Slovenija

Podpora Janševi vladi ostaja nizka, Desusu raste, NSi pa pada

Ljubljana, 21. 12. 2020 15.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zadnja raziskava javnega mnenja Vox populi, ki jo je za Večer in Dnevnik opravila agencija Ninamedia, je pokazala večje spremembe v podpori dvema strankama – Desusu in NSi. Prvi je zaradi izstopa iz vlade podpora zrastla, NSi pa upadla. Podpora Janševi vladi je ostala nizka, pri 30 odstotkih, kar pa je malenkost višje kot pred mesecem dni. Najbolj priljubljen politik je še vedno predsednik Borut Pahor, a se mu približuje Ljudmila Novak.

V primerjavi s preteklim mesecem najnovejša raziskava javnega mnenja Vox populi ni pokazala tektonskih premikov v podpori posameznim strankam. Velik del volivcev (skoraj četrtina) še vedno ni odločen, koga bi podprl na volitvah. Če bi bile volitve minulo nedeljo, pa bi zmagala SDS z dobrimi 29 odstotki podpore, pišeta Dnevnik in Večer.  

Vendar pa bi SDS težko sestavila vlado, saj bi ostala praktično brez koalicijskih partnerjev. Skupaj z NSi bi nabrala zgolj 34 poslanskih mest. Koalicija ustavnega loka (KUL) – SD, LMŠ, Levica, SAB – bi zasedla 49 poslanskih mest, kar je tri več od potrebnih 46. Z Desusom pa bi imela skupaj kar 54 mandatov, s poslancema narodnih manjšin pa 56. 

Raziskavo za časnika Dnevnik in Večer je med 15. in 17. decembrom 2020, po metodi CATI, izvedla agencija Ninamedia. Anketiranih je bilo 700 oseb. 

Podpora vladi ostaja nizka. Delo vlade kot uspešno ocenjuje nekaj več kot 30 odstotkov anketirancev, kar je malenkost več kot pred mesecem dni. Skoraj 65 odstotkov pa ocenjuje, da vlada dela neuspešno. 

Ministrski kabinet je imel večinsko pozitivno oceno le maja, junija in julija. Vlada pa je imela največjo podporo na Vox populi aprila, ko jo je podpiralo rekordnih 64,6 odstotka vprašanih. 

Le okoli 30 odstotkov vprašanih podpira Janševo vlado
Le okoli 30 odstotkov vprašanih podpira Janševo vlado FOTO: Aljoša Kravanja

Desusu podpora raste, NSi pada, podpornikov SMC skoraj ni več

Po tem, ko je Karl Erjavec prevzel vodstvo stranke Desus in izstopil iz vladajoče koalicije, se je podpora stranki dvignila in vrnila na dobrih pet odstotkov med opredeljenimi volivci. To je za to stranko eden boljših rezultatov letošnjih meritev. Oktobra je sicer stranka zabeležila najnižjo podporo (1,7 odstotka), decembra (3,7 odstotka) pa jo več kot podvojila. Desusu je torej izstop iz vlade koristil. 

Po drugi strani pa vztrajanje na strani SDS ne koristi NSi, ki je dosegla najslabši izid v letošnjem letu. Če je imela še januarja okoli 6,5-odstotno podporo, ji je ta e decembra padla na 3,8 odstotka, kar je za stranko najslabši rezultat v letošnjem letu.

"Smer razvoja podpore obeh strank je zanimiva s historičnega vidika sodelovanja v koaliciji s SDS, saj sta bili obe stranki del koalicije s stranko Janeza Janše tudi v obdobju 2012–2013. Tudi takrat je DeSUS izstopila iz koalicije z Janšo, NSi pa je vztrajala do bridkega konca. DeSUS je bila nato po oblikovanju levosredinske vlade nagrajena (leta 2014 so osvojili 10 odstotkov), NSi pa je pred šestimi leti dosegla le petodstotno podporo. Zdi se, da Erjavec z vrnitvijo na čelo stranke rešuje DeSUS s preizkušenim scenarijem, NSi pa s ponavljanjem istih napak doživlja deja vu," so zapisali v Dnevniku.

Odhod iz koalicije je Desusu koristil.
Odhod iz koalicije je Desusu koristil. FOTO: POP TV

Prav porazno podporo pa ima koalicijska SMC Zdravka Počivalška, za katero bi volilo le še 0,1 odstotka volivcev. Za to stranko je bil vstop v Janševo vlado usoden, saj od takrat na javnomnenjskih raziskavah ni presegla enega odstotka. 

Vladajoča SDS Janeza Janše je nekoliko izboljšala rezultat, saj jo podpira 20,6 odstotka vprašanih (novembra je bil odstotek 20,4). A to je precej manj kot marca, ko je stranka zabeležila 23,5-odstotno podporo, najvišjo v letošnjem letu. 

