Slovenija

Vox populi: Odločna podpora konstruktivni nezaupnici Janezu Janši

Ljubljana, 16. 11. 2020 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
1644

V slovenski javnosti se vse odločneje oblikuje alternativna koalicija KUL, ki kot možnega mandatarja predlaga Jožeta P. Damijana. Kot je pokazala anketa Vox populi, velika večina vprašanih podpira vložitev konstruktivne nezaupnice. Medtem je podpora vladi padla pod 30 odstotkov. Stranka SDS že tretji mesec zapored izgublja, tudi krivulja rasti LMŠ je obrnila smer, krivulja SD pa se je ustalila. Koalicija KUL bi podporo v državnem zboru še okrepila.

Glede na rezultate ankete Vox populi, ki jo za časnika Dnevnik in Večer izvaja agencija Ninamedia, javnost podpira LMŠ, SD, Levico in SAB pri vložitvi konstruktivne nezaupnice vladi Janeza Janše. Kot je znano že nekaj časa, so namesto njega za mandatarja predlagali Jožeta P. Damijana. To podpira skoraj 56 odstotkov sodelujočih v anketi, 37 odstotkov pa je ne bi podprlo, pri čemer je vidna velika razlika med volivci desnice, sredine in levice.

Anketiranci, ki so izjavili, da podpirajo stranki SDS in NSi, nasprotujejo vložitvi konstruktivne nezaupnice, volivci SD, LMŠ in Levice pa odločno podpirajo nezaupnico. O tem, da ta tema vzbuja izjemno veliko čustev, priča podatek, da eni in drugi podpirajo konstruktivno nezaupnico oziroma je ne podpirajo v 80 odstotkih in več. Potencialnih volivcev SMC v anketi skorajda niso našli, zato je njihovo mnenje nepoznano. Vzorec ankete je premajhen tudi pri volivcih DeSUS-a in SAB, zato je njihovo mnenje težje izmeriti. Kljub temu podatki v izrazitem pogojniku kažejo, da bi tudi tisti anketiranci, ki so izjavili, da bi volili stranko DeSUS ali SAB, podprli konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše, piše časnik Dnevnik. 

Glede na rezultate ankete Vox populi javnost podpira LMŠ, SD, Levico in SAB pri vložitvi konstruktivne nezaupnice vladi Janeza Janše.
Glede na rezultate ankete Vox populi javnost podpira LMŠ, SD, Levico in SAB pri vložitvi konstruktivne nezaupnice vladi Janeza Janše. FOTO: Bobo

Ob naslednjem vprašanju, ali podpirajo vstop SMC, DeSUS in NSi v koalicijo KUL, je bilo opaziti večje razlike. Velika koalicija sedmih strank bi uživala le 30-odstotno podporo, nasprotovalo pa bi ji skoraj 40 odstotkov vprašanih, ker bi bilo proti tudi nekaj volilcev strank iz koalicije KUL (približno po desetina iz vsake stranke).

Delo vlade kot neuspešno ocenjuje 66,8 odstotka vprašanih

V novembrski raziskavi najbolj izstopa podatek o podpori vladi koalicije SDS, SMC, NSi in DeSUS. Po devetih mesecih dela je podpora vladi zrcalna slika podpore z začetka mandata, a obrnjena na glavo. Ko je bila marca letos imenovana vlada Janeza Janše, je v javnosti uživala visoko podporo, saj je po mesecu dni dela v aprilu skoraj dve tretjini vprašanih (64,6 odstotka) ocenjevalo njeno delo kot uspešno, slabih 30 odstotkov pa kot neuspešno. Po junijskem preletu letal ob razglasitvi konca epidemije je bila vlada še vedno na konju, saj je njeno delo kot uspešno ocenjevala skoraj polovica vseh sodelujočih v anketi, nato pa je začela podpora že proti koncu avgusta drseti navzdol. Oktobra je delo vlade Janeza Janše odobravalo še nekaj manj kot 40 odstotkov, v novembru pa je podpora zgrmela pod 30 odstotkov, nepodpora pa je presegla dve tretjini.

