Slovenija

Pazite na otroke: vozilo se lahko na soncu segreje nad 50 stopinj

Ljubljana, 25. 06. 2021 19.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
3

Pred prihodnjim tednom, ko bo vročina še bolj pritisnila, temperature bodo še kakšno stopinjo višje kot ta teden, pa pristojni posebej opozarjajo, da pazite na otroke. Nikoli, niti za minuto, jih ne pustite samih v vročem avtomobilu, tudi v senci ne. V pregreti pločevini se namreč temperatura izredno hitro dvigne.

Otroci v vozilu sedijo v otroškem sedežu, ne znajo se odpeti, ne sleči, ne morejo se premikati, zato je nekaj minut v vročem avtu lahko že usodnih zanje. "Otroci se v bistvu segrevajo od trikrat do petkrat hitreje kot odrasli, tudi znojenja nimajo še v celoti razvitega, njihov sistem ni še v celoti vzpostavljen tako kot pri odraslih, zato tudi kasneje začutijo, da jim je vroče, in smo mi odgovorni za njih," svari dr. Urška Blaznik z NIJZ.

V Sloveniji k sreči nimamo tako črne statistike kot Američani, ki so od leta 1998 zabeležili že 883 smrti otrok v pregretih vozilih. Se je pa zgodilo že, da je kdo pozabil otroka v avtomobilu, a so k sreči mimoidoči pravočasno ukrepali. "Naš slogan je, da ne obsojajmo, ampak preprečujmo. To pomeni, da pogledamo, če slučajno vidimo v bližini otroka starše. Sicer pa pokličemo 112, ker lahko gre za minute. Otrok je v zaprtem avtu lahko na zelo visoki temperaturi, kjer v bistvu vsaka minuta šteje," še dodajajo na NIJZ.

Na soncu se hitro segrejejo tudi vozički, pokriti z odejo ali brisačo.
Na soncu se hitro segrejejo tudi vozički, pokriti z odejo ali brisačo. FOTO: Thinkstock

Vozilo se na soncu hitro segreje

Vozilo, parkirano na soncu pri 35 stopinjah Celzija, kolikor smo jih imeli ta teden tudi pri nas, se po eni uri segreje na 47 stopinj Celzija, temperature še bolj narastejo na sedežih, volanu in armaturni plošči. "Zelo pomembno je, da se na pot odpravimo spočiti, da nikogar nikoli ne puščamo v zaprtem vozilu, saj lahko hitro pride do toplotnega udara," pa svari Anamarija Hren iz Agencije za varnost prometa.

Podobno se lahko zgodi tudi v vozičkih, ki jih mame v želji, da bi otroku ustvarile senco, pokrijejo z odejico ali brisačo. "Redko pomislimo, da lahko pokriti vozički razvijejo zelo visoke temperature in da dejansko otrok ne bo jokal in da bo kar spal oziroma sploh ne bomo zaznali, da mu je vroče. Zato je treba biti na to res pozoren," še svarijo na NIJZ.

Otroci naj bodo v največji vročini raje v naravni senci oziroma bolj odprtih in zračnih prostorih.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
26. 06. 2021 08.44
+2
Če je starše potrebno opozarjati naj otrok ne puščajo v razgretem avtomobilu je podobno kot bi starše morali opozarjati naj med kuho otrok ne posedajo na razgreto ploščo štedilnika ? Že ker so to osnove ki jih morajo vedeti ,še preden so postali starši, da ne bo potrebno "nekoč" opravljati predhodni test , tisti "o mentalni sposobnosti sploh postati starš"!
asgml
25. 06. 2021 21.59
+2
Kako lahko kdorkoli pozabi otroka?!? Mobitel bi takoj pogresal, otroka pa ne
kapljač1
26. 06. 2021 08.46
+1