Levica dohiteva SD in LMŠ

Na strani opozicijskih strank se karte vse bolj izenačujejo. Stranka SD z 11,8-odstotno podporo ostaja druga najmočnejša stranka, a ji je podpora malenkost upadla. Najboljši letošnji rezultat (15,2 odstotka) je dosegla ob menjavi vodstva, ko je vajeti stranke prevzela Tanja Fajon. Tudi LMŠ je podpora rahlo upadla in ima trenutno 11,7 odstotka (novembra je imela 12,7). Januarja, ko je stranka Marjana Šarca še bila vladajoča, pa so beležili 19,4-odstotno podporo.

Najbolj se krepi Levica, kjer se vse od poletja približujejo SD in LMŠ. Decembra so zabeležili tudi najboljši letošnji rezultat (9,1 odstotka), kar je pomemben dvig v primerjavi s preteklima dvema mesecema, ko se je podpora Levici gibala okoli 8 odstotkov. Stranki SAB Alenke Bratušek podpora rahlo pada, decembra je zabeležila 2,9-odstotno podporo, medtem ko je bila ta prejšnji mesec 3,3-odstotna. Vendar pa ji je vstop v koalicijo KUL očitno koristil, saj je bila stranka sicer večino leta na okoli enem odstotku podpore. 

Previdno glede nezaupnice vladi

Anketirance so spraševali tudi, ali podpirajo vložitev konstruktivne nezaupnice vladi. Takšno potezo KUL podpira več kot 48 odstotkov vprašanih, nekaj več kot 45 odstotkov pa je proti. Nezaupnico najbolj podpirajo volivci SD, Levice in LMŠ, pa tudi Desusa. Močno proti pa so volivci SDS, NSi in tudi SAB.

Večina tistih, ki podpirajo nezaupnico, bi za novega mandatarja podprla Erjavca. Med njimi je tudi 71 odstotkov volivcev SDS, ki podpirajo izglasovanje nezaupnice. Erjavec bi poleg podpore volivcev Desus dobil še podporo med volivci Levice in LMŠ, med volivci SD so mnenja deljena. Volivci SAB in NSi pa Erjavcu niso naklonjeni. 

Pahor še vedno kraljuje na lestvici po priljubljenosti politikov.
Pahor še vedno kraljuje na lestvici po priljubljenosti politikov. FOTO: Miro Majcen

Med politiki po priljubljenosti še vedno vodi Pahor

Na lestvici priljubljenosti slovenskih politikov večjih sprememb decembra ni zaznati. Na vrhu ostaja predsednik republike Borut Pahor, ki se mu je priljubljenost nekoliko dvignila na 3,4 odstotka. Prav tako na drugem mestu ostaja Ljudmila Novak (NSi), ki se ji je priljubljenost tudi za malenkost dvignila in je zdaj 3,15-odstotna. Na tretjem mestu je zdaj že nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar (Desus), ki je prehitel Tanjo Fajon (SD), obema je sicer priljubljenost za malenkost upadla. Na petem mestu sledi Milan Brglez (SD), Marjan Šarec (LMŠ) je šesti, sedmi pa Matej Tonin (NSi), ki je pridobil dve mesti. Ljubljanski župan Zoran Janković je glede na november pridobil eno mesto in se je povzpel na osmo mesto lestvice, za njim pa se je uvrstil evropski komisar Janez Lenarčič. Alenka Bratušek (SAB) je nekoliko izboljšala svojo oceno in je na 12. mestu, eden redkih, ki mu je priljubljenost drastično upadla, pa je Milan Zver (SDS), ki je končal na zadnjem, 22. mestu, prehitel ga je celo Zdravko Počivalšek (SMC). Priljubljenost je nekoliko poskočila tudi Janezu Janši (SDS), ki je pristal na 18. mestu.  