Drastičen padec priljubljenosti vlade se je zgodil, ko smo začeli beležiti eno višjih stopenj smrtnosti zaradi covida-19, iz bolnišnic pa so poročali, da so zaradi priliva težje bolnih na robu zmogljivosti. V času meritve raziskave javnega mnenja se je izkazalo, da je bila država slabo pripravljena na izbruh drugega vala epidemije covida-19, kar bi lahko bil ključni razlog za slabo oceno dela vlade. Tako nizke ocene vlada Marjana Šarca ni nikoli dobila, vlada Mira Cerarja pa le nekajkrat v štiriletnem mandatu. Ko je februarja 2013 kazalo, da bo druga vlada Janeza Janše padla s konstruktivno nezaupnico, jo je takrat podpiralo le še dobrih 13 odstotkov, nasprotovalo pa ji je skoraj 85 odstotkov vprašanih, še poroča Dnevnik.

SDS podpora že tretji mesec pada, LMŠ in SD skoraj izenačeni

Telefonsko javnomnenjsko raziskavo Vox populi so opravili med 10. in 12. novembrom. Anketiranih je bilo 700 oseb. Naročnika ankete sta časnika Dnevnik in Večer, opravila pa jo je agencija Ninamedia.

 

Stranki SDS, ki sicer v primerjavi s konkurenco beleži izjemno visoko podporo, že tretji mesec zapored podpora pada. Odkar je marca prevzela oblast, jo je v anketi kot izbiro na parlamentarnih volitvah navajalo okoli 23 odstotkov vprašanih, nato pa je po avgustu začela podpora drseti po približno odstotek na mesec. Kljub temu je SDS še vedno v izrazitem vodstvu, saj bi med opredeljenimi volivci osvojila okoli 29 odstotkov vseh glasov, kar je dobrih deset odstotnih točk prednosti pred zasledovalci. 

SDS sledita LMŠ in SD, ki sta skorajda izenačeni, borba za drugo mesto na lestvici priljubljenosti političnih strank pa še zdaleč ni odločena. Ko so v SD na čelo stranke v maju postavili Tanjo Fajon, se je zdelo, da je SD pridobila odločujočo prednost, LMŠ pa je ves čas drsela navzdol, a je Lista Marjana Šarca v oktobru dobila izdatnejšo podporo in prehitela SD. V novembrski raziskavi Vox populi se je izkazalo, da je bil skok LMŠ enkratno dejanje, počasno drsenje SD pa se je očitno ustalilo pri 18 odstotkih podpore med opredeljenimi volivci. Morda prav zaradi konstruktivne in resne drže podporo pridobiva tudi Levica, ki je zabeležila najvišjo podporo v letošnjem letu s skoraj 12 odstotki med opredeljenimi volivci. Drugačna zgodba je pri krščanskih demokratih, ki so v zadnjih treh mesecih beležili podporo pri okoli 8 odstotkih med opredeljenimi volivci, novembra pa je ta padla pod sedem odstotkov. 

Razrešitev Aleksandre Pivec-8

Proti koncu leta bomo dobili dogovor, ali je NSi v trendu padanja ali nihanja okoli navedenih odstotkov. O tem, da je SAB vse bolj samozavestna stranka, priča podatek, da je v drugem mesecu zapored povečala podporo na skoraj 5 odstotkov med opredeljenimi volivci. Po razkolu z Aleksandro Pivec večjo podporo beleži tudi stranka DeSUS, ki se s 3,5-odstotno podporo med opredeljenimi volivci približuje štiriodstotnemu parlamentarnemu pragu. Vstop v državni zbor bi se nasmihal tudi SNS, preostalim strankam pa bi težko pripisali možnosti, da bi se lahko uvrstile v državni zbor, če bi volitve potekale prejšnjo nedeljo. Če bi delili poslanske mandate na osnovi novembrske raziskave Vox populi, bi jih največ, 29, osvojila SDS, po 18 bi dobili LMŠ in SD, stranka Levica 11, NSi 7, SAB pa 5. Iz navedenega lahko potegnemo sklep, da bi imela koalicija KUL 52 mandatov, vladajoča koalicija pa le 36, ker ne DeSUS ne SMC ne bi osvojila nobenega poslanskega mandata.

