Slovenija

Vox populi: Janševa vlada z najnižjo podporo doslej

Ljubljana, 15. 03. 2021 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vladajoča SDS je glede na tretjo javnomnenjsko raziskavo Vox populi letos prejela najnižjo podporo doslej, po odhodu predsednika stranke Karla Erjavca je podpora drastično upadla tudi stranki DeSUS, raziskava pa opozarja tudi na vse več neopredeljenih volivcev. Če bi bile volitve prejšnjo nedeljo, bi največ glasov dobila SDS, za njo pa bi bila stranka SD. Na vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov pa že drugi mesec zapored vztraja Ljudmila Novak.

Ob prvi obletnici vlade strank SDS, SMC in NSi vlada beleži rekordno nizko podporo – njeno delo kot neuspešno ocenjuje 67,2 odstotka vprašanih. Glede na raziskavo Vox populi, ki jo za časnika Dnevnik in Večer izvaja agencija Ninamedia, 28,4 odstotka anketirancev sicer meni, da je delo vlade uspešno, 4,4 odstotka pa jih na vprašanje ni znalo odgovoriti.

Nizka podpora vladi, a podpora stranki SDS narasla

Kljub nizki podpori vlade pa je glede na raziskavo podpora stranki SDS v primerjavi s februarjem celo zrasla. Če v analitični procesor vstavimo še januarski in decembrski rezultat Vox populi, pa lahko opazimo, da je bila meritev pred mesecem dni le nihljaj navzdol, ki ni odražal realne podpore slovenskim demokratom – marčni rezultat je torej korekcija nihljaja. Zato lahko v nizu nekaj meritev ocenimo, da uživa stranka Janeza Janše po obdobju rahlega upadanja stabilno podporo od 29 do 30 odstotkov opredeljenih anketirancev. 

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Profimedia

Vodilni stranki v slovenskem političnem prostoru sledi četverica strank, ki se je pred meseci povezala v Koalicijo ustavnega loka (KUL). V aktualni raziskavi javnega mnenja lahko opazimo, da je tem strankam podpora v seštevku nekoliko padla, med temi je SAB nekaj pridobila, pri SD praktično ni sprememb, padla pa je strankama LMŠ in Levica. Opozicijske stranke KUL bi še vedno osvojile več kot polovico vseh opredeljenih glasov (52 mandatov), a nekoliko manj glede na mesec pred tem (56 mandatov), padec pa lahko pojasnimo s propadom konstruktivne nezaupnice. Dokler je obstajalo upanje, da bi zamenjali vlado Janeza Janše, je podpora koaliciji KUL in njenim strankam naraščala, po neuspehu Karla Erjavca pa je sledilo razočaranje, kar lahko pojasnimo s precejšnjim skokom števila neopredeljenih volivcev in drastičnim padcem podpore stranki DeSUS.

SD glede na podporo za petami SDS

Med opredeljenimi volivci se v opoziciji najbolje drži stranka SD, ki za SDS zaostaja za okoli 9 odstotnih točk. Glede na napoved s sobotnega posveta, da ciljajo na zmago na prihodnjih volitvah, je pred njimi še veliko dela, saj bi na volitvah, če bi bile prejšnjo nedeljo, osvojili dobrih 20 odstotkov glasov. Precej slabše kaže stranki LMŠ s 13,8 in Levici z 12,1 odstotka opredeljenih anketirancev; obe beležita tretji mesec padanja podpore, kar lahko ocenimo že kot trend. Na drugi strani stranki SAB že četrti mesec zapored podpora raste in bi med opredeljenimi volivci osvojila 6 odstotkov glasov oziroma šest mandatov, če podporo preračunamo v poslanske mandate.

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt, ki ga za Večer in Dnevnik opravlja agencija Ninamedia. Med 9. in 11. marcem 2021 so opravili telefonsko javnomnenjsko raziskavo po metodi CATI, anketiranih je bilo 700 oseb. 

