Slovenija

Vox populi: Če bi bile volitve zdaj, bi koalicija ustavnega loka dobila 51 mandatov

Ljubljana, 19. 10. 2020 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
791

Podpora aktualni vladi je najnižja, odkar je nastopila mandat, kaže zadnja javnomnenjska raziskava Vox populi. Vladajoča stranka SDS je sicer med strankami še vedno v prepričljivem vodstvu, sledita pa ji stranki LMŠ in SD. Če bi minulo nedeljo imeli parlamentarne volitve, bi prihodnjo vlado brez večjih težav lahko sestavila tako imenovana koalicija ustavnega loka.

Oktobrska raziskava javnega mnenja Vox populi, ki jo za časnika Dnevnik in Večer izvaja agencija Ninamedia, je pokazala, da je vlada Janeza Janše od prevzema oblasti sredi marca do zdaj dosegla najnižjo podporo. Podpora aktualni vladi namreč pada že tretji mesec zapored. Da je vlada uspešna, ocenjuje le 38,9 odstotka sodelujočih v raziskavi, kot neuspešno pa jo je označilo rekordnih 57,6 odstotka. Podobno slabo je bila ocenjena tudi vlada Marjana Šarca februarja letos, potem ko je Šarec odstopil kot predsednik vlade, piše časnik Dnevnik.

Če bi bile včeraj parlamentarne volitve, bi sicer največ glasov še vedno dobila SDS (21,2 odstotka), sledile bi LMŠ (13,1 odstotka), SD (12,8 odstotka), Levica (8 odstotkov), NSi (6,2 odstotka), SAB (3,2 odstotka), SLS (2,3 odstotka), SNS (2,1 odstotka), DeSUS (1,2 odstotka) in SMC (0,8 odstotka). 1,1 odstotka vprašanih bi volilo druge stranke, 19,3 odstotka pa je neopredeljenih.

Janševi vladi podpora že tretji mesec pada.
Janševi vladi podpora že tretji mesec pada. FOTO: Damjan Žibert

Koalicija LMŠ, SD, Levica in SAB bi zbrala 51 mandatov

SDS bi prepričala dobrih 29 odstotkov opredeljenih volivcev, kar je sicer bistveno več kot na zadnjih parlamentarnih volitvah, ko je osvojila 25 odstotkov glasov. Preračunano v mandate pa lahko vidimo, da bi se kljub temu zgodil premik v številu mandatov, ki bi jih osvojila. SDS, ki je na podlagi raziskav Vox populi doslej osvajala okoli 35 mandatov, bi jih tokrat 29. V novi zasedbi parlamenta pa bi zelo težko sestavila koalicijo. NSi bi namreč, sodeč po javnomnenjski raziskavi, osvojila osem mandatov, ostali dve aktualni koalicijski partnerici, SMC in DeSUS, pa v tem trenutku sploh ne bi prišli v parlament. DeSUS je oktobra dosegel celo najnižjo podporo v zadnjih osmih letih.

Telefonsko javnomnenjsko raziskavo Vox populi so opravili med 13. in 15. oktobrom. Anketiranih je bilo 700 oseb. Naročnika ankete sta časnika Dnevnik in Večer, opravila pa jo je agencija Ninamedia.

Po drugi strani bi opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB, ki so napovedale koalicijo ustavnega loka, tokrat skupaj osvojile 51 mandatov. Doslej se je tem strankam obetalo skupno le okoli 46 mandatov. LMŠ in SD bi po oktobrskem Vox populi osvojili vsaka po 18 poslanskih mest, Levica 11, SAB pa štiri. 

Projekt koalicije ustavnega loka, ki ga je zagnal ekonomist Jože P. Damijan, je kot kaže prebudil del podpornikov LMŠ, ki je imela še septembra najnižjo podporo doslej. Koristil pa je tudi SAB in Levici, pri kateri je podpora po daljšem obdobju znova presegla 11 odstotkov.