Za slabo epidemiološko stanje so odgovorni državljani

Anketirance so ob trenutni epidemiološki sliki, ko število okuženih in umrlih še kar narašča, vprašali še, kdo je po njihovem mnenju za to odgovoren. Dobrih 45 odstotkov sodelujočih meni, da so za slabši položaj Slovenije od pričakovanj v pretežni meri odgovorni državljani, ker niso dosledno upoštevali pravil, 37 odstotkov jih meni, da je za to vendarle odgovorna vlada, ker ni pravočasno in ustrezno ukrepala. Da so odgovorni mediji, ker niso ustrezno poročali o nevarnosti, meni slabih 8 odstotkov vprašanih. 

S križanji podatkov po strankarskih preferencah pridemo do pričakovanih spoznanj, da so kar tri četrtine volivcev NSi, ki so sodelovali v anketi, prepričane, da so državljani dogovorni za rast števila umrlih za covidom-19 in okuženih z novim koronavirusom, pri volivcih SDS pa je krivda razdeljena med državljane in medije – dve tretjini menita, da so odgovorni državljani, dobra petina pa, da mediji. Na drugi strani je volivcem LMŠ, SD in Levice jasno, da nosi vlada levji delež odgovornosti, ker je prepočasi reagirala na drugi val epidemije, pri čemer je precej volivcev SD in LMŠ prepričanih, da velik delež odgovornosti nosijo tudi državljani sami, poroča Dnevnik.

Podpora vladi je padla pod 30 odstotkov, stranka SDS že tretji mesec zapored izgublja.
Podpora vladi je padla pod 30 odstotkov, stranka SDS že tretji mesec zapored izgublja. FOTO: Bobo

Na razpredelnici priljubljenosti slovenskih politikov se je najslabše odrezal sam predsednik vlade

Kot še kaže meritev priljubljenosti slovenskih politikov, je na razpredelnici priljubljenosti prišlo do nekaj sprememb, ki pa ne odstopajo bistveno od trendov v letu 2020. Med slabše ocenjenimi prevladujejo – razumljivo, glede na vse nižjo podporo izvršne veje oblasti – pripadniki vladne koalicije, najslabše pa se je odrezal sam predsednik vlade Janez Janša, ki je zaradi največjega upada povprečne ocene padel z enajstega na osemnajsto mesto.

Borut Pahor ostaja na vrhu razpredelnice, a tokrat s precej slabšo oceno, ki je najnižja od oktobra 2015, ko je bil ocenjen enako. Tudi minister za zdravje Tomaž Gantar je dobil slabšo oceno in je padel za dve mesti. Ljudmila Novak se je povzpela na drugo mesto pred kolegico v evropskem parlamentu Tanjo Fajon, ki se je po slabši oceni v oktobru po mesecu dni od izvolitve za predsednico SD povzpela na tretje mesto. Marjan Šarec je izgubil eno mesto in je šesti – prehitel ga je Milan Brglez. Janez Lenarčič in Zoran Janković sta glede na oktober pridobila po eno mesto – oba sta prehitela Mateja Tonina, ki je padel za tri mesta in je na devetem mestu.