S tem rezultatom bi se SAB izenačila s stranko NSi. Ta tako ostaja edina koalicijska stranka, ki bi poleg SDS še prišla v parlament. Na morebitnih volitvah bi osvojila nekaj manj kot sedem odstotkov oziroma šest mandatov. Tudi krščanskim demokratom torej sodelovanje v koaliciji za zdaj ne prinaša večjih nematerialnih koristi. 

Izjemno slabo kaže stranki DeSUS, ki je v slabem letu že drugič ostala brez predsednika. Po neuspeli konstruktivni nezaupnici, odstopu in izstopu Karla Erjavca iz stranke ter dvoumnih sporočilih poslanske skupine je podpora upokojenski stranki tako rekoč strmoglavila – s februarskih skoraj petih odstotkov na slaba dva odstotka opredeljenih volivcev. S tem se je povsem približala stranki SMC, ki se nikakor ne more povzpeti z dna, saj ima po Vox populi trenutno 1,5-odstotno podporo opredeljenih volivcev. Tako pred DeSUS kot pred SMC je denimo zunajparlamentarna SLS s tremi odstotki podpore opredeljenih volivcev, v boljšem stanju je tudi parlamentarna SNS z 2,7-odstotno podporo, ki se s tem uvrščata v čakalnico za morebitni vstop v državni zbor.

Najbolj priljubljena Ljudmila Novak, sledi Borut Pahor

Na vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov že drugi mesec zapored vztraja Ljudmila Novak, ki je pred tednom dni, ravno v obdobju izvajanja raziskave javnega mnenja, opozorila nase z javnim pismom, v katerem je opisala svoj odnos s farizeji na desnici. Razgalila je ne prav dobre odnose na desnici zaradi radikalne politike v tem delu političnega prostora.

Ljudmila Novak
Ljudmila Novak FOTO: Bobo

Marca je evropska poslanka dobila še višjo podporo kot pred mesecem dni in je ena izmed osmih politikov, ki so ocenjeni bolje, deset pa jih je bilo ocenjenih slabše kot februarja. Svojevrstno presenečenje je, da dolgoletni vodilni po kriteriju priljubljenosti, predsednik republike Borut Pahor, kljub boljši oceni kot prejšnji mesec ostaja na drugem mestu. Dvojcu, o katerem se bo v prihodnjih mesecih še veliko pisalo, sledijo opozicijski politiki, med katerimi je v najboljšem položaju Tanja Fajon, ki je sicer zabeležila malenkost nižjo podporo kot februarja, a brez večjih posledic. Sledi Milan Brglez, na petem mestu pa je Marjan Šarec. Predsednik NSi Matej Tonin je pridobil dve mesti in se uvršča na šesto mesto, pred Zoranom Jankovićem. Slednji potrjuje spoznanje, da manj ko se pojavljaš v javnosti, večja je verjetnost, da ogreješ srca potencialnih volivcev. V marcu je na lestvici priljubljenosti politikov najbolj napredoval krščanski demokrat Jožef Horvat, ki se je povzpel za osem mest in je deseti pred Luko Mescem, ki je izgubil eno mesto.