Podpora SD se je po zamenjavi vodstva maja letos dvignila na drugo mesto strankarske lestvice, vendar pa ji je nato iz meseca v mesec upadala. Če je od junija do septembra uživala od 20- do 22-odstotno podporo, pa ji je v oktobrskem Vox populi padla pod 18 odstotkov opredeljenih anketirancev, piše Dnevnik.

Tanja Fajon, Marjan Šarec, Alenka Bratušek in Luka Mesec
Tanja Fajon, Marjan Šarec, Alenka Bratušek in Luka Mesec FOTO: POP TV

Več kot polovica vprašanih bi podprla nezaupnico vladi

Z upadanjem podpore Janševi vladi narašča podpora javnosti konstruktivni nezaupnici premierju Janezu Janši. Nezaupnico bi podprla več kot polovica (52,8 odstotka) vseh sodelujočih v raziskavi, 39,5 odstotka sodelujočih v raziskavi pa ne soglaša z nezaupnico. Pri vprašanju, ali bi namesto Janše na mestu mandatarja raje videli Damijana, so mnenja bolj deljena. Zamenjavo mandatarja vlade podpira 45,8 odstotka vprašanih, takšne menjave mandatarja pa ne podpira 42,1 odstotka anketirancev.

"Križanje podatkov po politični pripadnosti vprašanih pokaže, da nezaupnico v veliki večini podpirajo volivci LMŠ, SD, Levice in SAB, večinsko tudi volivci SNS, Desusovi pa so razpolovljeni (pri podpornikih stranke upokojencev je treba vzeti v obzir dejstvo, da je vzorec premajhen za dokončno sklepanje). Janša lahko računa na odločno podporo volivcev SDS in dobro polovico podpornikov NSi, dobra tretjina privržencev krščanskih demokratov pa je v anketi želela ob tem vprašanju ostati nevtralna," so analizirali v časniku Dnevnik.

Najbolj in najmanj sprejemljivi ukrepi

Delo vlade ljudje ocenjujejo tudi po ukrepih za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, ki jih je doslej sprejela. In katerim ukrepom je slovenska javnost najbolj oziroma najmanj naklonjena? Glede na odgovore v raziskavi Vox populi je najbolj sprejemljiv ukrep obvezna uporaba zaščitnih mask na vseh javnih prostorih, saj ga podpira kar tri četrtine oziroma anketirancev. Sprejemljivi ukrepi se večini zdijo tudi prepoved obiskov v bolnišnicah in domovih za starejše, omejitev števila oseb v zaprtih javnih prostorih in prepoved vseh javnih prireditev. 

Manj naklonjeni so zaprtju trgovskih centrov, zapori posameznih občin ali regij, zapori državnih meja, zaprtju šol in vrtcev, zaprtju posameznih gospodarskih dejavnosti, zaustavitvi javnega prometa ter zaprtju nenujnih zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev.

Najbolj sprejemljiv ukrep za preprečevanje širjenja koronavirusa so zaščitne maske.
Najbolj sprejemljiv ukrep za preprečevanje širjenja koronavirusa so zaščitne maske. FOTO: Miro Majcen

Kako kaže posameznim politikom?

Na vrhu lestvice priljubljenosti slovenskih politikov že več mesecev ni večjih sprememb. Osem politikov (Borut Pahor, Matej Tonin, Janez Janša, Igor Zorčič, Anže Logar, Franc Bogovič, Matjaž Han, Zmago Jelinčič) je prejelo nekoliko boljše ocene kot med septembrsko anketo. Na vrhu lestvice še vedno kraljuje predsednik republike Borut Pahor, ki mu je podpora zrastla za 0,13 odstotne točke. Med 12 politiki, ki jim je podpora nekoliko upadla, pa je minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je v času covida-19 eden bolj obremenjenih ministrov. Kljub slabši oceni v primerjavi s septembrom se je obdržal na drugem mestu.

