Gospodarstvo

Volkswagen sodelovanja s slovenskim dobaviteljem ne namerava prekiniti

München/Wolfsburg, 05. 09. 2023 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Volkswagen bo načrt reševanja težav zaradi pomanjkanja sestavnih delov iz Slovenije, kjer so njegovega dobavitelja KLS Ljubno prizadele obsežne poplave, pripravil do konca septembra. Zaplet želijo rešiti do konca letošnjega leta, so pojasnili v nemškem avtomobilskem koncernu. Poudarili so, da želijo KLS Ljubno obdržati med svojimi dobavitelji.

Kot je v ponedeljek pred začetkom avtomobilskega sejma v Münchnu dejal direktor nabave v Volkswagnu Dirk Grosse-Loheide, trenutno za zapolnitev vrzeli proizvodnjo povečujejo njihovi nadomestni dobavitelji.

Poudaril je, da sodelovanja s slovenskim dobaviteljem ne nameravajo prekiniti. "To je odličen dobavitelj, seveda ga želimo obdržati," je dejal Grosse-Loheide in omenil, da podjetju KLS Ljubno pomagajo pri čiščenju proizvodnih prostorov in ponovnem zagonu proizvodnje. Iz Volkswagnove tovarne v Salzgitterju so tako v Slovenijo napotili sto zaposlenih, dodatnih 30 pa iz Hannovra.

Zaradi manjkajočih sestavnih delov je bil Volkswagen primoran zmanjšati proizvodnjo avtomobilov v svoji tovarni v Hannovru, v tovarni v portugalski Palmeli pa bodo obratovanje z 11. septembrom za dva meseca popolnoma ustavili. V Wolfsburgu bodo z istim dnem zmanjšali število posameznih izmen.

Volkswagen
Volkswagen FOTO: Profimedia

Glavni direktor KLS Ljubno Mirko Strašek je prejšnji teden dejal, da se po vodni ujmi trudijo proizvodnjo čim prej spet vzpostaviti, vendar za to potrebujejo še nekaj mesecev. Pričakuje, da bi lahko del proizvodnje vzpostavili oktobra, vendar še vedno ne bodo mogli oskrbovati vseh kupcev.

KLS Ljubno s svojimi izdelki oskrbuje več kot 80 odstotkov avtomobilskega trga v Evropi.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PomisliNaSonce
05. 09. 2023 11.12
+2
Ta firma praktično spada pod koncern. Mašine jim pomagajo reševat iz matičnih tovarn. Nemci precej dobro vedo, kaj pomeni višja sila kot poplave so. Ko zrihtajo, bodo še močnejši
jutri_pa_res
05. 09. 2023 10.17
-3
Presenetljivo, da se tako velika industrija tako veže na enega samega dobavitelja za katerekoli dele, tudi zaradi možnosti pogajanja za ceno. Podobno, kot se je EU v prevelikem % vezala na ruski plin. Tako da poslovna škoda za KLS bo vsekakor dolgoročna, ker bo industrija po takem udarcu v prihodnje težila k razpršitvi dobaviteljev, Kitajci in Indijci pa itak komaj čakajo.
apage
05. 09. 2023 11.00
+7
Seveda, podjetja, ki so lahko močan dobavitelj VW-ju pa kar rasejo na vsakem vogalu. Ti pa si... se sploh zavedaš kakšne visoke standarde moraš izpolnjevat, da lahko proizvajaš avtomobilske dele, kjer je varnost na prvem mestu in kakovost. Ne moraš kar razpršiti in iz povsod malo dele dobiti pa montirat v avto in gasa, si nor?