V drugi polovici razpredelnice ni večjih premikov. Poslanec LMŠ Jani Möderndorfer in zunanji minister Anže Logar sta pridobila po dve mesti, Karl Erjavec pa je padel za tri mesta in ni le zapustil družbe najbolj priljubljenih politikov, ampak se je poslovil od politike nasploh. Najslabše se je odrezal Jože Tanko, ki bo skupaj z Erjavcem zapustil družbo najbolj priljubljenih politikov. Naslednji mesec ju bosta zamenjala predsednika dveh parlamentarnih strank, in sicer Janez Janša in Zmago Jelinčič, ki so ju anketiranci največkrat predlagali.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (929)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dark Knight
17. 03. 2021 12.37
+2
Hehehe, ste porinili to dva dni staro manipulantsko anketo na naslovnico. Ja saj vem, treba je oblikovati javno mnenje, nje, de?? :)
NA LEVO ni OK
16. 03. 2021 10.54
-3
A o neuspeli interpelaciji in še enem fiasku KUL-ovcev pa ni nobenega članka na 24 ur. Če bi uspela interpelacija bi bila novica čez cel ekran in na prvi strani vseh levih medijev. Neuspehi in polom levice se množijo kot muhe na dre-ku.
malaraja
16. 03. 2021 13.17
+0
Kopriva, prestavi se z vsemi nicki pod drug članek, pa bo. Piše o izrednem uspehu z VELIKO VEČINO podprte ministrice haha
NA LEVO ni OK
16. 03. 2021 13.31
+1
Minuse mi kar naj delite, pomembno je, da je tako kot sem napisal, četudi levaki to zanikajo. Dejstvo je dejstvo in to je pomembno. Kaj me briga če se levaki ne strinjate, poglejte si rezultate in potem talajte minuse- predvsem sebi.
NA LEVO ni OK
16. 03. 2021 13.33
+1
Še vedno z večjo večino je ministrica prestala fiasko tvojih levakov, pa se razžri, če ni tako.
wolfterier
16. 03. 2021 10.04
-2
borec91
16. 03. 2021 10.01
+0
vecino desusa volilcev bo bratuskova pobrala definitivno pa jih ne dobi sds in nsi smc pa tudi ne bo vec v parlamentu zato sluga zorcic zapustita potapljajoco barko
silva-d
16. 03. 2021 09.49
-1
lari fari od kje vam ti podatki
hajer66
16. 03. 2021 09.40
+5
upam da pade ta sds za vekomaj
wolfterier
16. 03. 2021 10.05
+0
Muri11
16. 03. 2021 08.07
+1
Podpora pada če pa vlada vstraja pri policijski uri in drugih omejitvah. Povsod po europi so povedali zapiranje deluje največ tri mesece. Potem ni več rezultatov.
MUNGATUMBA
16. 03. 2021 09.29
+1
Za kaj so pa po EU še zmeraj policijske ure ?? NI samo pri nas.. !!
?ebula
15. 03. 2021 21.57
+4
To vlado podpirajo samo polpismeni svečkoti!
Walter Pravicek
16. 03. 2021 08.17
+1
To drži!In karieristi z KOMUNISTIČNIM PEDIGREJEM!Tisti,ki delali niso nikoli fizično,bili so"šefi",v delovnih plaščih!Ali profesorji,zdravniki,miličniki,oficirji JNA!Pa še kakšen sodnik,advokat.Info točke(poizvedba) redno,ter ovajanje milici in udbi je bila v bifejih,hotelih,nočnih barih,lahkoživke ob obali,vratarji v tovarnah,ljudje,ki so "morali"gledati okoli sebe,ter ovajati!Ni nam bilo lahko v Jugoslaviji,če nisi bil v partiji,niti nisi obiskoval maš.Tudi župniki so bili ovaduhi,a ne vsi!Tisti,ki so že takrat imeli plačane prispevke za pokojninski in zdravstveno zavarovalni del.Se ve kateri so bili!Jih smo poznali.Smo jih pomilovali.Sovraštvo ne pomaga!ZATO JE SDS SKUPEK KOMUNISTOV (OKOLI 5-10%)YOUTUBE IMA FILMEK!,OSTALO SO PLAČEVALCI ČLANARINE!