Predsednik Pahor je še vedno najbolj priljubljen politik
Predsednik Pahor je še vedno najbolj priljubljen politik FOTO: Damjan Žibert

Na tretjem mestu je evropska poslanka Ljudmila Novak (NSi), ki ji je sicer podpora v primerjavi s prejšnjim mesecem padla za 0,03 odstotka. Prav tako je podpora upadla tudi Tanji Fajon (SD), ki se nahaja na četrtem mestu. Na petem mestu ostaja Marjan Šarec (LMŠ), čeprav se je tudi njemu septembrska ocena nekoliko poslabšala. Sledi mu Matej Tonin (NSi), ki mu je priljubljenost za 0,02 odstotni točki zrastla, tako da je prehitel evropskega poslanca Milana Brgleza (SD) in evropskega komisarja Janeza Lenarčiča. Poslanec SD Dejan Židan je zdrsnil za dve mesti in pristal na desetem mestu, za ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.

Premier in predsednik SDS Janez Janša se je na lestvici povzpel za pet mest v primerjavi s septembrsko lestvico, tako da se je uvrstil na 11. mesto. Poskok na lestvici je uspel tudi predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču, ki je pridobil kar sedem mest. Luka Mesec (Levica) je padel za tri mesta in pristal kot 14. na lestvici, še bolj pa je zdrsel vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, ki je nazadoval za pet mest in pristal na 17. mestu. Ta mesec na novo uvrščena na lestvici Branko Grims in Zdravko Počivalšek ne uživata prevelikih simpatij anketirancev in zapuščata družbo najbolj priljubljenih, prihodnji mesec pa ju bosta zamenjala Aleš Hojs in Eva Irgl, ki so ju anketiranci največkrat predlagali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (791)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sputnik84
30. 10. 2020 12.14
-2
Jaz pa skomerkoli ki se pogovarjam v živo, le podpira trenutno vlado... Z nergači proti njej, pa se pogovarjam le tukaj. Ja očitno res nekaj smrdi pri teh levičarjih...
mr.poper
22. 10. 2020 20.06
+4
Borut Pahor še je vedno na1 mestu priljubljenost kako ne bo če ga vsak ki ima 5 min časa pelje lulat ja borči že 15 let je tako. In kako dolgo boš na prvem mestu bo tako.
nikhrast
20. 10. 2020 16.05
+2
Levica v vladi, ste resni, pa kakšen ministrski stolček Levici. Saj se jim bi smejali po Evropi, minister z majico, pa rdeča zvezda gor, na kakšnem summitu.
INAZ
20. 10. 2020 11.50
-1
Meni je najbolj hecno, da je šivilja kar naenkrat skočila v parlament.
Blokiran Drugi Človek
20. 10. 2020 12.35
+2
Meni je bolj hecno kako je zapornik lahko ratal predsednik vlade🤔
INAZ
20. 10. 2020 15.21
-1
Nekdo, ki je po krivici zaprt lahko postane predsednik vlade. Ni nobene pravnomočne obsodbe.
Blokiran Drugi Človek
20. 10. 2020 16.35
+3
Po krivici? Izmikanje sodišču vi pravite krivica?
Blokiran Drugi Človek
20. 10. 2020 16.37
+4
In do pravnomočne obsode ni moglo priti če se ta nekdo ni prikazal na sodišču... Aja ti šment težave je imel z nabiralnikom😂
pravica5
20. 10. 2020 18.40
+0
mr.poper
22. 10. 2020 20.08
+0
Beno----Tako ker so ga podprli izdajalci.. če ga ne bi bi danes imeli pošteno vlado.
Sputnik84
30. 10. 2020 12.15
-1
Mene pa kako je ena šivilja in mizar z diplomo
Bojan-F
20. 10. 2020 11.09
+3
Halooo guruji komuniciranja in perjeniki ... ne se sekirati ... saj je samo anketa ...
