosistema. Ne bo. Pašniki so habitat mnogim vrstam, regulacija pa deluje le v divjini (Yellowstone), kar pa razdrobljena in poseljena Slovenija ni.
jast123
25. 05. 2023 13.35
-5
upad zveri bo takrat, ko bo plena manj in teko bo prišlo do ravnovesja.....lovec strelja kapitalce, volk pa slabotne, bolane ranjene....lovci so nebodijih treba
Rdečimesečnik
25. 05. 2023 12.44
+0
pekoči paradižnik
25. 05. 2023 12.49
+0
V janšizmu volkovi niso napadali drobnice,.... so se bali pacienta, da jih bo z uredbo ukinil.
JApajaDAja
25. 05. 2023 13.02
+10
takrat so drobnico napadali tisti, ki jim je jagnjetina osnovna hrana!
mptour
25. 05. 2023 12.41
+10
Ko žabar prebere naslov članka, pol pa pametuje o okolju, ki ga ne pozna. Ker volk ali medved je isti, kot žabar. Kamorkoli pride, je vse njegovo, hodi po tuji lastnini, krade sadeže in pridelke lastnika. Isti tiči skupaj letajo.
dracon
25. 05. 2023 13.43
+2
OK, to je bilo zdaj zelo grdo od tebe... (Nasmejal si me sicer od srca, ampak tega ne priznam!)
martin celin
25. 05. 2023 12.29
+3
Postajamo dežela zveri in migrantov.
pekoči paradižnik
25. 05. 2023 12.50
-2
... in ujetniki janšizma, nekateri tudi v glavah.
martin celin
25. 05. 2023 13.11
+3
Sem ti že povedal ,da ti vidiš janševca še v svežem zraku.
Apostol1
25. 05. 2023 12.27
+1
Reja volkov in medvedov namesto drobnice je anomalija 21 stoletja v katerem mrgoli strokovnjakov . Za časa Jugoslavije so pa lovci povedali kadj bodo odstreli toliko in toliko zveri , da bo volk sit in koza cela . Tako je tudi bilo , danes je pa volk sit , koza pa tudi slučajno ne cela ob tej hordi volkov , medvedov in šakalov. Za bruhat ob ob škodljivi iniciativi in ob brezmožganarjih.
jast123
25. 05. 2023 13.36
-2
Niknames
25. 05. 2023 12.04
-5
Kadar narava nekaj vzame nazaj k sebi, je cel hudič, ko pa človek "pospravi" na milijarde živali v klavnicah pa reakcije skoraj da ni. Jbg., otopelost je očitno zacemetirana vrednota, ni kaj!
sh4dyl4dy
25. 05. 2023 14.01
-2