ŠE PRED TEDNI SO POŠILJALI ANKETNI LIST,NA KATEREM JE BILA PRISTOPNICA ZA NOVE ČLANE!ŽE"VOHAJO"DA JIM ČLANSTVO BEŽI!ČE ČLANARINE NE PLAČAŠ TE PA TOŽIJO!KAKŠNA POGANSKA STRANKA JE SDS?
marker1
16. 03. 2021 09.46
-2
V vsaki organizaciji ali društvu pobirajo članarine. Z njimi pokrivajo obratovalne stroške. Če je ne plačaš, te izločijo iz organizacije, kar je popolnoma normalno, sploh če koristiš ugodnosti te institucije. SDS je stranka z največ aktivnimi člani, ki plačujejo članarino. Ostalim strankam, sploh pa levim je dovolj, če podporniki samo glasujejo zanje. Še kaj?
silva-d
16. 03. 2021 09.50
-1
Kon?no spregledal
15. 03. 2021 21.56
+2
Ha, ha........levuharske ankete.... Le uživajte v prirejenih rezultatih. Volitve bodo pokazale... SDS 40 % ha ha
mario7
16. 03. 2021 08.28
+0
CIGU MIGU
15. 03. 2021 21.53
+4
in kdaj bo poslovilni večer
Pišuka.
15. 03. 2021 21.53
-2
Podpora za vlado in SDS ✊🇸🇮🇸🇮🇸🇮
Capone42
15. 03. 2021 21.55
+1
O marelči..a imaš spet novega? Nick mislim..
NajboljšiBoguniverzuma3
15. 03. 2021 21.57
+2
@ Capone, se ti zahvaljujem za lepe želje in tudi jaz tebi želim veliko zdravja, sreče, osebnega zadovoljstva in da boš vedno imel plačo/ pokojnino!! Lp
mario7
16. 03. 2021 08.30
+1
Nekam nizka je podpora za to tvojo tolpo,kateri ti praviš vlada.
?ebula
15. 03. 2021 21.48
+6
Smrt janšizmu je za Slovenijo edini izhod med normalne evropske države!
Pišuka.
15. 03. 2021 21.52
+1
Walter Pravicek
16. 03. 2021 08.26
+0
SALOME JE SEDAJ"PREDELANA"V ŽENSKO,A ŠE VEDNO V MOŠKEM TELESU!AMPAK NI VEČ NEDOLŽNA!BAJE JE BREZ DENARJA,DELA,TER NUJNO POTREBUJE"SPONZORJA"KI BI NJO VZDRŽEVAL.KANDIDATOV NI!IMAMO SLOVENCI IMAMO KRASNE MIČNE SREDNJIH LET ŽENSKE ROJENE KOT ŽENSKE!TE SO ZA NAS.MI STARCI PA SMO SPLOH BREZ ZANIMANJA ZA ŽENSKE,KI SO POLNE BOTAKSA,SILIKON PRSI A IZPOD BRADE DO PRSI GUBA NA GUBI,TER ŠE NA BEDRIH IN ĆE ODROČIJO ROKI NA KOPANJU SE RESNIČNO TAKOJ VE,DA JE LICE UJ,OSTALO PA NIČ VEČ!BODI KAKŠNA SI BREZ POPRAVKOV!
?ebula
15. 03. 2021 21.46
+3
Jajotova vlada je poguba za Slovenijo!
MUNGATUMBA
16. 03. 2021 09.30
NajboljšiBoguniverzuma3
15. 03. 2021 21.45
+3
Janša je bil že trikrat v zaporu, pa je kar PV!!! Pišuka, večina delodajalcev zahteva od kandidatov potrdila o nekaznovanosti in da niso v kakšnem postopku!!! Kje je tu enakost pred zakonom??
SlobodaNE
15. 03. 2021 21.48
+3
Točno tako. Zakaj je umikal dokaze če je bil nedolžen.
NajboljšiBoguniverzuma3
15. 03. 2021 21.51
+6
@ Hafner, bravo!!! Če si nedolžen se nimaš česa bat in nič ne skrivaš!!
Pišuka.
15. 03. 2021 21.53
-1
NajboljšiBoguniverzuma3
15. 03. 2021 21.55
+4