Darja64
20. 10. 2020 09.46
-2
Lepo prosim, nehajte nam siliti v glavo ta “ustavni lok” / isto sranje, drugo pakovanje! Ko bi toliko medijske pozornosti šlo tudi kaki drugi opciji, ki se že dolgo bori v zakulisju slavnih, bi še razumela!
prinašalec2
20. 10. 2020 08.40
-4
Še res ste prepričani, da vam verjamemo, ko pa je že javna tajna, da se dogovarjate s tistim, ki izvaja te ankete. Štirje luzerji kar ne morete najti normalnih poti za prevzem oblasti, pa se poslužujete resnično vsega odvratnega z vsemi demokratičnimi načeli, skreganega. Kako se vam bo vse nekoč vrnilo kot bumerang....ne verjamete? Spremljajte malo zgodovino.
SLOVENSKI HRVAT
19. 10. 2020 21.54
-1
Se sreca da so volitve vi kvazi novinarcki nebote sestavljali vlade.placanci
Tukiw
19. 10. 2020 21.54
+7
A zagorela princeska je zraven?
graš?ak
19. 10. 2020 21.51
+3
KUL....hahahaha keri zavoženci z JPD na čelu....enkrat so ze zaj.... zdej hocjo se tadrugic....kar bodo teli zdej postavli hocjo uni podret pa ceprav je vse super....
jozefStefan
19. 10. 2020 21.46
+3
V Butalskem hramu demokracije bi imeli dovolj 30 butalcev. Itak glasujejo tako kot jim šef reče. Če bi bila politika šport bi morda še verjel, da ima Slovenija 50 sposobnih politikov. Tako pa ni in nikoli ne bo!
muci007
19. 10. 2020 21.44
+2
Torej šarcizmi imajo v Sloveniji prihodnost.
Ciril Jenko
19. 10. 2020 21.42
+5
Ha, ha, ha. 51 mandatov. In potem ste se zbudili. Slovenska podružnica mednarodne korporacije AGB Nielsenkatere solastnica ke Maroltova Mediana je po podatkih Erarja prejela več kot devet milijonov sredstev iz RTV Slovenija. Koliko ste vi plačali za meritve po vaših željah ?
zirafek
19. 10. 2020 21.39
+5
Sanjajte vi o 51%, mediji delajte za sebe ankete
Maxx365
19. 10. 2020 21.41
+0
Slabo bereš in slabo razumeš. To ni 51% ampak 51 poslanskih mest, vidiš razliko?
SLOVENSKI HRVAT
19. 10. 2020 21.38
+5
Zaradi tega ker zavajate in favorizirate levo opcijo na vsakem vogalu bom volo SDS
Maxx365
19. 10. 2020 21.42
+0
Kolkrat boš pa volo, ti hrvat, stokrat? Pojdi ti lepo volit tja čez Kolpo, pa se tam repenči.
SLOVENSKI HRVAT
19. 10. 2020 21.58
-2
Mam tri drzavljanstva hrvatsko,herceg bosno,in slovensko tak da lahko volim tri precednike za vparlament pa samo v slo
Wrako
20. 10. 2020 08.14
-1
RONDO25
19. 10. 2020 21.31
+5
Kdo je avtor tega članka..?
najvsivedo
19. 10. 2020 21.37
+3
pristna slovenka....ahhahahhahahhhahahahaaa
zirafek
19. 10. 2020 21.40
+3
dolar62
19. 10. 2020 21.30
+6
Mokre sanje levičarjev......obupanci se s temi anketami med svojimi tolažijo in si zatiskajo oci ......
dajno
19. 10. 2020 21.30
+6
Po anketi bi stranke dobile : SDS (21,2 odstotka), sledile bi LMŠ (13,1 odstotka), SD (12,8 odstotka), Levica (8 odstotkov), NSi (6,2 odstotka), SAB (3,2 odstotka), SLS (2,3 odstotka), SNS (2,1 odstotka), DeSUS (1,2 odstotka) in SMC (0,8 odstotka). Kar pomeni, da bi v parlament prišlo 5 strank! V prispevku oa zraven mešate sab! Prag je 4%!
abmam
19. 10. 2020 21.51
+6
Robie70
19. 10. 2020 21.28
+5
Ja pa prag 4% upoštevate SAB ima sam3.2% in ne bluzit 51 glasovih
Marela88
19. 10. 2020 21.27
-2
Sigurna zmaga loka oziroma joka ..😁😭