V spodnjem delu razpredelnice je nekoliko več premikov. Ob Janezu Janši, ki je zabeležil največji padec ocene, smo podoben razvoj zaznali tudi pri zunanjemu ministru Anžetu Logarju, ki je izgubil pet mest, in predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču, ki je zdrsnil za štiri mesta. Koordinator Levice Luka Mesec je eden redkih iz spodnjega dela razpredelnice, ki se jim je uspelo povzpeti, in sicer za štiri mesta. Poskus utrditve novouvrščenih na lestvico Aleša Hojsa in Eve Irgl (oba SDS) ni bil uspešen – oba zapuščata družbo najbolj priljubljenih, naslednji mesec pa ju bosta zamenjala Zdravko Počivalšek in Jani Möderndorfer, ki so ju anketiranci največkrat predlagali.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1644)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uroš
18. 01. 2021 15.33
-1
pa koga vi to farbate?
Maki3322
18. 01. 2021 15.24
Karel je edini predsednik strank, ki ni vpleten v korupcije. Volite DESUS.
Božo Repovš
05. 12. 2020 13.27
Pa kdaj v zgodovini ni sds prva
kr_en_moz
17. 11. 2020 14.27
-1
Vox populi, čeprav bi radi ustvarjali javno mnenje vam še veliko manjka do uspeha. Jožek pa naj pufe poplača pol pa naj pride na volitve po glasove, demokratično
murglpal?ek
17. 11. 2020 10.52
+1
Stranki SDS, ki sicer v primerjavi s konkurenco beleži izjemno visoko podporo, že tretji mesec zapored podpora pada. Odkar je marca prevzela oblast, jo je v anketi kot izbiro na parlamentarnih volitvah navajalo okoli 23 odstotkov vprašanih, nato pa je po avgustu začela podpora drseti po približno odstotek na mesec. Kljub temu je SDS še vedno v izrazitem vodstvu, saj bi med opredeljenimi volivci osvojila okoli 29 odstotkov vseh glasov, kar je dobrih deset odstotnih točk prednosti pred zasledovalci..... Od 23% je stranka SDS zdrsela navzdol na 29%....ha,ha,ha . Še lagat ne znate,kaj šele vodit državo.
Kornfleks
17. 11. 2020 09.16
+6
Zadnji čas. Vsak dan Janezovanja in Hojsanja je dan preveč.
mačo123
17. 11. 2020 09.04
-1
Pod vodstvom Damjana se bodo levičarji pobili med sabo.
Kornfleks
17. 11. 2020 09.17
+6
Ja, je jeba če si levičarji znajo povedati v obraz. Desničarji pa so kimavci velikemu.
Dbist
17. 11. 2020 10.08
+3
Kakšnemu Velikemu? Tito = Veliki diktator! Jajo = mali imitator!
NA LEVO ni OK
17. 11. 2020 10.22
proofreader
17. 11. 2020 08.39
+1
Kdo pa na FDV pri statistiki uči kako se določi "izraziti pogojnik"?
mosqito
17. 11. 2020 08.03
+4
Raje bi napisal...: vsi novinarji v tej rtv hiši ,delamo z vso močjo proti tej, zelo uspešni vladi.
Kornfleks
17. 11. 2020 09.15
+1
NA LEVO ni OK
17. 11. 2020 10.23
-1
kmkm
17. 11. 2020 12.49
+3
Nikolajev
16. 11. 2020 21.58
+2
In zakaj Damijan ne zamenja Janše ? ......... Zelo preprosto. Nima 46 glasov.
User300173
16. 11. 2020 21.51
+6
Bomo morali na banke po naše prihranke, ker Janša nekaj razmišlja o njihovem "oplemenitenju"? Vsekakor tej državi vedno manj zaupam, tej vladi pa sploh ne. Prihranki, čeprav skromni, bodo po vsej verjetnosti našli prostor v domači "nogavici"...
zibertmi
16. 11. 2020 21.51
+2
čim prej stopite tisti horvatov korak v prepad
toti mišek
16. 11. 2020 21.37
-1
HA HA VOX POPULI!! Ista fora, kot popularna glasba na radio aktual...odvisno za koga je aktualna!!!!!
mosqito
17. 11. 2020 08.07
-1