@ Pančo, ja ježeštana, kaj pa tebe tako skrbi zame?? Drugače sem že vzel večerno terapijo.
SlobodaNE
15. 03. 2021 21.44
+3
PKP je dokaz za koga dela sds. Bluzator pa nam govori kako je on za slovenijo. Ne pije vode.
VP87
15. 03. 2021 21.43
+3
SDS Sramota Državljanov Slovenije.
rovte
16. 03. 2021 08.23
-1
SlobodaNE
15. 03. 2021 21.42
-5
Za podlo sds človek nima besed. PV kordišu ne zna odgovorit na čisto preprosto vprašanje. A takim naj bi mi zaupali.
Jst !
15. 03. 2021 21.42
+2
Anketo bodo naredile volitve in tedaj se bo pokazala vsa beda levakov, ko ne bodo SD, LMŠ in LEVICA vsi skupaj "napraskali" toliko glasov kot SDS sam. Ljudmila je pa zgolj trenutna kost za glodanje, ki se jo bo zavrglo. Enako so levaki "nateg nili " Galeta, Rjavkota pa še koga...
hondoid
15. 03. 2021 21.44
+3
Capone42
15. 03. 2021 21.54
+0
Tvoje mokre sanje..sej sds bo res na koncu sam, ker ne bo imel nikogar več, ki bi z njim tvoril koalicijo..opredeljeni bodo ostali opredeljeni, tisti ki pa so bili do sedaj neopredeljeni kar predstavlja precej visok odstotek, pa verjamem da so glede na vsakodnevne nabuloze te vlade že odločili- pa ne v Janezovo korist..in upam, da gredo le ti v največjem številu na volišča, da ne bodo z volilno neaktivnostjo spet Ivanu glasove podarjali
kranški sin, ki pije vin
15. 03. 2021 21.41
+6
me zanima kolikšna podpora bi bila za SD če bi jugovičem odvzeli volilno pravico
Capone42
15. 03. 2021 21.45
+2
Janez Janša in Hojs sta se na Pragerskem dobila s podjetnikom iz Kosova, ter se dogovorila, da bodo v primeru nezaupnice in novih volitev, vsi iz področja Kosova, Albanije, ki so pridobili državljanstva strogo volili SDS
MUNGATUMBA
16. 03. 2021 09.36
-1
Dogovor z volivci albacni+ kosovarji si pa tako ali tako kupljeni volivci. Prselenci ne bo smeli imeti volivne pravice
NajboljšiBoguniverzuma3
15. 03. 2021 21.38
-1
@ abmam, nihče ti ne prepoveduje tega, da si podpornik SDS!! Smo baje v demokratični in svobodni državi!!! Samo boš videl, tudi božanstvu se počasi izteka čas!!
abmam
15. 03. 2021 21.42
+5
Seveda ne. Ampak jaz samo govorim, da ta Levica ni več tista levica, kot je včasih bila. Ti Levi osebki nimajo zveze z realnim življenjem, ampak živijo v nekem vzporednem svetu. Ne boj se, sem bil dolgo časa levičar. Pravim, sem bil.
NajboljšiBoguniverzuma3
15. 03. 2021 21.49
+0
@ abmam, tudi jaz sem bil do danes teden nazaj kar 15 let član SDS partije. Vsak mesec sem plačeval članarino, bil aktiven v gospodarskem forumu itd. Ampak, tole kar sedaj dela Janša je pa preveč, res in sem se izpisal partije!!! Od mene SDS zagotovo nikoli več ne dobi mojega glasu!!
NajboljšiBoguniverzuma3
15. 03. 2021 21.50
+2
@ abmam, pa še opravičujem se ti, ker sem tako agresivno in nepremišljeno postopil do tebe!
abmam
15. 03. 2021 21.55
+1
O.K. Ti si razočaran nad SDS, jaz sem razočaran nad Levico. Kaj naj sedaj storiva?
NajboljšiBoguniverzuma3
15. 03. 2021 21.59
+0
@ abmam, ustanoviva najino stranko!! 🤣🤣🤣🤣