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1215)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drago štubljar
18. 01. 2021 17.24
+1
smc nebo jih vec tudi totega tonina lopova crkvenog bo kmali konc
Šekularac
30. 12. 2020 17.56
+1
Ankete so prirejena ocena stanja v SLO politiki, služijo le tisti, ki jih ustvarjajo oziroma objavljajo. Nevarne so tik pred volitvami, zato jih sedem dni pred volitvami ne bi smeli objavljati in z njimi usmerjati volivcev. Del državljanov ne mara prirejenih anket, saj si želijo izvedeti resnično politično klimo v državi, a je ne dobijo, zato ne gredo na volitve. Ko bodo ankete resnične, bo tudi večji obisk na voliščih. Če si na nogometni tekmi igralec usmerja žogo z roko je kaznovan in posledično vsa njegova ekipa. Lažno usmerjanje volilcev bi veljalo tudi kaznovati.
Dilajla
25. 12. 2020 12.44
Joj, joj....kakšno novico je prinsel Božiček. Saj ni 1. april!
milesdavis
23. 12. 2020 21.13
+1
Twittler vam uničuje Slovenijo in v bran mu lahko stopajo samo omejeni praznoglavci, taki, ki jim ni mar za to zemljo. To je izvajanje nacizma v pomanjšani različici.
milesdavis
23. 12. 2020 21.08
+1
Sploh ne morem prenašati retorike in gestikulacije Twittlerja. Za znoret kakšen patološki lažnivec in nizkofunkcionalni sociopat je to.
Important notice
22. 12. 2020 21.58
+3
Kaj če bi naslov raje kreirali tako: Janša ima 20% podpore, Erjavec 5%?
RobespierreWithGuillotine
22. 12. 2020 20.11
+0
Tale raziskava Ninamedia za Dnevnik je dobesedno za bruhat. Kot, da bi ''raziskavo'' nekdo naročil in nekoliko priredil. Itak, od levičarskega dnevnika ni drugega za pričakovati.
marko1310
22. 12. 2020 20.22
+0
Bolj realna je raziskava pri noru24, ha, ha, ha😃😃😃
Zvoneka
22. 12. 2020 21.15
-1
Kdo je noru24... povej kaj misliš, al pa tih bod🤑🤮
Špina?ni njoki
22. 12. 2020 18.28
+2
Levici podpora ne raste zato, ker bi imeli ljudje tako možno željo po levičarski vladi, ampak zato, ker jih vidijo kot protiutež bolani, rasistični, pro-fašistični in ultraklerikalni SDS, česar velikanska večina Slovencev ne mara. Kot vedno v zgodovini...ekstremne politike vodijo v ekstremne odzive. Če bi SDS nadaljevala na enak način še eno leto, bi Levica postala druga najmočnejša stranka v državi. Ljudje seveda ne želijo "komunizma", še manj pa želijo fašizem. In SDS je točno to.
murglpal?ek
22. 12. 2020 18.01
+3
Pa to so pa res novice za tepce....zmanipulirano do konca in naprej......sds je fuuuul nizko!!! iz 20,4% na 20,6%.....SD-ju je pa podpora "malenkost" upadla iz 15,2% na 11,8%......Pralni stroj ima pa #že# 3,7%!!!!! Je sploh še možno iti nižje v kvazinovinarstvu, popovci???
Yokte
22. 12. 2020 13.52
+2
Desusa pa res raste podpora, samo ne pri prebivalcih Slovenije. Bo treba v Rusijo pogledat, kam medved taco moli!
Cool8
22. 12. 2020 12.29
+3
Karl bo dvignil stranko Desus na dostojno raven....če bi še bila Pivčeva , bi že zdavnaj bil na nuli....tako je, kot sem vedno napisal, da bo....!😎😁
Luka64
22. 12. 2020 13.29
+2
Sedaj ko je Korli zopet nazaj vsi upokojenci upajo na obljubljenih 1.000 eurov penzije, pa Korli bo postal nov premier, pol bo pa oh in ah za upokojence. Sam Korli več nič ne govori o tem, zgleda, da je pozabil na to, sedaj propagira KUL lokostrelce. Tam je dnar za nov Porshe...
zibertmi
22. 12. 2020 10.06
+2
jajo bo ostal sam samcat.na naslednjih volitvah bo mogoče edini v opoziciji.zato je pa dal nalogo pivčevi da ustanovi sds satelitsko stranko,ki bi prinesla kakšen glas
zibertmi
22. 12. 2020 10.03
+3
a si že spakiral kovčke,pa se preselil v klet trstenjakove.je pa še nekaj prostih delovnih mest po pekarijah v sloveniji
Albatross
22. 12. 2020 08.44
-3
Sem gledal Počivalška včeraj na Faktorju...človeka zanima izključno gospodarstvo ne pa politične igrice kot ostale politike vključno z JJ. Cerar je dobil podporo ljudi ob nastanku izključno zaradi obljub kako bo vse boljše in vsi vemo kako se je končalo z njim...niti mandata ni uspel pripeljat do konca...od takrat je šlo vse še samo navzdol...Take instant stranke brez korenin itak nimajo prihodnosti...Počivalšku pa vsaka čast.
SLObunkeljn
22. 12. 2020 10.07
+1
Počivalška zanima le marmelada, kjer se služi s "požrtvovalnim reševanjem življenj" in denar za njegove hotele, zato ne nakladaj o nekih višjih ciljih za splošno dobro 😂
Ost1234
21. 12. 2020 21.59
+4
saturnsky23 ... 21.12.2020, 17:42:56 Če smo pošteni za padec podpore SMC ji kriv izključno največja zabloda Slovenske politike -Cmerar. Počivalšek se sedaj trudi to popravit in pod Janšo bo uspel. HAHAHAHA. Zelo velik Počivavškov uspeh ! SMC na zadnjih volitvah- pred Počivalškom -9,75 % podpore, danes pod Počivalškom 0.1%! Res je strokovnjak ta vaš Zdravko!
marmilan
21. 12. 2020 21.59
+2
svečke šu na noro tv na pranje možgančkov, ker možganov itak nimate.
franceprešeren8
21. 12. 2020 21.57
+2
soroševa Ljudmila, bojmo se je...
franceprešeren8
21. 12. 2020 21.55
+2
ultra manipulacija...je razlika med "raste" ali "ostaja nizka"....preveč za slepoprepričane...
iga_biba
21. 12. 2020 21.52
+4
Podpora nizka? 70% je proti ali je nezadovoljnih! 70% na grobo,
Emtisunce
21. 12. 2020 21.47
+1
Karel se čudi kako se stvari odvijajo a le ugotovi, da je tole en KULac.