kmkm
17. 11. 2020 12.53
+2
dokler je bila popularna za JJ in vlado je pa bla pa ok?
dolenjska
16. 11. 2020 21.29
+6
Saj to je mozno samo v Slo, ko nastopi nova vlada se jo nasprotni tabor trudi zrusiti. Ne delajo nic drugega, razen kako škodovati nasprotniku. Žalostno! Mi gre pa na bruhanje ko vidim ljudi ki nimajo niti 5 min delovne dobe v realnem delovnem sektorju. Se vsi oklepajo poslanskih stolckov, ker vedo da drugje ni tako placanih ur. Bo potrebno nekaj spremenit, ne more vsak kekec skakati po parlamentu. Naprej olika, bonton, pravila oblacenja, pa se marsikaj drugega.
kmkm
17. 11. 2020 12.54
+1
prvo nekaznovanost in nobene povezave s korupcijo potem pa našteto
bojer
16. 11. 2020 21.17
+1
Vselej zagovarjam dejstvo, da je treba sprejeti odgovornost za svoja dejanja in tudi tukaj menim podobno. Torej z malo razuma in malo manj "napihnjenosti" bi morala vlada odstopiti.
hypr
16. 11. 2020 21.10
-5
Ce pa ti levaki in ostali levaki pridejo nazaj potem pa tej drzavi ni vec pomoci. Njih lahko podpirajo samo brezdelnezi in socijalni prejemniki, so pogubni , nesposobni in jih skrbi samo osebna korist v obliki pozicij na stolckih, saj jim je pocasi jasno, da zgubljajo pozicijo. Enkrat , ko zgubijo polozaj bodo pozabljeni. Jansa po drugi starni, se mi zdi, koncno hoce nekaj spremeniti v pravo smer! In JA, v nasi drzavi je potrebno spremeniti ogromno stvari in to RADIKALNO...javna uprava, birikracija, davki, miljoni zakonov in pravil,,,,, Upam , da tem nesposobnezem ne rata zrusit katerekoli vlade. Sodijo v neko podjetje za tekoci trak z strogim rezimom, saj bi le tako spoznali kako nesposobni so..
Blokiran Drugi Človek
16. 11. 2020 21.32
+4
resslovenka
16. 11. 2020 21.51
+3
Joj prejoj, ko nekdo začne pet hvalospevevtej vladi, mi postane slabo. Je imel g.JJ priliko pokazat in dokazat drugo, boljšo plat samega sebe. Pa prilike ni izkoristil. Ponižuje nas čim čivkne. Res... Vzor. Le čigav, je vprašanje. 🙄
ValterUdovernik
16. 11. 2020 21.08
+6
Vi, Sluvenci, pramau vice pokate. Mogl bi bit mau bl spruščen.
hypr
16. 11. 2020 21.07
-5
Sarec, Mesec, Bratuskova & Co. nas bodo sigurno popeljali v case blaginje, razcveta in postali bomo boljsi kot je Svica, Nemcija, Avstrija,,,,itd Oni so izkuseni voditelji, ki so se dokazali na razlicnih podrocjih skozi celo svoje zivljenje. Cesarkoli se dotaknejo postane zlato, kogarkoli pogledajo ga posvetijo in razsvetlijo.... Ce bi lahko, bi jih ustolicil za nekih 130 let in to vsakega od njih, Chuck Norris pa jim bo delal druzbo se dolgo potem, ko bomo prehiteli vse prej nastete drzave po levi in desni. Ce bi oni racunali za to kar so in kar lahko naredijo za vse podjetnike in prebivalce te drzave bi bili tako bogati, da se to v zemljskih draguljih sploh ne bi moglo poplacati. Severna Koreja tudi ze pocasi pogleduje po njih,,,upam, da nam jih ne speljejo
SKRIPT
16. 11. 2020 21.31
+1
Blokiran Drugi Človek
16. 11. 2020 21.34
+3
Blokiran Drugi Človek
16. 11. 2020 21.35
+5
Revček že cel dan kopira eno in isto stvar😂
hypr
16. 11. 2020 21.36
-3
kako te zabavam, ti mali clovecek brez zivljenja! Ha?
intro
16. 11. 2020 21.05
-1
čakamo na našega odrešenika Jožeta P Damjana
Common_sense
16. 11. 2020 20.54
-3
Volitve so najboljsa anketa.
modelx
16. 11. 2020 21.12
+4